Galaxy_13 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Witam. Jaką masę własną [G] wpisujecie przy pierwszej rejestracji aut sprowadzonych z Unii oprócz aut z Francji. Pani z mojego Wydziału Komunikacji poinformowała mnie że powinienem odejmować od masy własnej podanej w dowodzie rejestracyjnym 75kg czyli masę kierowcy i taką wpisywać przy pierwszym badaniu. Powołała się na dyrektywę Unijną. Poszukałem i odkryłem tę: DYREKTYWA KOMISJI 95/48/WE 2.6. Masa pojazdu z nadwoziem gotowego do jazdy lub masa podwozia z kabiną, jeśli producent nie wyposaża pojazdu w nadwozie (włączając płyny chłodnicze, oleje, paliwo, narzędzia, koło zapasowe i kierowcę)o (maksymalna i minimalna): Czy wpisujecie masę własną z dowodu czy odejmujecie te 75kg. Proszę o radę? Cytuj
Paprock Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Nie ma żadnego "oprócz", "oprócz". W Unii nie istnieje taki parametr jak "masa własna" więc... Więc od zawsze tak było,że masę własną pojazdu w Polsce pisze się po Polsku! Pani ma świętą rację! O ile dotyczy, to odejmuję! Po stokroć o tym [G] wałkowane już było! Cytuj
Galaxy_13 Napisano 6 Grudzień 2018 Autor Napisano 6 Grudzień 2018 17 minut temu, Paprock napisał: O ile dotyczy, to odejmuję! A skąd masz tę wiedzę kiedy dotyczy a kiedy nie? Cytuj
Paprock Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Z doświadczenia i praktyki. Powpisywaliście po niemiecku w DiP-y, to teraz bajzel po katalogach macie. Cytuj
aboz Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 21 minut temu, Galaxy_13 napisał: Spokojnie to tylko 75 kg Czasem "tylko" to "aż". Jak braknie ładowności dla ilości miejsc, to dopiero będzie zdziwko. Cytuj
danielg539 Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 9 minut temu, aboz napisał: Jak braknie ładowności dla ilości miejsc, to dopiero będzie zdziwko. Tyczy się zwłaszcza motocykli. Cytuj
Galaxy_13 Napisano 6 Grudzień 2018 Autor Napisano 6 Grudzień 2018 Czyli wnioskuję po waszych wpisach, że odejmujecie 75kg od tego co jest w zagr. dowodzie rej. Cytuj
Paprock Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 (edytowane) 29 minut temu, danielg539 napisał: Tyczy się zwłaszcza motocykli. - no dlatego użyłem zwrotu "o ile dotyczy". Nie ma lekko, trzeba sprawę wybadać, o od wybadań są przecież badania. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------\ 17 minut temu, Galaxy_13 napisał: Czyli wnioskuję po waszych wpisach, że odejmujecie 75kg od tego co jest w zagr. dowodzie rej. - odejmuję "o ile dotyczy" i zawsze taką przygłupawą regułkę w DiP-ie/Zaświadczeniu stosuję: Masę własną pojazdu określono zgodnie z definicją tego parametru podaną w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym - bez ciężaru kierowcy. Natomiast parametr ten w zagranicznym dokumencie rejestracyjnym jest to tak zwana 'unijna' masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy zawierająca w sobie ciężar kierowcy przyjmowany ogólnie w wysokości 75 kilogramów. Proste! Edytowane 6 Grudzień 2018 przez Paprock Cytuj
Logen Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 3 godziny temu, Galaxy_13 napisał: A skąd masz tę wiedzę kiedy dotyczy a kiedy nie? Nie dotyczy pojazdów kategorii L Cytuj
LimonQ Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 (edytowane) Cytat w rubryce przy kodzie G – wpisuje się masę własną pojazdu, określoną jako masę pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego, wyrażoną w kg; Jak dobrze wiemy w świadectwach zgodności WE jest masa własna pojazdu razem z kierowcą. Polska i niektóre kraje w dowodach rejestracyjnych wpisuję masę własną bez kierowcy (odejmując -75 kg). Dla was podpowiem że w poniższych krajach, jest w dowodzie rejestracyjnym wpisywana masa z odjętymi 75 kg i nie ma potrzeby odejmowania tych wartości: - Francja (pozycja G.1 - dotyczy pojazdów osobowych) - Austria - Włochy (wpisywana jest w uwagach) Natomiast w dowodach rejestracyjnych z pozostałych krajów jest wpisywana masa własna z kierowcą, i należało by odejmować wartość z pozycji "G" o 75 kg: - Niemcy - Belgia - Szwecja - Dania Mając odjęte te wartość, organ rejestrujący może wtedy spokojnie zarejestrować pojazd "po" homologacji, wpisując dodatkowo w dowód rejestracyjny takie dane jak: "J" - kategoria pojazdu, "K" -numer świadectwa homologacji, "D2: - typ, wersja i wariant pojazdu Edytowane 6 Grudzień 2018 przez LimonQ Cytuj
Paprock Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 4 minuty temu, LimonQ napisał: Mając odjęte te wartość, organ rejestrujący może wtedy spokojnie zarejestrować pojazd "po" homologacji, wpisując dodatkowo w dowód rejestracyjny takie dane jak: - po homo jak po homo, ale gdyby było tak łatwo po samej homologacji, to oświadczenie o danych niezbędnych do rejestracji byłoby niewymagane, a tak... Samo życie. Jest jeszcze rok produkcji wymagany, który w homo jest pomijany oraz naciski podawane w unijnych jednostkach miary. Cytuj
LimonQ Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 2 minuty temu, Paprock napisał: - po homo jak po homo, ale gdyby było tak łatwo po samej homologacji, to oświadczenie o danych niezbędnych do rejestracji byłoby niewymagane, a tak... Samo życie. Dla organu rejestrującego jest raczej chyba wygodniej i może sobie porównać z jakimi danymi technicznym pojazd był homologowany, mowa wyjątkowo o parametrach takich jak O1, O2, Nie wspomnę już o odczytywaniu podrodzaju pojazdu z dowodów rejestracyjnych zgodnie z kodami zawartymi w nich. Cytat ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 678/2011 z dnia 14 lipca 2011 r. http://www.misiu.ugu.pl/pdf/typy_nadwozia.pdf 8 minut temu, Paprock napisał: Jest jeszcze rok produkcji wymagany, który w homo jest pomijany oraz naciski podawane w unijnych jednostkach miary. Akurat jeśli chodzi o rok produkcji, to idziemy w parze z Szwecją i w rzadkich przypadkach Belgią, bo tam też wpisują. Ale słyszałem że w niektórych urzędach mając teoretycznie nowy pojazd, spisują dane z dowodu (numer homologacji, typ, wersja i wariant pojazdu) i nacisk w kN mają podany w katalogu ITS (tak jak i wszystkie dane techniczne tego pojazdu), a rok produkcji ustalają u producenta, i nie wydaja skierowania na badanie dodatkowe. Cytuj
blakop Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 To prawda. Ja też znam takie urzędy i słusznie, że użyto liczby mnogiej, bo są dwa ? Natomiast z tym wpisywaniem auta po homo to nie zawsze jest tak prosto. Po pierwsze niektóre auta czasami nie posiadają swoich odpowiedników na krajowym rynku, dlatego w katalogu ITS nie znajdzie się dokładnie tego wariantu i wersji co w zagranicznym DR. Po drugie - często zaświadczenie z badania posiada skopane dane - inaczej zaokrąglony nacisk osi, przyczepka wyliczona w ulubiony sposób z TZ itp. I wtedy jest problem... A rok produkcji ma jeszcze parę innych krajów - zarówno na południu jak i wschodzie. Cytuj
LimonQ Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 10 minut temu, blakop napisał: Po pierwsze niektóre auta czasami nie posiadają swoich odpowiedników na krajowym rynku, dlatego w katalogu ITS nie znajdzie się dokładnie tego wariantu i wersji co w zagranicznym DR. Ale ponoć urzędy mogą zamówić pozycje do katalogu ITS, a w ITS małe myszki szukają w swoich zbiorach które otrzymują od producentów i dodają Cytuj
blakop Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 Nie wiem jak teraz, ale kiedyś ITS nie przyjmowało zamówień do katalogu na używane samochody sprowadzane indywidualnie. Poza tym jeśli dany wariant/wersja nigdy nie były przeznaczone na krajowy rynek, to w ITS nie ma tych aut i tak. Bo to wygląda tak - ITS dostaje informacje, że producent uzyskał homo takie a takie, ale nie umieszcza takiego pojazdu od razu w widocznej części dla WK, tylko czeka, aż taki pojazd "wypłynie" dopiero gdzieś w WK w Polsce. Dopiero wtedy - jeśli dane na tym co dostarczono do WK od klienta i w ITS się zgadzają wskakuje jako widoczna pozycja do katalogu. Czy teraz jest inaczej - nie wiem. Z pewnością jednak w wielu markach nie ma już takiego rozróżnienia na wersje na rynek taki i inny w ramach UE. Cytuj
Paprock Napisano 6 Grudzień 2018 Napisano 6 Grudzień 2018 4 godziny temu, LimonQ napisał: Dla organu rejestrującego jest raczej chyba wygodniej i może sobie porównać z jakimi danymi technicznym pojazd był homologowany, mowa wyjątkowo o parametrach takich jak O1, O2, Nie wspomnę już o odczytywaniu podrodzaju pojazdu z dowodów rejestracyjnych zgodnie z kodami zawartymi w nich. http://www.misiu.ugu.pl/pdf/typy_nadwozia.pdf - ja nie bardzo rozumiem o co chodzi. Bardzo proszę wytłumaczyć, co to są rodzaje nadwozi samochodowych, gdzie miejsce na rodzaj nadwozia w polskim dowodzie wraz z jego jakimś dziwnym kodem. Nie wiem, zapewne się nie znam, ale jak długo siedzę na stacji, tak takiego kodu i rodzaju nadwozia nie spotkałem w polskim dowodzie. To więc o co chodzi, bardzo proszę dokładnie i powoli jak czterolatkowi. Bo zgodnie z kodami, to już narobiło się bigosu w przypadku G-kodu. Dziękuję. Poza tym, na podstawie czego ITS katalogi zaczynał tworzyć to już było za ścianą rozebrane. I dawnymi czasy miały spływać albo spływały DiP-y z WK do ITS i na ich podstawie coś tam kiełkowało. A jak DiP-y bywały wypełniane, no to w dzisiejszych katalogach jest tego owoc. Cytuj
biker100 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 9 godzin temu, Paprock napisał: A jak DiP-y bywały wypełniane, no to w dzisiejszych katalogach jest tego owoc. można też tego doświadczyć w jednym z programów komercyjnych... KATASTROFA... ? ale ludzie to kupują. Cytuj
danielg539 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 3 godziny temu, biker100 napisał: można też tego doświadczyć w jednym z programów komercyjnych. Masz na myśli ten program, w którym Ursus C 330 był wpisany w 52 pozycjach i praktycznie wszystkie czymś się od siebie różniły? Cytuj
biker100 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 40 minut temu, danielg539 napisał: Masz na myśli ten program dokładnie ten sam.... Cytuj
Paprock Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 - że niby ten... no... SKP-PRO to taki badziew? Cytuj
danielg539 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 Ja miałem tylko katalog, na samym SKP-PRO nigdy nie pracowałem, to nie będę się wypowiadał nad jego jakością. Cytuj
biker100 Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 12 minut temu, Paprock napisał: że niby ten... no nie, to radosna twórczość "diagnostów" jest zebrana. Szkoda, że nikt tego nie weryfikuje. Cytuj
rewers Napisano 7 Grudzień 2018 Napisano 7 Grudzień 2018 14 minut temu, Paprock napisał: - że niby ten... no... SKP-PRO to taki badziew? Ja kilka lat pracowałem na SKP-PRO i nie mama o tym programie takiego złego zdania Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi