Siyah Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 Witam, wiem że te 1 są legalne powyżej szerokości pojazdu 1.8m oraz w barwie białej z przodu, natomiast te 2 czyli pozycyjne boczne są legalne w każdym pojeździe w barwie żółtej samochodowej czyli pomarańczowej. Jak uważacie w takim przypadku, pod co można "podciągnąć" takie światła? Barwa biała obrysu tzn. Biała żarówka, czy cała lampa musi być biała? Cytuj
Paprock Napisano 3 Czerwiec 2018 Napisano 3 Czerwiec 2018 Nie mam zielonego pojęcia, o które światło konkretnie się rozchodzi. Jeżeli problem stwarza ten na zderzaku pseudo-kierunek, to po mojemu jest to światło pozycyjne boczne. Wracając do kierunkowskazów, to pewnie przedni jest w lampie zespolonej a boczny pod lusterkiem. Co do kolorków świateł, to właściwą barwę (białą, czerwoną, pomarańczową) powinny przyjmować w funkcji pracy czyli świecenia. Z tym zderzakowym pomarańczowym patentem, to od zawsze jest problem. Jak nie Audi, to Volvo. Jak nie te, to spotyka się jeszcze egzemplarze BMW, w których taki długi kierunek upchnięty w zespolonej lampie tli się non stop. Jakoś dziwnym zbiegiem okoliczności coraz rzadziej trafiają się w nowszych produkcjach takie wynalazki. I bardzo dobrze! Podsumowując, są to światła pozycyjne boczne o barwie pomarańczowej, które mogą migać w fazie z kierunkowskazem. Co do świateł obrysowych, to darowałbym sobie nazywanie tym mianem i w tym aucie jakichkolwiek świateł. Szczegóły w "Warunkach Technicznych". Historyczne materiały: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/4212-warunki-techniczne-dla-pojazdów-dzu-nr-32262-ujednolicony/&do=findComment&comment=52509 https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/4212-warunki-techniczne-dla-pojazdów-dzu-nr-32262-ujednolicony/&do=findComment&comment=148460 1 Cytuj
smaug Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 A nie jest to wersja "USA" , są jakieś oznaczenia homologacyjne na lampach ? Cytuj
Siyah Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Napisano 4 Czerwiec 2018 Jest to wersja europejska z dołożonymi "obrysami" później będę w domu to zerknę na oznaczenia na lampie Cytuj
Paprock Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 Pozycyjne boczne a nie żadne obrysowe nawet w cudzysłowie. Pozycyjne boczne z przodu niewidoczne! Zapamiętać raz na jutro definicję, a zrobi się jaśniej w temacie. 1 Cytuj
Siyah Napisano 4 Czerwiec 2018 Autor Napisano 4 Czerwiec 2018 Paprock czyli według Ciebie przykład z góry zaliczamy jako pozycję boczne? Cytuj
Paprock Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 Po mojemu wszystko w tym temacie zostało już powiedziane. Jak mało, to wertować forum pozostaję. Z resztą linki zapodałem. Nie widziałem jeszcze aby w samochodzie były światła obrysowe boczne. Obrysowe to obrysowe i montuje je się z przodu pojazdu jako lampki białe, a z tyłu jako czerwone. Przód jest z przodu, tył z tyłu, a boki po bokach. No nie ma co kombinować. 1 Cytuj
blakop Napisano 4 Czerwiec 2018 Napisano 4 Czerwiec 2018 Naprawdę nigdy nie widziałeś świateł obrysowych umieszczonych wzdłuż pojazdu? To chyba od niedawna w branży jesteś Proponuję powertować forum. I zbadać raz coś więcej niż golfa III Cytuj
Paprock Napisano 5 Czerwiec 2018 Napisano 5 Czerwiec 2018 No nie widziałem Ale może kiedyś zajedzie i Golf Cztery... 1 Cytuj
Siyah Napisano 5 Czerwiec 2018 Autor Napisano 5 Czerwiec 2018 Tyle że te lampy nie są ani z przodu, ani z boku, tak pomiędzy ? ale dzięki za pomoc chłopaki;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi