Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Panowie mam pytanie przyjechał klient ciągnikiem rolniczym z przyczepą na badanie techniczne tylko że w dowodzie przyczepy był zapis w rodzaju pojazdu przyczepa uniwersalna koła miała nie rolnicze więc uznałem ją za przyczepę ciężarową i zrobiłem na rok przegląd czy dobrze postępiłem

Napisano

Dodam że wbilem pieczatkie  w dowód rejestracyjny w cepik było tez ze przyczepa uniwersalna

Napisano

A z tyłu  zaczep i przyłącza do hamulców i świateł  dla drugiej przyczepy miała ?

Napisano
Dnia 30.06.2018 o 21:40, smaug napisał:

A z tyłu  zaczep i przyłącza do hamulców i świateł  dla drugiej przyczepy miała ?

to nie są cechy przyczepy rolniczej - było o tym nie raz.

A uniwersalna po wymianie dowodu będzie ciężarowa (nie rolnicza).

Szkoda że autor nie podał modelu przyczepy i producenta.

Napisano

To co według ciebie jest cechą przyczepy rolniczej ? opony ?

Napisano (edytowane)

była dyskusja w tym temacie (ciężarowa a ciężarowa-rolnicza) ;)

Opony, układ hamulcowy (hydro czy pneumtayczny 1 czy 2 obwodowy czy 1+2), tylni zaczep+media na drugą przyczepę nie są wyznacznikiem (w Czechach nie mają wyprowadzeń na tył i są rolnicze).

Popatrz, biorę koegla awe 18, spawam zaczep+media i co, rolnicza? Tak samo opony - może mieć mocniejsze niż trzeba i nie musi mieć bieżnika rolniczego (bo na cholerę on jak przydaje się w mokre lata a ostatnio ich coraz mniej). A że idzie zrobić ZK po dołożeniu trójkąta i wymianie żarówek to inna sprawa. Po prostu każda przyczepa ciężarowa spełnia wymagania przyczepy ciężarowej-rolniczej ot co. Jedyna kwestia co ma wpisane w DR.
Zresztą sam miałem PNT pom śrem 8tonówka jako rolniczą ;)  bele słomy się da wozić, załadunek niski, tak samo bigbagi z nawozem, załadunek niski i tur nie musi pracować w max zakresie podnoszenia. A że po dołożeniu najazdów była to zwykła laweta to inna sprawa.

Edytowane przez Nikita_Bennet
Napisano

u pepików chyba nie mogą ciągnąć drugiej przyczepy , co innego zaczep fabryczny a co innego nie poważają twojej fachowości wstawiony przez ciebie

Napisano

zaczep homologowany nie raz przykręcony w fabryczne otwory ;)

• 2 weeks later...
Napisano
Dnia 3.07.2018 o 09:44, smaug napisał:

u pepików chyba nie mogą ciągnąć drugiej przyczepy 

Nie moga wszystkie ciągniki czy Zetory? Bo te , szczególnie starsze,nie miały jakiegoś dużego uciągu

Napisano

Zetory przeważnie takie uciągi jak odpowiednik naszego Ursusa

Napisano

Trudno powiedzieć który zetor to odpowiednik ursusa. Bo w przypadku tych mniejszych to drogi rozeszły sie na  etapie 4011. Zaryzykował bym jednak stwierdzenie że uciągi maja mniejsze np c360 -10500kg a 7211 -8500kg ,mimo że wiekszy i mocniejszy

Napisano

ale w serii URII można chyba przyjąć że to te same ciągniki?

Wracam do masy przyczep w C385/U1014 (8011/10145) i wyższych (szczególnie 4x4 i z turbiną), polskie ursusy miały DMC przyczep 20ton, czeskie zetory mniej. Mi diagnosta na pierwszym wpisał masę z katalogu ursusa 20ton i się cieszę bo zamiast ciągać 2 stare przeładowane D47 mogę śmiało ciągnąć nowszą przyczepę typową samochodówkę typu bdf/koegel o dmc 18ton a to sami przyznacie że bezpieczniejsze na drodze (krótsze, nowsze, mniej wyeksploatowane).

Napisano
Dnia 18.07.2018 o 10:05, Nikita_Bennet napisał:

Mi diagnosta na pierwszym wpisał masę z katalogu ursusa 20ton i się cieszę

Ale tu nie chodzi o dostarczenie radości posiadaczowi pojazdu a o zgodne postępowanie z przepisami.

Napisano

hmm - a co jest niezgodne (diagnosta sam uznał że tyle może być na podstawie katalogów, swoich książek czy huk wie czego-ktoś inny jeździł na pierwsze badanie a nie ja).
Ja się z tego cieszę bo ma to sens dla mnie.  Pojazd konstrukcyjnie tyle wytrzyma (wszelkie instalacje a szczególnie pneumatyczna dają radę).  Mam drugi ciągnik innej marki o mniejszej masie, tej samej mocy a większej Vmax i ma wbite równo 18ton (ktoś kto homologował pomyślał).
Ten kto jechał osobówką za takim URII z dwiema starymi d46 lub d47 które latają po drodze wie o czym mówię (że lepsza jedna 18tonowa) bo stabilniej po drodze idzie i nie rzuca tak du**ą przyczepy dużej niż całą drugą przyczepą z zestawu od pobocza prawego za oś jezdni ;)  

Napisano

Stosowanie analogii nie musi być słusznym tokiem postępowania. To, że Zetor i Ursus są bliźniakami to wcale nie musi oznaczać, że ich homologacje zawierają takie same parametry przyczep.