Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Badanie techniczne po nowemu obleje? 70% aut ???

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

mam tytanie do fachowców w tej dziedzinie (badanie techniczne)

Byłem wczoraj na okresowym badaniu technicznym samochód osobowy

Ford Mondeo 1.8 tdci rok 2009.

Dbam o auto jak o własne dziecko więc zawsze wymieniam wszytko jak tylko coś się dziej lub mechanik powie że to a to trzeba już wymienić, auto przegląd przeszło bez problemu, ale diagnosta poinformował mnie że jak w lecie zmienią się przepisy to moje auto już nie przejdzie przeglądu pokazał mi na komputerze wynik hamulca roboczego >=45% 40% i że brakuje mi te 5% aby wynik był pozytywny (klocki tarcze przód i tył nowe, auto przy badaniu hamulców wyskakuje z rolek ) pytam co więc powinienem zrobić lub wymienić ? usłyszałem że nic z tym nie zrobię bo tak ma 70% aut i po wejściu tych nowych zasad żadno z tych aut nie przejdzie badania.

I tu moje pytanie:

Czy rzeczywiście coś takiego ma wejść?

Czy nic z tym nie mogę zrobić (naprawić)

Czy naprawdę aż 70% aut będzie musiało pójść na złom (mój ma 9 lat wygląda i sprawuje się jak nówka zadbany naprawiany serwisowany i co złom?) :(

Napisano

Na podstawie opisanej sytuacji (coś dzwoni ale nie wiemy gdzie....) to powiem tylko- nie słuchajmy farmazonów...( więcej nic nie powiem,ponieważ wyjdą niepotrzebne niedomówienia...)

Czy naprawdę aż 70% aut będzie musiało pójść na złom

Nie.

Napisano

Czyli mam coś naprawiać (tylko co) aby auto za rok przeszło ten "nowy" przegląd, czy gość przesadzał i mnie straszył?

Napisano

Chciałbym zobaczyć przebieg tego badania. Czujnik nacisku na pedał był zakładany? Domyślam się jak to sprawdzane wyglądało i powiem tak, fabrycznie nowy pojazd może wyrzucić z rolek jak gwałtownie depniesz hamulec i nie uzyskasz 50 %.

Napisano
Chciałbym zobaczyć przebieg tego badania. Czujnik nacisku na pedał był zakładany? Domyślam się jak to sprawdzane wyglądało i powiem tak, fabrycznie nowy pojazd może wyrzucić z rolek jak gwałtownie depniesz hamulec i nie uzyskasz 50 %.

Nie nic na pedał nie zakładał!

Napisano
czy gość przesadzał

Z tym na pewno

"nowy" przegląd
Napisano

Jak sprawdził te hamulce tak sprawdził. Nie mi oceniać. Wyszły mu dziwne wskazania i zaczął się 'mondrzyć', bo zapewne do kompa została wprowadzona albo po poprzednim pojeździe zapamiętała się d.m.c. i bez użycia czujnika nacisku zrobił się bałagan w wyniku.

Moja rada, niczym się nie przejmować.

Napisano
Na podstawie opisanej sytuacji (coś dzwoni ale nie wiemy gdzie....) to powiem tylko- nie słuchajmy farmazonów...( więcej nic nie powiem,ponieważ wyjdą niepotrzebne niedomówienia...)

najlepiej zakończyć dywagację na tym o czym napisał Grzegorz. :x

Napisano
usłyszałem że nic z tym nie zrobię bo tak ma 70% aut i po wejściu tych nowych zasad żadno z tych aut nie przejdzie badania.

Jak widać, nawiedzonych nie brakuje wśród nas,

myślę, że ten kolega ma już inną robotę nagraną, bo z 30% pojazdów nie wyżyjemy wszyscy ,,,

Napisano
Podaj VIN swojego pojazdu.

Nie, no po vinie w waszym systemie może dojdziesz kto to i gdzie robił ten przegląd a po co

może gość miał gorszy dzień, ale swoją droga jak takie rzeczy opowiada wszystkim klientom to w końcu takich zapytań jak moje będzie więcej i na kierowców padnie blady strach.

I co będzie z autami kupionymi za 500+ :)

Napisano
Nie, no po vinie w waszym systemie może dojdziesz kto to i gdzie robił ten przegląd
Niestety nie mamy takiej mocy sprawczej
Napisano
kupionymi za 500+ :)

A skąd taka wiedza? Adwokat diabła :? Każdemu zaglądasz do kieszeni?

Napisano
kupionymi za 500+ :)

A skąd taka wiedza? Adwokat diabła :? Każdemu zaglądasz do kieszeni?

Żadna wiedza, nie zaglądam do kieszeni nikomu (nie jestem z rządu :) ) „Kupiony za 500+” to już potoczne określenie auta które jest zniszczone, zaniedbane i w opłakanym stanie technicznym, tak jak mówi się „jasne jak słońce” co nie oznacza że coś świeci jak słońce tylko że np. coś zrozumiałem, i tak jak mówię że na wiosnę moje auto „idzie do żyda” nie oznacza to że sprzedam je osobie o tym pochodzeniu tylko sprzedam komukolwiek. Sam program 500+ jest OK tylko wykonanie i kryteria są patologiczne ale to temat na inne forum.

jakie te nowe zasady będą ? mówił

w skrócie to że jak wejdą nowe przepisy to 70% aut nie przejdzie badania hamulca roboczego i pokazał mi to na przykładzie mojego auta, komputer wyświetlił że minimum jakiegoś stosunku do hamowania to >=45% a ja mam 40% i że tak lub podobnie ma 70% aut, reszta w pierwszym wpisie.

Napisano
„Kupiony za 500+” to już potoczne określenie auta które jest zniszczone, zaniedbane i w opłakanym stanie technicznym

Bzdura. Wielu dealerów proponowało nowe auta dla beneficjentów tego programu, bo 500 zł to już całkiem spora rata.

Napisano

w skrócie to że jak wejdą nowe przepisy to 70% aut nie przejdzie badania hamulca roboczego

Jak wejdą te nowe przepisy to 70% diagnostów będzie się musiało doszkolić, bo nie za bardzo wiedzą jak powinno wyglądać badanie techniczne :sad:

Napisano

Ford Mondeo raczej z hamulcami nie będzie miał najmniejszego problemu, martwić to się muszą użytkownicy fiatów z bębnowymi hamulcami na tył, matizów itp. Kolego zmień stację diagnostyczną bo taki diagnosta może przeoczyć prawdziwą usterkę.

Napisano
że minimum jakiegoś stosunku do hamowania to >=45% a ja mam 40%

I dostałeś dopuszczenie do ruchu ?

Napisano
martwić to się muszą użytkownicy fiatów z bębnowymi hamulcami na tył, matizów itp

Oraz właściciele tych aut, które maja z tyłu tarczo-bębny bo tam z hamulcem ręcznym może być duży problem.

Napisano
że minimum jakiegoś stosunku do hamowania to >=45% a ja mam 40%

I dostałeś dopuszczenie do ruchu ?

opis masz w pierwszym wpisie.

na następne badanie przyjadę do ciebie (bez ironii)

Bo teraz to raczej nie byłem skoro zadajesz pytanie - tak byś wiedział.