Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Mam takie pytanie , bo może coś mi umknęło  w ostatnim czasie.Przyjechał na stacje AIXAM  , 2 letni,niby lekki , kat L6E na tabliczce  i  w DR , wg tabliczki ograniczony do 45km/h i fizycznie tyle i nic więcej. I już wiecej nic mi nie pasowało. Wg tabliczki i w DR włoskim DMC 675 kg, G nie było, ale była podana masa TARA -545kg-, no i moc wg tabliczki i  DR 6 kW/diesel.Zmieniło się coś w tym temacie ,bo jakoś nie pamiętam?

Edytowane przez duchu
Napisano

No własnie nie wiem, było w uwagach . Wg katalogu masa własna gotowego do jazdy 425 kg. Gdzieś kiedyś czytałem ze na zachodzie jest  L6E do 425 kg MW ?

Napisano

u nas jest do 350 kg bo odlicza się masę kierującego, tak że 425 - 75 i będzie grać.

Napisano

cyt:

Masa własna w stanie gotowym do jazdy

425       

Tak jest w katalogu, no i jeszcze 6 kw

Napisano

Według europejskiego rozporządzenia NR 168/2013 - załącznik 1

Kategoria L6e lekki czterokołowiec, z podziałem na:

L6e-A - moc do 4 kW,

L6e-B, dodatkowo L6e-B dzielimy na L6eBP oraz L6e-BU - moc do 6 kW.
Oraz masa w stanie gotowym do jazdy do 425 kg, prędkosć do 45 km/h, pojemność silnika do 50 cm3, maksymalnie 2 miejsca siedzące.

Tak ze tutaj by się zgadzało, ale jak to się ma dokładnie do polskich przepisów to nie wiem :P. Masa by się zgadzała bo po odjęciu masy kierowcy będzie dobrze. A to ograniczenie do 4 kW widziałem tylko w rozporządzeniu które zostało uchylone, aktualnie w PoRD w definicjach jest tak:

czterokołowie lekki - czterokołowiec, którego masa własna nie przekracza 350 kg i konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h.

Nie ma nic o mocy, a w warunkach technicznych jest tylko że czterokołowce nie moga miec więcej niż 15 kW.

Napisano

Własnie też to znalazłem , na str Aixama i rzeczywiście na TZ było : L6e-BP.

Masa własna  z natury -400kg.