Michu26 Napisano 27 Czerwiec 2018 Napisano 27 Czerwiec 2018 Witam, klient sprowadził z Holandii przyczepę rolniczą. Na umowie nie wpisali ani nazwy ani typu. Jest tylko nr ramy i rok produkcji. To wszystko pokrywa się z tabliczką. Tabliczka jest czytelna, jednak już dość zaśniedziala. Na górze tabliczki jest napis Heisteller.Czy Heisteller to może być Marka przyczepy? Nie widzę takiej marki w homologacjach od ITS. Czy to oznacza, że jeśli nie ma takiej marki w homologacji to ta nazwa Heisteller nie oznacza marki przyczepy? W typie jest: JUNIOR A1.Może ktoś wie co to za marka tej przyczepy. Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
IVVO Napisano 27 Czerwiec 2018 Napisano 27 Czerwiec 2018 (edytowane) 7 minut temu, Michu26 napisał: Heisteller Oznacza "producent"Wrzuć foto TZ? Edytowane 27 Czerwiec 2018 przez IVVO Cytuj
Michu26 Napisano 27 Czerwiec 2018 Autor Napisano 27 Czerwiec 2018 Właśnie teraz do tego doszedłem. Za Heisteller jest coś jeszcze czego nie mogę odczytać z powodu zasniedzialej tabliczki. A jeszcze jest ktoś w stanie sprawdzić typ przyczepy JUNIOR A1. Kto jest producentem?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu TapatalkaA co do foto TZ trochę przedobrzylem mówiąc o czytelnej TZ. Widać wiele ale tylko pod odpowiednim kątem do światła. Na foto nic nie widać niestety.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
IVVO Napisano 27 Czerwiec 2018 Napisano 27 Czerwiec 2018 1 godzinę temu, Michu26 napisał: JUNIOR z taką nazwą jest kilka kempingów, jeden Renault i Honda - więc życzę powodzenia Cytuj
Michu26 Napisano 27 Czerwiec 2018 Autor Napisano 27 Czerwiec 2018 To jest akurat przyczepa ciezarowa rolnicza. No nic mi nie pozostanie jak odesłać klienta. Chyba najważniejsza część (marka) na TZ jest nieczytelna. Jak tego nie ustale to co ja mogę więcej. Dzięki za dobre chęci.Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
aboz Napisano 27 Czerwiec 2018 Napisano 27 Czerwiec 2018 Przy okazji, mam nadzieję, że nie chciałeś robić BT na podstawie faktury. Jak problem z ustaleniem danych to masz w obwodzie rzeczoznawcę. Cytuj
blakop Napisano 27 Czerwiec 2018 Napisano 27 Czerwiec 2018 Taaa - a co rzeczoznawca może? Zadać pytanie tu na forum? To każdy może. Cytuj
danielg539 Napisano 28 Czerwiec 2018 Napisano 28 Czerwiec 2018 16 godzin temu, blakop napisał: a co rzeczoznawca może? Może wziąć kasę za opinię, z której niewiele może wynikać Cytuj
cezary Napisano 28 Czerwiec 2018 Napisano 28 Czerwiec 2018 koledzy, nie za łatwo przychodzą Wam nieprzychylne sądy nad rzeczoznawcami? jak opinia o nas nienajlepsza to się obruszacie, że niesłusznie (to w większości przypadków prawda) ale jak zawsze kij ma dwa końce, czasami lepiej się ugryźć się w język i nic nie powiedzieć (napisać), bo można komuś sprawić przykrość. 1 1 Cytuj
drogba Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 20 godzin temu, cezary napisał: koledzy, czasami lepiej się ugryźć się w język i nic nie powiedzieć (napisać), bo można komuś sprawić przykrość. święte słowa Cytuj
Michu26 Napisano 29 Czerwiec 2018 Autor Napisano 29 Czerwiec 2018 Ostatecznie i tak nie wiem czy klient u rzeczoznawcy nie wyląduje. Nazwa producenta wciąż nieznana i nie do rozczytania w żaden sposób. To jest przyczepa z Holandii A tam ich nie rejestrują A za tym brak tamtejszego DR. A skoro już jesteśmy przy BT przed I rejestracją Na terytorium RP, to co wpisujcie w zaświadczeniu jako datę I rejestracji? Mój wydział chce aby w tym polu wpisać xxxxxx. Jednak jeśli pojazd nie posiada daty I rejestracji to czy nie powinno się wpisywać 1 stycznia roku produkcji?Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
danielg539 Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 14 minut temu, Michu26 napisał: Jednak jeśli pojazd nie posiada daty I rejestracji to czy nie powinno się wpisywać 1 stycznia roku produkcji? Ale to określa WK a nie diagnosta. 1 Cytuj
mirek_handlarz Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 Znalazłem przyczepę Areal-Fr. Schmdt - MMC 800 kg - tabliczka i nr po prawej na dyszlu ? Mw 260 kg Cytuj
aboz Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 2 godziny temu, danielg539 napisał: Ale to określa WK a nie diagnosta. A to już nie obowiązuje? Cytat 3. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa o: 1) „stosowaniu warunków technicznych w zależności od daty zarejestrowania pojazdu po raz pierwszy”, rozumie się przez to stosowanie tych warunków odpowiednio do daty pierwszej rejestracji pojazdu, którą jest: a)5) data pierwszej rejestracji pojazdu zarejestrowanego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, określona w dowodzie rejestracyjnym pojazdu lub pozwoleniu czasowym, z zastrzeżeniem lit. b i c, b) data pierwszej rejestracji za granicą w przypadku pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy za granicą, c) data zarejestrowania pojazdu po raz pierwszy podana przez organy, o których mowa w art. 73 ust. 3 ustawy,d) 1 stycznia roku produkcji – w przypadku pojazdu sprowadzonego z zagranicy, dla którego nie można ustalić daty pierwszej rejestracji za granicą; Cytuj
danielg539 Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 Wszystko się zgadza, ale wskaż przepis nakazujący diagnoście wpisać datę 01.01.XXXX do rejestru badań technicznych. Zapis ten wskazuje tylko jak stosować warunki techniczne a nie jak ustalić datę pierwszej rejestracji, którą to w mojej ocenie powinien określić WK. Cytuj
blakop Napisano 29 Czerwiec 2018 Napisano 29 Czerwiec 2018 (edytowane) Masz przyjąć taką datę dla oceny warunków technicznych, a nie wpisać ją w dokumenty Jest to różnica dokładnie jak z uznaniem terminu. Jak ostatni dzień np. ważności PC przypada w niedzielę, to UZNAJE SIĘ, że jest ważne do poniedziałku. Ale to właśnie różnica - uznaje się, a nie od razu tak określa. To jest bardziej domniemanie dla SKP. Fikcja prawną staje się dopiero w WK. Edytowane 29 Czerwiec 2018 przez blakop Cytuj
Michu26 Napisano 29 Czerwiec 2018 Autor Napisano 29 Czerwiec 2018 Dzięki za pomoc ale przyczepa jest typowo rolnicza, 3 osiowa, dmc wg tabliczki 22 tonyWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Cytuj
aboz Napisano 4 Lipiec 2018 Napisano 4 Lipiec 2018 Dnia 29.06.2018 o 18:55, blakop napisał: Masz przyjąć taką datę dla oceny warunków technicznych, a nie wpisać ją w dokumenty To powiedz jaką datę mam wpisać wiedząc, że pojazd był zarejestrowany za granicą, ale daty pierwszej rejestracji nie sposób określić. Cytuj
Paprock Napisano 4 Lipiec 2018 Napisano 4 Lipiec 2018 - Oj tam, oj tam. Nie ma co roztrząsać. Jedni wpisują, drudzy przyjmują, a i tak każdy po swojemu robi, ale dobrze robi. Cytuj
karloss Napisano 6 Lipiec 2018 Napisano 6 Lipiec 2018 witam to ja się tylko zapytam jak można zrobić badanie techniczne na podstawie umowy kupna sprzedaży ? to co z tego ze nie była tam zarejestrowana musi mieć jakiś papier swiadectwo dopuszczenia do ruchu , homologacje(co mnie to interesuje ze on nie ma homologacji bo stara przyczepa itd. Dowodu rejestracyjnego tylko się nie wymaga jeśli nie był zarejestrowany ktoś ci da umowę kupna NAPISZE OCHŁAPY A TY MU ROBISZ BADANIE TECHNICZNE a skad ta pewność czy ta przyczepa jest z Holandii bo klient tak ci powiedział on ci powie wszystko co ty chcesz usłyszeć a może jest z fracnji niemiec a może z ukrainy nie wolno robic badania na podstawie umowy kupna sprzedaży a może przyczepa kradziona :)dam przykład kradne przyczepe z niemiec pisze umowę jak prawdziwy obywatel Polski jade na badanie i mowie ze to rok 1987 oczywiście z holadnii itd. diagnosta usłuszal ode mnie to co chce uslyszec robi wszystko ja mu jeszcze podpowiadam a głupi wydzial oczywiście nie wszystkie rejestruje i po sprawie siiiiiiiii :)PS musimy mieć cos żeby tak naprawdę zweryfikować dana przyczepe a nie to co napisał nam klient bo na umowie zawsze będzie się wszystko zgadzalo no chyba ze nr ramy gdzieś się jakas literke przeoczy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi