Skocz do zawartości

negatyw

Featured Replies

Napisano

do 14 dni to jest tylko sprawdzenie usterek , tylko tak wychodzi jak koś pisze o czym niema zielonego pojęcia 

• Odpowiedzi 390
  • Wyświetleń 67,4k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Nie naszą rolą rozstrząsać jest czy samochód z negatywnym wynikiem może poruszać się po drodze. O tym decyduję użytkowni/właściciel stosując się do artykułu 66 ustawy. Podobnie, nie rolą Wydziału Ko

• O czym wy gadacie? Jakie ograniczenia? To jest ściśle uregulowanie prawne i albo Pan Inspektor opowiadał bajeczkę dla uwiarygodnienia swojej kwestii albo diagnosta był kompletnym laikiem nie znaj

• Nie ma takiego przełożenia. Zalecany jest zdrowy rozsądek przy każdej grupie usterek. Należ pamiętać też i o tym, że usterki drobne należy wklepać do rejestru/zaświadczenia oraz poinformować petenta o

Posted Images

Napisano

Powiedzmy szczerze. Na dzisiaj 99% pojazdów dowód rejestracyjny dopuszcza do ruchu, a nie żadne zaświadczenie. Dla mnie nie ma co dalej drążyć tematu.

Napisano

ostatni przypadek 3 dni od BT z wynikiem pozytwnym i zaświadczeniem z powodu braku miejsca na wpis i zabrany dowód , pord wyrażnie mówi ze dokumentem dopuszczający jest dowód rejstr. 

Napisano

Moment. Jeśli DR byłby zatrzymany faktycznie możecie jako Diagności w zaświadczeniu/pokwitowaniu (jedni traktują to razem inni drukują oddzielny kwit) określić warunki użytkowania pojazdu - tak samo jak policjant w pokwitowaniu o zatrzymanym DR.

Tylko większość z Was tego nie wie i nie praktykuje...

Natomiast faktycznie problem jest przy UI. Bo z jednej strony DR nie zatrzymujecie, a jednak...

Pytanie, czy jako osoby pełniące funkcje publiczne powinniście jakoś reagować, jeśli klient z UI jednak chce odjechać samochodem ze stacji. I czy jeśli nie robicie nic w tej sprawie to, czy można to podciągnąć pod brak reakcji na popełniane przestępstwo...

Ciekawy temat.

Pamiętajcie, że są przepisy ogólne i szczególne.

Te szczególne - wcale nie wykluczające ogólnych - jak najbardziej dopuszczają poruszanie się w określonych warunkach z pokwitowaniem. A nie tylko na mocy PC czy DR.

Napisano

Już było tysiące razy klikane, że Prawo o Ruchu Drogowym posługuje się w zależności od sytuacji terminami takimi jak:

- pojazd uczestniczący w ruchu drogowym (bezpieczny, niezagrażający bezpieczeństwu)

- pojazd dopuszczony do ruchu drogowego ( to samo co wyżej plus dowód rejestracyjny / pozwolenie czasowe)

- pojazd używany w ruch drogowym (pojazd z przyzwoleniem używania w określonym czasie i okolicznościach).

Napisano

no dobrze , gdybać możemy, ale nic ani nikt nie mówi jasno czy wreszcie można jechac z UI czy nie można.

dodatkowo:

15 godzin temu, blakop napisał:

Tylko większość z Was tego nie wie i nie praktykuje...

wiem i oczywiscie, ze nie praktykuje. nie ma opcji, ze u mnie pojazd z jakąkolwiek USZ otrzyma wpis w uwagach o czasowym dopuszczeniu do ruchu. pojazd niesprawny to niesprawny i tyle. nie ma zmiłuj.

i:

jesli chodzi o poruszanie sie pojazdem z UI, to niby przepisy nie zabraniaja ani nie "mowia", że mozna. ale jak cos sie stanie to i tak prokurator znajdzie jakis paragraf.

Edytowane przez Pozio

Napisano

ja jestem od oceny stanu technicznego pojazdu przedstawionego do badania a nie od praworządności obowiązującej na drogach, ulicach, placach podwórkach, lasach itp. itd.

Napisano

W artykule 132 ustawy Prawo o Ruchu Drogowym jasno w skazano w jakich okolicznościach policja/stacja może zezwolić na 'używanie'   pojazdu w ruchu drogowym.

Osobiście nie widzę możliwości aby przyporządkować USZ z jednoczesnym zezwoleniem na 'używanie'. A może ktoś inny odszuka odpowiednią usterkę w zakresie z grupy usterek zagrażających porządkowi ruchu drogowego, bo tylko w takich okolicznościach można zezwolić na 'używanie'.

Czyli, jeżeli 'używanie' pojazdu sprowadza się do zaburzeń ładu i porządku ruch drogowego, to po mojemu każda Usterka Istotna i każda Usterka Stwarzająca Zagrożenie z naciskiem na ZAGROŻENIE nie zezwala na 'używanie'! No takie moje zdanie.

Jak długo siędzę w tym fachu,  tak nigdy żadnego zezwolenia na 'używanie' nie wypisałem.

Edytowane przez Paprock

Napisano

Sprawa jest ciekawa - klient przedstawia do badania pojazd - z założenia w jego mniemaniu - sprawny. Badanie techniczne weryfikuje stan pojazdu i mniemanie klienta o sprawności pojazdu. Jeżeli usterki są istotne - ale nie powodujące w skumulowany sposób zagrożenia dla BRD czy ekologii nie stosujemy USZ czyli zatrzymania dowodu.

Sytuacja przykładowa - hamulec pomocniczy - nie działa po jednej stronie, ale wskaźnik obliczeniowy jest wystarczający i zapewniony przez drugie koło hamowane, czy można czysto hipotetyczne założyć, że klient mając wiedzę (na zaświadczeniu) o usterce, czy może on bezpiecznie od stacji dojechać do warsztatu by usunąć niesprawność ?

Wydaje się, że konstrukcja zapisu pozwala klientowi na ruch pojazdem w/w celu - no bo dowód ma, a jeśli jeszcze skomplikujemy sytuację i dołożymy do tego "ważność" poprzedniego badania technicznego. Wydaje się, że po to diagnosta ma przy USZ zatrzymać DR. Wtedy nawet jak by klient miał ważne poprzednie badanie - to diagnosta reaguje i  na przykład zakazuje dalszego ruchu pojazdu bądź go ogranicza.

Edytowane przez mirek_handlarz

Napisano

Stanowczo protestuję by "wydumki"  jednego dystrybutora rozszerzać na całą Polskę centralną.

Napisano

Nie naszą rolą rozstrząsać jest czy samochód z negatywnym wynikiem może poruszać się po drodze. O tym decyduję użytkowni/właściciel stosując się do artykułu 66 ustawy.
Podobnie, nie rolą Wydziału Komunikacji jest rozstrzyganie czy właścicel/użytkownik zgłaszając fakt rejestracji przedstawił w okienku dokumenty od sprawnego i bezpiecznego samochodu. Już nie wspomnę o PC wydawanym na przejazd do badania/naprawy.
Za to wszystko odpowiedzialność ponosi użytkownik/właściciel. 

Napisano

markes30 do mnie pijesz ? - jeżeli tak nie wiem o czym piszesz i moją wypowiedź traktuj z dystansem. Zacytuję siebie " Sprawa jest ciekawa ..., Wydaje się, ...".

Jest forum - jest dyskusja. Owszem są to wy dumki - moje i tylko moje.

Napisano

Może nie każdy pamięta i nie każdy wie, że dawniej wynik z badania sprowadzał się między innymi do warunkowego dopuszczenia pojazdu do ruch. Później wynik potwierdzał spełnienie przez pojazd artykułu 66 ustawy. Dzisiaj jest całkiem inaczej, a wynik badania ewoluował nie po to, żeby na powrót dopuszczenia do ruchu się doszukiwać.

Pozytywny = Jeździ

Negatywny = Nie Jeździ

Negatywny + Zatrzymany Dowód = Nie Jeździ ale... Można Używać, lecz wpierwej należy niedomagania zagrażające porządkowi ruchu z grupy usterek USZ powynajdywać, ale takie niedomagania skutkujące zatrzymaniem dowodu, przy których jednocześnie można wypisać zezwolenie na 'używanie' pojazdu w ograniczonym zakresie – czyli bezsens.

No mógłbym się postarać i sparować usterki USZ z jednoczesnym zezwoleniem na 'używanie', ale to bardzo niszowe działanie. Jak wcześniej pisałem – nigdy nie wystawiłem zezwolenia na 'używanie'.

Napisano
1 godzinę temu, Paprock napisał:

Negatywny = Nie Jeździ

Negatywny + Zatrzymany Dowód = Nie Jeździ ale... Można Używać,

Ciekawa gradacja tutaj wyszła, że UI jest bardziej restrykcyjne niż USZ ?

Druga sprawa jest jeszcze bardziej zastanawiająca - po co instytucja zatrzymania DR w ogóle potrzebna ?

PS. Przepraszam za offtop tak na marginesie - ale tytuł tematu jest tak mało precyzyjny, że mam śmiałość :)

Edytowane przez mirek_handlarz

Napisano

Nie ważna gradacja. Ważne, że w policyjnych pokwitowaniach nie istnieje zezwolenie na używanie. Mało kiedy, a raczej wcale, data ważności pokwitowania jest określana.

A uwagi takie jak: dojazd do warsztatu, dojazd do miejsca garażowania... - bez komentarza jeżeli data ważności pokwitowania jest nie wpisana.

Napisano

Jeśli usterka USZ jest z grupy zagrożenia bezpieczeństwa lub ochronie środowiska to nie mowy o terminie dopuszczenia , a jest jakaś USZ nie związana z tymi obszarami ? kiedyś jak zatrzymywaliśmy dowód za  niezgodny vin to można było dać termin 7 dniowy 

Napisano
3 godziny temu, Paprock napisał:

w policyjnych pokwitowaniach nie istnieje zezwolenie na używanie

Jak to nie istnieje?

Napisano
3 godziny temu, Paprock napisał:

Mało kiedy, a raczej wcale, data ważności pokwitowania jest określana.

No to w moich stronach - jest zupełnie odwrotnie. Ale owszem ze "świata" często przychodzą bez daty ważności.

Napisano
30 minut temu, michal_k napisał:

Jak to nie istnieje?

- no tak to nie istnieje, jak po kropce w kolejnym zdaniu zapodałem: "Mało kiedy, a raczej wcale, data ważności pokwitowania jest określana."

Ale proszę bardzo, skoro ta rubryka wszem i wobec jest podobno wypełniana, to może gdzieś, ktoś, coś, ma jakiś skan lub kopię i jako załącznik wklei do tematu. :x

Napisano

Nie powiem, że większość, ale jednak znacząca część pokwitowań które widziałem zawierała wypełnioną tą część jak i określoną datę ważności.

Ale jak w Breslau można sobie ot tak DMC podwyższać to może i w tej kwestii są inne ciekawe rozwiązania praktyczne.

Za niezgodny nr VIN Diagnosta de facto nie ma prawa zatrzymać DR...

Napisano

kiedyś to znaczy co było i już nie obowiązuje , obecnie za niezgodny vin nie zatrzymujemy dowodu 

Napisano

- a kiedyś zatrzymywało się właśnie.

Napisano

@smaug - Podaj podstawę dlaczego kiedyś za niezgodny nr VIN nie zatrzymywało się DR, a teraz uważasz, że jednak tak? Podaj proszę co i kiedy się zmieniło w tej kwestii!

Napisano

kiedyś za niezgodny vin zatrzymywaliśmy dowód  d.2015 poz 776 par.5.6. W przypadku stwierdzenia niezgodności cech identyfikacyjnych umieszczonych w pojeździe z danymi zapisanymi
w dowodzie rejestracyjnym lub odpowiadającym mu dokumencie uprawniony diagnosta zatrzymuje dowód rejestracyjny. a teraz nie bo 6 ma zmienione brzmienie d. 2017 poz 2089 „6. W przypadku stwierdzenia niezgodności numeru VIN albo numeru nadwozia, podwozia lub ramy umieszczonych w pojeździe oraz na tabliczce znamionowej pojazdu z danymi zawartymi w dokumencie, o którym mowa w § 2 ust. 1 pkt 1 lit. a, uprawniony diagnosta wydaje zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu z wynikiem negatywnym, wpisuje tę niezgodność do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu i do rejestru.”, 

Napisano
Dnia 12.05.2018 o 21:43, blakop napisał:

Podaj podstawę dlaczego kiedyś za niezgodny nr VIN nie zatrzymywało się DR, a teraz uważasz, że jednak tak? Podaj proszę co i kiedy się zmieniło w tej kwestii!

Kiedyś właśnie się zatrzymywało, mimo iż zapis rozporządzenia stał w niezgodzie z ustawą. Obecnie ten przepis już nie obowiązuje (od 13 listopada 2017).