Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Koniec certyfikatu, nie ma jeszcze odbioru TDT. Co robimy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A co zrobić ? gdy skończył się certyfikat , odbiór stacji odbędzie sie dopiero za 7 dni.

Czy w tych dniach można wykonywać badania??

Czy może nalezy zawiesić działanie stacji na te 7 dni ???

Co na zrobić nadzór WK?? od razu wydać decyzję o cofnieciu wpisu z rygorem natychmiastowj wykonalnosci??

POMOCY!!!

Napisano

Z punktu widzenia stacji i urzędu jeśli nie ma prawomocnej decyzji odmawiającej poświadczenia zgodności i w związku z tym nie toczy się, żadne postępowanie odwoławcze wówczas urzędnik powinien zadzwonić do właściciela stacji i zabronić wykonywania od dnia następnego badań gdy certyfikat ITS stracił ważność. W tym samym czasie wszczęte zostaje postępowanie o wykreślenie stacji a jak wykona badanie to na 100% stacja zostanie wykreślona łącznie z diagnostą, który wykonał badanie, ponieważ tryb składania oświadczenia przez przedsiębiorcę o znajomości przepisów w zakresie prowadzenia SKP ma klauzulę natychmiastowej wykonalności.

Wynika to z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej.

Nawet nie próbujcie wykonywać badań tylko od ręki przywoźcie inspektorów z TDT i poinformujcie dobrowolnie urząd że jesteście w trakcie certyfikacji a stacja stoi zanim urząd sam się połapie.

W ustawie Prawo o ruchu drogowym nie ma pojęcia zawieszenie wykonywania badań i przedsiębiorca nie może zawiesić działalności - ustawa tego nie przewiduje. W tym czasie robicie tzw. przerwę remontową - chorobowe diagnostów - epidemia - o czym jesteście zobowiązani poinformować w ciągu 14 dni organ nadzorujący.

No niech mi ktoś zawiesi działalność stacji i odmówi poddania się kontroli bo stacja zamknięta to dowie się co to swoboda gospodarcza. To nie ustawa o transporcie drogowym gdzie można zawiesić na 6 miesięcy działalność.

W tym wypadku mniejszym złem będzie nie wykonanie badań przez wspomnianych 7 dni. W sumie więcej bo nie protokół TDT o tym decyduje tylko decyzja TDT poświadczająca spełnianie wymagań.

A było czytać moje posty i występować z wnioskiem do TDT 4 miesiące przed końcem certyfikatu wtedy spało by się spokojnie a tak to ......

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

[scroll]Wypełnij ANKIETĘ skąd jesteś ! ! !. [/scroll]

Napisano

Ja się z kolegami nie zgodzę.

Mam pismo Ministerstwa Ifranstruktury Departamentu Transportu Drogowergo nr TD5j-441/2001/2005 z dnia 24 października 2005, które mówi że do dnia otrzymania ostatecznej decyzji stacja moze wykonywac badania techniczne. I jeżeli dostanie decyzje odmowna może wykonywac badania techniczne do całkowitego roztrzygniecia przez dyrektora TDT lub Ministra Ifrastruktury. A urząd zawiesza postępowanie z art 97 kpa.

Tapir

Napisano

Mam pismo Ministerstwa Ifranstruktury Departamentu Transportu Drogowergo nr TD5j-441/2001/2005 z dnia 24 października 2005, które mówi że do dnia otrzymania ostatecznej decyzji stacja moze wykonywac badania techniczne.

Tapir

Jeżeli możesz, rzuć skan tego pisma na forum. Choć mam wrażenie, że juz gdzieś takie pismo widziałem, ale nie moge znaleźć.

Napisano

Mam pismo Ministerstwa Ifranstruktury Departamentu Transportu Drogowergo nr TD5j-441/2001/2005 z dnia 24 października 2005, które mówi że do dnia otrzymania ostatecznej decyzji stacja moze wykonywac badania techniczne. I jeżeli dostanie decyzje odmowna może wykonywac badania techniczne do całkowitego roztrzygniecia przez dyrektora TDT lub Ministra Ifrastruktury. A urząd zawiesza postępowanie z art 97 kpa.

Tapir

A nie jest tak przypadkiem, że może wykonywać badania, ale w systuacji gdy ma ważny certyfikat ITS.

Prześłij te pisemko to będzie jasne

Napisano

Jeżeli masz ważny certyfikat ITS, to żadna łaska. Problem w tym, że chyba ostatnie wazne certyfikaty wygasaja z końcem roku.

Napisano
do dnia otrzymania ostatecznej decyzji stacja moze wykonywac badania techniczne. I jeżeli dostanie decyzje odmowna może wykonywac badania techniczne do całkowitego roztrzygniecia przez dyrektora TDT lub Ministra Ifrastruktury. A urząd zawiesza postępowanie z art 97 kpa.

takie samo stwierdzenie padło na spotkaniu w Kaliszu.-

Napisano

Żeby jeszcze więcej namieszać: dzwoniłem do naszego WK z pytaniem, co robić, gdy stacja jest w trakcie wstrzymanej procedury poświadczenia zgodności TDT, a wygaśnie certfikat ITS. Odpowiedziano mi, że powinienem jak najszybciej wystąpić do WK z wnioskiem o wstrzymanie procedury wykreślenia SKP z rejestru, a oni wydadzą decyzję, która da czas na dokończenie odbioru przez TDT, jednak w tym czasie nie będzie można wykonywać badań technicznych (czyli jakby zaiweszenie działalności na czas prac remontowych). Coś mi tu nie gra.

Napisano

Pisałem post po raz pierwszy i mam pytanie czy mogę umieścić te pismo ministerstwa i rozwieje co niektórym wątpliwości. Niech odpowiedza autorzy forum.

Tapir

Napisano
mam pytanie czy mogę umieścić te pismo ministerstwa i rozwieje co niektórym wątpliwości.

oczywiście że możesz umieścić to pismo wystarczy po wciśnięcu " odpowiedz " na dole strony masz nazwa załącznika (okno) i przycisk "przeglądaj " za jego pomocą wybierasz z twojego kompa załącznik i "dołącz załącznik"+"wyślij i gotowe.

Serdecznie witamy nowego i pożytecznego forumowicza.

Ps a wracając do tematu czy przypadkiem wysłanie listem poleconym nie wszczyna procetury certyfikacyjnej ? Z moich informacji wynika że jeżeli została wszczęta procedura certyfikacyjna w terminie (przed upływem ważności certyfikatu ITS) to do jej zakończenia (również wykożystując całą drogę odwoławczą) stacja pracuje normalnie.

Napisano

http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=1278

Jest to link gdzie zamieszczona jest wspomniana interpretacja. Sam ją zamieszczałem i bardzo proszę przeczytać wpierw tę interpretację a później wprowadzać zamieszanie na forum.

(Dz. U. z 2005r. Nr 108, poz. 908 z późn. zm.) Prawo o ruchu drogowym

Art. 83 ust. 3. Stację kontroli pojazdów może prowadzić przedsiębiorca, który:

5) posiada poświadczenie zgodności wyposażenia i warunków lokalowych z wymaganiami odpowiednio do zakresu przeprowadzanych badań wpisanego do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów;

4. Poświadczenie, o którym mowa w ust. 3 pkt 5, wydaje za opłatą, w drodze decyzji, Dyrektor Transportowego Dozoru Technicznego, po dokonaniu sprawdzenia stacji kontroli pojazdów. Poświadczenie zachowuje ważność do czasu zmiany stanu faktycznego, dla którego zostało wydane, nie dłużej niż przez 5 lat od daty jego wydania.

Art. 83b. 1. Nadzór nad stacjami kontroli pojazdów sprawuje starosta.

2. W ramach wykonywanego nadzoru starosta:

1) co najmniej raz w roku przeprowadza kontrolę stacji kontroli pojazdów w zakresie:

a) zgodności stacji z wymaganiami, o których mowa w art. 83 ust. 3,

b) prawidłowości wykonywania badań technicznych pojazdów,

c) prawidłowości prowadzenia wymaganej dokumentacji;

2) wydaje zalecenia pokontrolne i wyznacza termin usunięcia naruszeń warunków wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów;

3) wydaje decyzję o zakazie prowadzenia przez przedsiębiorcę stacji kontroli pojazdów, skreślając przedsiębiorcę z rejestru działalności regulowanej, jeżeli przedsiębiorca:

a) złożył oświadczenie, o którym mowa w art. 83a ust. 4, niezgodne ze stanem faktycznym,

b) nie usunął naruszeń warunków wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów w wyznaczonym przez starostę terminie,

c) rażąco naruszył warunki wykonywania działalności gospodarczej w zakresie prowadzenia stacji kontroli pojazdów.

Panowie trochę zapóźno na żale, że przespało się termin poświadczenia zgodności.

Z przytoczonych przepisów prawa wynika jednoznacznie, że aby prowadzić stację kontroli pojazdów trzeba posiadać albo ważny certyfikat ITS albo TDT.

Koniec kropka. Konsekwencją nie posiadania tego certyfikatu/poświadczenia jest wykreślenie przedsiębiorcy z rejestru działalności regulowanej.

Nie ma tu mowy o wykonywaniu w tym czasie żadnych badań.

Wyjątek opisany został w interpretacji Ministerstwa dotyczącego sytuacji, gdy wydana została decyzja odmowna, która nie jest prawomocna, gdyż trwa proceura odwoławcza. Tylko w takim przypadku starosta wszczyna postępowanie o wykreślenie przedsiębiorcy i zawiesza wykonalność swej decyzji do czasu rozstrzygnięcia przez organ zależny czyli TDT.

Przypominam, iż możliwość zawieszenia jest w przypadku posiadania decyzji odmownej a nie protokołu TDT.

Od kilku miesięcy osobiście przypominałem w różnych linkach by z 4 miesięcznym wyprzedzeniem występować do TDT. Jeżeli stacja tego nie uczyniła to może podziękować osobie odpowiedzialnej za sprawy stacji w przedsiębiorstwie.

I jeszcze raz podkreślam, żadne wszczęcie procedury certyfikacyjnej nie upoważnia stacji do wykonywania badań. Stacja może wykonywać badania pod warunkiem posiadania:

- ważnego certyfikatu ITS,

- ważnego poświadczenia zgodności w drodze decyzji TDT,

- decyzji odmownej poświadczenia przez TDT i złożonego w terminie odwołania (decyzja nie jest prawomocna i starosta zawiesza swoje postępowanie do rozstrzygnięcia przez organ odwoławczy czyli MTiB).

Stacja nie może wykonywać badań i oczekiwać decyzji starosty skreślającej, gdy:

- nie ma ważnego certyfikatu ITS,

- ma decyzję odmową poświadczenia TDT i nie wszczęto procedury odmownej,

- ma protokół pozytywny bądź negatywny TDT.

A co zrobić ? gdy skończył się certyfikat , odbiór stacji odbędzie sie dopiero za 7 dni.

Z pytania jasno wynika, że certyfikat ITS się skończył. Są decyzje prawomocne ITS - kończąca ważność. Nie ma natomiast decyzji TDT wogóle, gdyż dopiero za 7 dni będzie protokół. Nie ma powodu do zawieszenia postępowania przez starostę, gdyż nie jest wymagane rozstrzygnięcie innego organu a żadna procedura certyfikacyjna tego nie wstrzyma.

Napisałem najprościej jak mogłem, byście mogli zrozumieć zawiłość tematu, kiedy się zawiesza a kiedy się wykreśla.

A teraz poza protokołem coś na pocieszenie najlepszym wyjściem dla tej stacji będzie kontakt z osobą nadzorującą SKP w starostwie i poinformowanie, że za 7 dni przyjeżdża TDT (pamiętajcie, że wydanie decyzji to kolejne ok. 7 dni - 30 dni, gdyż papiery idą do Warszawy a tam jest wielu takich jak Wy czekających w kolejce) i nie wykonywanie badań, chyba że starosta na to zezwoli. A wątpie by zrobił to na piśmie.

Odnośnie natychmiastowej wykonalności wynika to z ustawy o swobodzie działalności gospodarczej i dotyczy stacji nie posiadającej uprzednio wydane zezwolenia starosty do wykonywania badań za złożenie oświadczenia o spełnianiu wymogów podczas gdy ich nie spełnia.

Myślę, że każdy starosta mimo, iż ma podstawy prawne do wykreślenia stacji będzie się kierował zasadą ekonomiczną przedsiębiorcy (urządzenia w leasingu) i miejscami pracy dla pracowników zatrudnionych w stacji. Ale jest to ewidentna wina przedsiębiorcy, że nie dopilnował terminu.

Szczerze mówiąc nie pamiętam takiej sytuacji za czasów ITS, gdyż tam przedstawiciele ITS byli w stałym kontakcie, że kończy się certyfikat i jest to taka pierwsza sytuacja jaką pamiętam na skalę lokalną ale i kraju, że nagle dużo stacji nie ma poświadczeń zgodności. Ciekawe czy jak uzyskacie poświadczenia TDT, to będzie on tak samo dbał jak ITS o swoich klientów by poświadczenia stacja uzyskiwała płynnie a nie w takim zamieszaniu jak to ma miejsce obecnie.

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Wszystkie wypowiedzi mają charakter prywatny i nie mogą być traktowane jako opinia prawna lub urzędowa. Nie wyrażam zgody na kopiowanie i publikowanie moich wypowiedzi na innych forach, nośnikach, publikacjach itp.

Napisano

Dzięki, dzięki, dzięki! Co ja się naszukałem tego pisma ! A jednak dobrze widziałem, że gdzieś było na forum!

Napisano
Ciekawe czy jak uzyskacie poświadczenia TDT, to będzie on tak samo dbał jak ITS

poświadczenie wydaje sie na 5 lat a to szmat czasu i wszystkow sie może zmienić, również jednostka wydajaca takie poświadczenie :cry:

Napisano
Z przytoczonych przepisów prawa wynika jednoznacznie, że aby prowadzić stację kontroli pojazdów trzeba posiadać albo ważny certyfikat ITS albo TDT.

cytat drugi :

Mogą być jednak 2 sytuacje:

1) certyfikat ITS traci ważność i Stacja otrzymuje odmowę i się odwołuje do Ministra Infrastruktury za pośrednictwem Dyrektora TDT wówczas Starosta/Prezydent Miasta wszczyna postępowanie o wykreślenie stacji z rejestru działalności regulowanej i zawiesza postępowanie do czasu rozstrzygnięcia przez organ II instancji. Po rozstrzygnięciu albo przedsiębiorca zostaje wykreślony albo wnioskuje o ponowną certyfikację lub decyzję pozytywną. Stacja w tym czasie może wykonywać badania do czasu uprawomocnienia się dycezji odmawiającej.

2) certyfikat ITS traci ważność i stacja otrzymuje odmowę i nie odwołuje się wówczas Starosta/Prezydent Miasta wzywa przedsiębiorce do zapoznania się z aktami sprawy zgodnie z art. 10 kpa i do wypowiedzenia się czy złożył odwołanie w ustawowym terminie i następnie wykreśla się przedsiębiorcę prowadzącego stację kontroli pojazdów z rejestru działalności regulowanej.

Myślę, że interpretacja ta jest bardzo pomocna dla nas przy podejmowaniu decyzji o zawieszeniu postępowania w przypadku odmowy wydania poświadczenia TDT.

Jest też mały jej plus dla stacji, gdyż pomimo braku ważności certyfikatu ITS gdy decyzja TDT jeszcze nie jest prawomocna stacja może wykonywać badania w czasie, gdy postępowanie o wykreśleniu stacji jest zawieszone. Wink

jak to rozumiec :?:

Napisano
pomimo braku ważności certyfikatu ITS gdy decyzja TDT jeszcze nie jest prawomocna stacja może wykonywać badania w czasie, gdy postępowanie o wykreśleniu stacji jest zawieszone.

Bardzo trafnie przytoczyłeś 2 sytuacje i opisałeś wnioski z tego wynikające.

Rozważmy końcowe pytanie na dwóch przykładach:

1. Stacji skończył się certyfikat ITS 6.12.2005r. Decyzję pozytywną TDT otrzymuje 7.12.2005r. Staje się ona prawomocna po 14 dniach. Wiadomo od decyzji pozytywnej strona się nie odwoła więc korzysta już z prawa nadającego jej nabycie innych praw w tym wypadku wykonywanie badań technicznych. Czyli pomimo, iż 7.12.2005r. decyzja pozytywna nie jest jeszcze prawomocna stacja wykonuje badania.

2. Stacji skończył się certyfikat ITS 6.12.2005r. Decyzję negatywną TDT otrzymuje 7.12.2005r. Staje się ona prawomocna po 14 dniach. W tym czasie zgodnie z interpretacją strona ma prawo złożyć odwołanie i wykonuje badania gdyż decyzja odmawiająca nie jest prawomocna. Jeżeli po upływie 14 dni stacja nie złoży odwołania za przeproszeniem kupuje namiot w Macro w wersji grilowej tak aby diagnosta się nie nudził gdy nie będzie wykonywał badań, albo wykonuje inne polecenia przełożonych nie związane ze stacją kontroli pojazdów.

Jest opcja, iż w trakcie 14 dni strona odwołuje się do organu II instancji wówczas decyzja przedłuża się o czas rozpatrzenia. I wówczas wykonuje badania techniczne. Z chwilą rozstrzygnięcia sprawy przez organ II instancji decyzja staje się ostateczna i nie można się od niej odwołać.

Wówczas albo się sprawę wygrało, albo kończy się wykonywanie badań albo szybko usuwa się usterkę w trakcie odowływania i korzystając z zwłoki czasowej ponownie wnioskuje się o certyfikacje w trakcie procedury odwoławczej. Robi się tak wiedząc, że organ II instancji i tak utrzyma w mocy zaskarżoną decyzję a nam zależy tylko na czasie by usunąć usterki.

Na decyzję ostateczną można wnieść skargę do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Jednakże wniesienie skargi nie wstrzymuje wykonalności decyzji ostatecznej co oznacza, że w trakcie skargi nie można wykonywać badań, chyba że starosta uzna pisemnie, że skarga ma przesłanki do uwazględnienia i z ostrożności procesowej zawiesie postępowanie i poczeka na rozstrzygnięcie skargi przez WSA.

W pełni rozumiem, iż jest to ciężkie zagadnienie i o tyle ważne, że od podjętych decyzji ważą się losy miejsc pracy, utrzymania rodzin i spłaty zaciągniętych kredytów. Ale nie zmienia to faktu, że ktoś w danej SKP odpowiada za ważność legalizacji, certyfikatów, szkoleń itp. i to od jego dobrej organizacji pracy zależy czy cała firma pracuje spokojnie. :lol:;)

Pozdrawiam,

Bogusław Maćkowski

Napisano

Ciekawy temat, gdyż dotyczy sytuacji rzeczywistych a nie tych z cyklu "co by było gdyby"

Niestety, przykro jest gdy SKP nie posiada ciągłości poświadczenia tzn najpóźniej z dniem utraty ważności certyfikatu musi uzyskac poświadczenie TDT.

Obserwując wypowiedzi, widzę że każdy ciągnie w swoją strone. Wiem - to są miejsca pracy, ale jeśli ktoś nie zadbał o spełnienie wymogów - to czyja to wina.

Nowy przedsiebiorca nie ma do dyspozycji "tylu dróg" do uzyskania wpisu do rejestru SKP i albo ma wszysko zgodnie z PRD albo nie wykonuje badań bo go Starosta nie wpisze do rejstru /wnioskuje do TDT do skutku i dopiero po uzyskaniu poświadczenia uzyskuje wpis do rejestru SKP/

Przytocze tylko jeden przepis tj: PRD

Art. 83 ust.

3. Stację kontroli pojazdów może prowadzić przedsiębiorca, który:

1) posiada siedzibę lub miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;

2) nie jest przedsiębiorcą, w stosunku do którego otwarto likwidację lub ogłoszono upadłość;

3) nie był prawomocnie skazany za przestępstwo popełnione w celu osiągnięcia korzyści majątkowej lub przestępstwo przeciwko dokumentom - dotyczy osoby fizycznej lub członków organów osoby prawnej;

4) posiada wyposażenie kontrolno-pomiarowe oraz warunki lokalowe gwarantujące wykonywanie odpowiedniego zakresu badań technicznych pojazdów zgodnie ze szczegółowymi warunkami przeprowadzania tych badań;

5) posiada poświadczenie zgodności wyposażenia i warunków lokalowych z wymaganiami odpowiednio do zakresu przeprowadzanych badań wpisanego do rejestru przedsiębiorców prowadzących stację kontroli pojazdów;

6) zatrudnia uprawnionych diagnostów.

i jesli któregoś z pkt przedsiebiorca nie spełnia, jest podstawa do wykreślenia z rejstru SKP.

DECYZJĘ TAKĄ PODEJMUJE STAROSTA i posiada ona rygor natychmiastowej wykonalności !!!

Opinie, maja to do siebie, że nie stanowią prawa!!!

Na koniec dam Wam przykład z życia:

przyjeżdża na badanie techniczne jedyny żywiciel rodziny który zarabia na życie pojazdem z urządzniem technicznych /HDS lub podnosnik/, skończyła się ważnośc badania technicznego i dzień wcześniej był w TDT celem uzyskania protokołu potwierdzającego spełnienie wymagań dozoru, niestety nie uzyskał takiego i sie od tego odwołał - czy uzyska u WAS wynik badania pozytywny i bedzie mógł zarobic na utrzymanie rodziny, czy tez musi do czasu pozytywnego rozpatrzenia przez TDT iść na urlop??

Napisano

Tak na marginesie. Na szkoleniu nas uczyli, jaka jest hierarchia odnośnie przepisów. Oczywiście ustawa, rozporządzenie i zarządzenie (każdy to wie). Jeżeli chodzi o pisma z ministerstwa nie mogą być wyżej niż ww. akty. Może jedynie powoływać się na dane akty prawne. Same pismo z ministerstwa nie może być dla diagnosty wykładnią.

• 2 weeks later...
Napisano

Nasza stacja leży!!! We wtorek mieliśmy TDT i negatyw a dziś kończy się certyfikat ITS. Na razie czekamy na decyzję wk.

Napisano

A nie trzeba byłe lekko wcześniej pomyśleć o TDT ? Na co czekaliście ?

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano

Wk po rozmowie z pracownikiem ministerstwa poinformował nas, że musimy napisać jakies podanie i przeglądy będziemy mogli robić. Jak dowiem się czegoś więcej to dam znać.

Napisano

I tak poszli Wam na rękę ... Tylko się cieszyć :D

Świat łamie każdego i potem niektórzy są jeszcze mocniejsi w miejscach złamania. Ale takich, co nie chcą się złamać, świat zabija. Zabija w równej mierze najlepszych, najdelikatniejszych i najdzielniejszych. Jeżeli nie jesteś żadnym z nich, możesz być pewien, że zabije cię także, ale bez szczególnego pośpiechu. [Ernest Hemingway, Pożegnanie z bronią (1928)]

Nie pytaj się ludzi co można, a co nie, ale zadaj sobie pytanie czy warto.
Bowiem - można wszystko, ale nie wszystko warto... [NN]

Napisano
Nasza stacja leży!!! We wtorek mieliśmy TDT i negatyw a dziś kończy się certyfikat ITS. Na razie czekamy na decyzję wk.

Spróbójcie jak najszybciej wystapić do TDT o wstrzymanie procedury wydania poświadczenia zgodności, ze względu na stwierdzone usterki. Może podziała, a wy zyskacie na czasie i jeżeli uda sie procedure wstrzymać, to starosta nie powiniem was wtedy wykreslić z rejestru

Napisano

Zgadzam się z tobą dodatkowo starosta może warunkowo dopuścić stacje na okres wykonania usterek :!::!::!:

[ Dodano: 24-12-2005, 09:44 ]

Oczywiście usunięcia usterek mały błąd :lol::lol::lol:

Napisano

Jakie mieli zastrzeżenia?

Jeżeli budowlane (ława, brama ,szerokość/głębokość kanału itd.) to mimo negatywnego odbioru TDT stacja pracuje dalej do 2010r, jeżeli negatywny wynik za braki lub usterki w sprzęcie to pracuje tylko do końca procedury odwoławczej. ( Tak słyszałem może to ktos potwierdzić?)

Podstawa prawna:Dz.U.219 poz 1869

§ 2. Stacje kontroli pojazdów niespełniające wymagań, określonych w § 1 pkt 1-4 rozporządzenia, które w dniu wejścia w życie rozporządzenia przeprowadzały badania techniczne pojazdów, uznaje się do dnia 31 grudnia 2010 r. za spełniające te wymagania.

czyli$1 :

§ 1. W rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z dnia 1 lutego 2005 r. w sprawie szczegółowych wymagań w stosunku do stacji przeprowadzających badania techniczne pojazdów (Dz. U. Nr 25, poz. 209) wprowadza się następujące zmiany:

1) § 3 otrzymuje brzmienie:

"§ 3. Jeżeli stacja kontroli pojazdów stanowi część podmiotu prowadzącego także inną działalność i nie znajduje się w odrębnym pomieszczeniu, to powinna być na całej długości stanowiska kontrolnego oddzielona do sufitu stałą przegrodą budowlaną lub trwałą ścianą działową. W przypadku stacji znajdującej się w pomieszczeniu wyższym niż określona w § 11 ust. 7, wysokość stałej przegrody budowlanej lub trwałej ściany działowej powinna wynosić co najmniej 2,5 m.";

2) § 9 otrzymuje brzmienie:

"§ 9. 1. Stanowisko kontrolne powinno znajdować się w pomieszczeniu stacji kontroli pojazdów, którego wymiary i bramy: wjazdowa i wyjazdowa, z uwzględnieniem § 11, powinny być dostosowane do wielkości badanych pojazdów oraz przyczep przeznaczonych do łączenia z tymi pojazdami.

2. Stanowisko kontrolne, z zastrzeżeniem ust. 3, powinno znajdować się w pomieszczeniu przelotowym zapewniającym jeden kierunek ruchu pojazdu.

3. Stanowisko kontrolne może znajdować się w pomieszczeniu nieprzelotowym wyłącznie na stacji kontroli pojazdów przeprowadzającej badania techniczne pojazdów o dopuszczalnej masie całkowitej do 3,5 t, a na stacjach upoważnionych do przeprowadzania badań technicznych przyczep przeznaczonych do łączenia z tymi pojazdami długość stanowiska lub kanału przeglądowego powinna wynosić co najmniej 12 m.

4. Stanowisko kontrolne składa się z:

1) poziomej powierzchni przeznaczonej bezpośrednio do przeprowadzania badań technicznych pojazdów, zwanej dalej "ławą pomiarową";

2) powierzchni roboczej;

3) powierzchni pomocniczej mieszczącej urządzenia i przyrządy;

4) kanału przeglądowego lub urządzenia do podnoszenia całego pojazdu;

5) wyposażenia kontrolno-pomiarowego;

6) wyposażenia technologicznego.";

Napisano

po lekturze postów na ten temat mam pytanie: co się dzieje jeśli np. certyfikat ITS kończy się 31.12.2005r., natomiast zezwolenie wydane przez Starostwo jest ważne do 31.03.2006r?

ciekaw jestem waszych opinii.

pozdrawiam