SebastianG Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 Cześć. Wczoraj miałem drugie podejście do teorii, pisałem tylko opisowe które trochę wszystkich zaskoczyło. pytanie brzmiało: Opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu technicznego systemu przeciw blokującego kategorii 1 w pojeździe n3 o masie powyżej 16t przewożącego materiały niebezpieczne, było podane że to FL. Każdy kto opisał sam ABS niestety nie zdał. Egzaminator na koniec powiedział że abs jest elementem układu ham. i trzeba było opisać wszystko tzn. cały ukłąd ham. następnie abs i jeszcze jak to się ma do adr. Mi się udało P.S. może podpowiecie jak się przygotować do praktyki? Cytuj
sojer1disco Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 Najlepiej przygotujesz się do praktycznego jak będziesz pracował np. jako praktykant lub stażysta u boku dobrego diagnosty na SKP. I warto zadawać pytania diagnoście co robi jak i dlaczego? Jako mechanik z pewnością na pewno dużo już wiesz .W egzaminie nigdy nie wiadomo co się trafi więc trzeba być obcykanym prawie we wszystkim. Cytuj
keymil7 Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 1 godzinę temu, SebastianG napisał: P.S. może podpowiecie jak się przygotować do praktyki? wiedzę teoretyczną którą posiadasz przenieść na SKP, ćwiczyć i analizować... Cytuj
IVVO Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 Jak mieszkasz gdzieś blisko mnie to zapraszam Cytuj
danielg539 Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 2 godziny temu, SebastianG napisał: Opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu technicznego systemu przeciw blokującego kategorii 1 w pojeździe n3 o masie powyżej 16t przewożącego materiały niebezpieczne, było podane że to FL. Każdy kto opisał sam ABS niestety nie zdał. Egzaminator na koniec powiedział że abs jest elementem układu ham. Pytanie na pewno tak nie brzmiało! Jeżeli pytanie dotyczyło ABS-u to brak podstaw aby wymagać opisu całego układu hamulcowego. Raczej pytanie mogło brzmieć: opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu układu hamulcowego wyposażonego w układ przeciw blokujący kat.1 ... Cytuj
Mecher Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 2 godziny temu, SebastianG napisał: P.S. może podpowiecie jak się przygotować do praktyki? Wskazane byłoby napisać jak brzmiała twoja odpowiedż, wtedy i ty pomożesz innym Cytuj
SebastianG Napisano 6 Wrzesień 2018 Autor Napisano 6 Wrzesień 2018 1 minutę temu, Mecher napisał: Wskazane byłoby napisać jak brzmiała twoja odpowiedż, wtedy i ty pomożesz innym w skrócie: opisałem budowę pneumatycznego układu hamulcowego, opisałem budowę ABS, napisałem że oceniamy zgodnie z "tabelą usterek" przepisałem dwa punkty z ADR które odnoszą się do układu hamulcowego i zdane 34 minuty temu, danielg539 napisał: Pytanie na pewno tak nie brzmiało! Jeżeli pytanie dotyczyło ABS-u to brak podstaw aby wymagać opisu całego układu hamulcowego. Raczej pytanie mogło brzmieć: opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu układu hamulcowego wyposażonego w układ przeciw blokujący kat.1 ... Nie sądzę żeby wykrzyknik był potrzebny. Raczej od wczoraj nie zapomniałem, było nas tam sporo może jest ktoś kto pisał razem ze mną to niech mnie poprawi. Cytuj
adam123 Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 Witam wszyszystkich Pytanie było następujące: Opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu technicznego układu hamulcowego w pojeżdzie FL wyposażonego w ABS kat 1 przewożącego materiały niebezpieczne, pojazd n3 o masie powyżej 16t. Była również podana data pierwszej rejestracji o ile pamiętam 2004r, ale moim zdaniem ta data była podana, żeby zakręcić zdającemu w głowie. Cytuj
danielg539 Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 9 minut temu, adam123 napisał: Opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu technicznego układu hamulcowego w pojeżdzie FL wyposażonego w ABS kat 1 przewożącego materiały niebezpieczne, pojazd n3 o masie powyżej 16t. Czyli moje przepuszczenia okazały się słuszne. 46 minut temu, SebastianG napisał: Raczej od wczoraj nie zapomniałem, A jednak... Do wszystkich zdających egzamin a TDT - uważnie czytajcie pytania i odpowiadajcie na temat! Niewątpliwie jest różnica czy należy opisać budowę układu ABS czy opisać budowę układu hamulcowego wyposażonego w ABS. 2 Cytuj
SebastianG Napisano 6 Wrzesień 2018 Autor Napisano 6 Wrzesień 2018 (edytowane) danielg539 nie mam zamiaru się z Tobą sprzeczać. pytanie nie było tak oczywiste jak napisał kolega wyżej, dlatego też nie wszyscy zdali i padł taki komentarz od egzaminatora. Pomijając wszystko pytania po egzaminie powinny być udostępniane przez TDT Edytowane 6 Wrzesień 2018 przez SebastianG Cytuj
Robert4444 Napisano 6 Wrzesień 2018 Napisano 6 Wrzesień 2018 8 godzin temu, adam123 napisał: Witam wszyszystkich Pytanie było następujące: Opisz budowę, zasadę działania i sposób oceny stanu technicznego układu hamulcowego w pojeżdzie FL wyposażonego w ABS kat 1 przewożącego materiały niebezpieczne, pojazd n3 o masie powyżej 16t. Była również podana data pierwszej rejestracji o ile pamiętam 2004r, ale moim zdaniem ta data była podana, żeby zakręcić zdającemu w głowie. Ja napisałem tak ... Odniosłem się do wymagań technicznych ADR z tabelki i przepisałem punkt 9.2.3.1.1 i też napisałem że pojazdy typu FL i przepisałem 9.2.3.1.2 napisałem też że ABS kat 1 oznacza że wszystkie koła hamują oddzielnie przez impuls dany z czujnika do sterownika . Jeszcze z tej ramki napisałem że wszystkie samochody powyżej 16 t i pojazdy przystosowane do ciągnięcia przyczepy powyżej 10 t powinny być wyposażone w układ przeciw blokujący kategorii 1 . Jeśli możecie to napiszcie co zrobiłem dobrze a co źle tylko nie jeździjcie po mnie ostro haha ale tam jest taki stres że coś okropnego sam nie wiem czy w ogóle na temat napisałem . A super by było gdyby ktoś to konkretnie napisał jak powinno być . a cha nie zdałem oczywiście czy ta data 2004 coś znaczyła ? Cytuj
Lisw Napisano 7 Wrzesień 2018 Napisano 7 Wrzesień 2018 Ja bym napisał, że wymagane są dokumenty tj. dowód rejestracyjny, oświadczenie, że pojazd jest wyposażony w ABS kat.1 i spełnia warunki klas ADR ,oświadczenie wystawione przez przectawiciela producenta pojazdu, zabudowy, protokół TDT oczywiście z ważnymi datami badań okresowego i pośredniego. A samo badanie to zgodnie z tabela zalacznik nr 1 zakres i przedmiot badania 1.6. układ przeciw lokujący (ABS). Moim zdaniem jako posiadającego uprawnienia lecz nie praktykującego myk był że zdający nie pisali o zaświadczeniach na ABS i protokół TDT. Cytuj
adam123 Napisano 7 Wrzesień 2018 Napisano 7 Wrzesień 2018 Panowie czytać pytanie W odpowiedzi trzeba było opisać z jakich elementów składa się układ hamulcowy, następnie opisać w jaki sposób go oceniamy (korozja, niekompletność układu, ubytki powietrza w układzie, itp) następnie należało opisać z jakich elementów składa się układ ABS i opisać w jaki sposób sprawdzamy, oceniamy. W zadanym pytaniu nie było mowy o dokumentach i innych wymaganiach, podane daty i to, że jest to pojazd Fl służyły do zamącenia w głowie potencjalnemu zdającemu. Myślę, że wyczerpałem tematykę problemu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi