LOKER00 Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Jak w temacie . Citroen berlingo w dowodzie 5 miejsc w samochodzie 5 miejsc fabrycznych, ale w przestrzeni bagażowej jest specjalne miejsce do przewozu osoby niepełnosprawnej na wózku. Czy musi być to odnotowane w dow. rej. ? jak ? Ewentualnie czy są wymagania odnośnie wyposażenia takiego miejsca w specjalne elementy itd. Każda informacja mile widziana, bo z tematem spotykam się po raz pierwszy i nie bardzo wiem co mam począć. Cytuj
Jacdiag Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 http://www.norcom.com.pl/nowe_forum/viewtopic.php?t=7500 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
jast Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 OGÓLNOPOLSKIE STOWARZYSZENIE DIAGNOSTÓW SAMOCHODOWYCH Strona Główna » Badania techniczne » Badania pojazdów » Osoby niepełnosprwne https://forum.osds.org.pl/viewtopic.php?p=5847#5847 Cytuj
Paprock Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Mi ten link otwierany niby przez Google takie coś pokazuje: 404 Not Found Cytuj
Jacdiag Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Już masz prawidłowy Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Paprock Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 I kurka wodna dzięki. I kurka wodna browarek. Cytuj
Solaris Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Jak robi się zmiany konstrukcyjne pod przewóz osób na wózkach to w opisie zmian powinno się wyszczególnic dwa możliwe warianty obsadzenia miejsc. Np. przy aucie trzy- rzedowym napisać w ten sposob: Układ siedzeń 7, bez możliwości przewozu osoby na wózku Układ siedzeń 5+1 osoba na wózku. I taki pojazd w zależności od potrzeby będzie jeździł z trzema rzędami siedzeń lub z dwoma gdy przewozi osobę na wózku Masę osoby z wózkiem inwalidzkim przyjmuje się 160 kg według przepisów w Europie. Bo wózek może być elektryczny a one są ciężkie. Dlatego znikają 2 miejsca siedzące po 68 kg i jeszcze część bagażu żeby te 160 kg się spieło i nie przekroczyło DMC Cytuj
DARIO64 Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Masę osoby z wózkiem inwalidzkim przyjmuje się 160 kg według przepisów w Europie. Jakiś konkret w postaci numeru dyrektywy lub innego aktu prawnego, byłby miły . Cytuj
Solaris Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Dyrektywa 2007/46/WE z późniejszymi zmianami, o homologacji pojazdów kategorii M, N, O Na potrzeby obliczeń przyjmuje się, że masa wózka wraz z użytkownikiem wynosi 160 kg. Masę koncentruje się w punkcie P zastępczego wózka inwalidzkiego znajdującego się w położeniu podróżnym określonym przez producenta. Ewentualne ograniczenia ilości miejsc dla pasażerów wynikające z zastosowania jednego lub większej ilości wózków inwalidzkich odnotowuje się w przeznaczonej dla właściciela instrukcji obsługi pojazdu, na stronie 2 świadectwa homologacji typu UE oraz w świadectwie zgodności (w pozycji „Uwagi”). Wstawiłem też skan ale nie wiem czy widać bo małe litery Także dziwnie by to wyglądało jakby w samochodzie 5 osobowym nagle zostało te 5 osób plus jeszcze wskoczył wózek. Bo 160 kg się liczy. To można łatwo przekroczyć DMC. A gdzie jeszcze możliwość przewożenia bagażu. W samochodzie osobowym zdaża się że i nawet tych 160 kilo na bagaż nie ma, więc trzeba jakąś osobę wyeliminować a najlepiej dwie Cytuj
Jacdiag Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 nie wiem czy widać bo małe litery po usunięciu zbędnego "białego" już jest lepiej Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
DARIO64 Napisano 31 Lipiec 2017 Napisano 31 Lipiec 2017 Wstawiłem też skan ale nie wiem czy widać bo małe litery Dzięki, widzę że po tym przypadku którym się zajmowaliśmy nastąpiły zmiany w dyrektywie . Jest nowszy tekst ujednolicony z dnia 01.07.2016 . Cytuj
adam1501 Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 w przestrzeni bagażowej jest specjalne miejsce do przewozu osoby niepełnosprawnej na wózku A może tylko specjalne miejsce na przewóz wózka, a niepełnosprawny zajmuje normalne miejsce i stąd zapisy w DR takie, jakie są. Cytuj
sad_madman Napisano 1 Sierpień 2017 Napisano 1 Sierpień 2017 Jeżeli auto służy do przewodu osób o ograniczonej możliwości poruszania się to musi posiadać jakieś cechy, które o tym mówią. Cytuj
blakop Napisano 2 Sierpień 2017 Napisano 2 Sierpień 2017 Układ siedzeń 7, bez możliwości przewozu osoby na wózkuUkład siedzeń 5+1 osoba na wózku. To co konkretnie ma się znaleźć w tym opisie w pozycji liczba miejsc i jak ma być wtedy wystawiony DR dla takiego pojazdu? Cytuj
Solaris Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 Maksymalna liczba miejsc w tym przypadku będzie wpisana w dowodzie jako 7, bo drugi układ 5 plus 1 to mniejsza liczba miejsc. Tak samo w opisie zmian ilość miejsc maksimum 7. Natomiast chodzi o to aby nikt nie myślał że możliwa jest taka kombinacja 7 osób plus jeszcze osoba na wózku. Więc tworząc opis zmian konstrukcyjnych i przedstawiając dwie możliwe kombinacje ilości miejsc, jednoznacznie stwierdzamy, że niemożliwy jest układ wszystkich foteli plus wózek. Wtedy w urzędzie komunikacji też będą mieli to dobrze wyjaśnione. Cytuj
Paprock Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 - ale w naszych przepisach nie ma czegoś takiego jak "maksymalna liczba miejsc" - u nas obowiązuje jednoznaczna liczba miejsc. Według naszych przepisów (instrukcja rejestracji) należy jednoznacznie określić liczbę miejsc siedzących w pojeździe, włączając siedzenie kierowcy; w przypadku pojazdu przystosowanego do przewozu wózka inwalidzkiego, wpisuje się liczbę miejsc siedzących łącznie z miejscem siedzącym na wózku inwalidzkim. Sorry, więc albo ten samochód jest przystosowany do przewozu rzeczonego wózka, albo nie-e. Jak widać z przepisu "albo/albo" nie istnieje. A ile waży sam wózek albo wózek wraz z użytkownikiem tego wózka to niech się martwi o to szofer/kierowca najlepiej, który jest między innymi odpowiedzialny za ładunek, za obciążenie. Jak ma życzenie zapakować na pokład półtonowy inwalidzki wózek to zostanie mu układ siedzeń jedno dla szofera plus jedno na wózku dla pasażera i nic, i nikt więcej nie wejdzie. Poza tym te 160 kg przyjmuje się tylko do dyrektywowych/wytrzymałościowych obliczeń. Czy to należy jednoznacznie przyjmować, że wózek eliminuje zaraz aż dwa miejsca siedzące to tego pewien nie jestem. Aby to wyjaśnić przydałby się specjalista od homologacji. No tak czy nie tak? Cytuj
Mecher Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 Gdzie owa ma być wpisana Maksymalna liczba miejsc w tym przypadku będzie wpisana w dowodzie jako 7.... Skoro w DR ma być 21) w rubryce przy kodzie S.1 — wpisuje się jednoznacznieokreśloną liczbę miejsc siedzących w pojeżdzie, włączając siedzenie kierowcy; 22) w rubryce przy kodzie S.2 — wpisuje się jednoznacznie określoną liczbę miejsc stojących — w przypadku pojazdu, w którym konstrukcyjnie przewidziano równie˝ miejsca dla pasażerów stojących; W zaświadczeniach tez nie ma nic o maksymalnej liczbie miejsc Tak patrząc to na badaniu okresowym nie ma niezgodności danych w przypadku w DR S1- 7 a w rzeczywistości 5 + 1 ? Cytuj
IVVO Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 Robiłem takiego i nie było problemu w WK - w DIP s.1 7 - w uwagach - przy s.1 7 układ siedzeń 2+3+2 - przewozie wózka inwalidzkiego s.1 5 +w układzie 2+3+wózek - po złożeniu 3-go rzędu siedzeń - tak jest wpisane w uwagach Cytuj
michal_k Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 tak jest wpisane w uwagach W uwagach DR? Cytuj
IVVO Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 Tak - kazałem klientowi tego dopilnować aby taki wpis się tam znalazł Cytuj
Paprock Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 IVVO, Michałowi idzie o formalny brak takiej adnotacji w katalogu adnotacji. Cytuj
IVVO Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 Wiem - ale wykaz wykazem - pobyty sryty gazy itd.. ale jednak można i to w cale nie w moim WK lecz takim bardzo upierdliwym na pólnocy Cytuj
Solaris Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 160 kg to masa wózka z osobą wzięta z homologacji. Tyle przyjmują producenci według dyrektywy do obliczeń aby nie przeciążyć pojazdu. I wcześniej też było napisane w tym co wklejałem, że producent przy kupnie takiego samochodu do przewozu wózków, dając klientowi dokumenty do rejestracji - Świadectwo zgodności, wskazuje ilość miejsc siedzących zarówno maksymalną, jak i tą w przypadku przewozu wózków, czyli tą zmniejszoną. Z takim dokumentem, czyli zawierającym dwie różne wartości ilości miejsc siedzących klient zgłasza się do wydziału. A jak wydział to odnotuje, ich pytajcie. W każdym razie w dokumencie producenta są zawarte te dwie informacje o ilości miejsc. Bo tak nakazuje dyrektywa. Cytuj
Paprock Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 Robiłem takiego - OK, IVVO jakiego? Rozumien, że dwa miejsca wypadły ze względu na rozmiary samego wózka czy też innych elementów mocująco-przytrzymujących w okolicy ostatniego rzędu siedzeń. A pamiętasz może markę, model i ile wolnej przestrzeni inwalida miał nad głową, no wiesz... czy mieścił/mieściła się w kapeluszu? Cytuj
michal_k Napisano 3 Sierpień 2017 Napisano 3 Sierpień 2017 ale jednak można Nie można - to tylko radosna twórczość diagnosty i urzędnika Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi