kuba19787 Napisano 30 Czerwiec 2018 Napisano 30 Czerwiec 2018 Panowie mam pytanie przyjechał klient ciągnikiem rolniczym z przyczepą na badanie techniczne tylko że w dowodzie przyczepy był zapis w rodzaju pojazdu przyczepa uniwersalna koła miała nie rolnicze więc uznałem ją za przyczepę ciężarową i zrobiłem na rok przegląd czy dobrze postępiłem Cytuj
kuba19787 Napisano 30 Czerwiec 2018 Autor Napisano 30 Czerwiec 2018 Dodam że wbilem pieczatkie w dowód rejestracyjny w cepik było tez ze przyczepa uniwersalna Cytuj
smaug Napisano 30 Czerwiec 2018 Napisano 30 Czerwiec 2018 A z tyłu zaczep i przyłącza do hamulców i świateł dla drugiej przyczepy miała ? Cytuj
smaug Napisano 1 Lipiec 2018 Napisano 1 Lipiec 2018 tak więc niema żadnych cech przyczepy rolniczej Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 2 Lipiec 2018 Napisano 2 Lipiec 2018 Dnia 30.06.2018 o 21:40, smaug napisał: A z tyłu zaczep i przyłącza do hamulców i świateł dla drugiej przyczepy miała ? to nie są cechy przyczepy rolniczej - było o tym nie raz. A uniwersalna po wymianie dowodu będzie ciężarowa (nie rolnicza). Szkoda że autor nie podał modelu przyczepy i producenta. Cytuj
smaug Napisano 2 Lipiec 2018 Napisano 2 Lipiec 2018 To co według ciebie jest cechą przyczepy rolniczej ? opony ? Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 2 Lipiec 2018 Napisano 2 Lipiec 2018 (edytowane) była dyskusja w tym temacie (ciężarowa a ciężarowa-rolnicza) Opony, układ hamulcowy (hydro czy pneumtayczny 1 czy 2 obwodowy czy 1+2), tylni zaczep+media na drugą przyczepę nie są wyznacznikiem (w Czechach nie mają wyprowadzeń na tył i są rolnicze). Popatrz, biorę koegla awe 18, spawam zaczep+media i co, rolnicza? Tak samo opony - może mieć mocniejsze niż trzeba i nie musi mieć bieżnika rolniczego (bo na cholerę on jak przydaje się w mokre lata a ostatnio ich coraz mniej). A że idzie zrobić ZK po dołożeniu trójkąta i wymianie żarówek to inna sprawa. Po prostu każda przyczepa ciężarowa spełnia wymagania przyczepy ciężarowej-rolniczej ot co. Jedyna kwestia co ma wpisane w DR. Zresztą sam miałem PNT pom śrem 8tonówka jako rolniczą bele słomy się da wozić, załadunek niski, tak samo bigbagi z nawozem, załadunek niski i tur nie musi pracować w max zakresie podnoszenia. A że po dołożeniu najazdów była to zwykła laweta to inna sprawa. Edytowane 2 Lipiec 2018 przez Nikita_Bennet Cytuj
smaug Napisano 3 Lipiec 2018 Napisano 3 Lipiec 2018 u pepików chyba nie mogą ciągnąć drugiej przyczepy , co innego zaczep fabryczny a co innego nie poważają twojej fachowości wstawiony przez ciebie Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 3 Lipiec 2018 Napisano 3 Lipiec 2018 zaczep homologowany nie raz przykręcony w fabryczne otwory Cytuj
duchu Napisano 16 Lipiec 2018 Napisano 16 Lipiec 2018 Dnia 3.07.2018 o 09:44, smaug napisał: u pepików chyba nie mogą ciągnąć drugiej przyczepy Nie moga wszystkie ciągniki czy Zetory? Bo te , szczególnie starsze,nie miały jakiegoś dużego uciągu Cytuj
smaug Napisano 17 Lipiec 2018 Napisano 17 Lipiec 2018 Zetory przeważnie takie uciągi jak odpowiednik naszego Ursusa Cytuj
duchu Napisano 17 Lipiec 2018 Napisano 17 Lipiec 2018 Trudno powiedzieć który zetor to odpowiednik ursusa. Bo w przypadku tych mniejszych to drogi rozeszły sie na etapie 4011. Zaryzykował bym jednak stwierdzenie że uciągi maja mniejsze np c360 -10500kg a 7211 -8500kg ,mimo że wiekszy i mocniejszy Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 18 Lipiec 2018 Napisano 18 Lipiec 2018 ale w serii URII można chyba przyjąć że to te same ciągniki? Wracam do masy przyczep w C385/U1014 (8011/10145) i wyższych (szczególnie 4x4 i z turbiną), polskie ursusy miały DMC przyczep 20ton, czeskie zetory mniej. Mi diagnosta na pierwszym wpisał masę z katalogu ursusa 20ton i się cieszę bo zamiast ciągać 2 stare przeładowane D47 mogę śmiało ciągnąć nowszą przyczepę typową samochodówkę typu bdf/koegel o dmc 18ton a to sami przyznacie że bezpieczniejsze na drodze (krótsze, nowsze, mniej wyeksploatowane). Cytuj
danielg539 Napisano 20 Lipiec 2018 Napisano 20 Lipiec 2018 Dnia 18.07.2018 o 10:05, Nikita_Bennet napisał: Mi diagnosta na pierwszym wpisał masę z katalogu ursusa 20ton i się cieszę Ale tu nie chodzi o dostarczenie radości posiadaczowi pojazdu a o zgodne postępowanie z przepisami. Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 20 Lipiec 2018 Napisano 20 Lipiec 2018 hmm - a co jest niezgodne (diagnosta sam uznał że tyle może być na podstawie katalogów, swoich książek czy huk wie czego-ktoś inny jeździł na pierwsze badanie a nie ja). Ja się z tego cieszę bo ma to sens dla mnie. Pojazd konstrukcyjnie tyle wytrzyma (wszelkie instalacje a szczególnie pneumatyczna dają radę). Mam drugi ciągnik innej marki o mniejszej masie, tej samej mocy a większej Vmax i ma wbite równo 18ton (ktoś kto homologował pomyślał). Ten kto jechał osobówką za takim URII z dwiema starymi d46 lub d47 które latają po drodze wie o czym mówię (że lepsza jedna 18tonowa) bo stabilniej po drodze idzie i nie rzuca tak du**ą przyczepy dużej niż całą drugą przyczepą z zestawu od pobocza prawego za oś jezdni Cytuj
danielg539 Napisano 23 Lipiec 2018 Napisano 23 Lipiec 2018 Stosowanie analogii nie musi być słusznym tokiem postępowania. To, że Zetor i Ursus są bliźniakami to wcale nie musi oznaczać, że ich homologacje zawierają takie same parametry przyczep. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi