Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Problem z odebraniem uprawnień diagnosty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie

Jako świeżo upieczony diagnosta mam problem z odebraniem uprawnień .. Posiadam kilkuletni staż zawodowy , kurs diagnosty,  egzamin zadany pozytywnie, zaświadczenie o niekaralności   wszystkie dokumenty są poprawne jedynie wykształcenie które posiadam nie jest zgodne z wymogami . Posiadam wyższe wykształcenie lecz nie jest techniczne i nie jest związane z wykonywanym zawodem .  Szukam pomocy i nie wiem co mam dalej zrobić. Ponad rok straconego czasu i sporo pieniędzy wydane na darmo .  Proszę o zrozumienie i jakieś pomysły co mam dalej czynić. Wiadomo dalsze kształcenie jest realne ale to kolejne 3 lata które muszę poświęcić ...  Proszę o konstruktywne odpowiedzi bez zbędnego hejtu . Z góry Dziękuje.

Napisano

Szkoda, że nikt Ci nie powiedział, ani samemu Ci się nie chciało sprawdzić jakie są wymagania na diagnostę, zanim nie zainwestowałeś czasu i pieniędzy. Podziwiam...

Wykształcenie techniczne jest OBLIGATORYJNE.

Natomiast nie jest konieczne zaświadczenie o niekaralności.

Może właśnie te dwa punkty Ci się pomyliły.

Swoją drogą - może napisz konkretnie jaką szkołę średnią kończyłeś, a jaką wyższą, bo tak to pisanie po próżnicy.

• Piwo 1
Napisano

Średnie liceum ogólnokształcące  o profilu matematyczno-informatycznym. wyższe likwidacja szkód i ocena ryzyka ubezpieczeniowego (ekonomia). wiem ze nie jest to związane ale według prawa wystarczyło by mi techniczne kompletnie nie związane z zawodem.  z tego co mi powiedziano WK to wystaczyło by mi technikum rolnicze co jest zupełnie nie związany z zawodem ale samo techniczne ma znaczenie. Na poziomie szkoły średniej wiele osób nie jest w stanie ocenić kim będzie chciało zostać w przyszłości. w moim przypadku jest podobnie człowiek nie myślał co chce w życiu robić 13 lat temu a teraz wychodzą konsekwencje swoich decyzji...

Napisano

Możesz poszukać szkoły "średniej", po której zdaje się egzamin otrzymując kwalifikacje technika. Chyba nawet roczne szkoły są.

• Piwo 1
Napisano
20 minut temu, misiek32114 napisał:

z tego co mi powiedziano WK to wystaczyło by mi technikum rolnicze co jest zupełnie nie związany z zawodem

Owszem związane jest z zawodem, bo program szkół rolniczych obejmuje budowę maszyn, technologię napraw maszyn a często nawet pojazdów.

• Piwo 1
Napisano

Tak czy inaczej wykształcenie musisz uzupełnić. Tak jak mówisz - jakiekolwiek technikum zamiast tego liceum byłoby ok.

Tylko trochę plama, że dopiero teraz to do Ciebie dotarło :)

• Piwo 1
Napisano

Trzeba będzie się doszkolić. Szkoda by było na tym etapie sobie odpuścić. Jeszcze bardziej szkoda ze praca już czeka nawet od jutra ale niestety nie przeskoczy się . Dzięki za konstruktywne opinie . Jakby ktoś miał jeszcze pomysł jak wybrnąć z sytuacji chętnie wysłucham . pozdrawiam :) 

Napisano
31 minut temu, blakop napisał:

jakiekolwiek technikum zamiast tego liceum byłoby ok

Dokładnie tak jak pisze blakop, jestem po technikum chemicznym i to wystarczyło.

W moim WK usłyszałem, że nawet matura nie jest potrzebna, liczy się tylko dyplom minimum technika.

Napisano

Nie matura lecz chęć szczera zrobi z ciebie oficera!

Czy tam diagnostę ;)

Napisano

No i musisz jeszcze posiadać odpowiedni staż przy naprawach.

3 godziny temu, misiek32114 napisał:

Posiadam kilkuletni staż zawodowy

Chyba, że jest to ten staż.

Napisano

fajnie ma facet teraz,  najpierw ukończył studia a tera zmuszony do szkoły średniej. Jak robiłeś kurs diagnosty napewno na kursie wspominali o wykształceniu i praktyce. 

Napisano

Myślę, że jest jeszcze jedno wyjście a mianowicie "egzamin eksternistyczny". Najszybsza metoda żeby zrobić technika ;)

Zasadnicze pytanie to jakiego rodzaju i przez jaki okres masz udokumentowany staż ?

Napisano

19 godzin temu, misiek32114 napisał:

Witam serdecznie

Jako świeżo upieczony diagnosta mam problem z odebraniem uprawnień .. Posiadam kilkuletni staż zawodowy , kurs diagnosty,  egzamin zadany pozytywnie, zaświadczenie o niekaralności   wszystkie dokumenty są poprawne jedynie wykształcenie które posiadam nie jest zgodne z wymogami . Posiadam wyższe wykształcenie lecz nie jest techniczne i nie jest związane z wykonywanym zawodem .  Szukam pomocy i nie wiem co mam dalej zrobić. Ponad rok straconego czasu i sporo pieniędzy wydane na darmo .  Proszę o zrozumienie i jakieś pomysły co mam dalej czynić. Wiadomo dalsze kształcenie jest realne ale to kolejne 3 lata które muszę poświęcić ...  Proszę o konstruktywne odpowiedzi bez zbędnego hejtu . Z góry Dziękuje.

Tak na marginesie, radzę uwzględnić wykształcenie zawarte w projekcie zmian do ustawy prawo o ruchu drogowym, który właśnie wczoraj przyjęła Rada Ministrów, bo za jakiś czas, jak wejdą w życie nowe przepisy możesz znowu się obudzić z ręką w nocniku. Poza tym obiło mi się o oczy kiedyś takie pismo TDT, które mówiło, że uprawnienia diagnosty należy zdobywać w kolejności szkoła, praktyka, szkolenie, egzamin, uprawnienia. Pamiętaj, że za około pół roku uprawnienia diagnostom będzie wydawał TDT. Link do projektu masz tutaj. http://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12290511/katalog/12382565#12382565

Napisano
22 minuty temu, rewers napisał:

uprawnienia diagnosty należy zdobywać w kolejności szkoła, praktyka, szkolenie, egzamin, uprawnienia.

Brak podstaw prawnych, chociaż wymagania co do egzaminu nieco precyzują.

23 minuty temu, rewers napisał:

radzę uwzględnić wykształcenie zawarte w projekcie zmian do ustawy prawo o ruchu drogowym

Jeśli się wyrobi przed wejściem w życie nowych przepisów, to uprawnienia otrzyma na starych zasadach.

@misiek32114 od siebie dodam, że formalnie powinno się unieważnić Twój egzamin, bo składałeś we wniosku oświadczenie o spełnianiu wymagań stawianych prawem.

Napisano

@blakop na szczęście nie pracuję w żadnym ze starostw ;-) Jedynie uświadamiam człowiekowi, że mocno minął się z prawdą w dokumentach.

Napisano

Pytanie co z kolegami z aktualnymi wyrokami? Zdaje się, że certyfikatu nie dostaną...

Napisano
19 minut temu, aboz napisał:

składałeś we wniosku oświadczenie o spełnianiu wymagań stawianych prawem.

Wskażesz mi, gdzie we wniosku występuje takie oświadczenie?

Napisano
24 minuty temu, michal_k napisał:

Wskażesz mi, gdzie we wniosku występuje takie oświadczenie?

W starym było, w nowym nie widzę.

Napisano
14 minut temu, aboz napisał:

w nowym nie widzę.

dokładnie, od maja br. zniknęło.

Napisano
1 godzinę temu, rewers napisał:

. Poza tym obiło mi się o oczy kiedyś takie pismo TDT, które mówiło, że uprawnienia diagnosty należy zdobywać w kolejności szkoła, praktyka, szkolenie, egzamin, uprawnienia.

Jesteś może w stanie odgrzebać takie pismo ? Rok temu moje starostwo zapytane o "wymóg kolejności" odpowiedziało, że pierwsze słyszy i nigdy nie dostało wytycznych odnośnie kolejności od TDT :)

Napisano
50 minut temu, biker100 napisał:

dokładnie, od maja br. zniknęło.

A ja nie widzę tego w ogóle od grudnia 2014 r., od kiedy zaczęło obowiązywać rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania diagnostów - Dz.U. 2014 r. poz. 1836.

Czyżby TDT wymagało bezprawnie jakiegoś oświadczenia?

34 minuty temu, Bartek_636 napisał:

nie dostało wytycznych odnośnie kolejności od TDT

Starostwo ma stosować ustawę, a nie jakieś wytyczne. Z ustawy nie wynika kolejność. Zdaje się jednak, że były jakieś wyroki sądów o kolejności (zarówno wymagające kolejności, jak też mówiące, że kolejność nie ma znaczenia).

Napisano

Problem jest taki, że niektóre starostwa jednak wymagają wyżej wspomnianej kolejności (wiem o dwóch :)) Słyszy się o przypadkach, że diagnosta zmienia zameldowanie i ostatecznie zostaje diagnostą :evil:

Napisano
1 godzinę temu, Bartek_636 napisał:

diagnosta zmienia zameldowanie i ostatecznie zostaje diagnostą

Bo tak jest szybciej niż się bawić w odwołanie od decyzji.

Napisano
Dnia 31.10.2018 o 16:03, Bartek_636 napisał:

Jesteś może w stanie odgrzebać takie pismo ? Rok temu moje starostwo zapytane o "wymóg kolejności" odpowiedziało, że pierwsze słyszy i nigdy nie dostało wytycznych odnośnie kolejności od TDT :)

Ciężko było, ale zdobyłem to pismo ze starostwa. Pismo w załączniku.

pismo.pdf

• Piwo 1