Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Taka sytuacja:

Toyota z Irlandii, numer nadwozia - 12 znaków, rok produkcji 2001. Wiadomo, że rejestrowane od 1 stycznia  1995 mają mieć VIN ( 17 znaków). Jaką dacie usterkę na "za krótki numer VIN"? Negatywne badanie będzie podstawą do wniosku o odstępstwo.

Edytowane przez markes30
Napisano

Ja wpisywałem 0.2.i - ( pod tą usterką wpisywałem - § 11. pkt. 1. 1) rozporządzenia o warunkach technicznych ( dotyczy numeru identyfikacyjnego )- nie spełnia Vin-u. :icon_wink:

Napisano

mnie żadna usterka z tabelki do powyższego nie pasuje, chyba że ta formułka byłaby wystarczająca " 2. Wykaz czynności oraz metody i kryteria oceny stanu technicznego pojazdów nie wyczerpują wszystkich możliwych przypadków niesprawności ",albo tak  jak napisał @leski66 , ewentualnie odbić piłeczkę i wysłać klienta do wk po PC.

Napisano

Możesz mnie oświecić co PC wniosło by do tej sprawy w sprawie uzasadnienia określenia wyniku badania? Poza tym jest szansa, że ktoś bystry w WK zorientował by się, że VIN nie pasuje.

Napisano

Jeśli jest tak jak piszesz, to czy nie można by tu zastosować zapisu § 11 ust.1 pkt 1:

oraz pojazdu z nadanym i wybitym numerem nadwozia/podwozia zgodnie z odrębnymi przepisami;

Mam gdzieś takie pismo Ministerstwa Infrastruktury, gdzie człowiek starał się o odstępstwo w podobnej sytuacji, a Ministerstwo odpowiedziało mu, że nie dają zgody na odstępstwo i można się w tej sytuacji powołać na powyższy zapis.

Napisano

Markes30 może ten cytat coś pomoże skąd sie wgl ten numer wziął

Firmy japońskie stosując się do norm ISO w Europie sprzedają te same marki pojazdów z nabitym oznakowaniem VIN, podczas gdy do Ameryki - bez nabitego oznakowania lub z oznakowaniem niepełnym 12 – znakowym, w którym zgodna jest tyko końcówka – numer seryjny i symbol określający typ pojazdu. Oczywiście w każdym z tych przypadków pojazd ma dodatkowo trwale umocowane oznakowanie VIN w przestrzeni pasażerskiej.

Napisano

To jest decyzja. I tak do końca z treści nie wiem o co chodzi. Że VIN nie miał 17 znaków ani na pojeździe, ani na TZ? Czy tylko na pojeździe, a na TZ miał 17?

Poza tym decyzje o odstępstwa mają to do siebie, że wydane w dwóch identycznych sprawach potrafią zawierać biegunowo odmienne rozstrzygnięcia... choć np. podpisane sa przez tą samą osobę (patrz odstępstwa dla "ciężkich" dźwigów) :)

Napisano (edytowane)

Znam to pismo. Nie ma ono zastosowania w ty przypadku. Jak

46 minut temu, leski66 napisał:

Ja wpisywałem 0.2.i - ( pod tą usterką wpisywałem - § 11. pkt. 1. 1) rozporządzenia o warunkach technicznych ( dotyczy numeru identyfikacyjnego )- nie spełnia Vin-u. :icon_wink:

Z tą usterką 0.2i tak trochę naciągane. Po tym badaniu N klient występował o odstępstwo ? Jak była odpowiedź ?

Edytowane przez markes30
Napisano

Odpowiednie umotywowanie prośby ma często decydujące znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy.

Napisano (edytowane)

Wynik BT musi być N. Dopiero z tym zaświadczeniem może się starać o odstępstwo.

ja dałem w takim przypadku 0.2a. w uwagach dopisałem - krótki nr identyfikacyjny dwunastoznakowy

Edytowane przez trucker
Napisano
3 minuty temu, markes30 napisał:

Jak była odpowiedź ?

Niestety taka :

33 minuty temu, rewers napisał:

gdzie człowiek starał się o odstępstwo w podobnej sytuacji, a Ministerstwo odpowiedziało mu, że nie dają zgody na odstępstwo i można się w tej sytuacji powołać na powyższy zapis.

Napisano
39 minut temu, karol1207 napisał:

Markes30 może ten cytat coś pomoże skąd sie wgl ten numer wziął

Pojazd pochodzi z Japonii i roczny został sprowadzony do Irlandii.

15 minut temu, trucker napisał:

ja dałem w takim przypadku 0.2a. w uwagach dopisałem - krótki nr identyfikacyjny dwunastoznakowy

Jaka była odpowiedź Ministerstwa? Ma ktoś może pisemną odmowę odstępstwa na " za krótki VIN" ?

Napisano

@markes30 na forum za ścianą ( odnośnie krótkiego Vin-u ) temat był wałkowany. (niestety nie można wkleić linku - " się kopiuje " ale wkleić ni ho ..... ho... :confused:

Napisano

Klient wrócił żeby w uwagach dopisać "Pojazd sprawny technicznie" . Dostał zgodę z Ministerstwa na odstępstwo i auto zarejestrował.

Napisano

Pismo jest odnośnie pojazdów w wersji amerykańskiej z całym nr. na tabliczce znamionowej i tabliczce na podszybiu , kiedyś miałem podobną odpowiedź na zapytanie odnośnie w podobnej sprawie

Napisano
1 godzinę temu, smaug napisał:

z całym nr. na tabliczce znamionowej i tabliczce na podszybiu

Jak tak jest to pojazd można poprawnie zidentyfikować a skoro inne pismo MI nakazywało traktowanie numeru na tabliczce za szybą na równi z numerem nabitym to i o odstępstwie mowy być nie może.

Napisano

Po przeczytaniu wszystkich odpowiedzi i analizie przepisów wnioskuje,że:

1. Nie ma usterki na "za krótki" VIN ???

2. Ministerstwo nie daje na to odstępstwa???

Napisano

** wymagane w przypadku braku tabliczki znamionowej określającej numer VIN, albo numer nadwozia podwozia lub ramy jak również w przypadku wnioskowania o odstępstwo w zakresie zwolnienia z posiadania siedemnastoznakowego numeru VIN

12. zdjęcie numeru nadwozia, podwozia lub ramy umieszczonego w sposób trwały na pojeździe **;

Napisano

Usterka 0.2.a - krótszy nr to nie VIN - tylko numer nadwozia/podwozia a w tym roczniku wymagany jest VIN - więc odstępstwa 

• Lubię 1
Napisano

Norma ISO 3779-1983 określa treść i budowę numeru identyfikacyjnego pojazdów (VIN).

VIN składa się z trzech części WMI, VDS, VIS oraz powinien być " umieszczony w sposób trwały na nadwoziu........."

Numer vin może być nadany tylko przez producenta pojazdu.

Nitowane tabliczki z numerem VIN  nie spełniają wymogu trwale nabitego numeru VIN.

Na badaniu w przypadku braku numeru VIN wystawiamy tak jak pisał "IVVO" zaświadczenie z wynikiem N.

Właściciel występuje z wnioskiem o odstępstwo.

Do  wniosku o odstępstwo powinien załączyć opinie od producenta potwierdzającą, że nie nadawano numeru vin dla tego pojazdu.

Anglia, Korea północna- nie zaakceptowała w/w  normy.

Natomiast Austria nie zaaprobowała  numerów VIN w stosunku do motocykli.

Jak by kogoś bardziej ciekawił ten temat to jak prześle mi maila to mu wyśle skan trzech stron z trochę dokładniejszym opisem tematu.

• 3 years later...
Napisano

Na badanie "po raz pierwszy" przyjechał z Francji motocykl Honda 1-rej  02 10 1996. W dowodzie rejestracyjnym VIN to cyfry 5708732 a na główce ramy wybite JC05-5708732 . Dekodery oznajmiają mi error.  Czy ktoś może podać parametry do DIP (rok produkcji, naciski na oś, pojemność, moc( w dowodzie brak)? Ewentualnie jak uzyskać te dane? Obawiam się również reakcji W.K na nr VIN.