Skocz do zawartości

GAZ LNG

Featured Replies

Napisano

Witam , bezskutecznie szukam jakiś informacji na temat budowy instalacji LNG (oprócz tego co jest w ustawach), przeszukałem forum oraz internet i znalazłem szczątkowe informacje gdzie z CNG i LPG nie ma problemu . 

Dysponuje może ktoś jakimiś materiałami jak zbudowana jest instalacja LNG , co do czego służy ? 

Oraz jakie pytanie może paść od egzaminatora na praktyce ? ( bardziej chodzi o to że może ktoś miał pytanie z LNG na egzaminie) 

Pozdrawiam .

Napisano
  • Autor

Dzięki , przydało się 

Ale jeszcze nie mam info w jaki sposób paliwo jest podawane do silnika . W innych gazach mamy reduktory i wtryskiwacze a tutaj ? 

Napisano
19 minut temu, metor9 napisał:

W innych gazach mamy reduktory i wtryskiwacze a tutaj ?

Wykorzystywane w układach zasilania gazem ziemnym reduktory, w odróżnieniu od stosowanych w systemach LPG, nie odparowują paliwa, które jest przechowywane w stanie gazowym. Wymagana jest jednak znacznie większa redukcja ciśnienia - z 20 do około 0,1 MPa. Z tego powodu reduktory stosowane w instalacjach CNG redukują ciśnienie w 2 lub 3 stopniach. Reduktor ciśnienia w systemach zasilania gazem ziemnym jest także ogrzewany cieczą z układu chłodzenia silnika, ponieważ przy rozprężaniu gazu gwałtownie obniża się jego temperatura. Elektrozawór gazowy stanowi integralną część reduktora.

wiecej:

https://cng-lng.pl/bank-wiedzy-cng-lng-pl/Uklady-zasilania-gazem-ziemnym,artykul,5633.html

Napisano

@biker100 ale autor pyta o 

4 godziny temu, metor9 napisał:

bezskutecznie szukam jakiś informacji na temat budowy instalacji LNG (oprócz tego co jest w ustawach), przeszukałem forum oraz internet i znalazłem szczątkowe informacje gdzie z CNG i LPG nie ma problemu

Napisano
39 minut temu, danielg539 napisał:

ale autor pyta o

pozajączkowałem... ;)