Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Chodzi o zmiany konstrukcyjne bo prowadzimy spór z kolegami ze stacji a mianowicie Przyjeżdża klient na zmiany konstrukcyjne (termin okresowego ma ważny (np.: 10.05.2018) Powiedzmy że klient nie chce nowego terminu.

Ja mówię że:

1. Wykonujemy Badanie dodatkowe- zmiany konstrukcyjne; wynik pozytywny bez

określenia następnego terminu badania i 181 zł

Kolega 1:

2. Badanie dodatkowe- zmiany konstrukcyjne ; wynika badania pozytywny

określa termin badania i pobiera 181 zł

Kolega 2:

3. Badania dodatkowe zmiany konstrukcyjne; wynik badania pozytywny pobiera

83 zł i jeszcze do tego wykonuje badania okresowe określa wynik pozytywny

i termin badania i 99 zł

Kto ma rację bo do tej pory robiliśmy zawsze łączone okresowy +

dodatkowe. :(

Napisano

Wystarczy raz zapytać. Zresztą dostałeś odpowiedź w poprzednim temacie.

Napisano

Wiem ale post został usunięty i musiałem założyć jeszcze raz.

Będzie dla potomnych

Napisano

No to się powtórzę. TNBT ustalasz przy ZK wyłącznie w sytuacji, gdy jego zmiana wynika ze zmiany np. rodzaju z ciężarowego N1 na specjalny. Nie powinno się przyjmować ustalenia TNBT z automatu. Cena to suma składowych z tabeli opłat czyli poz. 6.7 - 82 zł i odpowiednia pozycja L.p. 1

Napisano

Co w przypadku gdy jest to połączone z Okresowym? Bo wypada termin okresowego.

Napisano

Jeśli robisz dwa BT na jednym wpisie (OBT+DBT ZK), to z automatu musisz ustalić TNBT. Z opłatą interpretacje będą różne - robiłem łączone za 180 zł, teraz jak robię na dwóch wpisach (Patronat nie puszcza łączonych) pobieram 181 + 99.

Napisano
pobieram 181 + 99.

No za to, to Cię ktoś zlinczuje wcześniej czy później,,,

[ Dodano: 22-11-2017, 12:25 ]

Jeśli patronat nie puszcza łączonych, to masz OBT za 98 oraz DB za 82 (nieważne że z zakresem OBT),,,

Napisano

Skąd ta cena ? dublujesz czynności ? Jak to rozumieć ?

Napisano

JANUSZ60, zlinczować mnie chciał jeden za to, że chciałem VIN odczytać. Dlatego mam monitoring z rejestracją dźwięku. Poza tym mój WK stoi na podobnym stanowisku, więc skargi mogą klienci składać.

[ Dodano: 22-11-2017, 12:30 ]

82 (nieważne że z zakresem OBT),,,
Psuj już to w innym temacie tłumaczył, ale może powtórzę co wyżej napisałem
Cena to suma składowych z tabeli opłat czyli poz. 6.7 - 82 zł i odpowiednia pozycja L.p. 1
Napisano

A w tym, gdzie każe kasować podwójnie za jedno badanie,,,

[ Dodano: 22-11-2017, 12:36 ]

No chyba, że na OBT wjeżdżasz ponownie,,,

Napisano

JANUSZ60, wskaż przepis, który pozwala na ustalenie TNBT przy wykonywaniu DBT ZK, z wyjątkiem sytuacji zmiany interwałów. Generalnie wszyscy założyliśmy, że skoro w zakresie tego BT jest zakres OBT, to możemy ten termin ustalać. Dlaczego więc nie ustalamy za każdym razem przy ZK. A skoro DBT wykonuje się niezależnie od OBT, to powinno się wykonać dwa BT. Mój WK nie każe podwójnie kasować, tylko twierdzi, że powinny odbyć się dwa BT i dwa wpisy w rejestrze, co w obecnej sytuacji wymusza pobranie dwóch opłat.

Napisano

a co z tym punktem cennika ?

2261

ROZPORZÑDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 29 wrzeÊnia 2004 r.

w sprawie wysokoÊci opΠat zwiàzanych z prowadzeniem stacji kontroli pojazdów

oraz przeprowadzaniem badaƒ technicznych pojazdów

...

...

par 3.pkt 3 W przypadku wykonania okresowego badania

technicznego Πàcznie z dodatkowym badaniem technicznym,

w zakresie którego wykonuje si´ zakres okresowego

badania, opΠat´ za okresowe badanie techniczne

pobiera si´ jednorazowo

Napisano

W sumie nic. Może tylko tyle, że po moim pomyslunku za badanie 'pozmianowe z zakresem okresowego' nalezy się 82 złote, a za badanie okresowe łącznie z pozmianowym, w którego składzie jest zakres badania okresowego należy pododaweć 98 złotych za okresowe + 82 złote za pozmianowe = 180 PLN.

Napisano
robiłem łączone za 180 zł, teraz jak robię na dwóch wpisach (Patronat nie puszcza łączonych) pobieram 181 + 99.

Bardzo mi się to nie podoba :?

Według mnie, nie ważne co puszcza a co nie tylko tak jak jest w przepisach. Przecież przepisy się nie zmieniły odnośnie cen badań. Jest tak jak było. Ten sam pojazd,to samo badanie więc czemu ceny dwie? To badanie (ZK)jest przeprowadzane razem z okresowym.Klient płaci za BADANIE, a nie wpisy do rejestru.

"3. W przypadku wykonania okresowego badania technicznego łącznie z dodatkowym badaniem technicznym, w zakresie którego wykonuje się zakres okresowego badania, opłatę za okresowe badanie techniczne pobiera się jednorazowo."

Według mnie w tym przypadku powinno się w zaświadczeniu z okresowego w uwagach wpisać - do badania dołączono badanie dodatkowe nr..... i opłatę pobrać (98+1)+(82+1)

Napisano

Budowa tego zdania (ustępu trzeciego) zakłada do okresowego badania dokoptowanie badania dodatkowego, w zakresie którego wykonuję się badanie okresowe i pobrać opłatę jako sumę wykonanych czynności/badań ale z tabeli opłat. O tym mówi ustęp drugi. A ustęp pierwszy wskazuje, że opłaty pobiera się właśnie na podstawie tej tabeli, a nie rozporządzenia 'zakresem' zwanego. No sorry, ale innych opcji brak pomimo wdrażania cepiku dwa.

Napisano

Paprock, ten zapis sam w sobie wskazuje na pobieranie opłaty za OBT, przy ZK, daje możliwość wykonania OBT+ZK razem, z uwagą, że w tym przypadku opłatę z poz. 1 tabeli pobiera się raz. Czyli ZK 180, a OBT+ZK również 180.

Grzegorz Łódź, a jak zrobisz samo ZK to ile pobierzesz?

Tak jak już pisałem, słowniki w Patronacie nie dają możliwości wykonania BT łączonych, wiec póki co robię na dwóch wpisach. Klient przed rozpoczęciem jakichkolwiek czynności wie jak sytuacja wygląda.

Napisano
Grzegorz Łódź, a jak zrobisz samo ZK to ile pobierzesz?

Możesz podać konkretny przykład i o ilu wpisach w rejestr rozmawiamy (chodzi o dod+okr czy rozdzielone).

Żeby była jasność-nie robiłem samego ZK, tylko łączyłem z okresowym (jakoś tak mi się udawało :-D )

Ale mnie chodzi o ten jeden przypadek- klient wstawia się na badanie( to samo,ten sam pojazd) i teraz co ma program SKP do ceny za to samo badanie ( jak było dawniej a jak jest teraz)...

Coś jest nie tak :? Przecież to nie PROGRAM ustala ceny tylko minister.

Napisano

Po mojemu zapis wskazuje na stosowanie tabeli opłat do rozliczania badań i tak:

• w przypadku badania okresowego (L p. 1.2) pobiera się 98 złotych,

• w przypadku badania dodatkowego (L p. 6.7) pobiera się 82 złote.

W przypadku badania okresowego wykonanego łącznie z badaniem dodatkowym, w zakresie którego wykonuje się zakres okresowego, opłatę za okresowe pobiera się jednorazowo, czyli wychodzi 98 złotych + 82 złote, co razem daje 180 złotych, bo zsumowano dwa badania. Bo tak stanowi tabela opłat. Suma opłat za przeprowadzone badania i wykonane czynności określone w tej tabeli. W tej tabeli!

No trudno. Tak tabela stanowi i nie ma w niej żadnej analogii, że samo dodatkowe z L p. 6.7, w którym wykonano zakres okresowego wychodzi drożej o 98 złotych. Czyli zastosowano pseudo-sumowanki do 180 złotych. Zastrzeżenie jest po to, żeby czasami komuś nie strzeliło do głowy z dodatkowego badania, w zakresie którego wykonuje się zakres okresowego wyciągać na siłę 98 złotych.

Tabelę opłat stosuje za wykonane badania i przeprowadzone czynności. Za to, a nie za zakresy.

Jest to trudny zapis i śmiem twierdzić, że nawet itees się rozwalił.

Dla spokojności sumienia i zadowolenia klienta, swoją aparycją przemawiałem do wykonania tego, co ustęp trzeci stanowi. Nie stwierdziłem sprzeciwów i zawsze, jako finalna opłata wychodziło 180 złotych. No i świat był zadowolony. ;-)

Napisano
Czyli ZK 180, a OBT+ZK również 180.

Zajrzyj do cennika opracowanego przez ITS . Bez ustalania terminu robisz jednym wpisem ,z ustaleniem(okresowe) robisz dwoma wpisami ,nie można pobrać dwa razy opłaty za te same czynności .

Napisano

Mam zrobić zmianę konstrukcyjną. Przyczepa ciężarowa do 3,5 t ,data produkcji 2017 r. wydany dowód rejestracyjny następny termin badania styczeń 2020 r. , zmiana na przyczepa specjalna sklep-bar. Pytanie. Wyznaczam datę następnego badania, robię okresowe i dodatkowe czy wystarczy dodatkowe. Zwiększyła się tylko masa przyczepy, DMC święte. Proszę o podpowiedz.