Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Peugeot sprowadzony z Niemiec - rok produkcji 2017 r. - brak tablic rejestracyjnych, samochód powypadkowy. Poprawcie jeśli źle rozumuje procedurę wykonania takiego badania.

1. Należy się udać do WK z kompletem dokumentów ( bez badania) po PC.
2. Klient wraca do mnie z PC, wykonuje najpierw badanie powypadkowe, następnie okresowe, termin wyznaczam na 2 lata od daty badania.
3. Klient jeździ na czerwonych tablicach do 30 dni, po czym otrzymuje w WK nowy dowód i tam wpisują mój termin badania? Jak ma się sprawa ubezpieczenia, jeżeli jeździmy jeżdzimy samochodem na PC, w przypadku zmiany rejestracji utrzymuje ono swoją ważność?

Napisano (edytowane)
5 minut temu, szymonp napisał:

rok produkcji 2017 r

terminy liczymy od dnia pierwszej rejestracji..

ad.1 ok (PC i TR).

ad.2 WK skieruje na badanie, w skierowaniu określi rodzaj badania bo mże się okazać, że oprócz "powypadkowego" ustalenie danych trzeba będzie zrobić.

ad. 3 to już nie nasz temat.

Edytowane przez biker100
Napisano (edytowane)

1. Można bez PC jeżeli ma TR ( bo jak nie to wynik wiadomy )

2. Tak.

3. Tak, odnośnie OC - zameldować się do agenta ( z DR ) w celu korekty TR no blankiecie polisy

No takie moje zdanie jest:wink:

Edytowane przez leski66
Napisano

Po PC - po kolizyjne + ustalasz dane do rejestracji - bez wyznaczeni terminu - chyba że z ZDR wynika inaczej - mógł dostać ZBT do roku do trzech w zależności od tego czy prywatny, zarobkowy lub wypożyczalnia  

Napisano
1 minutę temu, leski66 napisał:

jeżeli ma TR ( bo jak nie to wynik wiadomy ) 

7 minut temu, szymonp napisał:

brak tablic rejestracyjnych,

?

Napisano
2 minuty temu, biker100 napisał:

terminy liczymy od dnia pierwszej rejestracji..

ad.1 ok (PC i TR).

ad.2 WK skieruje na badanie, w skierowaniu określi rodzaj badania bo mże się okazać, że oprócz "powypadkowego" ustalenie danych trzeba będzie zrobić.

ad. 3 to już nie nasz temat.

Jak najbardziej od daty pierwszej rejestracji, nie mam po prostu przed sobą dowodu i z tego względu podałem tylko rok produkcji. Dzięki panowie za odpowiedź, pozdrawiam!

Napisano
1 minutę temu, szymonp napisał:

nie mam po prostu przed sobą dowodu i z tego względu podałem tylko rok produkcji

?

Napisano

Przypomniałem sobie o jednej rzeczy, kierowca mając już PC + badania ode mnie + ubezpieczenie, może normalnie poruszać się takim pojazdem? Czy musi dostarczyć badania od razu do WK, jeżeli nie to w jakim terminie?

Napisano

PC ma termin ważności jak również cel wydania, także warto czym prędzej ogarnąć papiery w WK.

Napisano

No i zaś nikt na tym padole łez nieszczęścia nie ogarnął sprawy co się dzieje z takim autem z PC przeterminowanym. Przecież nikt go nie wyrejestrował. Pojazd cały czas jest zarejestrowany. Dla mnie ważność tego dokumentu tyle samo znaczy, co jazda bez ważnych badań.

Napisano
38 minut temu, Paprock napisał:

z PC przeterminowanym

38 minut temu, Paprock napisał:

tyle samo znaczy, co jazda bez ważnych badań.

dokładnie też tak to rozumuję . uważam też , że w takim przypadku ( termin wazności PC minął )  okresowe badanie mogę wykonać , dodatkowe też.

1 godzinę temu, szymonp napisał:

Peugeot sprowadzony z Niemiec - rok produkcji 2017 r. - brak tablic rejestracyjnych, samochód powypadkowy.

a jakby takie coś zrobić - wykonujemy okresowe badanie przed 1 rej ( możemy bez TR ) , w toku tego badania okazuje się ,że widzimy uszkodzenia powypadowe  (ślady naruszeń ... ). drugiego dodatkowego badania zrobić nie można ( z wynikiem P ) bo brak TR , opłata za okresowe pobrana . dopisać do okresowego z cennika 1.2  i  6.10 ( w którym w czasie BT stwierdzoono ślady uszkodzeń lub naruszenia .... ) - przejdzie to ?   diagnosta  na badaniu nie musi widzieć żadnych faktur zakupu czy umów , żadnych tłumaczen  i skąd ma wiedzieć przed badaniem że pojazd jest po zdarzeniu ? właśnie po to mamy ten punkt w cenniku chyba .

Napisano
1 godzinę temu, Paprock napisał:

Dla mnie ważność tego dokumentu tyle samo znaczy, co jazda bez ważnych badań.

A jeśli teraz nie trzeba go wozić? Ciekawe co w CEPiK widać?

Napisano

Kiedyś było wałkowane PC przeterminowane. Kiedyś dawno... Odżegnuję się na dzisiaj od tamtego tematu. Na dzisiaj nic nie stoi na przeszkodzie aby z powodu przedawnionej daty odmówić, odstąpić od wykonania badania. Oprócz tej daty, to całe PC nadal zawiera aktualne informacje. A nam potrzebne są dane identyfikacyjne i dane techniczne, których termin przydatności do spożycia przecież nie unieważnia.

Napisano
3 godziny temu, Paprock napisał:

co się dzieje z takim autem z PC przeterminowanym. Przecież nikt go nie wyrejestrował. Pojazd cały czas jest zarejestrowany.

To zależy skąd pochodzi pojazd. Jeśli był już rejestrowany w Polsce to nadal pozostaje zarejestrowany. Jeśli nie był (a był wyrejestrowany w poprzednim kraju) to nie jest zarejestrowany, bo decyzja o rejestracji czasowej (z urzędu lub na wniosek - czerwone tablice) wygasła z mocy ustawy (do 30 dni, można przedłużyć o 14).

Napisano
18 minut temu, michal_k napisał:

decyzja o rejestracji czasowej (z urzędu lub na wniosek - czerwone tablice) wygasła z mocy ustawy

czyli w takim przypadku  nie mogę wykonać BT ? np ktoś sprowadził z zagranicy przyczepę rolniczą ( nie była tam zarejestrowana ). pobrał PC i tablice czasowe aby wykonać BT przed 1 rej w PL. z przyczyn nam nieznanych nie zdążył w ciągu 30 dni wykonać BT ( może zachorował , zapomniał , nie chciał , nie mial kasy itd ).

Napisano
8 minut temu, piter1973 napisał:

czyli w takim przypadku  nie mogę wykonać BT ?

Moim zdaniem możesz. Nigdzie nie jest powiedziane, że BT można wykonać wyłącznie dla pojazdów aktualnie zarejestrowanych.

Napisano
15 minut temu, piter1973 napisał:

PC też ( a że termin minął ) .

Nie wiem czemu niektórzy diagności mają straszne opory przed wykonaniem badania na przeterminowanym polskim PC. Ale na unieważnionych zagranicznych DR nie ma żadnego problemu. Skąd ta różnica? ;)

Napisano

nie mam oporów , robiłem już kilka badań z nieważnm PC ale to byly krajowe auta . nie miałem jeszcze sprowadzonego z PC ( nierejestrowanego za granicą ). chyba jeżdża po badania tam , gdzie robią to bez PC i tablic ...:noOK:

Napisano

Odnośnie ptk. 2 dlaczego chcesz wykonać badanie okresowe ? pojazd jest uszkodzony czyli wymaga dbt  skierowanego przez starostę albo na wniosek posiadacza pojazdu, jeżeli z dokumentów wymaganych do jego rejestracji wynika, że uczestniczył on w wypadku drogowym , jeśli to pojazd w którego dowodzie rejestracyjnym  zawarta jest informacja o ważnym badaniu technicznym  ,lub z z grupy w których terminy badań są 3,2,1  to termin następnego badania ustali wk na 3 lata od dnia 1 rejestracji lub przepisze z zagranicznego dowodu , + dbt ustalenie danych niezbędnych do rejestracji , chyba że jest po pojazd dla których jest wymagane okresowe badanie przed 1 rejestracją to wtedy tak okresowe  

Napisano

Jak będę robił ustalenie danych to jaki dokument wypełniamy?

Napisano

Dwie możliwości - albo w postaci DIP lub tak jak w Norcomie - szablon /tabelki/ do uzupełnienia która jest przyczepiona do Uwag - nie wyznaczasz terminu NTB

Oczywiście - tablice 

Napisano

Jest jeszcze opcja, że przyjeżdża klient na badanie kompletnym ,naprawionym samochodem z zagranicznym dowodem rejestracyjnym i bez tablic. Nie widząc umowy kupna-sprzedaży czy faktury nie zawsze jesteśmy w stanie stwierdzić czy auto jest powypadkowe czy nie. Klient tez nie zawsze mówi, chce powiedzieć lub nie wie. Wtedy okresowe po raz pierwszy do wydziału i tam czasami wychodzi poźniej z potłumaczonych dokumentów, że powypadkowy jednak. W takiej sytuacji  PC + TR + skierowanie na dodatkowe powypadkowe.