Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy czy ktos mógłby podpowiedziec co oznacza adnotacja w niemieckim DR część 1na dole w pozycji 22:

s.1:ww.3*ww.AHK lt. EGTG/ABE*

poniewaz w pozycji S.1 wyżej jest liczba miejsc siedzacych 2 czy taka adnotacja wystarczy aby uznać,że pojazd posiada 3 miejsca siedzące(fizycznie jest 3)

Napisano

no właśnie że dla WK to nie wystarcza

czy dopisujecie jeszcze cos dodatkowo w uwagach do badania?

Napisano
s.1:ww.3*

Do wyboru liczba miejsc 3.

czyli wystarczy w Dip wpisac liczba miejsc 3 i to wystarczy

Napisano
wystarczy w Dip wpisac liczba miejsc 3

W większości WK tak, ale niektóre wymagają zmian konstrukcyjnych.

Napisano

Dopisz, że liczbę miejsc ustalono z natury i powinno być po temacie. Opisz rozwiązanie miejsc siedzących - jeden rząd siedzeń itd...

Napisano
gdy zmiany nie było

Niektóre WK uznają wartość w polu S.1 za stan faktyczny, a adnotacje traktują jako potencjalną możliwość zmian. Stąd wniosek, że skoro liczba miejsc różni się od wpisu w S.1 to ktoś musiał wymienić/dołożyć fotele.

Napisano

Wpisywałem w I pkt. zaświadczenia liczba foteli=2, miejsc siedzących=3, w DIPie 3, i żadne nie wróciło. Mowa oczywiście o oryginalnych fotelach bez przeróbek i świeżych dokładek.

Napisano
gdy zmiany nie było

Niektóre WK uznają wartość w polu S.1 za stan faktyczny, a adnotacje traktują jako potencjalną możliwość zmian. Stąd wniosek, że skoro liczba miejsc różni się od wpisu w S.1 to ktoś musiał wymienić/dołożyć fotele.

dokładnie taką odpowiedz otrzymałem

temat zakończony dzieki

Napisano
dokładnie taką odpowiedz otrzymałem

Jest ona dokładnie sprzeczna z tym jak jest faktycznie.

• 5 months later...
Napisano

Aby nie tworzyć nowego tematu podepnę się pod wątek  adnotacja w niemieckim DR. Moje zapytanie jest następujące :

Przyjechał klient na 1 BT , z niemieckim DR, w owym dowodzie w adnotacjach ( rubryka 22) dopisane jest coś na temat powiększenia masy przyczepy z hamulcem do 2300 kg przy pochyłości 8%. A w rubryce O1 jest 2000kg. Więc ja wpisuję w DIP- ie masę przyczepy z ham  2000kg , a klient się upiera aby mu dopisać te 2300kg w uwagach na wydruku. Ja na to odpowiadam że nie dopiszę bo polskie przepisy nie rozgraniczają takich mas względem pochyłości drogi. Klient idzie w zaparte i ryje beret. ?

Czy spotkał się może ktoś z podobnym tematem i jak go rozwiązał?  ? Bo  nie mam już argumentów?

Napisano

- za to nasze przepisy wyraźnie określają ten parametr jako największy ma-ksy-ma-lny!

Należałoby dokładnie przeczytać instrukcję obsługi, bo często jest tak, że w miarę wzrostu wysokości maleje zdolność ciągnięcia przyczepy przez pojazd. Najnormalniej silnik w rzadkim powietrzu nie wyrabia. Po drugie, warto porównać dane tego pojazdu z katalogiem ITS-u i może coś sensownego wyjdzie. Powodzenia z klientem życzę.

Napisano

Ok ja już wiem że nic nie wyjdzie bo po odjęciu od masy DMC zespołu poj , DMC pojazdu wyszło 2000kg , ale nadal brakuje mi sensownych argumentów

Napisano
10 minut temu, sojer1disco napisał:

po odjęciu od masy DMC zespołu poj , DMC pojazdu wyszło 2000kg

Bez komentarza...

Napisano
4 minuty temu, blakop napisał:

Bez komentarza...

Możesz jaśniej:|

Napisano

A Ty możesz jaśniej? Co Ty tam dodajesz i odejmujesz i kto Cię tego nauczył?

A i temat wartości O1 i O2 też był nie raz na forum poruszany. nic się od tego czasu nie zmieniło.

Napisano

Ok przepraszam namieszałem ?

Czyli tak DMC łącznie z przyczepą nie powinno przekroczyć DMC zespołu pojazdów,  A jak bym wpisał 2300kg to już przekroczone o 300kg, ale to już wiem pytałem tylko czy ktoś przerabiał temat dopisywania w uwagach tego pochylenia 8%.

I przepraszam że zdenerwowałem kolegę , przy moim profilu jest dopiska "Początkujący"

Dla uspokojenia:564:

Napisano
3 minuty temu, sojer1disco napisał:

Czyli tak DMC łącznie z przyczepą nie powinno przekroczyć DMC zespołu pojazdów

Pytam - kto Cie tego nauczył? Nie ma takiej zależności!

Adnotacji takich jak w niemieckich DR w Polsce nie ma. Ale badanie, to nie DR.

Sprawa wpisywania wartości maksymalnych, ale jednocześnie opcjonalnych nie jest uregulowana do końca przepisami. Wszystko zostało już na forum przewałkowane.

Napisano

Koledze chodzi o to że tych mas się nie dodaje. Jeżeli będzie ciągnął przyczepę o DMC 2300 to przekroczy masę zestawu tylko jak będzie jechało w samochodzie 5 osób i będzie zapchany cały bagażnik (inaczej masa pojazdu będzie równa DMC pojazdu). Czasami producent pojazdu przewiduje że pojazd może ciągnąć cięższa przyczepę jeżeli w tym momencie samochód nie jest całkowicie załadowany. Jeżeli jest to w miarę  nowy pojazd to szukaj na stronie producenta, zazwyczaj w danych technicznych znajdują się takie informacje i wtedy można ustalić masę przyczepy na 2300, pomimo że dmc pojazdu + ta przyczepa przekroczy DMC zespołu pojazdu.

Napisano
12 minut temu, blakop napisał:

Pytam - kto Cie tego nauczył? Nie ma takiej zależności!

Dz. U poz. 305

4) dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez pojazd samochodowy przyczepy z hamulcem nie może przekroczyć:

a) wartości znamionowej urządzenia sprzęgającego,

b) dopuszczalnej masy całkowitej tego pojazdu,

c) maksymalnej masy ciągniętej określonej dla tego pojazdu przez producenta,

d) 3500 kg

A masę zespołu pojazdów biorę z tabliczki znamionowej

Napisano
54 minuty temu, sojer1disco napisał:

dopuszczalna masa całkowita ciągniętej przez pojazd samochodowy przyczepy z hamulcem nie może przekroczyć

I Ty gdziekolwiek ustalasz i wpisujesz ten parametr?