Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Masa własna pojazdów sprowadzonych z Unii

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Jaką masę własną [G] wpisujecie przy pierwszej rejestracji aut sprowadzonych z Unii oprócz aut z Francji.

Pani z mojego Wydziału Komunikacji poinformowała mnie że powinienem odejmować od masy własnej podanej w dowodzie rejestracyjnym 75kg czyli masę kierowcy i taką wpisywać przy pierwszym badaniu. Powołała się na dyrektywę Unijną. Poszukałem i odkryłem tę: DYREKTYWA KOMISJI 95/48/WE

2.6. Masa pojazdu z nadwoziem gotowego do jazdy lub masa podwozia z kabiną, jeśli producent nie wyposaża pojazdu w nadwozie (włączając płyny chłodnicze, oleje, paliwo, narzędzia, koło zapasowe i kierowcę)o (maksymalna i minimalna):

Czy wpisujecie masę własną z dowodu czy odejmujecie te 75kg. Proszę o radę?

Napisano

Nie ma żadnego "oprócz", "oprócz".

W Unii nie istnieje taki parametr jak "masa własna" więc...

Więc od zawsze tak było,że masę własną pojazdu w Polsce pisze się po Polsku!

Pani ma świętą rację!

O ile dotyczy, to odejmuję!

Po stokroć o tym [G] wałkowane już było!

Napisano
17 minut temu, Paprock napisał:

O ile dotyczy, to odejmuję! 

A skąd masz tę wiedzę kiedy dotyczy a kiedy nie?

Napisano

Z doświadczenia i praktyki. Powpisywaliście po niemiecku w DiP-y, to teraz bajzel po katalogach macie. :evil:

Napisano
21 minut temu, Galaxy_13 napisał:

Spokojnie to tylko 75 kg

Czasem "tylko" to "aż". Jak braknie ładowności dla ilości miejsc, to dopiero będzie zdziwko.

Napisano
9 minut temu, aboz napisał:

Jak braknie ładowności dla ilości miejsc, to dopiero będzie zdziwko.

Tyczy się zwłaszcza motocykli.

Napisano

Czyli wnioskuję po waszych wpisach, że odejmujecie 75kg od tego co jest w zagr. dowodzie rej.

Napisano (edytowane)
29 minut temu, danielg539 napisał:

Tyczy się zwłaszcza motocykli.

- no dlatego użyłem zwrotu "o ile dotyczy". Nie ma lekko, trzeba sprawę wybadać, o od wybadań są przecież badania. ;-)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------\

17 minut temu, Galaxy_13 napisał:

Czyli wnioskuję po waszych wpisach, że odejmujecie 75kg od tego co jest w zagr. dowodzie rej.

- odejmuję "o ile dotyczy" i zawsze taką przygłupawą regułkę w DiP-ie/Zaświadczeniu stosuję:

Masę własną pojazdu określono zgodnie z definicją tego parametru podaną w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym - bez ciężaru kierowcy.

Natomiast parametr ten w zagranicznym dokumencie rejestracyjnym jest to tak zwana 'unijna' masa pojazdu w stanie gotowym do jazdy zawierająca w sobie ciężar kierowcy przyjmowany ogólnie w wysokości 75 kilogramów.

Proste! ;-)

Edytowane przez Paprock
Napisano
3 godziny temu, Galaxy_13 napisał:

A skąd masz tę wiedzę kiedy dotyczy a kiedy nie?

Nie dotyczy pojazdów kategorii L

Napisano (edytowane)
Cytat

w rubryce przy kodzie G – wpisuje się masę własną pojazdu, określoną jako masę pojazdu z jego normalnym wyposażeniem, paliwem, olejami, smarami i cieczami w ilościach nominalnych, bez kierującego, wyrażoną w kg;

Jak dobrze wiemy w świadectwach zgodności WE jest masa własna pojazdu razem z kierowcą. Polska i niektóre kraje w dowodach rejestracyjnych wpisuję masę własną bez kierowcy (odejmując -75 kg). 

Dla was podpowiem że w poniższych krajach, jest w dowodzie rejestracyjnym wpisywana masa z odjętymi 75 kg i nie ma potrzeby odejmowania tych wartości:

- Francja (pozycja G.1 - dotyczy pojazdów osobowych)

- Austria

- Włochy (wpisywana jest w uwagach)

Natomiast w dowodach rejestracyjnych z pozostałych krajów jest wpisywana masa własna z kierowcą, i należało by odejmować wartość z pozycji "G" o 75 kg:

- Niemcy

- Belgia

- Szwecja

- Dania

Mając odjęte te wartość, organ rejestrujący może wtedy spokojnie zarejestrować pojazd "po" homologacji, wpisując dodatkowo w dowód rejestracyjny takie dane jak:

"J" - kategoria pojazdu,

"K" -numer świadectwa homologacji,

"D2: - typ, wersja i wariant pojazdu

Edytowane przez LimonQ
Napisano
4 minuty temu, LimonQ napisał:

Mając odjęte te wartość, organ rejestrujący może wtedy spokojnie zarejestrować pojazd "po" homologacji, wpisując dodatkowo w dowód rejestracyjny takie dane jak:

- po homo jak po homo, ale gdyby było tak łatwo po samej homologacji, to oświadczenie o danych niezbędnych do rejestracji byłoby niewymagane, a tak... Samo życie. ;-)

Jest jeszcze rok produkcji wymagany, który w homo jest pomijany oraz naciski podawane w unijnych jednostkach miary.

Napisano
2 minuty temu, Paprock napisał:

- po homo jak po homo, ale gdyby było tak łatwo po samej homologacji, to oświadczenie o danych niezbędnych do rejestracji byłoby niewymagane, a tak... Samo życie. ;-)

Dla organu rejestrującego jest raczej chyba wygodniej i może sobie porównać z jakimi danymi technicznym pojazd był homologowany, mowa wyjątkowo o parametrach takich jak O1, O2, Nie wspomnę już o odczytywaniu podrodzaju pojazdu z dowodów rejestracyjnych zgodnie z kodami zawartymi w nich.

Cytat

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 678/2011 z dnia 14 lipca 2011 r.

http://www.misiu.ugu.pl/pdf/typy_nadwozia.pdf

8 minut temu, Paprock napisał:

Jest jeszcze rok produkcji wymagany, który w homo jest pomijany oraz naciski podawane w unijnych jednostkach miary.

Akurat jeśli chodzi o rok produkcji, to idziemy w parze z Szwecją i w rzadkich przypadkach Belgią, bo tam też wpisują. Ale słyszałem że w niektórych urzędach mając teoretycznie nowy pojazd, spisują dane z dowodu (numer homologacji, typ, wersja i wariant pojazdu) i nacisk w kN mają podany w katalogu ITS (tak jak i wszystkie dane techniczne tego pojazdu), a rok produkcji ustalają u producenta, i nie wydaja skierowania na badanie dodatkowe.

Napisano

To prawda. Ja też znam takie urzędy i słusznie, że użyto liczby mnogiej, bo są dwa ?

Natomiast z tym wpisywaniem auta po homo to nie zawsze jest tak prosto. Po pierwsze niektóre auta czasami nie posiadają swoich odpowiedników na krajowym rynku, dlatego w katalogu ITS nie znajdzie się dokładnie tego wariantu i wersji co w zagranicznym DR.

Po drugie - często zaświadczenie z badania posiada skopane dane - inaczej zaokrąglony nacisk osi, przyczepka wyliczona w ulubiony sposób z TZ itp. I wtedy jest problem...

A rok produkcji ma jeszcze parę innych krajów - zarówno na południu jak i wschodzie.

Napisano
10 minut temu, blakop napisał:

Po pierwsze niektóre auta czasami nie posiadają swoich odpowiedników na krajowym rynku, dlatego w katalogu ITS nie znajdzie się dokładnie tego wariantu i wersji co w zagranicznym DR.

Ale ponoć urzędy mogą zamówić pozycje do katalogu ITS, a w ITS małe myszki szukają w swoich zbiorach które otrzymują od producentów i dodają :D

Napisano

Nie wiem jak teraz, ale kiedyś ITS nie przyjmowało zamówień do katalogu na używane samochody sprowadzane indywidualnie.

Poza tym jeśli dany wariant/wersja nigdy nie były przeznaczone na krajowy rynek, to w ITS nie ma tych aut i tak.

Bo to wygląda tak - ITS dostaje informacje, że producent uzyskał homo takie a takie, ale nie umieszcza takiego pojazdu od razu w widocznej części dla WK, tylko czeka, aż taki pojazd "wypłynie" dopiero gdzieś w WK w Polsce. Dopiero wtedy - jeśli dane na tym co dostarczono do WK od klienta i w ITS się zgadzają wskakuje jako widoczna pozycja do katalogu. Czy teraz jest inaczej - nie wiem.

Z pewnością jednak w wielu markach nie ma już takiego rozróżnienia na wersje na rynek taki i inny w ramach UE.

Napisano
4 godziny temu, LimonQ napisał:

Dla organu rejestrującego jest raczej chyba wygodniej i może sobie porównać z jakimi danymi technicznym pojazd był homologowany, mowa wyjątkowo o parametrach takich jak O1, O2, Nie wspomnę już o odczytywaniu podrodzaju pojazdu z dowodów rejestracyjnych zgodnie z kodami zawartymi w nich.

http://www.misiu.ugu.pl/pdf/typy_nadwozia.pdf

- ja nie bardzo rozumiem o co chodzi. Bardzo proszę wytłumaczyć, co to są rodzaje nadwozi samochodowych, gdzie miejsce na rodzaj nadwozia w polskim dowodzie wraz z jego jakimś dziwnym kodem. Nie wiem, zapewne się nie znam, ale jak długo siedzę na stacji, tak takiego kodu i rodzaju nadwozia nie spotkałem w polskim dowodzie. To więc o co chodzi, bardzo proszę dokładnie i powoli jak czterolatkowi. Bo zgodnie z kodami, to już narobiło się bigosu w przypadku G-kodu.

Dziękuję.

Poza tym, na podstawie czego ITS katalogi zaczynał tworzyć to już było za ścianą rozebrane. I dawnymi czasy miały spływać albo spływały DiP-y z WK do ITS i na ich podstawie coś tam kiełkowało. A jak DiP-y bywały wypełniane, no to w dzisiejszych katalogach jest tego owoc. :?

Napisano
9 godzin temu, Paprock napisał:

A jak DiP-y bywały wypełniane, no to w dzisiejszych katalogach jest tego owoc. :?

można też tego doświadczyć w jednym z programów komercyjnych... KATASTROFA... ? ale ludzie to kupują.

Napisano
3 godziny temu, biker100 napisał:

można też tego doświadczyć w jednym z programów komercyjnych.

Masz na myśli ten program, w którym Ursus C 330 był wpisany w 52 pozycjach i praktycznie wszystkie czymś się od siebie różniły?

Napisano
40 minut temu, danielg539 napisał:

Masz na myśli ten program

dokładnie ten sam....

Napisano

Ja miałem tylko katalog, na samym SKP-PRO nigdy nie pracowałem, to nie będę się wypowiadał nad jego jakością.

Napisano
12 minut temu, Paprock napisał:

że niby ten... no

nie, to radosna twórczość "diagnostów" jest zebrana. Szkoda, że nikt tego nie weryfikuje.

Napisano
14 minut temu, Paprock napisał:

- że niby ten... no... SKP-PRO to taki badziew?

Ja kilka lat pracowałem na SKP-PRO i nie mama o tym programie takiego złego zdania8/