Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam nietypowy problem. Kupiłem niedawno Daihatsu Cuore 1,0 2008r i przeglądając różne dane techniczne auto powinno ważyć 765kg.

W dowodzie w polu G mam 930kg. Byłem dzisiaj zapytać diagnosty w lokalnej SKP i powiedział, że on nie jest w stanie tego zweryfikować.

Sprawdził jedynie w ITS i tam było kilka opcji masy własnej (od 765 do 800kg). Za dwa dni będę przerejestrowywał i chciałbym, żeby w nowym dowodzie

pojawiła się właściwa masa własna. Jak to zrobić?

Pozdrawiam Tomek

Napisano

? No to go zważ

3. 1. m?asę własną pojazdu ustala się?

1)  przez zważenie całego pojazdu albo

2)  jako sumę mas wynikających z nacisków poszczególnych osi pojazdu.

Napisano

Zgoda! Oprócz tego jest jeszcze punkt trzeci w tym paragrafie, który o opinii rzeczoznawcy mówi:

3. W razie powstania trudności w ustaleniu parametrów pojazdu, badanie techniczne może być przeprowadzone po przedstawieniu opinii rzeczoznawcy samochodowego, o którym mowa w art. 79a ustawy, lub w szczególnych przypadkach - dodatkowo odpowiednio innej specjalności.

Poza tym należy pamiętać o możliwościach wymienionych w paragrafie drugim:

§ 2.
1. Przy ustalaniu nieznanych danych technicznych pojazdu (§ 1) należy w możliwie największym stopniu wykorzystywać dostępne informacje zawarte w takich źródłach, jak przepisy i dokumenty homologacyjne, dane producenta pojazdu, katalog marek i typów pojazdów homologowanych oraz dopuszczonych do ruchu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, o którym mowa w art. 80bh ust. 1 ustawy, a w indywidualnych wypadkach, inne wiarygodne publikacje i dokumenty, dotyczące danego pojazdu lub jego zespołów i elementów.
2. Wszelkie ustalenia powinny być podejmowane:
1) na podstawie przepisów art. 2 pkt 31-58, art. 66 ust. 6 i art. 80bh ustawy;
2) z uwzględnieniem ograniczeń wynikających z § 2-5 rozporządzenia o warunkach technicznych oraz z ewentualnych warunków dodatkowych dotyczących danego pojazdu."

Napisano

zgadzam się z tobą, ale niech najpierw zważy pojazd, (może ktoś progi betonem zalał :-)  )sam osobiście kiedyś widziałem taki model z betonową wkładką.

Napisano

No i zwazylem auto na skupie zlomu. Pokazało 930kg, ale auto ma lpg i było w pełni zatankowane oboma paliwami. Zbiornik lpg toroid z 25l lpg. Daje to ok 50kg dodatkowej masy (waga całej instalacji lpg z pełnym zbiornikiem). Do tego dojazdówka, lewarek, klucz do kół i jakiś mały bagaż (kilka kg) . Dochodzi do tego jeszcze, gruba warstwa konserwacji, wykonana kilka lat temu. Auto było w 2011 roku sprowadzone że Szwajcarii (może to coś wniesie do tematu). 

Napisano

No jak po zważeniu wynik jest identyczny z parametrem w dowodzie, to co do tematu wnosić.

Można się doszukiwać w przepisach niuansów jaki wpływ ma montaż instalacji gazowej na inne parametry techniczne pojazdu, w tym masy właśnie, ale czy jest jakiś sens wnikania w te 930 kg, tego nie wiem.

Napisano

Masę własną określa się ze zbiornikiem paliwa zatankowanym w 90% i normalnym wyposażeniem pojazdu (lewarek koło zapasowe itp.). Nawet gdybyś odjął masę instalacji gazowej to pojazd nawet nie zbliży się do 800 kg. Myślę, że to 930 kg to masa własna z kierowcą i jest wielce prawdopodobne, że prawidłowa masa tej wersji pojazdu wynosi 855 kg. 

Napisano

czyli zgadza się z dowodem, no to jest ok. myślę, że na stacji tam gdzie byłeś mógł to zweryfikować 

Napisano

Czytajcie że zrozumieniem. Waga na skupie zlomu. Dokładność nie znana. Auto zatankowane full z kilkoma gratami na pokładzie waży 930kg. Taki sam model z tym samym wyposażeniem, ten sam rocznik z otomoto 840kg.

Napisano
1 godzinę temu, tomallus napisał:

Czytajcie że zrozumieniem. Waga na skupie zlomu. Dokładność nie znana. 

- a może tak wpierwej samemu coś poznać, by zrozumieć, co? A najlepiej wymagania metrologiczne dla wagi w legalnym centrozłomie!

Napisano

Ten model nie nadaje się na b1. 

Mam kolejną odpowiedź dotyczącą pozycji G w dowodzie rejestracyjnym dla takiego samego Daihatsu, znowu 840kg.

To mój jakiś doważony limited edition musi być. Skoro wg niektórych 930kg jest ok. 

Napisano

Ja bym wziął z pięć stów w kieszeń i obrał azymut na rzeczoznawcę coby mi w opinii ponawypisywał, że autko waży tyle i tyle, i że wszystko zostało ustalone zgodnie z poziomem wiedzy inżynierskiej, i żo on odpowiedzialności za stan faktyczny autka nie bierze. No a potem z tą opinią udał się do WK celem sprostowania danych w dowodzie. Acha! Tu też w kieszeń wcisnąłbym odpowiednią kasę. No bo przecież nie ma nic za darmochę.

Napisano

A wydział na podstawie opinii rzeczoznawcy może zmienić dane techniczne ? w moich rejonach nie zmienią

Napisano

Zależy jakie dane. Przepis odnośnie instalacji gazowej ciśnie na nienaruszalność, "a zwłaszcza" takich parametrów jak:

§ 2. 1. Wyposażenie pojazdu w instalację nie może naruszać parametrów określonych przez producenta pojazdu,
a zwłaszcza dotyczących dopuszczalnej masy całkowitej pojazdu, jego dopuszczalnych nacisków osi oraz położenia środka masy.

Napisano

Kolego - jeśli pojazd był sprowadzany z zagranicy bardzo często przy G są "widełki" od - do. Jest to bardzo indywidualna sprawa - masa własna. Jedni producenci homologują pojazd w wersji podstawowej jako model i CoC do takiego różni się tylko wpisanym Vin-em, a inni właściwie dla każdego Vin dają indywidualnie dane. Nie wiem jak do tego podchodzi Daihatsu - bo to rzadkie modele na naszym rynku -  są maleńkie niuansy - typu - klima, silnik, pojemność zbiornika paliwa, przeniesienie napędu, latające szyby, dodatkowe wyposażenie ponadstandardowe - więc jeśli to takie ważne dla Ciebie - to wystąp do producenta o " wypis z homologacji " dla Twojego pojazdu 

Napisano (edytowane)
21 godzin temu, tomallus napisał:

Mam nietypowy problem. Kupiłem niedawno Daihatsu Cuore 1,0 2008r i przeglądając różne dane techniczne auto powinno ważyć 765kg.

W dowodzie w polu G mam 930kg

To przedstaw dlaczego w tym nietypowym problemie musisz mieć masę 765 kg ? Do czego to potrzebne ?

Wtedy na pewno damy radę i 

2 godziny temu, tomallus napisał:

Czytajcie że zrozumieniem. 

Edytowane przez Mecher
Napisano
6 minut temu, Mecher napisał:

Do czego to potrzebne ?

Może ma to być podstawa do .........

Niezgodność danych

Napisano

Póki autor nie napisze (po co, na co, dlaczego) to nie wiemy, więc czytamy jak sam pisze, bez zrozumienia :yeah:

Napisano

Po co mi właściwe dane w dowodzie rejestracyjnym?

Powiedzmy, że za jakiś czas zechcę go zezłomować, a w między czasie zmieni się ustawa dot. recyklingu pojazdów i stacje demontażu będą wymagały masy rzeczywistej pojazdu z tą wpisaną w dowodzie rej, pod rygorem dodatkowej wysokiej opłaty za każdy brakujący kg. Oczywiście mogę zalać betonem progi i wyrównać masę. To czysto hipotetyczna sytuacja.

Mam podstawy, żeby twierdzić, iż w dowodzie rejestracyjnym jest błąd.

Jak wygląda procedura poprawy takich danych, w dowodzie rejestracyjnym, jak masa własna pojazdu? 

Czy wydziały komunikacji mają dostęp do danych homologacyjnych?

Kontakt z Daihatsu jest mocno utrudniony. Zobaczę czy odpiszę mi jeden z większych dilerów.

Napisano

W dowodzie jest 930 kg. Po zważeniu okazało się, że tyle właśnie waży.

Gdzie tu niezgodność?

Napisano
57 minut temu, tomallus napisał:

Jak wygląda procedura poprawy takich danych, w dowodzie rejestracyjnym, jak masa własna pojazdu?

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na takie pytanie. Trzeba by ustalić skąd się taka masa wzięła w tym konkretnym przypadku.

Napisano
52 minuty temu, tomallus napisał:

Kogo pytać?

10 godzin temu, tomallus napisał:

auto ma lpg

Auto było w 2011 roku sprowadzone że Szwajcarii

No i zwazylem

Napisano (edytowane)

Skoro ma zamontowane LPG to z ważenia już nigdy nie wyjdzie poprawna masa własna. Albo rzeczoznawca albo producent pojazdu. Ewentualnie wydział komunikacji i poprosić o ksero dowodu rejestracyjnego z Szwajcarii.

Edytowane przez Logen