Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jako iż zaczynam pracę jako diagnosta samochodowy mam parę pytań odnośnie skierowania na badania lekarskie.

Stanowisko pracy to: diagnosta samochodowy?

Określenie stanowiska pracy, co tu trzeba wpisać?

Czynniki fizyczne, pyły, chemiczne, biologiczne i inne, jakie zagrożenia na tym stanowisku pracy występują? Jakie powinny pisać na skierowaniu?

Napisano

Pierwszy raz słyszę żeby coś takiego wypełniać. Takie rzeczy to podczas wywiadu lekarskiego w gabinecie. Z tego co wiem, to praca przy komputerze występuje na bank, a szkodliwych czynników brak. Czyściutko i pachnąco jak na hali serwisowej. Zero pyłów, zero oparów bo stosuje się wyciągi spalin. Zagrożenia BHP jak w każdej robocie. Trzeba przestrzegać ogólnych zasad i stosować się do instrukcji obsługi sprzętów, urządzeń, maszyn, podnośników...

;-)

Poprawna nazwa stanowiska to: Stacja Kontroli Pojazdów - stanowisko kontrolno-pomiarowe do badań technicznych pojazdów.

Stanowisko pracy/funkcja to: Uprawniony Diagnosta do wykonywania badań technicznych pojazdów,

Już po zaliczeniu? Szybko czas leci!

• Piwo 1
Napisano
41 minut temu, Maj16 napisał:

Określenie stanowiska pracy, co tu trzeba wpisać?

Czynniki fizyczne, pyły, chemiczne, biologiczne i inne, jakie zagrożenia na tym stanowisku pracy występują? Jakie powinny pisać na skierowaniu?

Powinno to być "przepisane" z oceny ryzyka zawodowego dla danego stanowiska pracy. Skierowanie powinien wypełnić pracodawca.

• Piwo 1
Napisano

podejmującego racę na stanowisku.................( tu należy wpisać) a dalej jest tak: określenie stanowiska pracy.............(tu należy wpisać)

Czyli będzie: 

podejmującego racę na stanowisku Uprawniony Diagnosta do wykonywania badań technicznych pojazdów. 

Określenie stanowiska pracy Stacja Kontroli Pojazdów - stanowisko kontrolno-pomiarowe do badań technicznych pojazdów.

To będzie coś takiego? :)

Napisano

Ja bym słuchał się Kolegi michal_k. On siedzi bardziej w przepisach, bo ja tylko kanał.

Podejdź może do sekretarki,  do kadrowej, niech Ci która podpowie, pomoże żeby było dobrze.

Może być do szefa, szefowej. ;-)

• Piwo 1
Napisano
16 godzin temu, michal_k napisał:

Powinno to być "przepisane" z oceny ryzyka zawodowego dla danego stanowiska pracy. Skierowanie powinien wypełnić pracodawca.

A mógłbyś podać jakie to są dla diagnosty samochodowego? :)

Napisano

Na badania wysyłałem diagnostów i wystarczyło zaznaczenie czynników chemicznyh, hałas i praca przy komputerze, badanie krwi, laryngologa, okulisty i ogólnego, tydzień temu wizyta PIP, nie mieli uwag, czepili się oceny ryzyka zawodowego na tym stanowisku i tyle, jak mój bhpowiec to zrobi, postaram się wrzucić.

• Piwo 1
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam. Dziś byłem w WK po numer diagnosty i tam Pani nie wpisała mi inż. Czy powinna? Czy jeśli na zaświadczeniu z nr. Diagnosty nie będę miał inżynier. A na na pieczątce już tak to będzie źle?

Napisano

Pani wydała "Imienne Uprawnienie Diagnosty" na obywatela i tu nie ważne są tytuły i dyplomy. Wydała dokument podobnie jak wydaje się Dowód Osobisty lub Prawo Jazdy przysłowiowemu Janowi Nowakowi. Natomiast pieczątka imienna Uprawnionego Diagnosty powinna być zgodna ze wzorem, a ten dopuszcza przed nazwiskiem różne tytuły.

No przecież nikt do dziekanatu nie lata, żeby dopisać uprawniony diagnosta przed inżynierem w dyplomie. :giggle:

• Piwo 1
Napisano

Rozumiem czyli na uprawnieniu nie będzie, a na pieczątce może być, dzięki ! :)

Czy w WK zaświadczenie z TDT o zdanym egzaminiezostaje oryginalne, czy kopia? U mnie wszystko ksero została i oryginalne zaświadczenie z TDT :) Tak ma być? ;)

Napisano

3 godziny temu, Maj16 napisał:

Rozumiem czyli na uprawnieniu nie będzie, a na pieczątce może być, dzięki ! :)

- wzory pieczątek rozrysowane w ZAKRESIE na stronach pod koniec!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co do drugiego zdania, to o co pytasz, w czym problem? Powoli i na spokojnie poproszę.

Napisano
11 godzin temu, Maj16 napisał:

Tak ma być?

Czy w tym kraju w ogóle jest coś tak jak być powinno ?

Oryginał powinien być Twój, a spróbuj go urzędnikowi zabrać,,,

Napisano

Dnia ‎25‎.‎05‎.‎2018 o 16:01, Paprock napisał:

Z tego co wiem, to praca przy komputerze występuje na bank

nie tylko , bo jest jeszcze czynnik stresogenny no i praca na wysokości wg naszego BHP 

Napisano

Nie no, oczywiście. Jeżeli chodzi o BHP to występują zagrożenia wszystkie. Natomiast jeżeli ktoś o powypadkowe odszkodowanie się stara, to przecież żadnych zagrożeń nie było, poszkodowany na własne życzenie krzywdę sobie zrobił. Nie wspominając o wszędobylskich oparach z rur wydechowych powodujących raka, ale w życiu ich stężenie norm nie przekracza coby o szkodliwe się starać. ;-)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kiedyś tam jakaś ulotka informacyjna o ocenie ryzyka zawodowego była. Szósty tytuł/link od góry, ale dzisiaj się nie otworzyła: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/2416-_przegląd-forum-czyli-same-pożyteczne-linki/&do=findComment&comment=22926

Napisano
8 godzin temu, JANUSZ60 napisał:

Czy w tym kraju w ogóle jest coś tak jak być powinno ?

Oryginał powinien być Twój, a spróbuj go urzędnikowi zabrać,,,

Właśnie zaświadczenie z TDT o zdanym egzaminie mi zabrali, sam myślałem że oryginał jest mój, ale oni go wzięli razem z innymi dokumentami czyli kopiami praktyk i kursu. Pytam czy tak samo jest u was?

Napisano (edytowane)

Oj nie wiem czy nie powinni zrobić sobie kserokopii. Ja mam  oryginał z czerwonymi pieczęciami i podpisem złożonym niebieskim długopisem. To jest mój dokument, tak samo jak Twój jest dyplom z tytułem inżyniera.

Edytowane przez Paprock
Napisano
19 godzin temu, Maj16 napisał:

Właśnie zaświadczenie z TDT o zdanym egzaminie mi zabrali,

Powinni zrobić kopię.

Napisano
21 godzin temu, Maj16 napisał:

Właśnie zaświadczenie z TDT o zdanym egzaminie mi zabrali, sam myślałem że oryginał jest mój, ale oni go wzięli razem z innymi dokumentami czyli kopiami praktyk i kursu. Pytam czy tak samo jest u was?

U mnie też w WK zabrali oryginał, ale w domu mam ksero świadectwa.

Napisano
Dnia 6.06.2018 o 20:06, Maj16 napisał:

Czy w WK zaświadczenie z TDT o zdanym egzaminiezostaje oryginalne, czy kopia? U mnie wszystko ksero została i oryginalne zaświadczenie z TDT :) Tak ma być? ;)

W Łodzi wszystkie oryginały zostają u właściciela, a WK dostaje kserokopie poświadczone " za zgodność z oryginałem" podpisane i podstemplowane przez urzędnika,

który je przyjmował.:ok

Napisano

Przepisy tego nie regulują wprost. Jednak "logicznym" wydaje się żeby zwrócić właścicielowi oryginały. Jakoś dyplomu czy świadectwa szkolnego nikt w oryginale nie zabiera.

Napisano

Jak właściciel nie miał kopii z pieczątkami to co mieli zabrać? Do świadectwa ze szkoły zawsze dostajemy odpis, na wyższą uczelnię wystarczało... TDT przysyła tylko oryginał, mi i moim diagnostom też zabrali.. co do tytułów nie wiem, jestem zwykły technik. A tak jak obiecałem, w załączniku ocena ryzyka w naszym zawodzie... każdy pracownik powinien zapoznać się i podpisać, bhpowiec zawołał za to 300 polskich zł, kupione ze strony bhp z google za 45 bodajże, (drugie musiałem dla mechanika wyczarować jakby ktoś potrzebował). Ogólnie ciekawa lektura:D

ORZ-990058.docx

Napisano

O czym Ty piszesz? Jaki właściciel miał mieć kopię z pieczątkami?

Napisano

Pewnie idzie o to, że pozabierali oryginały bo w załączeniu nie dostarczyli szanownemu urzędowi kopii z pieczęciami 'za zgodność z oryginałami', a ten na wyposażeniu nie posiadał kopiarki! :evil:

• 2 weeks later...