sznykol Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 Witam, takie pytanie mam jako swiezak, przyjechal do mnie klijent z PC przyczepki lekkiej marki SAM, w ktorym byla podana tylko ladownosc i panie z WK skierowaly go do mnie o uzupelnienie danych. pokazal mi jakies zaswiadczenie starosty ale jeszcze nigdy nie widzialem tego a on sam nie wiedzial co chce ode mnie. wywnioskowalem ze musi pojechac na zalegalizowana wage i wtedy okresle G i pobiore 60zł za badanie dodatkowe. pytanie do was czy dobrze zrobilem? prosze o zrozumienie pracuje od 2 miesiecy:) Cytuj
pentagram Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 W przyczepach marki SAM model określany był odpowiednio do DMC, np. w przyczepie SAM 600, DMC wynosiło 600kg. Mając taką wiedzę i podaną ładowność można wstępnie obliczyć masę własną, chociaż bezpieczniej zważyć ją na legalizowanej wadze, bo z upływem czasu pewne elementy konstrukcji mogły zostać wymienione. Cytuj
michal_k Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 W przyczepach marki SAM model określany był odpowiednio do DMC, np. w przyczepie SAM 600 To chyba u Was lokalnie. pytanie do was czy dobrze zrobilem? Zrobiłeś tak jak "się przyjęło". Literalnie powinieneś poprosić o opinię rzeczoznawcy. Cytuj
sznykol Napisano 12 Lipiec 2017 Autor Napisano 12 Lipiec 2017 to byla przyczepa marki SAM a model tez tylko SAM a ładownosc mial 400kg i nic wiecej nie mial w dowodzie no i G=0kg w sumie to nie widzialem jej nawet bo sie przyjechal zapytac co ma robic czyli mase podam jak zwazy no a nacisk bedzie wynosil 7.3 kN? Cytuj
pentagram Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 To chyba u Was lokalnie Może i lokalnie ale w moim przekonaniu całkiem zdroworozsądkowo Cytuj
michal_k Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 nacisk bedzie wynosil 7.3 kN? Jeśli to jednoosiowa to nacisk będzie raczej wynosił DMC x 0,0098. Może i lokalnie ale w moim przekonaniu całkiem zdroworozsądkowo To już chyba częściej (chociaż bardzo rzadko) spotykałem się z tym, że model = ładowność. Cytuj
fuks Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 to byla przyczepa marki SAM a model tez tylko SAM a ładownosc mial 400kg i nic wiecej nie mial w dowodzie no i G=0kg w sumie to nie widzialem jej nawet bo sie przyjechal zapytac co ma robic czyli mase podam jak zwazy no a nacisk bedzie wynosil 7.3 kN? na podstawie kwitu z wagi i ładowności z DR ustalisz całą resztę Cytuj
sznykol Napisano 12 Lipiec 2017 Autor Napisano 12 Lipiec 2017 ok dzieki wielkie a sie tak jeszcze zapytam bo tylko zerknelem na te zaswiadczenie starosty ale nie zauwazylem zeby pisalo co chca ustalic za dane. czy jak to wyglada? czy jest jakies inne wydawane i czarno na bialym pisze jakie dane chca? Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 W przyczepach marki SAM model określany był odpowiednio do DMC, np. w przyczepie SAM 600, DMC wynosiło 600kg. .....SAM, DO 600 KG,przyczepa lekka, ciężarowa Rok produkcji: 1997 Masa własna pojazdu: 180kg Dopuszczalna ładowność:400kg Dopuszczalna masa całkowita:580kg Liczba osi:1 dane z dr i historiapojazdu.gov.pl Chyba nie wszędzie? Cytuj
blakop Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 Powinno być SKIEROWANIE, na którym powinno się określić o jaki parametry chodzi. Ale również właściciel może wnioskować o to. Skoro masz PC z pustymi polami to sam powinieneś wiedzieć czego brakuje. Dla przyczepki marki SAM określamy: F2 (F1 niekoniecznie - no ale powiedzmy, że też - i tak podaje się te same parametry więc...) G ładowność liczbę osi nacisk osi Skoro masz tylko ładowność, to znaczy że resztę trzeba ustalić i nie ma się tu chyba co za dużo zastanawiać. W momencie jak będziesz miał "G" całą resztę znając ładowność sobie wyliczysz. Rzeczoznawca tu niepotrzebny. Wolał bym porządny kwit z zaufanej wagi na podstawę takich obliczeń niż opinię tzw. rzeczoznawcy z parametrem z sufitu ustalonym z właścicielem przy zielonym stoliku. Cytuj
Paprock Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 czy jest jakies inne wydawane i czarno na bialym pisze jakie dane chca? - no czarno na białym to tyle bywało co wpisali do adnotacji PC lub co wpisali w skierowaniu. Najczęściej była to pozycja jedna, czasem dwie, dlatego ważny był wywiad środowiskowy z klientem, a nawet konsultacja z wydziałem komunikacji co konkretnie ustalić. Bywało, że podawałem wszystkie niezbędne dane do rejestracji, czyli te dane dla których rubryki w dowodzie rejestracyjnym przewidziano. A na forum zdaje się był taki gotowiec na dane techniczne, co nie. Cytuj
michal_k Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 F2 (F1 niekoniecznie - no ale powiedzmy, że też - i tak podaje się te same parametry więc...)G ładowność liczbę osi nacisk osi Można jeszcze dodać podrodzaj i ewentualnie przeznaczenie (jeśli występuje dla danego podrodzaju). Cytuj
blakop Napisano 12 Lipiec 2017 Napisano 12 Lipiec 2017 No tak - zapomniałem o klasyfikacji... Skupiłem się na parametrach jako takich Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi