Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Dla "bezpieczeństwa" na miejscu właściciela stacji wystąpiłbym o wydanie zaświadczenia, że stacja może badać ciągniki do 3,5 t.

• Odpowiedzi 95
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

• Grzegorz Łódź

18

• Paprock

17

• Pozio

15

• michal_k

13

Napisano

Nie wiem czy pytałem, ale... Czy ta stacja posiada podnośnik do unoszenia całego pojazdu, czy może jest wykopany kanał?

Napisano
I według mnie dużych też nie powinna mieć.

Z wyjątkiem "E" na PSKP :)

Napisano
Z wyjątkiem "E" na PSKP

Nie mów, że u Was stosuje się tą "głupią" interpretację, że na pieczątce nie ma nic albo jest wyłącznie E :razz:

Napisano

Nawiązując do dawnych oznaczeń literowych kiedy to pewne SKP mogły badać ciężarówki do 16t to należało by wprowadzić dla ciągników oznaczenie T (do 3,3t) i Tt dla wszystkich ciągników.

Napisano
to należało by wprowadzić dla ciągników oznaczenie T (do 3,3t) i Tt dla wszystkich ciągników.

Chodziło Ci zapewne o T (do 3,5 T)

Napisano

Przy rodzajach badań to jeszcze jak cie mogę, można było cudować. Ale dzisiaj kombinować? Dzisiaj najłatwiej byłoby posługiwać się kodami z kategorii homo przy oznaczaniu chociażby przykładowo pojazdów badanych na stacjach.

Napisano
Nawiązując do dawnych oznaczeń literowych

To już nie wystarczy zapis, że Podstawowe badają pojazdy do 3,5 t ???

Napisano

Najwyraźniej nie wystarcza, bo skoro do 3,5 t to po kiego czorta jeszcze literki? Chyba tylko w celu skomplikowania i wprowadzenia zamętu.

• 10 months later...
Napisano

odnosząc sie do dyskusji (prawie rok temu - kilka postów wyzej).:

wydzial komunikacji pod który podlegam sie obudził i stwierdzili, ze stacja na której pracuje ma złe literki w nazwie i pieczatkach. wg. nich teraz bedzie ABT / cdeh. cyrk na kółkach. teraz wymiana wszystkiego. :shock:

Napisano

No OK, tak ma być według WK. Ale jak, ale co na pieczatkach teraz jest?

I nie ma co tragizować, bo kilka pieczątek i stopka/nagłówek w dokumentach to jeszcze nie finansowy koniec świata.

Napisano
ABT / cdeh. cyrk na kółkach

Mam traktor o DMC 4300 i myślę, że na SKP z literką T wykonam w nim OBT ;)

Napisano

Stacja ma mieć pieczątki zgodne ze wzorem. Starych stacji podstawowych już nie ma, a co za tym idzie wszystkie stacje podstawowe powinny posiadać tylko duże literki z E lub bez niej.

Napisano
Ale jak, ale co na pieczatkach teraz jest?

tak jak napisalem, do kilku dni wstecz bylo: A B h

obecnie: A B T / c d e h

Napisano

Jest to stare oznaczenie stacji, teraz powinno być A B T i ewentualnie h

Napisano

Czy to jest dalszy ciąg problemu z lutego ubiegłego roku?

Po mojemu to rodzaje pojazdów i rodzaje badań powinny być zgodne z ustawą dla konkretnej stacji. A dalej, również zgodne z decyzją tedetu oraz zaświadczeniem starosty/prezydenta.

Mi osobiście małe literki nie przeszkadzają. Nie przeszkadzają na pieczątkach i szyldach. Podobnie nie przeszkadzaja na prezydenckich zaświadczeniach. Niestety, dla świętego spokoju małe literki z pieczątek są żyletką powycinane :x. Co komu te małe literki wadzą, to zaiste nie kapuję. Skoro sama ustawa najpierw na wszystko zezwala i zaraz zastrzega, że jednak nie wszystko można na podstawowej zbadać, to dla mnie małe literki należy czytać tak samo. Tak samo wespół z ustawą. Znaczy czytać uwzględniając zastrzeżenie.

Czyli literka [e] dotyczy tej stacji tylko jako fragment do wyrazu "oraz":

e - pojazdów skierowanych na badania techniczne przez organ kontroli ruchu drogowego lub starostę, dla których wymagane jest specjalistyczne badanie,

oraz pojazdów, w których dokonano zmian konstrukcyjnych lub wymiany elementów powodujących zmianę danych w dowodzie rejestracyjnym,

bo całą resztę po tym "orazie" zastrzega ustawa dla okręgówki i wszystko jasne.

Napisano

Zjadłeś kilka dni temu T, czy też nie bardzo wiecie co badać możecie?

Napisano

adam1501, na czwartej stronie tematu jest pewien załącznik z tematycznej stacji.

Napisano

Nic nie wnoszący bo nie wiem (lub nie doczytałem) z jakiego okresu pochodzi i dla jakiego rodzaju stacji był wydany. Jak dobrze pamiętam, stare stacje podstawowe mogły funkcjonować do końca 2015 r. Od 01.01.2016 r. już tylko i wyłącznie jako nowe stacje podstawowe A B T (E i h - alternatywnie), a tu dziś (09.01.2018 r.) czytam:

Te kilka dni wstecz to ok dwa lata :shock: