dawid018 Napisano 4 Kwiecień 2018 Napisano 4 Kwiecień 2018 Witam.Mam mały problem ze sprowadzoną z Francji vitarą z 2002 roku problem mam taki ze klasa pojazdu(J) to m1- osobowy a typ pojazdu(J1) CTTE- Ciężarowy, Rodzaj nadwozia: karoseria osobowa ilość miejsc -bez wpisu dane podałem z tłumaczenia.faktycznie auto jest 2 osobowe. zamiast tylnych foteli ma jakąś zabudowę ze sklejki. pytanie jak ugryźć to żeby miało ręce i nogi i żeby auto było albo osobowe albo ciężarowe Cytuj
Paprock Napisano 4 Kwiecień 2018 Napisano 4 Kwiecień 2018 Można to sobie wytłumaczyć tak, że pierwotną, główną, podstawową, bazową kategorią homologacyjną pojazdu wpisaną w rubrykę [J] była kategoria [M1]. No a potem coś z samochodem porobiono, co ma związek ze sklejkami w części bagażowej jak i z ilością miejsc do siedzenia, no i wyszło to, co jest w tej drugiej rubryce szyfrem opisane. Po mojemu należy przyjąć, to co widać, a więc samochodzik ciężarowy dwuosobowy w dodatku bez kraty/przegrody za siedzeniami, której brak może skutkować negatywnym wynikiem. Oczywiście, należałoby ładnie uzgodnić i opisać w zaświadczeniu wszystko, aby WK jasną sprawę miało skąd to [M1] się wzięło. Wątpię aby ten samochodzik w stu procentach był osobowym. Wygląda mi to na jakiś unijny wymysł, co u nas kłopot z klasyfikacją robi – ani taki, ani owaki. Jak już się ustali co i jak, to potem można się zastanawiać jak i kiedy na osobowy go przerabiać. No takie moje zdanie, bo prędzej on z francuska ciężarowy niż osobowy. Tym bardziej, że wątpię aby bardziej szczegółowe dane były w uwagach francuskiego dowodu zawarte. Można też całą zamotę ogarnąć dokonując przeróbki na osobowy (oświadczenie, PKD) i za jednym zamachem badanie po sprowadzeniu zrobić razem ze zmianami konstrukcyjnymi. No jak tam komu wygodniej, jak kto woli. Cytuj
dawid018 Napisano 4 Kwiecień 2018 Autor Napisano 4 Kwiecień 2018 Po mojemu należy przyjąć, to co widać, a więc samochodzik ciężarowy dwuosobowy czyli olać to co w DR i pisać "z natury" przegrody za siedzeniami, której brak może skutkować negatywnym wynikiem. jak by tak z tej sklejki ścianę zrobili to było by ok?? Oczywiście, należałoby ładnie uzgodnić i opisać w zaświadczeniu wszystko, aby WK jasną sprawę miało skąd to [M1] się wzięło. to teraz łopatologicznie proszę ,co mam tam wpisać zeby wk zrozumiał i problemów nie było?? Jak już się ustali co i jak, to potem można się zastanawiać jak i kiedy na osobowy go przerabiać. klientowi wsio rybka czy to osobowe czy cięzarowe będzie. Można też całą zamotę ogarnąć dokonując przeróbki na osobowy (oświadczenie, PKD) i za jednym zamachem badanie po sprowadzeniu zrobić razem ze zmianami konstrukcyjnymi. No jak tam komu wygodniej, jak kto woli. a jak by tak zmiany na ciężarowy zrobić?? chłopaki ogarnęły by krate lub ścianę i zrobić ZK z osobówki na ciężarowy. orygnialne tablice są Cytuj
danielg539 Napisano 5 Kwiecień 2018 Napisano 5 Kwiecień 2018 to teraz łopatologicznie proszę ,co mam tam wpisać zeby wk zrozumiał i problemów nie było?? To trzeba uzgodnić z WK, który będzie rejestrował pojazd. Cytuj
Jacdiag Napisano 5 Kwiecień 2018 Napisano 5 Kwiecień 2018 A jeszcze jeden "schodek po górkę" po drodze, to żeby UC nie miał chrapki na akcyzę za osobowy Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Tomek D Napisano 5 Kwiecień 2018 Napisano 5 Kwiecień 2018 Nawet jak będzie jako ciężarowy to UC się upomni o niego Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi