adamos Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 Motorower sprowadzony z DE, z dokumentów tylko "betriebserlaubnis" (tłumaczone z przysięgłego na "zezwolenie na użytkowanie"), pytanie czy taki dokument możemy traktować jako odpowiadający DR ? I drugie pytanie, w w/w dokumencie widnieje informacja o maksymalnej prędkości 50km/h, mam rozumieć że bez zmian potwierdzonych przez rzeczoznawcę rodzaj określić należy jako motocykl ? Cytuj
adamos Napisano 9 Lipiec 2018 Autor Napisano 9 Lipiec 2018 WK nie chce wydać PC bez BT Taka sytuacja.... Cytuj
Paprock Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 Nie "nie chce", tylko klienta tak wnioskuję, żeby nie wydać. Poza tym ja bym robił na tym co jest. Tak samo traktował zagraniczny dokument jak dawne polskie "Potwierdzenie Zgłoszenia do Rejestru". Problem zaiste prędkość tu robi. Po mojemu należałoby ograniczyć ten parametr, a nie motocykl z tego tworzyć. Kolejny współgrający z unijnymi bubel prawny. ? 1 Cytuj
Bodzio69 Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 Rok temu zrobiłem takie badanie i dostałem reprymendę ustną od P.Kierownik W K że niema podstawy do badania. W-g zalecenia jeżeli nie posiada dowodu rej to najpierw do W K Cytuj
Paprock Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 Takie to znaczy jakie? Problemem nie badanie a dokument, więc może konkretnie oznajmij jaki papier w ręku miałeś. Cytuj
smaug Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 najpierw do wydziału do dowód rejstr. a później badanie i rozwiązanie problemu prędkości z którego roku motorower , jeśli mnie pamięć nie myli dawno temu u nas motorowery tez był do 50km/ h 1 Cytuj
smaug Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 no to sprawdź jak definicja motoroweru była 1995 i masz rozwiązanie problemu 1 Cytuj
Paprock Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 (edytowane) Od 1983 roku obowiązywała taka ustawowa definicja: rower - pojazd jednośladowy lub wielośladowy, (wózek rowerowy) poruszany siłą mięśni osób jadących tym pojazdem;określenie to obejmuje również motorower, to jest rower poruszany za pomocą silnika spalinowego o pojemności skokowej nie przekraczającej 50 cm3 i którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 50 km/h. Jak i kiedy wprowadzono zmianę, niestety nie wiem. W każdym razie w obecnej ustawie a więc w ustawie z 1997 roku w definicji motoroweru już 45 km/h się pojawiło. Edytowane 9 Lipiec 2018 przez Paprock 1 Cytuj
Bodzio69 Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 Kurcze nie mogę znaleźć tego dok. w kserokopiach ale był to dok.identyfikujący motorower z nr. rej i nr. ubezpieczenia. Cytuj
Paprock Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 (edytowane) A ciekawe czy ten pan z WK też groziłby paluszkiem gdyby wykonano badanie okresowe motoroweru na podstawie polskiego pra-dawnego dokumentu tytułowanego Potwierdzeniem Zgłoszenia Do Rejestru: http://chlopcyrometowcy.pl/showthread.php?tid=44678 Edytowane 9 Lipiec 2018 przez Paprock 1 Cytuj
blakop Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 Formalnie mógłby. Dokumenty te na dzień dzisiejszy nie uprawniają do poruszania się po drodze, nie są odpowiednikiem dowodów rejestracyjnych. Potwierdzają jedynie fakt zgłoszenia do rejestru. Formalnie na takim dokumencie NIE WOLNO się poruszać po drodze jak i zrobić badania. A to, że zwyczaje są różne w różnych częściach kraju to już inna inszość. Wszak niektóre WK zezwalają nawet na tajtlach robić badania, a nawet w ogóle bez niczego w pewnych wypadkach, zatem nie ma co się na wzajem pouczać. 1 Cytuj
michal_k Napisano 9 Lipiec 2018 Napisano 9 Lipiec 2018 3 godziny temu, Paprock napisał: ciekawe czy ten pan z WK też groziłby paluszkiem Powinien. To nie jest dokument, na podstawie którego wykonuje się badanie. 1 Cytuj
Paprock Napisano 11 Lipiec 2018 Napisano 11 Lipiec 2018 A tu, tak tylko dla zainteresowanych, jak to przekładając z unijnego na polski 45 kilometrów na godzinę się zrobiło. Nie ma co, zabłysnęli! Z resztą nie tylko tu, bo z hakiem w aucie terenowym też coś nie tak było. Szkoda gadać nawet, bo życie życiem, a przepisy przepisami. http://motormania.com.pl/newsy/swiat/klopotliwa-definicja-motocykla/ Nie mam pojęcia dlaczego linki jako gotowce się nie podświetlają. Trudno! Trzeba skopiować i w okienko wyszukiwarki zapodać. Sorka. Cytuj
Jacdiag Napisano 11 Lipiec 2018 Napisano 11 Lipiec 2018 8 godzin temu, Paprock napisał: linki jako gotowce się nie podświetlają. a które bo ten http://motormania.com.pl/newsy/swiat/klopotliwa-definicja-motocykla/ jest Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Rekomendowane odpowiedzi