Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich .

Sz.Panowie , mam kilka technicznych pytań odnośnie przeróbki vw t3 na kamperka .

Jestem na etapie póki co odzyskiwania autka z niewoli , ale jak wszystko dobrze pójdzie , chciałbym zrealizować w nim coś takiego . Prosiłbym o wypowiedzenie się co Panowie myślicie o takim czymś ... Auto mam że tak powiem rozebrane w środku , w celu rozejrzenia się za fabrycznymi miejscami mocowań , i chęc ogolnego zbadania stanu podłogi itp itd .

Chciałbym samochód odbudować na wzór kiedyś produkowanej westfalii jesli ktoś pamięta i wie jak i o co chodzi ...

Chcę zamontować z tyłu pojazdu , kanapę dla dwóch osób z pasami , kanapa będzie rozkładana w łóżko , ale też będzie służyć , chciałbym aby służyła do przewozu osób , dokładnie taka dwójeczka ... Kanapę chciałbym zrobić sam wg wzoru , bardzo proszę to obejrzeć http://zingerle.org/anleitung/schlafbank.pdf i zamontować tak jak to było w ori .

Druga sprawa to kwestia pasów bezp. które chciałbym zamontować w ten sposób http://volksweb.relitech.com/helmut/RearSeatBelt/RSFB_003.HTM ... Teraz pytanie jeszcze jedno , kanapa będzie bez zagłówków , a tu jest pas zamontowany w ten sposób dla osoby siedzącej po prawej stronie , i teraz pytanie jak zapiąć teraz pasem osobe po lewej stronie ?? tylko biodrowym ?? jak to wygląda w waszych oczach ?? Dziękuję za zainteresowanie tematem .

[ Dodano: 17-05-2016, 18:52 ]

Znalazłem jeszcze jedno zdjęcie na forum , montaż lewego pasa w taki sposób , do fabrycznych kotwic oczywiście , tylko czy to zgodne z naszymi przepisami ? Pas przechodzi przez szafkę , i to jest troszke zastanawiające . http://www.thesamba.com/vw/forum/viewtopic.php?t=188800&postdays=0&postorder=asc&start=80

Napisano

Kanapa musi być homologowana i pas też. W opisanym przypadu nie wchodzi w grę przewóz pasażerów na takiej kanapie.

Napisano

To proszę mi podpowiedzieć jak z tego wybrnąć , aby spełniało to oczekiwania diagnostów . Dziękuję .

Napisano

Hehe no tak , ale Kamper jest duży , a ja potrzebuje kampingowe T3 :) ... Powiedz mi kolego , czy dobrze rozumiem dwie kwestie . Pas zawsze ma homologacje , z jakiego auta by nie był , ma spełniać swoją funkcję , tak ? A druga sprawa , okej ... jeśli kanapa ma mieć homologacje , to wytłumacz mi , dlaczego kanapa , która jest zrobiona fabrycznie , ja posiada , a kanapa która jest identyczna ( tylko ze samorubka jej nie posiada , mimo tego ze zawiasy , mocowania jej są poprzykrecane w odpowiednie miejsce ... Czy można homologowac swój własny patent na np.kanapę ? ... Kamerki są fajne , ale np . Stare ducato , czy inne , w DR mają wbity meldunek dla 4-5 osób , a pasy maja tylko przednie fotele ? Trochę nie rozumiem tej abstrakcji ... dlaczego w legalnym papierze , nielegalną ilość pasażerów

[ Dodano: 19-05-2016, 22:26 ]

https://www.dealry.co.uk/src/rock+roll+bed

Proszę mi rzucić okiem na cos takiego , jest to powszechnie wykorzystywane w modelach T , posiada pasy , i kanapa jest przystosowana pod fabryczne mocowania ... Dzięki wielkie ... trzecie zdjęcie od góry , jest sam stelaż , bez tapicerki . Dzięki .

[ Dodano: 19-05-2016, 22:28 ]

Aa no i nie chce Kamperka , T3 to wyzwanie , a hymmer = emerytura Plus kapcie :) pozdrawiam . hehe

Napisano

Ty w ogóle nie za wiele rozumiesz, ale postaram Ci się rozjaśnić.

1. Pas zawsze ma homologacje - z jakiego auta by nie był. Prawda. Sęk w tym, że przepisy zabraniają montażu takich elementów jak pasy z innych aut, jako elementy używane.

2. Homologacja kanapy... No aż nie wiem jak Ci to wytłumaczyć, bo masz rozterki na poziomie gimnazjum. Współczesny samochód (wraz z wyposażeniem) to nie wóz drabiniasty do użytku wyłącznie polowego. Musisz sobie z tego zdawać sprawę - z Twoich wpisów wynika, że niekoniecznie tak jest :? Czy naprawdę uważasz, że wygląd zewnętrzny dowolnego urządzenia czy mechanizmu, to wystarczający wyznacznik, żeby skopiować coś takiego? Czyli widziałem kiedyś mercedesa, a mam spawarkę i trochę blach to sam zbuduję nie gorszego? :razz: O matko...

Taboret drewniany tez się da przykręcić w te mocowania pewnie...

3. Oczywiście, że możesz homologować swój własny patent. Każdy producent części samochodowych tak robi przecież - więc i Ty możesz - o ile rozumiesz czym jest homologacja i jesteś w stanie sobie wyobrazić jej koszty 8)

4. Pomijając fakt, że dane w DR odnośnie liczby miejsc, które widziałeś mogą być zwyczajnie nieprawidłowe, to zważ na jedno - o wymaganiach technicznych w stosunku do aut decyduje data pierwszej rejestracji danego pojazdu. Współcześnie wymagania są inne, niż te stawiane dla aut sprzed wielu lat. Widziałeś kiedyś na drodze taki samochód jak np. MALUCH? Mam na myśli te starsze. Otóż jeszcze ich trochę jest na drogach i są zarejestrowane na 4 osoby. To teraz jeszcze zajrzyj do nich i zobacz czy są tam pasy z tyłu 8)

Napisano

Dzięki za podpowiedź . :) ...

[ Dodano: 19-05-2016, 23:19 ]

I chodzi o wóz z 89r , czyli nie "wspolczesny" nie piękny i nie plastikowy ... I pytanie było odnośnie pomocy przy wybrnieciu z tematu , tak aby było okej , i przy tym bardziej bezpieczne , dlatego nie mam przyklejonego poksipolem drewnianego stołka , ani znajomego kolegi "Zdziska" ... A rozumnosc , polega na znajdowaniu rozwiazan , a nie kupowaniu westy z 2015 r za 200tys , moze Ciebie stac , mnie jeszcze nie ...

Napisano

"Rozmuność" polega też na tym, że jak Cię na coś jeszcze nie stać, to odpuść, a nie staraj się to zdobyć "na sztukę" 8)

Jak Cię nie stać na mercedesa to nie przyczepiaj na siłę gwiazdy do maski malucha ;)

A co do przeróbek - to temat bardzo zawiły- szczególnie w kwestii bezpieczeństwa, czyli foteli m.in. Nie oczekuj, że Diagnosta zaakceptuje każdą Twoją wydumkę tylko dlatego, że gdzieś tam widziałeś "coś podobnego". Ten człowiek odpowiada karnie za dopuszczenie Twojego pojazdu do ruchu.T w zasadzie odpowiedzialności nie masz żadnej. To dopiero abstrakcja, co? :razz:

• 3 weeks later...
Napisano

Rozumność to znaczy czytać z uwagą , to o co poprosiłem , znalezienie rozwiązania w pewnej kwestii ... Ten kolega nie pomógł , a do tego wykazał się absolutnym brakiem wyobraźni konstruktorskiej . ::hey

[ Dodano: 09-06-2016, 21:40 ]

Albo boisz się wypowiedzieć w temacie zmian w pojeździe , żeby mądrzejsi koledzy nie mieli pola do ubawu przy piwku z wieczora :) , albo o takowych nie masz pojęcia , bo jedyne twoje rady , są prześmiewcze i generalnie nie na temat , bo nie przeczytałeś ze zrozumieniem tematu ... więc nie opowiadaj mi tu o maluchach i spawarkach , gwiazdach i mercedesach ...

Napisano
Kanapę chciałbym zrobić sam wg wzoru , bardzo proszę to obejrzeć http://zingerle.org/anleitung/schlafbank.pdf i zamontować tak jak to było w ori .
Zgodnie z załączonym linkiem chcesz zbudować coś na podstawie projektu z lat 90-tych, ale to było ćwierć wieku temu.........

Więc nie dziw się, że nikt Ci tego nie dopuści według obowiązujących przepisów.

Jest jedno wyjście - jako replikę, ale czy to się Tobie uda i jakie koszty są tego przedsięwzięcia :?:

Napisano

Tak , dokładnie . Już Ci powiem dobry kolego , jak sprawa wygląda ...

Mam stare te-3 w westfalii (wersja z podnoszonym dachem i spaniem na górze,i jest to orginalnie zrobione przez fabryke , a nie tak jak robią inni , że wycinają dach z blaszaka i dokładają dach z namiotem ) , ale kupiłem ją z kompletnie rozkradzionym wnętrzem , zarejestrowane jako ciężarowy na 8 osób , tylko z dwoma miejscami z pasami z przodu ... Lubię stare samochody , i nie chce żadnego kampera , ani nic innego ... Chciałbym po prostu odbudować to , co to autko kiedyś miało ( wyposażenie kempingowe ) i dlatego też się tu zarejestrowałem , żeby ktoś z doświadczonych kolegów mi w tym pomógł , a nie jak kolega Blakop , dopieprzył coś w stylu drewnianego taboretu ... Wybaczcie ,ale prowadzę warsztat samochodowy od ok 10 lat , i nie jestem laikiem i wiem co i jak zrobić aby było bezpieczne - więc trochę szacunku ... Gdybym chciał to zrobić z taboretem i sznurkiem jako pas bezpieczenstwa , nie rejestrowałbym się tu , tylko zaprzyjaźniłbym się z jakimś diagnostą , ale nie o to mi chodzi ... Dzięki za odpowiedź Tobie , bo przynajmniej tacy ludzie jak Ty wnoszą coś pozytywnego do życia ( choćby tym , że innym pozwalają realizować swoje podróźnicze marzenia innym ) ... Czy widziałbyś jakieś rozsądne rozwiązanie tematu ?? chciałbym to zrobić tak jak było w oryginale ... Podam email jeśli mógłbyś mi coś doradzić , byłbym mega wdzięczny . chruzst @ gmail.com

[ Dodano: 10-06-2016, 18:18 ]

Poza tym , mnóstwo ludzi tak przerabia auta , i legalizują to normalnie ...

Wystarczy wyjechać kawałek do Niemiec , nie wspomnę już o Anglii , żeby to zobaczyć ... Rady typu wyprowadź się do Niemiec nie wchodzą w grę , ponieważ tu jest mój kraj i tu jest moje miejsce ...

Napisano

Masz warsztat od 10 lat?

No brawo - ale zmartwię Cię. Znam niemal wszystkich którzy w tym wątku się wypowiedzieli i mają Oni (łącznie ze mną) dłuższe doświadczenie zawodowe w tej branży niż Ty 8)

Więc cytując forumowego klasyka "hamuj piętami" :D

Chcesz odbudować auto? Zdobądź oryginalne części i je zamontuj. Nikt się nawet nie zorientuje, że coś było robione jak dane będą zgodne z DR.

Chcesz budować swoje własne auto? To odpowiedzi już dostałeś. Być może jeśli Twoje rozwiązania będą miały charakter repliki coś z tego będzie... Tylko kto to niby Twoim zdaniem ma ocenić? :razz:

A póki co polecam nie to forum, tylko kontakt z tymi ludźmi:

mnóstwo ludzi tak przerabia auta , i legalizują to normalnie ...

Przecież oni Ci powiedzą jak to zrobili. Po co tutaj pytasz, skoro z powyższych wypowiedzi i tak nie wyciągnąłeś żadnych wniosków i Cię nie zadowoliły? Ci ludzie Ci powiedzą gdzie i jak to załatwić. 8)

Napisano
Przecież oni Ci powiedzą jak to zrobili

Zapewne zrobili to tak jak:

zarejestrowane jako ciężarowy na 8 osób , tylko z dwoma miejscami z pasami z przodu

Gratulacje... poświadczenie nieprawdy w dokumentach urzędowych i niedopełnienie czynności służbowych przez diagnostę, a może i przyjęcie korzyści majątkowej... naprawdę gratuluje

Podaj jeszcze numery auta i nazwisko i numer uprawnień tego kretyna co Ci to podbił...

"Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs