rafalr32 Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 Po wielu latach marzeń w końcu udało mi się kupić łódź. Ściągnąłem ją z USA wraz z dwuosiową przyczepą podłodziową. Przyczepa to solidny aluminiowy Shoreline z 1983r. Przyczepa mimo wieku jest w bardzo dobrym stanie (w USA po odpowiednim serwisie pokonała ponad 2000 mil na kołach). Przyczepa wbrew powszechnym w USA zwyczajom była normalnie zarejestrowana i posiadam do niej Certificate of Title. Cały zestaw jest już u mnie a ja od kilku dni czytam fora, ustawy i nic konkretnego nie mogę znaleźć. Chciałbym się dowiedzieć jakie wymagania taka przyczepa podłodziowa musi spełniać w Polsce, jakie dokumenty potrzebuję żeby ją normalnie zarejestrować i jaka jest procedura. Z góry dziękuje za pomoc. Cytuj
Paprock Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 Najłatwiej by było, jakby wszystko było. Wszystko, to znaczy: rok produkcji, data pierwszej rejestracji, masy/ciężary, naciski, wymiary, tabliczka znamionowa z numerem ramy plus na ramie numer ramy. Cytuj
danielg539 Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 Certificate of Title. Pamiętaj, że nie jest to odpowiednik naszego DR. rafalr32, na początek proponuję udać się do własnego WK i zapytać jakich dokumentów od Ciebie zażądają. W większości WK otrzymasz próbne tab. rej i PC i wówczas trzeba będzie wykonać badanie techniczne. Cytuj
michal_k Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 jakie dokumenty potrzebuję żeby ją normalnie zarejestrować - certyfikat + tłumaczenie - dowód własności (+ ew. tłumaczenie) - dokument odprawy celnej Wtedy wnioskujesz o rejestrację czasową w celu wykonania badania, następnie wykonujesz badanie, a później rejestrujesz pojazd "na stałe". Cytuj
markes30 Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 Zacznij od poszukania numerów na ramie bądź tabliczki znamionowej z numerem zgodnym z cert. of title. Przyczepy z USA mają z tym problem. Cytuj
blakop Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 To wymogi formalne - przyczepa rzecz jasne musi spełniać odpowiednie warunki techniczne - główne kwestie to oświetlenie, sposób łączenia z pojazdem, oznakowanie numerem ramy/VIN i posiadanie tabliczki znamionowej. Trudno powiedzieć, czy Twoja przyczepa takie warunki spełnia - to orzeknie Diagnosta jak ją obejrzy. Cytuj
sad_madman Napisano 19 Luty 2018 Napisano 19 Luty 2018 Z tego co kojarzę to w stanach mają inne wtyczki elektryczne do przyczep. Cytuj
aboz Napisano 20 Luty 2018 Napisano 20 Luty 2018 sad_madman, przerobienie instalacji elektrycznej (wtyczki, wiązki, oświetlenie) jest niczym w porównaniu do braków formalnych czy braku hamulca najazdowego w przyczepie powyżej 750 kg DMC. A akurat w USA wiele dużych przyczep ciąganych przez np. pick-up-y hamulca nie posiada np. taka --> https://www.olx.pl/oferta/przyczepa-podlodziowa-usa-aluminiowa-zarejestrowana-CID5-IDp4WaH.html Tu jeszcze jest wałek z rejestracją, ale to pominę Cytuj
danielg539 Napisano 20 Luty 2018 Napisano 20 Luty 2018 Tu jeszcze jest wałek z rejestracją, ale to pominę To jest jeden wielki wał poczynając od oświetlenia poprzez parametry techniczne a na hamulcach kończąc. Cytuj
Psuj Napisano 20 Luty 2018 Napisano 20 Luty 2018 jakie wymagania taka przyczepa podłodziowa musi spełniać w Polsce W Polsce nie ma czegoś takiego jak przyczepa podłodziowa. Jest to zwykła przyczepa ciężarowa, podrodzaj inna. Ma spełnić ogólne wymagania rozporządzenia, światła, numer na ramie, tabliczka znamionowa, jeżeli pow. 750 kg to hamulec, dobre opony, zaczep europejski, złącze elektryczne europejskie. Cytuj "Społeczeństwo postanowiło kiedyś mieć Policję, aby pilnowała przestrzegania prawa, ustanowionego umysłami przedstawicieli tego społeczeństwa. Postanowiło mieć także diagnostów, którzy będą kontrolować pojazdy poruszające się po drogach, aby społeczeństwu było bezpiecznie. Teraz społeczeństwo ma problem kiedy Policjant karze mandatem za łamanie prawa, albo diagnosta nie chce dopuścić niesprawnego pojazdu. Bo prawa powinni przestrzegać inni a w stosunku do MNIE powinno wystarczyć jedynie moje ustne zapewnienie, że jestem wzorowym przedstawicielem tego społeczeństwa. Ci, którzy chcą wykonywać swe obowiązki tak jak NAKAZUJE prawo nie mają lekkiego życia....." - by abcs
kurant2000 Napisano 20 Luty 2018 Napisano 20 Luty 2018 Ma spełnić ogólne wymagania rozporządzenia ale nie spełnia i kto to rejestruje i czy taki diagnosta poniesie jakąś odpowiedzialność ? pewnie nie. Cytuj
blakop Napisano 20 Luty 2018 Napisano 20 Luty 2018 To nie temat na takie rozważania myślę. Rozmawiamy o prawidłowych wymaganiach, a nie o nieprawidłowych zwyczajach i postępowaniach. Cytuj
rafalr32 Napisano 20 Luty 2018 Autor Napisano 20 Luty 2018 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Przyczepa ma wybity numer na ramie jak również tabliczkę znamionową. Jest przyczepą pow 750kg i hamulec najazdowy posiada. Złącze europejskie i światła to oczywiście nie problem ale dostałem informację od znajomego że wymagany jest hamulec ręczny, czy to prawda? Cytuj
wojteczek Napisano 21 Luty 2018 Napisano 21 Luty 2018 Hamulec roboczy i hamulec postojowy, § 14 ust.5 rozporządzenia o warunkach tech. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi