voytasv5 Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Witam, Wiem, że temat VAT i homologacji został już wcześniej poruszony, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi odnośnie tematu który chciałbym poruszyć. Jeżeli na forum jest już odpowiedź na moje pytania to proszę o przekierowanie. Zakupiłem autko, które w karcie pojazdu sklasyfikowane jest jako Wystawiający kartę: Volkswagen Poznań Marka, typ model: VOLKSWAGEN t4 FURGON 2.5TDI Rodzaj i przeznaczenie: ciężarowy Rok prod. 2000 Podany jest jeszcze nr świadectwa homologacji Dodatkowo jest adnotacja urzędowa: VAT 1 z pieczątką WK (chyba z 2006 r.) Problem jest następujący: W WK dostałem odpowiedź że furgon nie może być zarejestrowany z możliwością odliczenia VAT, że musi być VAN albo wielozadaniowy. Czy aby zarejestrować pojazd (bez późniejszych konsekwencji zwrotu należności dla Urzędu Skarbowego po kontrolach) zdobyć muszę świadectwo homologacji od producenta a następnie udać się do SKP ? Co ma być zawarte w tym świadectwie i jaki jest tego koszt? Czy po otrzymaniu świadectwa homologacji nie będzie żadnych problemów z przekwalifikowaniem na VAN w SKP? Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 VOLKSWAGEN t4 FURGON 2.5TDI Dodatkowo jest adnotacja urzędowa: VAT 1 z pieczątką WK (chyba z 2006 r.) A może FURGON to nazwa modelu, a podrodzaj w dokumentach to van lub wielozadaniowy? Sprawdź w CEPIKU przez internet jaki masz podrodzaj pojazdu. https://historiapojazdu.gov.pl/ Cytuj
danielg539 Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Skoro auto jest z 2000r, to mała szansa aby było sklasyfikowane jako VAN, bo wówczas prawie wszystkie pojazdy miały podrodzaj furgon. Zdobycie homo raczej nie rozwiąże problemu. Jeśli w KP jest numer homo to po tym numerze można określić podrodzaj pojazdu. Podaj ten numer to zapewne na forum jest ktoś, kto ma dostęp do katalogu ITS i sprawdzi jaki jest wpisany tam podrodzaj. Cytuj
DARIO64 Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Podany jest jeszcze nr świadectwa homologacji No to podaj ten numer ,zobaczymy co się da sprawdzić. Cytuj
voytasv5 Napisano 8 Styczeń 2015 Autor Napisano 8 Styczeń 2015 numer świadectwa homologacji: 886-21 VIN : WV1ZZ70ZYX150788 [ Dodano: 08-01-2015, 15:55 ] Dodzwoniłem się do producenta i dowiedziałem, że mogę zamówić sobie za 90 zł zaświadczenie, które będzie podstawą dla diagnosty do sklasyfikowania jako VAN. Czy to wszystko wystarczy dla WK od rejestracji i US żeby nie robili problemu z odliczeń vat?? Nie chcę wydawać 90 zł na marne. Cytuj
DARIO64 Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 886-21 Furgon, o VAT-1 zapomnij . Dodzwoniłem się do producenta i dowiedziałem, że mogę zamówić sobie za 90 zł zaświadczenie, które będzie podstawą dla diagnosty do sklasyfikowania jako VAN. Szkoda pieniędzy, jeżeli zaświadczenie będzie o znanej mi treści ,to każdy rozgarnięty diagnosta powie NIE. Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 to każdy rozgarnięty diagnosta powie NIE. Jak widać jeden diagnosta już powiedział "TAK", bo wpis VAT1 w DR się pojawił. A może przy okazji sklasyfikował ponownie ten pojazd, a WK nie poprawił klasyfikacji? Zapytałbym w WK czy na zaświadczeniu z VAT1 jest wpis dotyczący podrodzaju pojazdu. Cytuj
DARIO64 Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Jak widać jeden diagnosta już powiedział "TAK" Wcale się nie dziwię ,przy takich szkołach :Jak ma przegrodę to VAN . A może przy okazji sklasyfikował ponownie ten pojazd, Nie mam zamiaru wałkować od nowa dowolności w ustalaniu podrodzaju ,tak aby zadowolić klienta a nie koniecznie swoje 4 litery. Cytuj
mirek.g Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 U nas jest tak,jeśli klient ma kwit od producenta o podrodzaju np. Van lub wielozadaniowy wg "nowej klasyfikacji" to wysyłamy do WK i jeśli tam w uwagach DR wpiszą ww. klasyfikację robimy badanie do VAT. Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 w uwagach DR wpiszą ww. klasyfikację W uwagach ani nigdzie w DR nie wpisuje się podrodzaju. Cytuj
mirek.g Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 W uwagach ani nigdzie w DR nie wpisuje się podrodzaju. No cóż,ale jest to jakieś wyjście Cytuj
voytasv5 Napisano 8 Styczeń 2015 Autor Napisano 8 Styczeń 2015 Urzędniczka z WK odpowiedziała, że poprzednia adnotacja o VAT 1 wykonana jest BŁĘDNIE i nie może jest PRZEPISAĆ Wynika z tego że w komputerze dalej widniało furgon...no chyba że tego furgonu dopiero dopatrzyła się w KP i stwierdziła niezgodność. Czy jeśli mam ten podrodzaj FURGON to mam szansę uzyskać kwit od producenta/dealera, że jest to to VAN wg "nowej klasyfikacji" aby w SKP i WK nikt nie miał wątpliwości? Czym tak naprawdę różni się VAN od FURGONU? Czy jest gdzieś wykładnia prawna tych pojęć? Z tego co wyczytałem to wszystkie VW t4 z roku 2000 to furgony? Czy pozostaje mi już tylko kupno samochodu po uprzedni sprawdzeniu że jest sklasyfikowany jako VAN? Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Urzędniczka z WK odpowiedziała, że poprzednia adnotacja o VAT 1 wykonana jest BŁĘDNIE i nie może jest PRZEPISAĆ Wynika z tego że w komputerze dalej widniało furgon... Pewnie tak było, czyli urzędniczka ma rację. Czy jeśli mam ten podrodzaj FURGON to mam szansę uzyskać kwit od producenta/dealera, że jest to to VAN wg "nowej klasyfikacji" aby w SKP i WK nikt nie miał wątpliwości? Moim zdaniem tak, ale zdania będą podzielone i nie każdy diagnosta oraz nie każdy urząd będzie chciał zmienić klasyfikację. Czym tak naprawdę różni się VAN od FURGONU? Niczym. Identyczne pojazdy były zarówno furgonami, jak i vanami (np. Seicento VAN). Cytuj
IVVO Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Dzisiaj znalazłem coś takiego http://www.portalfk.pl/nowosci/ministerstwo-finansow-odpowiedzialo-na-watpliwosci-dotyczace-odliczania-vat-od-samochodow-1348540 Końcówka jest bardzo ciekawa i warta obgadania Dla furgonów konieczne dodatkowe badanie techniczne Pojazdu typu „furgon” może by c uznany, ze względu na konstrukcję, za pojazd wykorzystywany wyłącznie do działalności gospodarczej podatnika, po spełnieniu warunków. Z wyjaśnień resortu finansów wynika, że taki pojazd powinien być pojazdem samochodowym, innym niż osobowy oraz musi posiadać kabinę kierowcy z jednym rzędem siedzeń i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy. Musi to zostać potwierdzone przez okręgową stację kontroli pojazdów po przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym. Konieczna jest też właściwa adnotacja w dowodzie rejestracyjnym. Dopiero jak te warunki zostaną spełnione, przedsiębiorca ma prawo do 100% odliczenia VAT Cytuj
blakop Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Pewnie tak było, czyli urzędniczka ma rację. Na pewno? Podważenie dokumentu urzędowego ot tak na słowo?? A może w poprzednim WK dowiedziono i przeprowadzono już stosowne postępowanie, że wpis był jednak słuszny? Obalenie ważności wpisów w DR nie jest takie proste jak się niektórym wydaje i jak to niestety często przez pracowników WK jest praktykowane... Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Podważenie dokumentu urzędowego ot tak na słowo?? Nie na słowo tylko na podstawie dwóch sprzecznych faktów - furgon i vat1. A może w poprzednim WK dowiedziono i przeprowadzono już stosowne postępowanie, że wpis był jednak słuszny? Nie mógł być z mocy prawa. Chyba, że zaistniała pomyłka w podrodzaju. A to, że Ty wpisywałeś i nikt się nie czepiał, nie oznacza, że tak ma być [ Dodano: 08-01-2015, 18:37 ] Z wyjaśnień resortu finansów wynika, że taki pojazd powinien być pojazdem samochodowym, innym niż osobowy oraz musi posiadać kabinę kierowcy z jednym rzędem siedzeń i nadwozie przeznaczone do przewozu ładunków jako konstrukcyjnie oddzielne elementy. Musi to zostać potwierdzone przez okręgową stację kontroli pojazdów po przeprowadzonym dodatkowym badaniu technicznym. Konieczna jest też właściwa adnotacja w dowodzie rejestracyjnym. To oczywista oczywistość, zapis ustawowy. Dotyczy to furgonu z "osobną zabudową", a ten temat dotyczy tzw. furgonu zintegrowanego, czyli spełniającego definicję vana. Cytuj
blakop Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 To jest Twoja interpretacja - moja jest inna. Chcesz ją podważyć? To musisz podważyć ten dokument jako decyzję w procedurach przewidzianych kpa. Na słowo to ja Ci mogę wiesz co... Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 To musisz podważyć ten dokument jako decyzję w procedurach przewidzianych kpa. Najpierw podważyć badanie, a później dokonany na jego podstawie wpis... Podobna sytuacja jest z badaniami z Łodzi czy Krakowa bez tablic - na szczęście na razie nie musiałem pisemnie, ale gdyby ktoś się uparł - jak je podważyć? Cytuj
blakop Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 DR podważysz tylko w drodze wzruszenia decyzji. Badanie samo... No właśnie - jak? Chyba tylko na drodze prawa karnego jako poświadczającego nieprawdę. Cytuj
michal_k Napisano 8 Styczeń 2015 Napisano 8 Styczeń 2015 Chyba tylko na drodze prawa karnego jako poświadczającego nieprawdę. Zwłaszcza, że tą nieprawdę nakazał wpisywać nadzorujący starosta Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi