Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy żądacie do okresowego badania technicznego karty pojazdu? Chodzi mi o zapis § 2 rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania badań.

§ 2. 1. Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje:

1) identyfikację pojazdu, w tym:

a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w:

– dowodzie rejestracyjnym,

– pozwoleniu czasowym, w tym dla pojazdu, o którym mowa w art. 70d ust. 3 ustawy wraz z kartą pojazdu, o ile została wydana,

– karcie pojazdu dla pojazdu zarejestrowanego, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie centralnej ewidencji pojazdów (Dz. U. poz. 816),

– pokwitowaniu, o którym mowa w art. 132 ust. 2 ustawy, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie centralnej ewidencji pojazdów,

Napisano

Jeśli masz dowód to dokonujesz identyfikacji pojazdu na podstawie dowodu, jak nie ma to KP. Nie ma potrzeby żądać na badaniu okresowym jednocześnie obydwu dokumentów.

Napisano

Ale czy z tego zapisu nie wynika, że powinienem żądać DR i KP.

Napisano
Ale czy z tego zapisu nie wynika, że powinienem żądać DR i KP.

Nie, to nie są warunki łączne.

Napisano

To czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”?

Napisano

To, jakby żądać do dowodu rejestracyjnego jeszcze pozwolenie czasowe. Biorę jeden z tych dokumentów.

Napisano
To czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”?

To czemu chcesz żądać tylko KP? Żądaj DR, PC, KP i pokwitowania jednocześnie :P

Napisano

Siłą rzeczy pokwitowania lub pozwolenia nie mogę żądać, ale DR i KP to tak ponieważ klient powinien być w ich posiadaniu.

Napisano
ponieważ klient powinien być w ich posiadaniu

a czy klient jest zobowiązany obowiązkowo wozić ze sobą KP czy DR :)

Napisano

Ja bym poszukał dla porówania (zakumania) podobnego zapisu przepisu, może z warunków technicznych o pasach. No albo chociazby do VATÓW objaśnienia na samym dole zaświadczenia. :x

Napisano
Siłą rzeczy pokwitowania lub pozwolenia nie mogę żądać, ale DR i KP to tak
czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”?

Możesz wytłumaczyć swoją wybiórczość? Wszystkie te dokumenty są wymienione w ten sam sposób, ale jakimś cudem łączysz DR z KP ale już DR z PP albo PC z KP już nie. Widzę tu jakiś brak konsekwencji...

Napisano
Chodzi mi o zapis § 2 rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania badań.

Akurat ten zapis jest wyjątkowo jasny, uwzględnia nawet niechcący hierarchię stosowanych dokumentów.

Napisano
Siłą rzeczy pokwitowania lub pozwolenia nie mogę żądać, ale DR i KP to tak
czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”?

Możesz wytłumaczyć swoją wybiórczość? Wszystkie te dokumenty są wymienione w ten sam sposób, ale jakimś cudem łączysz DR z KP ale już DR z PP albo PC z KP już nie. Widzę tu jakiś brak konsekwencji...

Bo nie można mieć legalnie jednocześnie dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego.

[ Dodano: 17-03-2017, 13:13 ]

A może powinienem żądać karty pojazdu i pozwolenia lub kary pojazdu i dowody rejestracyjnego lub karty pojazdu i pokwitowania ;)

Napisano
Bo nie można mieć legalnie jednocześnie dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego

Można - zagraniczny DR i polskie PC :P

Napisano
A może powinienem żądać karty pojazdu

Tylko po co ?

Napisano
Bo nie można mieć legalnie jednocześnie dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego

Można - zagraniczny DR i polskie PC :P

No to pokwitowania i dowodu rejestracyjnego.

[ Dodano: 17-03-2017, 13:39 ]

Nasz WK zabiera zagraniczny dowód rejestracyjny przed wydaniem pozwolenia czasowego.

Napisano

To spróbuj zażądać DR i KP dla pojazdów z czarnymi tablicami, które są ważne. :evil:

Napisano
Nasz WK zabiera zagraniczny dowód rejestracyjny przed wydaniem pozwolenia czasowego.

Jeśli będzie to rejestracja czasowa na czerwone tablice (na badanie techniczne) to wtedy nie zabiera się do depozytu zagranicznego DR.

To spróbuj zażądać DR i KP dla pojazdów z czarnymi tablicami, które są ważne.

Zdarzają się pojazdy z KP na czarnych tablicach.

Napisano

Bo okres w którym jeszcze były czarne tablice, a już weszły KP trwał krótko i to było kilkanaście lat temu, niemniej jednak "parę" aut będących w użytku bez zmiany tablic do dziś jeszcze z pewnością istnieje.

Ja miałem w karierze lepszy numer. Karta pojazdu dla pojazdu ze starym wzorem DR 8)

Napisano

Jak się nie mylę to jeśli pojazd jest w leasingu to KP posiada Leasingodawca, więc Pan czy Pani nie będzie jej miała na badaniu technicznym. Wystarczy DR. Tam masz wszystkie potrzebne dane.

Napisano

Koledze tylko o konstrukcję przepisu zaiste chodziło.