Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,  w jaki sposób pobieracie opłatę ewidencyjną przy płatności kartę? na paragonie  1zł nie jest ujęte wiec jak ściągnąć tą kwotę ?ewentualnie jak wytłumaczyć przed urzędem skarbowym że to nie jest dochód i nie płacę za to podatku ?

Napisano

Normalnie.

Klient płaci kartą 99 złotych, a ticket z kasy fiskalnej opiewa na 98 złotych.

Chyba jest comiesięczny obowiązek z tych złotówek się rozliczać i nie ma potrzeby wymagać czegokolwiek więcej.

Napisano
3 minuty temu, Paprock napisał:

ticket z kasy fiskalnej opiewa na 98 złotych.

a dlaczego nie 99 zł?

Napisano

Bo opłata ewidencyjna nie podlega fiskalizacji. Po prostu, choćbyś nawet miał pęc, to i tak ta złotóweczka przez kasę fiskalną nie przejdzie.

Napisano

no to kolego w poniedziałek zrobię skan paragonu z kasy fiskalnej i jak się uda wkleję, zobaczysz czy 1 zł widnieje i czy końcowa kwota to 99 zł.:hihi:

Napisano

OK! Wklej i opisz czy ta złotóweczka jest przez fiskusa z podatku okrojona, czy tak tylko sobie doklejona. Coś na podobieństwo dopisywania Opłaty Ewidencyjnej do faktury.

Jest zawarta na dokumencie, ale VAT z niej nie ruszony. ;-)

Napisano

no przecież wiadomo, że oe nie podlega opodatkowaniu ale na paragonie u mnie  jest i ja klientowi tłumaczyć się  nie muszę dlaczego tu 98 zł a zapłacić trzeba 99 zł, ale Ty coś dziwnie dzisiaj i tu, i obok także.

Napisano

Nie wystawiam żadnych paragonów. Stacja pracuje tylko i wyłącznie na fakturach, do których drukowany jest ticket z kasy fiskalnej. Czasami potwierdzenie z terminala, jeżeli klient płaci kartą. Poza tym drukowane jest potwierdzenie KP na kwotę badania oraz dodatkowe potwierdzenie KP na kwotę Opłaty Ewidencyjnej. KP dotyczy płatności gotówkowych.

Napisano
Dnia 14.07.2018 o 22:01, Paprock napisał:

Stacja pracuje tylko i wyłącznie na fakturach, do których drukowany jest ticket z kasy fiskalnej.

I uważasz, że to jest poprawne ??

Jedynie w myśl zasady, że każdy robi inaczej i wszyscy robią dobrze ,,,

Napisano

Nie wiem czy poprawnie i nie wiem czy dobrze. W każdym razie wygodnie.

Jest faktura i koniec. Nie ma, że klient wraca po trzech miesiącach i prosi o fakturę do paragonu, bo nagle przypomniało mu się, że ciężarowe Seicento na żony koleżanki firmę zarejestrowane i inne takie sprawki...

Płatność do wyboru; karta, przelew, gotówka, a do tego faktura.

Napisano

Z samą OE interpretacji skarbowych jest sporo i są różne. Jedne pozwalają fiskalizować ją na stawce ZW lub 0%, inne nakazują wprowadzanie poza fiskalizacją. O to niech się martwią księgowi, a nie diagności.

Co sedna wątku. Płatność kartą nie ma nic wspólnego z fiskalizacją i tu nie ma problemu. Klient płaci kartą kwotę jaką jest zobowiązany uiścić i US nic do tego. Możesz też wymagać od klientów posiadania złotówki w pieniądzu i wtedy płatność kartą jest zgodna z paragonem. Tylko jaki to sens.

Napisano (edytowane)
48 minut temu, Paprock napisał:

W każdym razie wygodnie.

Ja w wystawianiu FVAT żadnej wygody nie widzę. W poprzedniej firmie też fakturowaliśmy każde badanie - źle ten okres wspominam.

Teraz paragon, a na nim opłata zwolniona stawka "G" i tyle. Prosto i przejrzyście.

A i środowisko naturalne oszczędzone i to znacząco (kilkadziesiąt kilogramów papieru mniej) :)

Edytowane przez mirek_handlarz
Napisano

@Paprock to proszę :hihi:,

poproszę moda o lepsze dopasowanie tego kulfona.

To nie masz nawet paint-a na kompie :icon_question:

PARAGON.jpg

Napisano

No OK, OK. Widzę, widzę. U mnie tak nie ma. U mnie na 'Paragonie Fiskalnym' jest tylko kwota podlegająca fiskalizacji.

Co do faktur... Cóż, gust nie podlega dyskusji. Jeden woli ziemniaki, drugi makaron lubi.  ;-)

Napisano
1 godzinę temu, mirek_handlarz napisał:

Teraz paragon, a na nim opłata zwolniona stawka "G" i tyle.

Tylko jak zwolnić opłatę, która nie podlega fiskalizacji. Z czego ją zwolnić?

Napisano
8 minut temu, adam1501 napisał:

Tylko jak zwolnić opłatę, która nie podlega fiskalizacji.

są od tego księgowi, skoro tak mam to tak może być, nie mnie w to wnikać, osobiście cieszę się,że tak mam teraz, w poprzedniej skp musiałem stemplować na paragonie pieczątkę  z tym 1 zł i już co poniektóry klient krzywo patrzył czy aby go nie nacinam, teraz na paragonie kwota końcowa i spokój.

@Jacdiag, mam, mam  i nie tylko, i nawet potrafię co nieco obrobić w temacie, "ino" @Paprock-a chciałem jak najszybciej zadowolić :hihi: i kliknąłem nieprzygotowany scan.

Napisano
Dnia 14.07.2018 o 21:36, cezary napisał:

no przecież wiadomo, że oe nie podlega opodatkowaniu ale na paragonie u mnie  jest i ja klientowi tłumaczyć się  nie muszę dlaczego tu 98 zł a zapłacić trzeba 99 zł, ale Ty coś dziwnie dzisiaj i tu, i obok także.

No właśnie nie podlega  a na paragonie fiskalnym jest zwolniona a to wielka różnica.

Napisano (edytowane)

@adam1 jeżeli to dla Ciebie tak istotne musisz pytać księgowych o wyjaśnienie. Wszystko to wina @Paprock-a, który jak niewierny Tomasz musiał zobaczyć żeby uwierzyć :evil: 

Edytowane przez cezary
  • Haha 1
Napisano

U mnie urząd skarbowy wypowiedział się jednoznacznie, nie może być opłaty ewidencyjnej na paragonie fiskalnym.

Napisano

@adam1, z interpretacjami us podobnie jak z diagnostami w skp, u jednego usterki kwalifikujące się na N a u drugiego na P, życie, ale Ty masz mieć tak jak narzucają Ci,  którzy tam decydują. 

Napisano

A nie mówiłem ?

Andrzej , cezary i adam , każdy robi inaczej a wszyscy mają dobrze.

Polska to faktycznie piękny kraj ,,,

• Lubię 1
Napisano

Nie do końca.

cezary ma dobrze bo opłata jest zwolniona z podatku VAT

Andrzej65 nie ma dobrze, bo opłata nie jest opodatkowana podatkiem VAT w wysokości 0%, tylko jest zwolniona.

adam1 powinien zapytać swojego US na jakiej podstawie ma pobierać ten 1 zł (KP, pieczątka i podpis na jakiejś karteczce, zeszyt?) żeby przy jakiejś kontroli nie wyszedł na przestępcę.

To są minimalne różnice, ale jakże ważkie dla kontrolera karno-skarbowego.

Napisano
3 godziny temu, wrc69 napisał:

cezary ma dobrze bo opłata jest zwolniona z podatku VAT

Nie można zwolnić czegoś pod co nie podlega, więc jakie dobrze?

Napisano (edytowane)

@wrc69 nie czytasz dokładnie. Opłata nie jest zwolniona bo nie ma nic wspólnego z fiskusem a tym bardziej ze stawkami vat bo pod żaden vat (zwolniony czy zerowy, czy inny) nie może podlegać, więc na paragonie być jej nie może. Fiskus to się zainteresuje, dlaczego jest w dokumencie fiskalnym jeżeli nie ma nic z nim wspólnego. Stacja w myśl rozporządzenia jest poborcą, przekaźnikiem do tego jest ewidencja opłat i nic więcej.

Edytowane przez adam1