Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Przyczepa sprowadzona z Niemiec

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
40 minut temu, cezary napisał:

specjalna podlega badaniom

Ok jak jest pow. 750 kg rodzaj : ( 14  ) przyczepa specjalna, bo do 750 kg rodzaj : ( 10 ) przyczepa lekka i wg. klasyfikacji to po mojemu nic się nie zmienia.  Może Kolega @cezary " łopatologicznie " mi to wyjaśnić bo nie rozumiem . Dziękuję :icon_wink:

Art. 2.

51) przyczepa lekka - przyczepę, której dopuszczalna masa całkowita nie przekracza 750 kg;

Dz. U. 192 poz.1878 zał. nr 4 Klasyfikacje pojazdów :

przycz. lekka.JPG

1 godzinę temu, leski66 napisał:

przyczepa lekka ( 10 ) , podrodzaj : specjalna ( 02 ), przeznaczenie : kempingowa ( 514 )

Napisano

No własnie to był stary dowód i tam to za dużo nie pisze, nawet nie pisało specjalna tylko specjalistyczna. Mogłem do cepiku popatrzeć...

Napisano

to co napiszę to żadna podstawa prawna, ale informacja z pierwszej ręki, kuzyn posiada już kilka lat przyczepkę N126 450 kg i od początku po zakupie używanej, zarejestrowanej w kraju podczas przerejestrowywania na siebie dostał z wk skierowanie na OBT właśnie dlatego, że miała i ma wpis w DR specjalna, OBT wykonuje corocznie. 

Napisano
3 godziny temu, cezary napisał:

specjalna podlega badaniom ponieważ nie jest już przyczepą lekką mimo tego, że nie przekracza 750 kg.

Jesteś w błędzie.Jest nadal przyczepą lekką.

DMC do 750kg :

rodzaj - 10 przyczepa lekka

podrodzaj - 02 specjalna

przeznaczenie - 514 kempingowa

Napisano
46 minut temu, cezary napisał:

dostał z wk skierowanie na OBT

Na OBT nie ma skierowań.

47 minut temu, cezary napisał:

iała i ma wpis w DR specjalna, OBT wykonuje corocznie. 

Czyli diagnosta matoł, a w WK błędnie ją sklasyfikowali.

Napisano
Przed chwilą, michal_k napisał:

Czyli diagnosta matoł,

uf, dobrze, że to nie ja.

3 minuty temu, michal_k napisał:

a w WK błędnie ją sklasyfikowali.

jest szansa się z tego wymiksować żeby co roku nie bulić?

Napisano

Tak na marginesie dla przypomnienia:

- samochód specjalny podlega corocznym OBT

- przyczepa specjalna do 3,5t podlega 3-2-1

Napisano
26 minut temu, cezary napisał:

jest szansa się z tego wymiksować

Proste - prawidłowo sklasyfikować pojazd.

Napisano

Ot i smutny obraz tej branży... Na stacji nie kumają, w urzędach nie kumają, a klient płaci za coś, za co nie powinien płacić... Ale winny nie czuje się zapewne nikt :(

Napisano (edytowane)

Zaraz bo coś tu nie kumam o której przyczepce teraz rozmawiamy?Cazary mówi coś o przyczepce kuzyna co to już zarejestrowaną kupił a WK wysłał na OBT. Michal_k znów że diagnosta matoł źle zakwalifikował . Zakwalifikować mógł by źle jakby pierwszą rejestrację lub ustalenie danych robił ale zarejestrowaną? Naprawdę nie kumam kto tu ma... ?

Edytowane przez yogi1984
Napisano (edytowane)

Wydaje mi się, że po prostu po zakupie gdy klient chciał przerejestrować wydział komunikacji wysłał na badanie, ponieważ w starych dowodach brakowało danych i kazali to uzupełnić. Sęk w tym, że tutaj chodzi o ustalenie danych a nie o badanie okresowe. 

W moim przypadku brakowało masy własnej. Było tylko DMC. W starym dowodzie nie było żadnej pieczątki, czyli wcześniej badań przyczepa nie przechodziła. Ale ta specjalistyczna wzbudziła pewne podejrzenia :P, dodatkowo klient który nie wie czego w ogóle chce... "on chce badanie, ale takie żeby potem więcej nie robić, wydział mówić że na okręgowej stacji takie robić". No ale teraz już wszystko jasne. Klient pojechał ważyć i po decyzje na nabicie tabliczki. No a klasyfikacja: przyczepa lekka, specjalna, kempingowa, badanie bezterminowo.

Edytowane przez Logen
Napisano
12 godzin temu, yogi1984 napisał:

Zaraz bo coś tu nie kumam o której przyczepce teraz rozmawiamy?

O wszystkich naraz, nawet tych nie opisanych jeszcze w temacie...:)

Napisano

Koledzy potrzebuję pomocy Przyczepa ciężarowa do 3,5 z Niemiec,dwie osie,rozstaw osi - 0,86m naciski na osie 950 kg, druga oś 950 kg na tabliczce takie dane DMC - 2000 kg, natomiast w DR. naciski są wpisane 1900 kg druga oś 1900 kg DMC - 2000 kg  i moje pytanie czy wpisujecie w DIP 2 osie i naciski po 950 kg czy wpisać 1 oś i naciski osi suma czyli 1900 kg ?

Napisano

Czyli wpisać  950 kg i druga 950 kg i dwie osie, a co z wpisem w dowodzie? wartości są wpisane 1900 kg i druga 1900 kg  zaraz t telefony z WK

Napisano

No zaczną, zaczną i skończą  wnet jak się wszystko z WK wpierwej pouzgadnia i ładne wyjaśnienie problemu zamieści w zaświadczeniu.

Napisano
12 godzin temu, jarek1 napisał:

a co z wpisem w dowodzie?

0.2.e UD i po temacie

Napisano
15 godzin temu, jarek1 napisał:

Czyli wpisać  950 kg i druga 950 kg i dwie osie, a co z wpisem w dowodzie? wartości są wpisane 1900 kg i druga 1900 kg 

wg mnie powinno być tak :

liczba osi 2

nacisk sumujemy  do siebie i wychodzi 1900 kg x 0,98 = 17,64 kN    bo  za os pojedynczą uznaje się ...

Napisano
8 minut temu, piter1973 napisał:

wg mnie powinno być tak :

liczba osi 2

nacisk sumujemy  do siebie i wychodzi 1900 kg x 0,98 = 17,64 kN    bo  za os pojedynczą uznaje się

Sam ITS w wydając homologacje różnie do tego zagadnienia podchodził....

Napisano

No kiedyś było różnie, ale na dziś warto byłoby opisać to w zaświadczeniu, żeby w dowód trafiło już w sposób czytelny i prosty.

Sam mam niemiłe z tym doświadczenie, bo co się nagimnastykowałem, to i tak WK po swojemu zostawił. Znaczy ja, że dwie osie, i że nacisk dla każdej tyle i tyle, to oni po staremu w dowodzie, i że sprawy nie ruszą póki producent homo nie poprawi, a jak on ma homo poprawić, kiedy z runku już dawno się zwinął. :nausea:

• Piwo 1
Napisano
21 minut temu, danielg539 napisał:

Sam ITS w wydając homologacje

w tym konkretnym przypadku miałbym gdzieś ITS , pojazd sprowadzony przed 1 rej w Pl . pisze to co widzę czyli stan faktyczny , zgodny z przepisami PL .

• Lubię 1
Napisano
2 minuty temu, piter1973 napisał:

w tym konkretnym przypadku miałbym gdzieś ITS , pojazd sprowadzony przed 1 rej w Pl . pisze to co widzę

Jestem za.

• Piwo 1
Napisano

Nie ma już zapisu mówiącego o traktowaniu osi oddalonych o mniej niż jeden metr, jako osi pojedynczej. Dlatego ustalamy naciski dla każdej osi osobno.

Napisano

To sumowanie też uważam nie do końca bo wyjdzie w DR najwięszy dopuszczalny nacisk osi 1900 kg i w dowodzie 2 osie wyjdzie 3800 kg ,a DMC 2000 kg ma .

Napisano
1 godzinę temu, aboz napisał:

Nie ma już zapisu mówiącego o traktowaniu osi oddalonych o mniej niż jeden metr, jako osi pojedynczej.

Teraz są za to grupy osi.