Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

ABS w ciężarowym do nauki jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam koledzy. Trafił nam się dzisiaj klient z zapytaniem odnośnie ABS w ciężarowym do nauki jazdy na kategorię C + E. Mianowicie klient ma szkołę jazdy i akademię jazdy i tak sobie wymyślił że zamontuje w tym pojeździe wyłącznik systemu ABS żeby używając go w akademii jazdy mógł ćwiczyć kierowców jazdy w warunkach zimowych. Z racji tego że bardzo mało i tylko w osobowych robiliśmy badania dodatkowe na L proszę o info jak do tego podejść. Dziennik ustaw warunki techniczne w par. 43 ust. 1 pkt. 2 wyraźnie mówi że musi być ABS chyba że coś przeoczyliśmy.

Napisano

Skoro twierdzisz, że musi, no to musi. Na badaniu mus być tip-top wszystko. A w szkółce niech sobie i amfibie z tego samochodu zrobi.

Nie wiem, ale chyba nie ma sensu wertować strony ustawy o kierujących.

Napisano

Cześć Paprock, no właśnie też z wertujemy tą ustawę.

Napisano

Każda ciężarówka dla kursów doskonalenia jazdy musi mieć wyłącznik ABS.

Żadna ciężarówka nie posiada takiego wyłącznika fabrycznie.

Żaden producent nie wyrazi oficjalnie zgody na taką ingerencję w układ.

KAŻDA SZKOŁA MA JEDNAK TAKĄ CIĘŻARÓWKĘ

:evil:

Napisano
producent nie wyrazi oficjalnie zgody

Każdy układ ABS samoczynnie przestaje działać po zaniku impulsów z czujnika przy kole

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

Oj nie Panowie - w ciężarówkach to nie jest takie proste. Nie wystarczy bezpiecznik...

Napisano

Jesteś w błędzie- jeżeli to jest ta firma o której myślę to dysponują 3 takimi autami.Wszystkie 3 były zamawiane w tej specyfikacji i wszystkie były od razu przystosowane.Man ograniczył holowanie przyczepy; IVECO bez problemu , 3 pojazd to AUTOSAN.

Napisano

Co to znaczy ograniczyć holowanie przyczepy w tym przypadku?

Czyli twierdzisz, że tak wyposażone auta (wyłącznik ABS) odebrali z salonu? 8)

Napisano

Tak , z polskiej sieci, man nie pamiętam, iveco z TP Poznań, autosan bezpośrednio z fabryki ( jako jeden chyba z 3 równolegle zamówionych w tym wyposażeniu).I jeszcze: nie tylko sam ABS ale także systemy wybiórczo.

Napisano

Miałem kiedyś taki przypadek, że MAN w modelu TGL używanym do nauki jazdy, którego DMC nie przekraczała 12t, poprzez przeprogramowanie sterownika ABS zwiększył DMC pojazdu i wydał na tą okoliczność stosowne zaświadczenie, które mówiło, że ten model był homologowany również na DMC przekraczającą 12t.

Napisano

Pewnie pierwotna DMC tego pojazdu wynosiła 11990 kg.

Napisano

@duchu - powtarzam:

I tak naprawdę sam to potwierdzasz, tylko nie umiesz tego "między wierszami" odczytać.

A już przekręty z DMC przy naukach jazdy sprawiły, że w wielu salonach, a nawet u przedstawicieli producentów procesy radosnej twórczości zostały pchnięte na wyżyny doskonałości :)

I najlepsze, że większość branży dała się na to nabrać - i WK i SKP nawet... Wbrew pozorom najczęściej tylko sprzedawca i klient wiedzieli o wałku, a służby które powinny to wychwycić jeszcze to przyklepują :evil:

Napisano

-BLAKOP- powtarzam ci ten post, bo zaczynasz jakieś gierki:

Jesteś w błędzie- jeżeli to jest ta firma o której myślę to dysponują 3 takimi autami.Wszystkie 3 były zamawiane w tej specyfikacji i wszystkie były od razu przystosowane

[ Dodano: 20-02-2018, 20:36 ]

Widziałeś gdzieś odpowiedź na to?

Napisano

Zapytałem Cię dokładnie, a Ty dokładnie odpowiedziałeś tak jak myślałem. Ale dalszej części zwyczajnie nie zrozumiałeś, choć aluzja wydała mi się silna...

To co odbierasz z tzw. SALONU niekoniecznie jest tym co oferuje PRODUCENT (ten "markowy"). I albo to rozumiesz, albo nie... A jedno z tych aut o których napisałeś z pewnością sam kompletowałem :evil: (o ile rozumiesz co to znaczy tak naprawdę) 8)

[ Dodano: 20-02-2018, 21:25 ]

Wszystkie 3 były zamawiane w tej specyfikacji

Podpowiem Ci - który producent pojazdu (nie w rozumieniu PoRD!!!) oferuje auta w TEJ specyfikacji?? Czyli jako "L"?? Mi aż nie wypada pisać więcej...

Napisano
Zapytałem Cię dokładnie........ choć aluzja wydała mi się silna...

W którym miejscu i w którym miejscu?

Napisano

Producent tak wyprodukował(i oferuje), czy salon tak sprzedał (w Polsce)? 8

PS. Myślę, że jedno z tych aut sam kompletowałem :evil:

Napisano
To co odbierasz z tzw. SALONU niekoniecznie jest tym co oferuje PRODUCENT (ten "markowy")

W przypadku tego 3 pojazdu trudno to uznać za odbiór w salonie .

[ Dodano: 20-02-2018, 23:19 ]

Producent tak wyprodukował(i oferuje), czy salon tak sprzedał (w Polsce)?

Nie Blakop tego tam nie było , nie wmawiaj drugiemu czego nie ma.Nie potrzebuję czytać między wierszami. Pytania/ stwierdzenia były trzy.

[ Dodano: 20-02-2018, 23:21 ]

Podpowiem ci na które udzieliłem odpowiedzi.

[ Dodano: 20-02-2018, 23:23 ]

PS. Myślę, że jedno z tych aut sam kompletowałem

Domyślam się ze marka na I która była najbardziej ustępliwa ? Ale raczej nie ty bo to było ok 2012 r.

[ Dodano: 20-02-2018, 23:28 ]

Czyli jako "L"?? Mi aż nie wypada pisać więcej...

I taki szczegół- te auta nie potrzebują tego na L ...

Napisano
Ale raczej nie ty bo to było ok 2012 r.
Znając historię, to na bank wyszło to spod ręki blakop-a :evil:
Napisano

Jeśli 2012 to na bank. :)

A 12 ton przede wszystkim pod elki było podwyższane.

I żadna z tych zmian nie ma nic wspólnego z rozwiązaniem FABRYCZNYM.

Ale przyznam, że ten tekst ze zmianami sterownika ABS to mistrzostwo świata. Chylę czoła przed kreatywnością Kolegów z MAN.

Napisano
Jeśli 2012 to na bank.

No to skojarzysz to IVECO. Bo dopiero 3 TZ została wydana poprawnie (czyt. zgodnie z życzeniem klienta ) org była właśnie na 11990 druga już na 12000 a trzecia podnosiła masę zespołu pojazdów.

[ Dodano: 21-02-2018, 21:33 ]

Chylę czoła przed kreatywnością Kolegów .

I ja tu też.

Napisano

Gdybyś wiedział jakie rozwiązania konstrukcyjne są w tym aucie, to byś nawet przez bramę stacji go nie wpuścił. Ale ponieważ wszystko zrobiono na odpowiednim poziomie to wszyscy łącznie z Tobą wierzą, że to "fabryka" :evil:

Niestety "elek" inaczej się nie dało wypchnąć ze stocku... To co robić? Weszło się między wrony, too krakało się jak i one...

Napisano

Jeżeli myślimy o tym konkretnie egzemplarzu to co nieco wiem.

[ Dodano: 21-02-2018, 22:28 ]

wszyscy łącznie z Tobą wierzą, że to "fabryka" .

I znowu uparcie mi to wmawiasz.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.