klient-stacji Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Witam! mam tytanie do fachowców w tej dziedzinie (badanie techniczne) Byłem wczoraj na okresowym badaniu technicznym samochód osobowy Ford Mondeo 1.8 tdci rok 2009. Dbam o auto jak o własne dziecko więc zawsze wymieniam wszytko jak tylko coś się dziej lub mechanik powie że to a to trzeba już wymienić, auto przegląd przeszło bez problemu, ale diagnosta poinformował mnie że jak w lecie zmienią się przepisy to moje auto już nie przejdzie przeglądu pokazał mi na komputerze wynik hamulca roboczego >=45% 40% i że brakuje mi te 5% aby wynik był pozytywny (klocki tarcze przód i tył nowe, auto przy badaniu hamulców wyskakuje z rolek ) pytam co więc powinienem zrobić lub wymienić ? usłyszałem że nic z tym nie zrobię bo tak ma 70% aut i po wejściu tych nowych zasad żadno z tych aut nie przejdzie badania. I tu moje pytanie: Czy rzeczywiście coś takiego ma wejść? Czy nic z tym nie mogę zrobić (naprawić) Czy naprawdę aż 70% aut będzie musiało pójść na złom (mój ma 9 lat wygląda i sprawuje się jak nówka zadbany naprawiany serwisowany i co złom?) Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Na podstawie opisanej sytuacji (coś dzwoni ale nie wiemy gdzie....) to powiem tylko- nie słuchajmy farmazonów...( więcej nic nie powiem,ponieważ wyjdą niepotrzebne niedomówienia...) Czy naprawdę aż 70% aut będzie musiało pójść na złom Nie. Cytuj
klient-stacji Napisano 31 Styczeń 2018 Autor Napisano 31 Styczeń 2018 Czyli mam coś naprawiać (tylko co) aby auto za rok przeszło ten "nowy" przegląd, czy gość przesadzał i mnie straszył? Cytuj
wojteczek Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Chciałbym zobaczyć przebieg tego badania. Czujnik nacisku na pedał był zakładany? Domyślam się jak to sprawdzane wyglądało i powiem tak, fabrycznie nowy pojazd może wyrzucić z rolek jak gwałtownie depniesz hamulec i nie uzyskasz 50 %. Cytuj
klient-stacji Napisano 31 Styczeń 2018 Autor Napisano 31 Styczeń 2018 Chciałbym zobaczyć przebieg tego badania. Czujnik nacisku na pedał był zakładany? Domyślam się jak to sprawdzane wyglądało i powiem tak, fabrycznie nowy pojazd może wyrzucić z rolek jak gwałtownie depniesz hamulec i nie uzyskasz 50 %. Nie nic na pedał nie zakładał! Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 czy gość przesadzał Z tym na pewno "nowy" przegląd Cytuj
Paprock Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Jak sprawdził te hamulce tak sprawdził. Nie mi oceniać. Wyszły mu dziwne wskazania i zaczął się 'mondrzyć', bo zapewne do kompa została wprowadzona albo po poprzednim pojeździe zapamiętała się d.m.c. i bez użycia czujnika nacisku zrobił się bałagan w wyniku. Moja rada, niczym się nie przejmować. Cytuj
cezary Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Na podstawie opisanej sytuacji (coś dzwoni ale nie wiemy gdzie....) to powiem tylko- nie słuchajmy farmazonów...( więcej nic nie powiem,ponieważ wyjdą niepotrzebne niedomówienia...) najlepiej zakończyć dywagację na tym o czym napisał Grzegorz. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 usłyszałem że nic z tym nie zrobię bo tak ma 70% aut i po wejściu tych nowych zasad żadno z tych aut nie przejdzie badania. Jak widać, nawiedzonych nie brakuje wśród nas, myślę, że ten kolega ma już inną robotę nagraną, bo z 30% pojazdów nie wyżyjemy wszyscy ,,, Cytuj
klient-stacji Napisano 31 Styczeń 2018 Autor Napisano 31 Styczeń 2018 Podaj VIN swojego pojazdu. Nie, no po vinie w waszym systemie może dojdziesz kto to i gdzie robił ten przegląd a po co może gość miał gorszy dzień, ale swoją droga jak takie rzeczy opowiada wszystkim klientom to w końcu takich zapytań jak moje będzie więcej i na kierowców padnie blady strach. I co będzie z autami kupionymi za 500+ Cytuj
Mecher Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 I co będzie z autami kupionymi za 500+ To co powinno ... Cytuj
max72 Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 Nie, no po vinie w waszym systemie może dojdziesz kto to i gdzie robił ten przegląd Niestety nie mamy takiej mocy sprawczej Cytuj
Mecher Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 To co powinno ... Czyli co? Będą miały wykonywane BT. Cytuj
Grzegorz Łódź Napisano 31 Styczeń 2018 Napisano 31 Styczeń 2018 kupionymi za 500+ A skąd taka wiedza? Adwokat diabła Każdemu zaglądasz do kieszeni? Cytuj
klient-stacji Napisano 1 Luty 2018 Autor Napisano 1 Luty 2018 kupionymi za 500+ A skąd taka wiedza? Adwokat diabła Każdemu zaglądasz do kieszeni? Żadna wiedza, nie zaglądam do kieszeni nikomu (nie jestem z rządu ) „Kupiony za 500+” to już potoczne określenie auta które jest zniszczone, zaniedbane i w opłakanym stanie technicznym, tak jak mówi się „jasne jak słońce” co nie oznacza że coś świeci jak słońce tylko że np. coś zrozumiałem, i tak jak mówię że na wiosnę moje auto „idzie do żyda” nie oznacza to że sprzedam je osobie o tym pochodzeniu tylko sprzedam komukolwiek. Sam program 500+ jest OK tylko wykonanie i kryteria są patologiczne ale to temat na inne forum. jakie te nowe zasady będą ? mówił w skrócie to że jak wejdą nowe przepisy to 70% aut nie przejdzie badania hamulca roboczego i pokazał mi to na przykładzie mojego auta, komputer wyświetlił że minimum jakiegoś stosunku do hamowania to >=45% a ja mam 40% i że tak lub podobnie ma 70% aut, reszta w pierwszym wpisie. Cytuj
blakop Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 „Kupiony za 500+” to już potoczne określenie auta które jest zniszczone, zaniedbane i w opłakanym stanie technicznym Bzdura. Wielu dealerów proponowało nowe auta dla beneficjentów tego programu, bo 500 zł to już całkiem spora rata. Cytuj
danielg539 Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 w skrócie to że jak wejdą nowe przepisy to 70% aut nie przejdzie badania hamulca roboczego Jak wejdą te nowe przepisy to 70% diagnostów będzie się musiało doszkolić, bo nie za bardzo wiedzą jak powinno wyglądać badanie techniczne Cytuj
marbie Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 Ford Mondeo raczej z hamulcami nie będzie miał najmniejszego problemu, martwić to się muszą użytkownicy fiatów z bębnowymi hamulcami na tył, matizów itp. Kolego zmień stację diagnostyczną bo taki diagnosta może przeoczyć prawdziwą usterkę. Cytuj
kurant2000 Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 że minimum jakiegoś stosunku do hamowania to >=45% a ja mam 40% I dostałeś dopuszczenie do ruchu ? Cytuj
danielg539 Napisano 1 Luty 2018 Napisano 1 Luty 2018 martwić to się muszą użytkownicy fiatów z bębnowymi hamulcami na tył, matizów itp Oraz właściciele tych aut, które maja z tyłu tarczo-bębny bo tam z hamulcem ręcznym może być duży problem. Cytuj
klient-stacji Napisano 1 Luty 2018 Autor Napisano 1 Luty 2018 że minimum jakiegoś stosunku do hamowania to >=45% a ja mam 40% I dostałeś dopuszczenie do ruchu ? opis masz w pierwszym wpisie. na następne badanie przyjadę do ciebie (bez ironii) Bo teraz to raczej nie byłem skoro zadajesz pytanie - tak byś wiedział. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi