rewers Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Czy żądacie do okresowego badania technicznego karty pojazdu? Chodzi mi o zapis § 2 rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania badań. § 2. 1. Zakres okresowego badania technicznego pojazdu obejmuje: 1) identyfikację pojazdu, w tym: a) sprawdzenie cech identyfikacyjnych oraz ustalenie i porównanie zgodności faktycznych danych pojazdu z danymi w: – dowodzie rejestracyjnym, – pozwoleniu czasowym, w tym dla pojazdu, o którym mowa w art. 70d ust. 3 ustawy wraz z kartą pojazdu, o ile została wydana, – karcie pojazdu dla pojazdu zarejestrowanego, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie centralnej ewidencji pojazdów (Dz. U. poz. 816), – pokwitowaniu, o którym mowa w art. 132 ust. 2 ustawy, łącznie z danymi i informacjami, o których mowa w § 6 ust. 1 rozporządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 18 czerwca 2014 r. w sprawie centralnej ewidencji pojazdów, Cytuj
krichna25 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Jeśli masz dowód to dokonujesz identyfikacji pojazdu na podstawie dowodu, jak nie ma to KP. Nie ma potrzeby żądać na badaniu okresowym jednocześnie obydwu dokumentów. Cytuj
rewers Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 Ale czy z tego zapisu nie wynika, że powinienem żądać DR i KP. Cytuj
michal_k Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Ale czy z tego zapisu nie wynika, że powinienem żądać DR i KP. Nie, to nie są warunki łączne. Cytuj
rewers Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 To czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”? Cytuj
ar Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 To, jakby żądać do dowodu rejestracyjnego jeszcze pozwolenie czasowe. Biorę jeden z tych dokumentów. Cytuj
michal_k Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 To czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”? To czemu chcesz żądać tylko KP? Żądaj DR, PC, KP i pokwitowania jednocześnie Cytuj
rewers Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 Siłą rzeczy pokwitowania lub pozwolenia nie mogę żądać, ale DR i KP to tak ponieważ klient powinien być w ich posiadaniu. Cytuj
darkdog Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 ponieważ klient powinien być w ich posiadaniu a czy klient jest zobowiązany obowiązkowo wozić ze sobą KP czy DR Cytuj
Paprock Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Ja bym poszukał dla porówania (zakumania) podobnego zapisu przepisu, może z warunków technicznych o pasach. No albo chociazby do VATÓW objaśnienia na samym dole zaświadczenia. Cytuj
adam1501 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Siłą rzeczy pokwitowania lub pozwolenia nie mogę żądać, ale DR i KP to tak czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”? Możesz wytłumaczyć swoją wybiórczość? Wszystkie te dokumenty są wymienione w ten sam sposób, ale jakimś cudem łączysz DR z KP ale już DR z PP albo PC z KP już nie. Widzę tu jakiś brak konsekwencji... Cytuj
JANUSZ60 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Chodzi mi o zapis § 2 rozporządzenia w sprawie sposobu przeprowadzania badań. Akurat ten zapis jest wyjątkowo jasny, uwzględnia nawet niechcący hierarchię stosowanych dokumentów. Cytuj
rewers Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 Siłą rzeczy pokwitowania lub pozwolenia nie mogę żądać, ale DR i KP to tak czy pomiędzy wyliczeniami nie powinno być łącznika „albo”, „lub”? Możesz wytłumaczyć swoją wybiórczość? Wszystkie te dokumenty są wymienione w ten sam sposób, ale jakimś cudem łączysz DR z KP ale już DR z PP albo PC z KP już nie. Widzę tu jakiś brak konsekwencji... Bo nie można mieć legalnie jednocześnie dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego. [ Dodano: 17-03-2017, 13:13 ] A może powinienem żądać karty pojazdu i pozwolenia lub kary pojazdu i dowody rejestracyjnego lub karty pojazdu i pokwitowania Cytuj
michal_k Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Bo nie można mieć legalnie jednocześnie dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego Można - zagraniczny DR i polskie PC Cytuj
JANUSZ60 Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 A może powinienem żądać karty pojazdu Tylko po co ? Cytuj
rewers Napisano 17 Marzec 2017 Autor Napisano 17 Marzec 2017 Bo nie można mieć legalnie jednocześnie dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego Można - zagraniczny DR i polskie PC No to pokwitowania i dowodu rejestracyjnego. [ Dodano: 17-03-2017, 13:39 ] Nasz WK zabiera zagraniczny dowód rejestracyjny przed wydaniem pozwolenia czasowego. Cytuj
jast Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 To spróbuj zażądać DR i KP dla pojazdów z czarnymi tablicami, które są ważne. Cytuj
michal_k Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Nasz WK zabiera zagraniczny dowód rejestracyjny przed wydaniem pozwolenia czasowego. Jeśli będzie to rejestracja czasowa na czerwone tablice (na badanie techniczne) to wtedy nie zabiera się do depozytu zagranicznego DR. To spróbuj zażądać DR i KP dla pojazdów z czarnymi tablicami, które są ważne. Zdarzają się pojazdy z KP na czarnych tablicach. Cytuj
blakop Napisano 17 Marzec 2017 Napisano 17 Marzec 2017 Bo okres w którym jeszcze były czarne tablice, a już weszły KP trwał krótko i to było kilkanaście lat temu, niemniej jednak "parę" aut będących w użytku bez zmiany tablic do dziś jeszcze z pewnością istnieje. Ja miałem w karierze lepszy numer. Karta pojazdu dla pojazdu ze starym wzorem DR Cytuj
krichna25 Napisano 21 Marzec 2017 Napisano 21 Marzec 2017 Jak się nie mylę to jeśli pojazd jest w leasingu to KP posiada Leasingodawca, więc Pan czy Pani nie będzie jej miała na badaniu technicznym. Wystarczy DR. Tam masz wszystkie potrzebne dane. Cytuj
Mecher Napisano 21 Marzec 2017 Napisano 21 Marzec 2017 Jak mam DR pojazdu to po co mi jeszcze KP na badaniu ? Cytuj
Paprock Napisano 21 Marzec 2017 Napisano 21 Marzec 2017 Koledze tylko o konstrukcję przepisu zaiste chodziło. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi