pablo 0 Napisano 5 Lipiec 2018 Witam. Zatrzymany dowód rejestracyjny w grudniu 2017 roku przez ITD,powód-niesprawne światła. W styczniu 2018 wykonane badanie dodatkowe i wydane zaświadczenie. Od tamtego czasu właściciel nie odebrał dowodu rejestracyjnego z wydziału komunikacji, a międzyczasie wygasło badanie okresowe, a teraz chce wykonać badanie okresowe i odebrać dowód. Właścicielem pojazdu jest leasing. Jak teraz podejść do takiej sytuacji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielg539 142 Napisano 5 Lipiec 2018 Najrozsądniej to wykonać OBT na podstawie KP ale: 6 minut temu, pablo napisał: Właścicielem pojazdu jest leasing i tu rodzi się problem. W mojej ocenie to niezbędna jest KP lub PC i próbne numery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_k 138 Napisano 5 Lipiec 2018 2 godziny temu, pablo napisał: Jak teraz podejść do takiej sytuacji? Wykonać badanie okresowe na podstawie pokwitowania albo KP. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
danielg539 142 Napisano 5 Lipiec 2018 Ale powód wydania pokwitowania jest inny niż powód BT i powstaje pytanie, czy takie pokwitowanie jest dokumentem odpowiednim do wykonania idetyfikacii pojazdu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_k 138 Napisano 5 Lipiec 2018 48 minut temu, danielg539 napisał: powód wydania pokwitowania jest inny niż powód BT Moim zdaniem nie ma to znaczenia, gdyż żaden przepis nie mówi, że na pokwitowaniu można wykonać jedynie badanie w nim wskazane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paprock 375 Napisano 5 Lipiec 2018 - Do identyfikacji jak najbardziej odpowiednim. Można roztrząsać czy zakres badania można poszerzyć? Osobiście wykonałbym okresowe w zależności od potrzeb. A tu, niestety, lecz taka potrzeba zaistniała. Nie znajduję przeciwwskazań aby odmówić okresowego badania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cezary 171 Napisano 5 Lipiec 2018 6 minut temu, Paprock napisał: Nie znajduję przeciwwskazań aby odmówić okresowego badania. dodam, że jak klient wnioskuje (obt kończy mu się za kilka dni) wykonuję także obt i w uwagach wpisuję " obt wykonano na wniosek klienta", tak na wszelki wypadek, żeby nie posądzano mnie o naciąganie, czy wpis potrzebny, czy nie, tak robię od zawsze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blakop 146 Napisano 5 Lipiec 2018 Pokwitowanie to pokwitowanie - może służyć do identyfikacji przy KAŻDYM badaniu. A skierowanie to już osobna historia. Opisane badanie można w mojej ocenie wykonać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkdog 27 Napisano 6 Lipiec 2018 podepnę się do tematu.ITD zatrzymało DR klientowi wpisując w pokwitowaniu: Pojazd nie odpowiada dodatkowym warunkom dla poj.specjalnego Pomoc drogowa, a jest to ciągnik siodłowy .I teraz pytanie co z tym fantem zrobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adam1501 60 Napisano 6 Lipiec 2018 Sprawdzić czy spełnia dodatkowe warunki techniczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paprock 375 Napisano 6 Lipiec 2018 A tyle razy się wałkowało czy ciągnik może być pomocą drogową i klops. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_k 138 Napisano 6 Lipiec 2018 1 godzinę temu, darkdog napisał: co z tym fantem zrobić Może zmiany konstrukcyjne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paprock 375 Napisano 6 Lipiec 2018 W sensie pozbyć się z ciągnika głównego atrybutu dla ciągnika, a w zamian BiG-Motyla zamontować, czy tak? No w sumie można. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_k 138 Napisano 6 Lipiec 2018 W odwrotnym sensie - zrobić zmiany powrotne na ciągnik (usunięcie wyposażenia pomocy drogowej). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
darkdog 27 Napisano 6 Lipiec 2018 18 minut temu, michal_k napisał: zrobić zmiany powrotne na ciągnik (usunięcie wyposażenia pomocy drogowej). tak właśnie myślałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blakop 146 Napisano 6 Lipiec 2018 A jakie to niby atrybuty i po co je usuwać? Błędna klasyfikacja i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paprock 375 Napisano 6 Lipiec 2018 Oj, ani jedno, ani drugie rozwiązanie nie spodoba się klientowi bo zaiste chodzi o podatek drogowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
michal_k 138 Napisano 6 Lipiec 2018 1 godzinę temu, blakop napisał: A jakie to niby atrybuty i po co je usuwać? Skoro był pomocą drogową to pewnie miał motyla lub widły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
blakop 146 Napisano 6 Lipiec 2018 No i co? Nawet jeśli ma je nadal to nie jest ciągnikiem samochodowym? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pablo 0 Napisano 10 Lipiec 2018 Dziękuje za odpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Diagnostadz 0 Napisano 25 Październik Przyjeżdża klient na przegląd samochodem bez dowodu rejestracyjnego. W systemie (Patronat) wyświetla się komunikat że zablokowano dowód rejestracyjny elektronicznie ale nie ma napisane za co . Pokwitowania kierowca/właściciel nie posiada ponieważ twierdzi że policja nie zablokowała dowodu. Co robimy w takim przypadku : czy robimy normalnie przegląd czy anulujemy badanie w systemie i wysyłamy klienta na policję żeby wyjaśnił lub żeby przywiózł pokwitowanie z policji i jeszcze raz na przegląd ?. Drugie pytanie : Przyjeżdża klient na przegląd z dowodem rejestracyjnym . W systemie (Patronat) wyświetla się komunikat że zablokowano dowód rejestracyjny elektronicznie ale nie ma napisane za co . Klient twierdzi że nie zablokowano dowodu rejestracyjnego ponieważ ma go ze sobą fizycznie . Co robimy w takim przypadku z przeglądem i czy w ogóle robimy ?. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paprock 375 Napisano 25 Październik Przy badaniach technicznych posługujemy się dokumentami wyszczególnionymi w rozporządzeniu zwanym "zakresem". Wymieniono tam takie dokumenty jak Dowód Rejestracyjny, Pozwolenie Czasowe, Karta Pojazdu łącznie z danymi w Centralnej Bazie, Pokwitowanie Policji łącznie z danymi w Centralnej Bazie. Zatrzymanie elektroniczne polega na tym, że dowód blokuje się w info-systemie, a druk papierowy pozostawia klientowi. W dziwnych sprawach najlepiej wykonać okresowe badanie, i zwalić na klienta, że to on o takie wnioskował własnie. Można mu podpowiedzieć, że nie zawsze dowód da radę wyciągnąć z wydziału na tej podstawie, bo akurat pojazd był roztrzaskany i wymagane jest "powypadkowe" badanie. Gra nie warta świeczki i niech dekliel mówi prawdę jak na spowiedzi. Bo diagnosta to nie złota rybka od 'widzimisię' klienckich życzeń i żadnych zaświadczeń nie będzie poprawiał, a co najwyżej robił nowe badania po kosztach wiadomo kogo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jarek1 1 Napisano 25 Październik Po POKWITOWANIE na policję wyślij klienta, kopie Policja bez problemu wystawi za co miał zabrany ,a przeważnie po 5 minutach Panie znalazłem mam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Demart 8 Napisano 25 Październik 2 minuty temu, jarek1 napisał: ,a przeważnie po 5 minutach Panie znalazłem mam . Skąd ja to znam . Stały tekst u mnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
leski66 178 Napisano 25 Październik 11 minut temu, Paprock napisał: W dziwnych sprawach najlepiej wykonać okresowe badanie, i zwalić na klienta, że to on o takie wnioskował własnie. I nawet po " szeryfowemu " zapisać można : Cytat Na wniosek klienta wykonano okresowe badanie techniczne pojazdu, które nie powinno stanowić podstawy zwrotu zatrzymanego ( elektronicznie - wirtualnie ) dowodu rejestracyjnego z powodów innych niż "brak aktualnego badania technicznego pojazdu" . Cytat zapożyczyłem zza ściany ( chyba nikt mi głowy nie urwie ) . " co nie " Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach