mr.kajak Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Taka sytuacja, klientowi podczas badania technicznego zgasł silnik i już nie dało się go uruchomić. Jaką usterkę wybrać?? Wiadomo wynik badania N bo nawet nie dało rady wykonać wszystkich czynności do przeprowadzonego badania. Z kodów usterek nic nie pasuje, a gdy wpiszę ręcznie usterkę w uwagach np. silnik pojazdu nie włącza się" to przy zapisie komunikat, że nie wybrano żadnej usterki istotnej ani stwarzającej zagrożenie i nie można przesłać do cepiku. Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Powoli. Badanie zostało niewykonane, czyli przerwane! Żaden wynik się nie należy. Była akcja z finałem w sądzie, że padł akumulator podczas badania. Diagnosta wynik N zapodał, a sąd, że nie, że nie może tak być. I tak dalej. Roztropności troszkę w robocie. Cytuj
adam1501 Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Jak po analizie i po wspomaganiach to cała reszta jest do wykonania bez pomocy silnika. Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 No jak tak, to tak. No to w sumie można go wypchać na plac z pozytywem! Cytuj
pentagram Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Jeśli nie wykonano całego zakresu to należy przerwać badanie, oddać kasę klientowi i wypchać pojazd ze stanowiska kontrolnego. Cytuj
mr.kajak Napisano 12 Luty 2018 Autor Napisano 12 Luty 2018 A jak przerywamy badanie to gdzie mam to zaznaczyć czy wpisać?? W uwagach??? Przecież program nie puści dalej jak nie określi się wyniku N lub P. I dalej, co z kasą fiskalną?? Czy fakturą?? Jeśli oddać kasę. Kasa pobrana, przecież paragonu nie anuluje. Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Każdy program ma opcję anulowania, a od jakiegoś czasu przerwania badania. Najpierw trzeba ogarnąć problem z przerwaniem, a potem martwić się finansową stroną. Nie wiem... może niech faktura w całości pokryje to przerwane badanie, a jak wróci usprawnionym samochodem, to wtedy mu po kosztach wewnętrznych firmy zrobić badanie. Różne są akcje. Nie widzę przeszkód, aby zestornować fakturę do zera i opisać jaki był powód tej operacji. Cytuj
mr.kajak Napisano 12 Luty 2018 Autor Napisano 12 Luty 2018 To może ktoś podpowie jak anulować badanie w STACJA SQL właśnie w takim przypadku. ( silnik pojazdu odmówił posłuszeństwa). Można anulować badanie ale wtedy jest bez zapisu, bez wyniku N lub P ani żadnych uwag typu "dlaczego anulowano." Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Przecież program nie puści dalej jak nie określi się wyniku N lub P. Akurat to nieprawda,,, I dalej, co z kasą fiskalną?? Czy fakturą?? Jeśli oddać kasę. Kasa pobrana, przecież paragonu nie anuluje. Anulować (fakturę, paragon) żaden problem. Tu bardziej chodzi o mądrą podstawę do przerwania badania. Cytuj
Paprock Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Czekaj Janusz, bo w poczekalni jest temat i tam pracujący na Patronacie nie może anulować badania. Tu mamy Norcoma i powiem szczerze, że nie wiem czy jest taka opcja. Cytuj
danielg539 Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Jeśli nie wykonano całego zakresu to należy przerwać badanie, oddać kasę klientowi Dlaczego chcesz oddawać kasę klientowi skoro to z winy jego auta trzeba przerwać badanie? Cytuj
pentagram Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Dlaczego chcesz oddawać kasę klientowi Bo wydaje mi się to uczciwe. Cytuj
aboz Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 A jak pęka przewód hamulcowy przy pomiarze przedniej osi (tylna jeszcze nie zbadana), to też przerywasz BT i oddajesz pieniądze? Cytuj
danielg539 Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Bo wydaje mi się to uczciwe. Może i tak ale z drugiej strony zrobiłeś już pół badania a teraz nie możesz go skończyć nie ze swojej winy to jak oddasz kasę to Twój pracodawca będzie pokrzywdzony Cytuj
JANUSZ60 Napisano 12 Luty 2018 Napisano 12 Luty 2018 Właśnie, dlatego mówię o mądrej przyczynie, jeśli już miałbym to badanie przerwać,,, Cytuj
mr.kajak Napisano 13 Luty 2018 Autor Napisano 13 Luty 2018 Gadu gadu a rozwiązania nie ma w tej sytuacji. Dalej, tabela usterek nie wyczerpuje wszystkich możliwości zgadza się?? Zgadza. A jeśli wpisać usterkę w uwagach np. silnika pojazdu nie można uruchomi, to przesłanie do CEPIK nie możliwe bo komunikat że nie wybrano żadnej usterki UI lub USZ. Cytuj
danielg539 Napisano 13 Luty 2018 Napisano 13 Luty 2018 Logika podpowiada, że powinien być jeden kod usterki pozwalający opisać usterkę z klawiatury, skoro tabela nie wyczerpuje wszystkich możliwości stwierdzonych nieprawidłowości. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 13 Luty 2018 Napisano 13 Luty 2018 Jest coś takiego jak badanie w toku; F6 zapamiętaj i po sprawie ,,, Cytuj
pentagram Napisano 13 Luty 2018 Napisano 13 Luty 2018 Jest coś takiego jak badanie w toku;F6 zapamiętaj i po sprawie ,,, I jeśli nie wróci tego samego dnia to badanie W TOKU wyleci z rejestru. Cytuj
JANUSZ60 Napisano 13 Luty 2018 Napisano 13 Luty 2018 Nie wiem do kiedy obecnie Patronat pamięta takie badanie, kiedyś faktycznie tylko do końca dnia. Jednak lepsze to niż nic. Skp Pro pamiętał kiedyś dłużej,,, Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi