Skocz do zawartości
“Wyzwania współczesnej diagnostyki pojazdów - Hybrydy, Motocykle, Tachografy - Cykl Szkoleń 30 lat IT.NORCOM” - POZNAŃ ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, takie pytanie mam jako swiezak, przyjechal do mnie klijent z PC przyczepki lekkiej marki SAM, w ktorym byla podana tylko ladownosc i panie z WK skierowaly go do mnie o uzupelnienie danych. pokazal mi jakies zaswiadczenie starosty ale jeszcze nigdy nie widzialem tego a on sam nie wiedzial co chce ode mnie. wywnioskowalem ze musi pojechac na zalegalizowana wage i wtedy okresle G i pobiore 60zł za badanie dodatkowe. pytanie do was czy dobrze zrobilem? prosze o zrozumienie pracuje od 2 miesiecy:)

Napisano

W przyczepach marki SAM model określany był odpowiednio do DMC, np. w przyczepie SAM 600, DMC wynosiło 600kg. Mając taką wiedzę i podaną ładowność można wstępnie obliczyć masę własną, chociaż bezpieczniej zważyć ją na legalizowanej wadze, bo z upływem czasu pewne elementy konstrukcji mogły zostać wymienione.

Napisano
W przyczepach marki SAM model określany był odpowiednio do DMC, np. w przyczepie SAM 600

To chyba u Was lokalnie.

pytanie do was czy dobrze zrobilem?

Zrobiłeś tak jak "się przyjęło". Literalnie powinieneś poprosić o opinię rzeczoznawcy.

Napisano

to byla przyczepa marki SAM a model tez tylko SAM a ładownosc mial 400kg i nic wiecej nie mial w dowodzie no i G=0kg w sumie to nie widzialem jej nawet bo sie przyjechal zapytac co ma robic czyli mase podam jak zwazy no a nacisk bedzie wynosil 7.3 kN?

Napisano
To chyba u Was lokalnie

Może i lokalnie ale w moim przekonaniu całkiem zdroworozsądkowo :)

Napisano
nacisk bedzie wynosil 7.3 kN?

Jeśli to jednoosiowa to nacisk będzie raczej wynosił DMC x 0,0098.

Może i lokalnie ale w moim przekonaniu całkiem zdroworozsądkowo

To już chyba częściej (chociaż bardzo rzadko) spotykałem się z tym, że model = ładowność.

Napisano
to byla przyczepa marki SAM a model tez tylko SAM a ładownosc mial 400kg i nic wiecej nie mial w dowodzie no i G=0kg w sumie to nie widzialem jej nawet bo sie przyjechal zapytac co ma robic czyli mase podam jak zwazy no a nacisk bedzie wynosil 7.3 kN?

na podstawie kwitu z wagi i ładowności z DR ustalisz całą resztę

Napisano

ok dzieki wielkie a sie tak jeszcze zapytam bo tylko zerknelem na te zaswiadczenie starosty ale nie zauwazylem zeby pisalo co chca ustalic za dane. czy jak to wyglada? czy jest jakies inne wydawane i czarno na bialym pisze jakie dane chca?

Napisano
W przyczepach marki SAM model określany był odpowiednio do DMC, np. w przyczepie SAM 600, DMC wynosiło 600kg. .....
SAM, DO 600 KG,

przyczepa lekka, ciężarowa

Rok produkcji: 1997

Masa własna pojazdu: 180kg

Dopuszczalna ładowność:400kg

Dopuszczalna masa całkowita:580kg

Liczba osi:1

dane z dr i historiapojazdu.gov.pl

Chyba nie wszędzie?

Napisano

Powinno być SKIEROWANIE, na którym powinno się określić o jaki parametry chodzi. Ale również właściciel może wnioskować o to.

Skoro masz PC z pustymi polami to sam powinieneś wiedzieć czego brakuje.

Dla przyczepki marki SAM określamy:

F2 (F1 niekoniecznie - no ale powiedzmy, że też - i tak podaje się te same parametry więc...)

G

ładowność

liczbę osi

nacisk osi

Skoro masz tylko ładowność, to znaczy że resztę trzeba ustalić i nie ma się tu chyba co za dużo zastanawiać.

W momencie jak będziesz miał "G" całą resztę znając ładowność sobie wyliczysz. Rzeczoznawca tu niepotrzebny. Wolał bym porządny kwit z zaufanej wagi na podstawę takich obliczeń niż opinię tzw. rzeczoznawcy z parametrem z sufitu ustalonym z właścicielem przy zielonym stoliku.

Napisano
czy jest jakies inne wydawane i czarno na bialym pisze jakie dane chca?

- no czarno na białym to tyle bywało co wpisali do adnotacji PC lub co wpisali w skierowaniu. Najczęściej była to pozycja jedna, czasem dwie, dlatego ważny był wywiad środowiskowy z klientem, a nawet konsultacja z wydziałem komunikacji co konkretnie ustalić.

Bywało, że podawałem wszystkie niezbędne dane do rejestracji, czyli te dane dla których rubryki w dowodzie rejestracyjnym przewidziano.

A na forum zdaje się był taki gotowiec na dane techniczne, co nie.

Napisano
F2 (F1 niekoniecznie - no ale powiedzmy, że też - i tak podaje się te same parametry więc...)

G

ładowność

liczbę osi

nacisk osi

Można jeszcze dodać podrodzaj i ewentualnie przeznaczenie (jeśli występuje dla danego podrodzaju).

Napisano

No tak - zapomniałem o klasyfikacji... Skupiłem się na parametrach jako takich 8)