Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie pomyliłem się w nr VIN przy pierwszej rejestracji i gdyby auto nie było zarejestrowane to bym sobie poradził, ale auto ma już twardy dowód i klient zauważył to przypadkiem. I teraz nie wiem czy zrobić panu ustalenie danych z opisem i wydział komunikacji to poprawi, czy ja mam poprawić to pierwsze badanie?

Napisano (edytowane)

Ciekawe dla czego WK tego nie wychwycił. BT-pierwsze trzeba poprawić.

Edytowane przez Tomasz56
Napisano

A WK z czym dane porównywało, że omyłkowy VIN zaakceptowało?

No trzeba podzwonić, pogadać i obrać jakiś tok postępowania aby wilk syty i owca cała się została.

Czego ta pomyłka dotyczy?

Napisano
8 godzin temu, Tomasz56 napisał:

BT-pierwsze trzeba poprawić.

Też bym tak zrobił.

Napisano

No dobrze, „poprawić badanie”, ale to można było zrobić jakby bez szkody jeszcze przed wystawieniem dowodu. A teraz co, jak do badania pobrać dane pojazdu, którego zaś nie ma w bazie? Kolejna pre-rejestracja? A co z obecnym dowodem (seria, numer, cechy legalizacyjne), jako śmieć pozostanie w bazie?

Jaką konkretnie zastosować procedurę z 'zakresu' aby już tak powstałą niestety niezgodność danych bezboleśnie wyjaśnić?

Trochę się to gmatwa, bo wynikła niezgodność dotyczy bazy CEP jak i dowodu w stosunku do samochodu.

Napisano
1 godzinę temu, Paprock napisał:

jako śmieć pozostanie w bazie?

Nie przeżywaj, nie pierwszy to i nie ostatni śmieć w Cepie, już kiedyś po roku robiłem korektę ,,,

Napisano

Tylko pierwszego badania nie da się poprawić. Trzeba usunąć pierwsze i wprowadzić ponownie z prawidłowym nr. VIN  wtedy WK musi go zarejestrować ponownie no i  DR do wymiany. 

Napisano
12 godzin temu, arekkos napisał:

Panowie pomyliłem się w nr VIN przy pierwszej rejestracji i gdyby auto nie było zarejestrowane to bym sobie poradził, ale auto ma już twardy dowód i klient zauważył to przypadkiem. I teraz nie wiem czy zrobić panu ustalenie danych z opisem i wydział komunikacji to poprawi, czy ja mam poprawić to pierwsze badanie?

Pomyłka była przed 13 listopada 2017 czy po ?

Napisano

Niestety po 13 listopada.

Gdyby nie był zarejestrowany to bym usunął  i wprowadził jeszcze raz, ale jak do tego błędnego numeru jest już przypisany nr rejestracyjny to nie wiem czy to przedzie.

Napisano

Ty to uzgodnij z wydziałem co i jak. Bo drugie badanie z poprawną pre-rejestracją zawsze można wykonać. Tylko co dalej z dowodem tego pojazdu, co dalej z VINEM tego pojazdu w tym dowodzie. Kto i gdzie koszty korekty dowodu / wymiany  dowodu poniesie. Bo błędy błędami, śmieci śmieciami, ale żeby nie było tak, że za rok w centralnej bazie pojazdu BRAK!

Napisano

Zrób korektę zgodnie z D.u 2017 poz2089 § 9. W przypadku popełnienia oczywistej omyłki w:
1) wydanym zaświadczeniu o przeprowadzonym badaniu technicznym pojazdu uprawniony diagnosta zatrudniony
w stacji kontroli pojazdów, która przeprowadziła badanie techniczne pojazdu, prostuje ją w rejestrze, wprowadza
dane do centralnej ewidencji pojazdów oraz wydaje nowe zaświadczenie o przeprowadzonym badaniu technicznym
pojazdu;
Pomyliłem vin jak ? czy vin aucie zgadza się z zagraniczny dowodzie rejestr. jak tak to nie jesteś sam część winny ma wk. który rejestrował pojazd jak właściciel nie upierdliwy to może poprawi a w adnotacjach ?

Napisano

Pewny jesteś, że Adnotacje Urzędowe w dowodzie to właściwa rubryka na diagnostyczne omyłki?

Napisano

Kluczowe pytanie czy zagraniczny DR posiadał poprawny nr VIN, bo jeśli nie to w prosty sposób poprawić się tego nie da.

Napisano

rubryka może nie odpowiednia , ale jak diagnosta się pomylił w badaniu tow wydz.komunikacji hasło do właściciela" niech diagnosta zapłaci za dowód" ale pani /pan w wydz. komunikacji  nie sprawdziła czy zaświadczenie zgodne z zagranicznym dowodem i trzeba sie na dowód się złożyć ( diagnosta + urzędnik ) to najczęściej "daj pan dowód poprawimy w adnotacjach "

Napisano (edytowane)

Ale to raczej nie tak działa. Procedura rejestracyjna została uruchomina i finalnie zatwierdzona i teraz co?

Jak mojemu kumplowi po narodzinach córeczki ktoś machnął się o dzień wystawiając kwit urodzenia, to dziewczyna ma tak do dzisiaj. :x

Edytowane przez Paprock
Napisano

Działa wiem to z własnego przypadku poprawią w cepiku i w dowodzie ale tylko jak pomylona np. 6 z z 9 lubi B z 9 i vin zgodny z zagranicznym dowodem, ale ciągle nie wiemy jaka to pomyłka i czy vin zgodny z dowodem ?

Napisano

A dużo tam zostało do następnego badania ? Nie lepiej będzie na następnym okresowym dać negatywa, dopisać że VIN odczytano z natury, brak ingerencji w pole numerowe. Wydział gdzieś tam powinien mieć zagraniczny dowód do porównania tak że nie powinno być z tym problemu.

Ostatnio robiłem podobnie z tą różnicą że pojazd był kupowany w Polsce i na pierwszym badaniu wyszła niezgodność. Coś musieli źle przepisać z homologacji. 

Napisano

W krajowym robiłem niezgodność  po szesnastu latach ,,,

• Lubię 1
Napisano (edytowane)

A ja po sześciu (przy wymianie DR) i wszystkie pieczątki z mojej stacji. Ale tam był błąd taki, że sam bym pewnie się machnął (zamienione znaki w ciągu takim, że jak go odczytywałem to się cztery razy upewniałem), gdyby klient nie powiedział. Klient dostał nowy DR i nową KP na koszt urzędu, bo pomyłka nastąpiła przy pierwszej rejestracji (dokumenty zagraniczne i pierwsze BT były ok).

Edytowane przez aboz
Napisano

A ja mam prośbę i wołam na pomoc Koleżankę Olgę aby zaklikała w sprawie! Halo!

• 1 year later...
Napisano

Mam podobny problem, na okresowe badanie przyjechal ciągnik rolniczy Renault, zarejestrowany w kraju. Jst bład w cepie i w dowodzie rej w nr vin, zamiast S, powinno być L. Dalem  na okresowym badaniu n i odesłałem do WK. dodam, że numer na ramie i na tabliczce w vinie jest L i nie widać sladów matactw.. 

Panie z nasze WK, które uchodzą za postokomune i ciemnogród stwierdziły, że to powinien sobie obecny wlasciciel wyjasnic z byłym wlascicielem, żenada jak cholera. Po klótniach w WK wyciagnieto dowód francuski i tam tez jest bład , który u nas był dalej powielany (z ta literą S) Co teraz ?  Opinia rzeczoznawcy i na podstawie tego wk powinien to wyprostować ?

Napisano
2 minuty temu, soraj napisał:

Opinia rzeczoznawcy i na podstawie tego wk powinien to wyprostować ?

Są WK w których ta opcja przejdzie ale literalnie, to we Fracji trzeba szukać przyczyny błędu i tam go poprawić.

4 minuty temu, soraj napisał:

wyciagnieto dowód francuski i tam tez jest bład , który u nas był dalej powielany

Jest to doskonała okazja do wszczęcia postępowania o odebranie uprawnień!

Napisano (edytowane)

Diagnosta już ma postepowanie za inne matactwa

Edytowane przez soraj
Napisano

Jeżeli tak, to na miejscu WK wszczął bym postępowanie o uchylenie rejestracji pojazdu.

Napisano
14 minut temu, danielg539 napisał:

na miejscu WK wszczął bym postępowanie o uchylenie rejestracji pojazdu.

Dokładnie, a następnie właściciel pojazdu powinien dostarczyć dokumenty zgodne ze stanem faktycznym (DR, dowód własności itd.).