Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Badanie po kolizji z lpg

Czy można wykonać badanie jeśli butla została wymieniona na nową , ale

data przeprowadzenia TDT jest z przed kolizji . Do TDT jest dołączona 

faktura montażu która odbyła się po kolizji .

Napisano
1 minutę temu, kris101 napisał:

Do TDT jest dołączona 

faktura montażu która odbyła się po kolizji .

a czy faktura jest równoważna z protokołem badania doraźnego zbiornika? nie.

Napisano
8 minut temu, kris101 napisał:

Czy można wykonać badanie jeśli butla została wymieniona na nową , ale

data przeprowadzenia TDT jest z przed kolizji

Literalnie nie. Prawda jest jednak taka, że przepis jest skonstruowany do kitu, bo powinien dopuszczać wymianę zbiornika na nowy (z dozorem sprzed kolizji).

Napisano

Na głupie przepisy nie ma mądrego rozwiązania.

Literalnie to nie można wykonać takiego badania, ale zdroworozsądkowo jak najbardziej tak.

Napisano
2 minuty temu, danielg539 napisał:

Literalnie to nie można wykonać takiego badania, ale zdroworozsądkowo jak najbardziej tak.

i jaką linię obrony przygotować w razie "w" zdroworozsądkową czy formalną ? dla mnie najważniejszy jest mój spokój 

Napisano (edytowane)

Byłem na szkoleniu w TDT Lublin. Na tak postawione pytanie nie potrafili mi udzielić jednoznacznej odpowiedzi.

Jest prawdą stwierdzenie:

5 minut temu, danielg539 napisał:

Pod Numerem Protokołu i Decyzji powołaj się na fakturę.

"Montaż zbiornika, którego dotyczą w/w dokumenty na podstawie FV ........ z dnia ......... wystawionej przez ............."

Taki dupochron...

Edytowane przez wrc69
Napisano

W sumie to jest wyjście z tego problemu bo wystarczy fabrycznie nowy zbiornik poddać badaniu doraźnemu.

Napisano

kolego @kris101 dla Ciebie liczą się koszty, dla diagnosty być może utrata uprawnień, z mojego punktu widzenia "skórka nie warta wyprawki" 

Napisano

odesłałem auto

Uspokoiliście mnie , moja decyzja jednak była trafna 

Napisano
2 godziny temu, wrc69 napisał:

To czemu nie poddać starego i być "do przodu" o koszt nowego zbiornika?

Skąd pewność, że stary zbiornik przeżył kolizję?

Napisano
12 minut temu, wrc69 napisał:

Zawsze przeżywa.

Ale jeśli będzie w jakikolwiek sposób uszkodzony to nie przejdzie badania.

Napisano (edytowane)

Widziałeś film? Czy uznajesz otarcie farby jako uszkodzenie?

Ja nie twierdzę że nie może taki zbiornik dostać. Wręcz przeciwnie, czasem dostaje, nawet mocno. Od tego zaś jest badanie przeprowadzone przez inspektora TDT, aby upewnić się że zbiornik jest bezpieczny.

Z racji materiału i kształtu (torus, rura) bardzo trudno uszkodzić zbiornik gazu lpg.

Z drugiej strony widać niszczycielską moc 7,62x39 z Kałacha.

Edytowane przez wrc69
Napisano
3 godziny temu, michal_k napisał:

Literalnie nie. Prawda jest jednak taka, że przepis jest skonstruowany do kitu, bo powinien dopuszczać wymianę zbiornika na nowy (z dozorem sprzed kolizji). 

Możesz mnie oświecić w którym miejscu przepis jest tak skonstruowany?

Napisano

W którym miejscu ustawodawca wymusza na mnie założenie nowego zbiornika wyprodukowanego po dacie kolizji? O fakturze na montaż nie wspomnę.

Napisano

"Brak dokumentu potwierdzającego sprawność urządzenia, wydanego po terminie wydania skierowania na badanie." - UI

Czyli nie może być nowy zbiornik z dokumentem z TDT wydanym przed kolizją. Literalnie nowy zbiornik musiałby przejść badanie w TDT żeby data była późniejsza.

Napisano

@max72 - wstyd za takie pytanie...

Natomiast wiadomym jest, że jakiekolwiek widoczne uszkodzenie zbiornika nie zakwalifikuje go do badania doraźnego. Pozostają spory akademickie czym jest obtarcie etc... 

Napisano

@max72 co prawda już o tym było i to pewnie nie raz, ale może Ci umknęło :

zał. nr 2, dział I, tabela pkt 1.4. dz.u. 776 (  i słownie dla lepszego utwierdzenia co już napisał @michal_k"Brak dokumentu potwierdzającego sprawność urządzenia, wydanego po terminie wydania skierowania na badanie")

Napisano

W protokole i decyzji TDT nie ma daty wydania jest data badania, w zaświadczeniu też nie ma daty wydania, jest data wystawienia i data ważności.  Podobnie było z zaświadczeniami - wystawia nie jest równoznaczne z wydaje.

Napisano

Czy ma jakiekolwiek znaczenie jak pocztowiec wydał DR dla klienta po dwóch tygodniach od badania?