ddaro Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 taki mam temat: przyjechał ciągnik MF-255 i w dr jest nr vin:702xxx, a na tabliczce znamionowej:00702xxx, do tego koniec miejsca w dr na pieczątki. Wysłać do wk do wyjaśnienia, czy napisać że prawidłowo są dwa zera jeszcze na początku? Cytuj
Paprock Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 Zostaw. Z jakiego roku ten traktor, na bank mowa o numerze VIN, czy raczej podwozia/ramy? Jak staruszek, to było pisane co zgodnie z pra-dawnym rozporządzeniem tabliczki znamionowe zawierały. Trzeba odszukać na forum. Cytuj
ddaro Napisano 9 Sierpień 2018 Autor Napisano 9 Sierpień 2018 1993rok produkcji, nr jest na tabliczce znamionowej z przodu ciagnika, Cytuj
Nikita_Bennet Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 na ramie i tabliczce jest z tymi dwoma zerami?? Cytuj
Paprock Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 No to trzeba zgłębić tajemnicę jakie znakowanie w cechy identyfikacyjne obowiązywało w 1993 roku tą maszynę. Czasem należy wykazać troszkę elastyczności i dawne hieroglify (tu zera) uznać za wypełniacze pustych miejsc, żeby zdolni artyście czegoś nie dobili. Pisałem: ZOSTAW! Zostaw to tak jak jest, pod warunkiem, że to wszystko zrobiła fabryka, a co zrobiła fabryka tego się nie dotyka. Zakładam, że w polu numerowym na maszynie tych problematycznych znaków nie ma. Są ino na tabliczce, tak? Cytuj
ddaro Napisano 9 Sierpień 2018 Autor Napisano 9 Sierpień 2018 TABLICZKA jest orginalna nic dorabianego, na silniku zer nie widać , albo nie było albo już ich nie widać Cytuj
Jacdiag Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 8 minut temu, ddaro napisał: na silniku zer nie widać , numer na silniku jest numerem silnika a nr "ramy" jest w innym miejscu np. https://forum.osds.org.pl/viewtopic.p hp?t=590 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
ddaro Napisano 9 Sierpień 2018 Autor Napisano 9 Sierpień 2018 (edytowane) tu jest na moscie z tyłu a tabliczka z przodu za ,,grillem" Edytowane 9 Sierpień 2018 przez ddaro Cytuj
Paprock Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 No ale sam powiedz, co, komu i po co chcesz udowodnić/narobić kłopotu. Dasz negatywa za przerobioną tabliczkę, bo ma oryginalnie dwa zera dobite, czy dasz negatywa bo dwa zera wyparowały z oryginalnego pola numerowego na bloku/korpusie/obudowie? ZOSTAW! Cytuj
danielg539 Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 Ja osobiście bym zostawił tak jak jest. Zera z przodu numeru były pomijane jak nic nie znaczące znaki. Cytuj
ddaro Napisano 9 Sierpień 2018 Autor Napisano 9 Sierpień 2018 Absolutnie nie chodzi tu o nadgorliwość, ani kłopoty dla kogokolwiek, ani dla właściciela, ani dla stacji i diagnostów. Zostawiamy i już Cytuj
DARIO64 Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 22 lata temu pisało się zaświadczenie w celu wpisania pełnego numeru podwozia . A teraz zostaw ? Ja bym tego tak nie zostawił. Cytuj
Paprock Napisano 9 Sierpień 2018 Napisano 9 Sierpień 2018 Jeszcze bądź łaskaw doprecyzować gdzie był nanoszony/nabijany ten pełny numer podwozia. Z numerami silnika też się cuda-cudeńka wyprawiało. A to kod był bity z przodu, z tyłu, z boku... Cytuj
DARIO64 Napisano 10 Sierpień 2018 Napisano 10 Sierpień 2018 10 godzin temu, Paprock napisał: Jeszcze bądź łaskaw doprecyzować gdzie był nanoszony/nabijany ten pełny numer podwozia. Daniel opisał w podanym przez Jacdiag linku . Tylko jeden trafił się co miał w innym miejscu niż tylny most po prawej stronie . Zapomnieliście czy za młodzi żeby wiedzieć że kiedyś WK pisały tylko końcówki numerów bo się w DR nie mieściło , później wymyślili strzałki . Dla mnie zera są częścią numeru identyfikacyjnego ,wybite na moście i zgodne z tabliczką powinny być wpisane w DR . Jeżeli ich nie ma, to być może że ktoś się "dotknął" i most wymienił ,klepnął numery z DR(nawet nie wiecie ile bloków silnika ludzie musieli wymieniać z tego powodu ) . Zostaw - normalnie poradnik kombinatora ,przynajmniej takie mam przeczucie . Cytuj
drogba Napisano 10 Sierpień 2018 Napisano 10 Sierpień 2018 miałem to samo z junakiem1961 rok zero z przodu pominięte w dowodzie , taki był zwyczaj w WK bo nic nie wnosił do numeru jak w matematyce . Takie było tłumaczenie . zrobiłem ud opisałem jak wygląda fabryczny numer i WK dopisał to zero i już nie będzie problemu przy kolejnym badaniu . Proponuję pójść tą drogą , a i dopisz że te zera są z przodu numeru. Cytuj
adam1501 Napisano 10 Sierpień 2018 Napisano 10 Sierpień 2018 33 minuty temu, drogba napisał: zrobiłem ud Za niezgodność numeru? Cytuj
Paprock Napisano 10 Sierpień 2018 Napisano 10 Sierpień 2018 Nie wiem jakim trzeba być czubem aby kombinując coś z numerem pominąć znaki niektóre! Co, wybrakowany zestaw numeratorów pokupili, czy 'zera' z pobijaków się wykruszyły? 6 godzin temu, drogba napisał: Proponuję pójść tą drogą , a i dopisz że te zera są z przodu numeru. - ale jaką drogą, skoro ilość znaków z pola numerowego na bloku jest zgodna z ilością znaków w dowodzie rejestracyjnym. Problem tworzy tabliczka znamionowa, na której jest o dwa znaki za dużo. Po drugie, proszę wskazać przepis datowany na 1993 rok dotyczący danych podawanych na tabliczce i wykazać, że przykładowy ciąg znaków 00702XX podany na tabliczce jest w niezgodzie ze znakami 702XX wybitymi trwale w polu numerowym na bloku/korpusie/obudowie. Cytuj
drogba Napisano 13 Sierpień 2018 Napisano 13 Sierpień 2018 OK nie doczytałem , że tabliczka i nr wybity się różnią , u mnie były takie same Cytuj
pieter77 Napisano 15 Sierpień 2018 Napisano 15 Sierpień 2018 Ja bym dał UD niezgodność w DR i wpisałbym w zaświadczeniu poprawny numer a jak WK do tego podejdzie to ich sprawa. Cytuj
Paprock Napisano 20 Sierpień 2018 Napisano 20 Sierpień 2018 A mógłbyś wszem i wobec objaśnić, który i dlaczego według Ciebie, to ten jeden z trzech poprawny: 1. czy ten w dowodzie? 2. czy ten na tabliczce znamionowej? 3. czy ten na bloku/korpusie/obudowie? A może wszystkie są dobre, a może żaden. Lecz skoro Usterka Drobna, to musi być jakieś uzasadnienie dla niej - prawda? Ja swoje zdanie wyraziłem wyżej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi