Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

VAT/PIT/CIT

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć czym się różnią te Vaty ?  Przyjechał klient i chce badanie VAT1 i CIT. Spełnia warunki co do Vatu ( z tego co wiem do CIT i PIT są takie same warunki ) , w tej sytuacji wystawiam dwa badania jedno na vat drugie na cit ?

Napisano

Warunki dla VAT, CIT i PIT są takie same. Klient może sobie robić tyle badań ile chce. ( nawet co 5 min. inne). Ty wykonujesz takie badanie o jakie wnioskuje klient. Jeśli chce VAT to robisz VAT. Jeśli chce jeszcze PIT to dodatkowo pod następnym numerem w rejestrze robisz PIT.

Napisano

Wpisałbym mu i VAT i PIT i CIT do jednego zaświadczenia jako jedno badanie z trzema informacjami, że pojazd spełnia warunki/odpowiada warunkom:

VAT...

PIT...

CIT...

;-)

Napisano (edytowane)

Teoretycznie tak jak kolega Paprock mówi, można by wystawić na jednym badaniu dodatkowym że odpowiada dla VAT/PIT/CIT. Wtedy opłata normalnie 50zł + 1 cepik ?
Moim zdaniem trzeba chyba zrozbić 3 dodatkowe badania i pobrać 3x 50zł i 3x 1zł cepik. Co sądzicie ?

Edytowane przez bubson922
Napisano (edytowane)

Dla mnie to badanie jest jedno bez różnicy czy o PIT, VAT, CIT się rozchodzi. Opis badania, zakres badania jak i tabelka jasno potwierdza moją jakże słuszną tezę. Poczytać co pisze w paragrafie 3 ustępie 12 i przyrównać do tabelki w jej drugiej części w punkcie 7. Prawo o Ruchu Drogowym też wyraża się jasno co do jednego takiego badania, dla którego wymagania porozstrzelano aż w trzech różnych ustawach.

Edytowane przez Paprock
Napisano
2 godziny temu, bubson922 napisał:

Co sądzicie ?

Sądzę, że chcesz naciągnąć klienta.

Napisano (edytowane)
12 minut temu, michal_k napisał:

Sądzę, że chcesz naciągnąć klienta.

Skądżę, znowu, wcześniej mało kto się o to pytał. Ostatnimi czasy zaczęło napływać dużo pojazdów właśnie po te wpisy i tak się zastanawiamy w swoim gronie a jest nas trzech jak do tego podejść. Czy faktycznie pisać na jednym zaświadczeniu, że odpowiada do VAT/CIT/PIT jako jeden wpis do rejestru tj. opłata 51zł. Czy też jak wspomniał

markes30  ,, Jeśli chce jeszcze PIT to dodatkowo pod następnym numerem w rejestrze robisz PIT. ''

- jeżeli kolejny wpis do rejestru tj. kolejna opłata. Nie chodzi tu o to żeby kogoś naciągnąć tylko, jak do tego podejść stąd moje zapytanie do was Panowie.

Napisano

Żaden przepis nie wskazuje, że należy robić oddzielne badania.

3 godziny temu, markes30 napisał:

Ty wykonujesz takie badanie o jakie wnioskuje klient

Więc wnioskuję o badanie dodatkowe pojazdu "dla którego określono wymagania techniczne w przepisach o podatku od towarów i usług, w przepisach o podatku dochodowym od osób fizycznych lub w przepisach o podatku dochodowym od osób prawnych" ;)

Napisano
11 minut temu, bubson922 napisał:

[...] i tak się zastanawiamy w swoim gronie a jest nas trzech jak do tego podejść. [...] 

- no badanie jest jedno, a sprowadza się do oceny warunków z trzech ustawa za jednym zamachem, za jednym badaniem. No nawet usterka, jakby co, to zaznaczona jest jedna wspólna do trzech ustaw. Życie. Jedno badanie, trzy ustawy i pięć dyszek. Nie mylić z trzy razy po pięć dyszek. ;-)

Napisano

Jeszcze nie spotkałem klienta,który tak ładnie wnioskował o badanie.

Napisano

Idąc tym torem co wspomniał Michał najlepiej było by zrobić odrazu w pakiecie wszystkie 3 tj. VAT/PIT/CIT bo nie każdy wie jaki vat chce ,, aaaaa księgowa wysłała wbić jakiś tam vat czy pit czy srit '' i sam nie wie czego chce tymbardziej niekiedy księgowe.

Napisano

W czasopiśmie PISKP gość opisywał te badania jako osobne i radził każde wystawiać na osobnym zaświadczeniu i od każdego pobierać opłatę. Nie pamiętam jak on to argumentował... jak wrócę z chorobowego to będę mógł zamieścić ten artykuł ale to dopiero w następnym roku... :P.

Napisano

No ale powiedz z ręką na sercu co Ci chodzi. Pisze Markes, pisze Michał i zaś nie tak. No to jak? :?

Może niech przyjedzie księgowa i się określi o co kaman.

Napisano
11 godzin temu, Paprock napisał:

Pisze Markes, pisze Michał i zaś nie tak. No to jak? :?

Ich zdania są różne.

"Może niech przyjedzie księgowa i się określi o co kaman."

Jak przyjdzie, to znowu źle, bo brak auta.

Napisano

Ale naprawdę uzasadnienia nie znajduję aby dla jednego i tego samochodu robić trzy osobne badania, jeżeli chodzi o VAT, PIT, CIT.

To, że te trzy "odliczenia" rozpisano po trzech różnych ustawach nie oznacza jeszcze, żeby wykonać trzy osobne badania.

Tak po ustawie Prawo o Ruchu Drogowym, tak po rozporządzeniu zwanym zakresem, tak po zamieszczonej w nim tabelce jak i objaśnień do wzoru zaświadczenia, wychodzi jedno jedyne badanie (z jednym, bądź dwoma, bądź aż trzema opisami) i jedna jedyna opłata w wysokości 50 złotych.

No niech ktoś uzasadni, żeby robić inaczej. I ja bym nie mylił tego dodatkowego pojedynczego badania z trzema sposobami odliczania w sensie trzech różnych/osobnych badań.

Cały czas mowa o spełnieniu warunków technicznych dla samochodu, a więc jego budowa i wyposażenie. Absurdem może być tylko to, że ktoś wnioskuje o VAT, PIT  i CIT za jednym zamachem. Nie znam się na skarbówce, ale po mojemu jak ktoś korzysta z odliczeń po VACIE, to nie po CICIE, a jak po CICIE, to nie po PICIE, a jak po PICIE, to nie po VACIE. Ale OK! Takie sprawy to petent niechaj sobie rozwikłuję w swoim, a jakże że skarbowym urzędzie. ;-)

Napisano

Problem leży w nie wiedzy Pań księgowych - przy zakupie pojazdu ciężarowego firma chce odliczyć 100% Vat od zakupu - i w tym momencie zaczyna się kombinacja Vat PIT CIT - bo gdzieś tam wyczytała - Dla płatnika Vat wykonuje się badanie Vat - ono upoważnia do odliczeń  

Napisano

No i to jest jasne jak słońce! :evil:

Dla płatnika VAT wykonuje się VAT. Dla płatnika CIT wykonuje się CIT. Dla płatnika PIT wykonuje się PIT.

A jaki jest zakres takiego badania, byłby ktoś uprzejmy odpowiedzieć oraz gdzie w zakresie stoi, że diagnosta ma wnikać w sposób rozliczania się podatnika?

Podmiotem lirycznym badania jest samochód i towarzyszące mu trzy ustawy, a sensem problemu jest: czy te trzy ustawy można do jednego badania/zaświadczenia zapodać, czy dla każdej adnotacji klepać osobne badanie?

Poprosiłbym z uzasadnieniem.

Dziękuję.

Napisano (edytowane)
45 minut temu, Paprock napisał:

Nie znam się na skarbówce, ale po mojemu jak ktoś korzysta z odliczeń po VACIE, to nie po CICIE, a jak po CICIE, to nie po PICIE, a jak po PICIE, to nie po VACIE. Ale OK! Takie sprawy to petent niechaj sobie rozwikłuję w swoim, a jakże że skarbowym urzędzie. ;-)

W tym rzecz, że klienta wysłała księgowa po wpis VAT- do odliczenia podatku od zakupu auta i CIT - prowadząc książkę pojazdu do progu podatkowego rozliczanego raz w roku, a nie co miesiąc jak w przypadku VAT'u. Jak wyczytałem przedsiębiorca może łączyć te odliczenia, to nie jest tak wspomniałeś, że albo VAT albo CIT albo PIT. Na to wychodzi, że i VAT i CIT w dowodzie będzie miał. Już sam głupieje chcąc to zrozumieć :)

Napisano

Ja wspomniałem, że się nie znam! I wspomniałem też, że zrobiłbym wszystkie trzy adnotacje na jednym badaniu, na jednym zaświadczeniu, na jednym wpisie do rejestru. Wszystko za jednym zamachem.

A księgową pod pewnymi warunkami zainteresowałbym się może po robocie!

Podmiotem lirycznym jest samochód, auto, pojazd! Nie księgowa!

Napisano

Ok dzięki za informację. Reasumując jeżeli przyjedzie klient i powie, że chce VAT i CIT to robić za jednym zamachem. Przykład na sobie, jeżeli klient przyjechał np. rano o 10 po VAT, a później obudziła się księgowa klienta, że potrzebuje też CIT to robię pod nowym wpisem + kolejna opłata za ,, niedopilnowanie '' za pierwszym razem. Czy też edytować badanie z godziny 10 i dopisać CIT ? Już kwestia dogania wydaje mi się.

Napisano

No i tu właśnie główną rolę musiałaby odegrać księgowa:evil:  

Jej wdzięk, jej czar, jej kusząco-łagodny powab :roll:

Znalezione obrazy dla zapytania koza

• Haha 1
Napisano
2 godziny temu, Paprock napisał:

Ale naprawdę uzasadnienia nie znajduję aby dla jednego i tego samochodu robić trzy osobne badania, jeżeli chodzi o VAT, PIT, CIT.

tak? ale jakie piękne statystyki powstają, zrobisz jeden a jakoby trzy zrobione zostały, Ty się możesz "pochwalić" przed szefem że pracy miałeś w bród, on z kolei uchachany, że przychód jest, wszyscy zadowoleni, no może klient nie za bardzo jak skuma, że zapłacił 3x za to samo. 

• Lubię 1
Napisano

Cezary. Spójrz na stworzenie i powiedz czy dałbyś radę odmówić książkowej. I zamiast uciech cielesny czaskałbyś VATY, PITY, CITY podkręcając szefowi licznik. ;-)

Tak, wiem: "trzask" to poprawna forma. 

Napisano

Ja uważam, że można wpisać wszystkie 3 spełnienia wymagań tak jak pisze Paprock , chociaż kiedyś było inaczej, a wynika to z objaśnień do zaświadczenia o przeprowadzonym badaniu technicznym.

Kiedyś w objaśnieniach było tak:

W przypadku badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 pkt 7 ustawy, należy wpisać odpowiednio: jeden z punktów wymienionych w: ………………………

Teraz w objaśnieniach jest tak:

W przypadku badania technicznego pojazdu, o którym mowa w art. 81 ust. 11 pkt 7 ustawy, należy wpisać odpowiednio: …………………………………

Napisano

Jest to fizycznie nie możliwe - system max przyjmuje dwa dodatkowe na raz 

A druga sprawa - tych badań nie powinno się łączyć - ze w/g na nomenklaturę badań -  VAT/nr bad/ skp/ rok , CIT/nr bad/skp/rok. PIT/nr bad/skp/rok