Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

taki mam temat: przyjechał ciągnik MF-255 i w dr jest nr vin:702xxx, a na tabliczce znamionowej:00702xxx,  do tego koniec miejsca w dr na pieczątki. Wysłać do wk do wyjaśnienia, czy napisać że prawidłowo są dwa zera jeszcze na początku?

Napisano

Zostaw. Z jakiego roku ten traktor, na bank mowa o numerze VIN, czy raczej podwozia/ramy?

Jak staruszek, to było pisane co zgodnie z pra-dawnym rozporządzeniem tabliczki znamionowe zawierały.

Trzeba odszukać na forum.

Napisano

1993rok produkcji, nr jest na tabliczce znamionowej z przodu ciagnika, 

Napisano

No to trzeba zgłębić tajemnicę jakie znakowanie w cechy identyfikacyjne obowiązywało w 1993 roku tą maszynę.

Czasem należy wykazać troszkę elastyczności i dawne hieroglify (tu zera) uznać za wypełniacze pustych miejsc, żeby zdolni artyście czegoś nie dobili. ;-) 

Pisałem: ZOSTAW! Zostaw to tak jak jest, pod warunkiem, że to wszystko zrobiła fabryka, a co zrobiła fabryka tego się nie dotyka. 

Zakładam, że w polu numerowym na maszynie tych problematycznych znaków nie ma. 

ino na tabliczce, tak?

Napisano

TABLICZKA jest orginalna nic dorabianego, na silniku zer nie widać , albo nie było albo już ich nie widać

Napisano (edytowane)

tu jest na moscie z tyłu

a tabliczka

z przodu za ,,grillem"

Edytowane przez ddaro
Napisano

No ale sam powiedz, co, komu i po co chcesz udowodnić/narobić kłopotu. Dasz negatywa za przerobioną tabliczkę, bo ma oryginalnie dwa zera dobite, czy dasz negatywa bo dwa zera wyparowały z oryginalnego pola numerowego na bloku/korpusie/obudowie?

ZOSTAW!

Napisano

Ja osobiście bym zostawił tak jak jest. Zera z przodu numeru były pomijane jak nic nie znaczące znaki.

Napisano

Absolutnie nie chodzi tu o nadgorliwość, ani kłopoty dla kogokolwiek, ani dla właściciela, ani dla stacji i diagnostów. Zostawiamy i już

Napisano

22 lata temu pisało się zaświadczenie w celu wpisania pełnego numeru podwozia . A teraz zostaw ?

Ja bym tego tak nie zostawił. 

Napisano

Jeszcze bądź łaskaw doprecyzować gdzie był nanoszony/nabijany ten pełny numer podwozia.

Z numerami silnika też się cuda-cudeńka wyprawiało. A to kod był bity z przodu, z tyłu, z boku... ;-) 

Napisano
10 godzin temu, Paprock napisał:

Jeszcze bądź łaskaw doprecyzować gdzie był nanoszony/nabijany ten pełny numer podwozia.

Daniel opisał w podanym przez Jacdiag linku . Tylko jeden trafił się co miał w innym miejscu niż tylny most po prawej stronie .

Zapomnieliście czy za młodzi żeby wiedzieć że kiedyś WK pisały tylko końcówki numerów bo się w DR nie mieściło , później wymyślili strzałki .

Dla mnie zera są częścią numeru identyfikacyjnego ,wybite na moście i zgodne z tabliczką powinny być wpisane w DR .

Jeżeli ich nie ma, to być może że ktoś się "dotknął" i most wymienił ,klepnął numery z DR(nawet nie wiecie ile bloków silnika ludzie musieli wymieniać z tego powodu ) .

Zostaw - normalnie poradnik kombinatora ,przynajmniej takie mam przeczucie .

Napisano

miałem to samo z junakiem1961 rok zero z przodu pominięte w dowodzie , taki był zwyczaj w WK bo nic nie wnosił do numeru jak w matematyce  . Takie było tłumaczenie . zrobiłem ud opisałem jak wygląda fabryczny numer i WK dopisał to zero i już nie będzie problemu przy kolejnym badaniu . Proponuję pójść tą drogą , a i dopisz że te zera są z przodu numeru.

Napisano
33 minuty temu, drogba napisał:

zrobiłem ud

Za niezgodność numeru? 

Napisano

Nie wiem jakim trzeba być czubem aby kombinując coś z numerem pominąć znaki niektóre!

Co, wybrakowany zestaw numeratorów pokupili, czy 'zera' z pobijaków się wykruszyły?

6 godzin temu, drogba napisał:

Proponuję pójść tą drogą , a i dopisz że te zera są z przodu numeru.

- ale jaką drogą, skoro ilość znaków z pola numerowego na bloku jest zgodna z ilością znaków w dowodzie rejestracyjnym. Problem tworzy tabliczka znamionowa, na której jest o dwa znaki za dużo.

Po drugie, proszę wskazać przepis datowany na 1993 rok dotyczący danych podawanych na tabliczce i wykazać, że przykładowy ciąg znaków 00702XX podany na tabliczce jest w niezgodzie ze znakami 702XX wybitymi trwale w polu numerowym na bloku/korpusie/obudowie.

Napisano

OK nie doczytałem , że tabliczka i nr wybity się różnią , u mnie były takie same

Napisano

Ja bym dał UD niezgodność w DR i wpisałbym w zaświadczeniu poprawny numer a jak WK do tego podejdzie to ich sprawa.

Napisano

A mógłbyś wszem i wobec objaśnić, który i dlaczego  według Ciebie, to ten jeden z trzech poprawny:

1. czy ten w dowodzie?

2. czy ten na tabliczce znamionowej?

3. czy ten na bloku/korpusie/obudowie?

A może wszystkie są dobre, a może żaden. Lecz skoro Usterka Drobna, to musi być jakieś uzasadnienie dla niej - prawda?

Ja swoje zdanie wyraziłem wyżej.

• 1 month later...