Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Kolego - O. 4 pojawiło się dopiero nie dawno jak właściciel przedstawił przyczepę - ale jak opisałem wcześniej - wszystko pod kontrolą

Napisano
19 godzin temu, michal_k napisał:

A gdzie w przepisach to mogę znaleźć?

może i formalnego zakazu nie ma  ale ... większość przyczep rolniczych ma konstrukcyjnie ograniczoną prędkość i do tej prędkości dostosowane opony , łożyska itd ( czemu niektóre przyczepy , no oko takie same , maja homo tylko jako rolnicze , niektóre jako ciężarowe ? ). sam rodzaj - przyczepa ciężarowa ROLNICZA . często też ,zwłaszcza starsze przyczepy rolncze , nie są przystosowane do pneumatycznie do połączenia z samochodem ciężarowym ( jednoobwodowy układ hamulcowy , hydraulicznyy układ hamulcowy ). . po co są kategorie przyczep O , czy  R ?

22 godziny temu, IVVO napisał:

Fas-track - 85km/h lepiej od nie jednej ciężarówki? 

w PL i tak Vmax to 30 km/h , nawet kategorii T5

44) ciągnik rolniczy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia rozwijanie prędkości nie

mniejszej niż 6 km/h, skonstruowany do używania łącznie ze sprzętem do prac rolnych, leśnych

lub ogrodniczych; ciągnik taki może być również przystosowany do ciągnięcia przyczep oraz do

prac ziemnych;

6. Prędkość dopuszczalna niektórych pojazdów, z zastrzeżeniem ust. 2, wynosi:

1) ciągnika rolniczego (również z przyczepą) - 30 km/h;

Napisano
1 godzinę temu, piter1973 napisał:

może i formalnego zakazu nie ma  ale ...

Czyli jednak mogę używać przyczepy rolniczej w zestawie z pojazdem samochodowym, oczywiście przy dostosowaniu się do jej ograniczeń (prędkość, odpowiednie połączenie układów hamulcowych).

Napisano

ja obobiście bym takim "zestawem " nie jechał . w omawianym przypadku  pojazd ciągnącyy musiałby mieć max 6 m długości żeby nie przekroczyć dopuszczalnych 18,75 m . ciągniki siodłowe mają ponad 6 m długości .sytuacja trochę patowa .legalnie bez odstępstwa na warunki i zezwolania na "gabaryt " jeździć nie będzie mogła , jako rolnicza bez odstępstwa i bez zezwolenia tylko z ciągnikiem rolniczym .

Napisano
4 godziny temu, piter1973 napisał:

w PL i tak Vmax to 30 km/h , nawet kategorii T5

Już to przerabialiśmy. Rozporządzenia unijne przewidują szybkie ciągniki więc mogą sobie takowe być :)

Napisano
36 minut temu, blakop napisał:

Rozporządzenia unijne przewidują szybkie ciągniki więc mogą sobie takowe być

mogą i są co nie zmienia faktu ,że nasze przepisy są  "100 lat za murzynami " i ciągnik kat T5 legalnie w PL mże jechać 30 km/h , tyle wg ustawy PoRD . przykładów przepisów " 100lat za murzynami " możemy mnożyć ale nie o tym ten wątek :657:

4 godziny temu, michal_k napisał:

Czyli jednak mogę używać przyczepy rolniczej w zestawie z pojazdem samochodowym,

nie namawiam , nie odmawiam ,  żeby nie było,  że Ja kazałem używać   :564:

Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować

ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga - szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które

mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić

albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę.

Przez działanie rozumie się również zaniechanie.

Jak powinien być oznakowany pojazd wchodzący w skład zespołu pojazdów  ciągnący przez ciągnik rolniczy ? trójkątem . wtedy inni uczestnicy wiedzą ,że pojazdy jadą wolniej i są do tego przygotowani . widząc ciężarówkę z przyczepą możemy sie spodziewać iż jadą  szybciej niż 30 km/h .  takie jest moje wyobrażenie w tym temacie ale ja mam zbyt wybujałą wyobraźnię  i wypaczoną psychikę przez to ,że mam ciut praktyki w kierowaniu każdym rodzajem pojazdów ( od roweru , motoroweru ,  moto , przez osobowe , "dostawcze " , tiry , autobusy , traktory , gabaryty ).

Napisano
Dnia 13.01.2019 o 12:03, michal_k napisał:

Czyli jednak mogę używać przyczepy rolniczej w zestawie z pojazdem samochodowym, oczywiście przy dostosowaniu się do jej ograniczeń 

No to teraz pytanie jak z oznakowaniem tak eksploatowanej przyczepy

Napisano

dokładnie - przyczepa jako rolnicza nie będzie miała tablic wyróżniających pojazd długi i ciężki , będzie musiała mieć trójkąt ( dla wolnobieżnych ) .

Jak Michał chce to niech ciągnie przyczepy rolnicze samochodem ciężarowym pomimo braku formalnego zakazu .

Napisano

Ja tego nie chce ciągać, bo osobiście mnie to nie interesuje czym klient bezie to ciągnął.

Ja to chce wypisać badanie techniczne w sposób poprawny, legalny, bez udziwnień na rolniczą i  żeby nikt się mi nie doczepił ani w MT (odnośnie odstępstwa) ani w WK (odnośnie różnicy mas dowód -tabliczka)

Na chwile obecną klient będzie konsultował temat z rzeczoznawcą, który będzie pomagał mu w  wypełnieniu wniosku o odstępstwo.

Napisano
2 godziny temu, klosek napisał:

Na chwile obecną klient będzie konsultował temat z rzeczoznawcą, który będzie pomagał mu w  wypełnieniu wniosku o odstępstwo.

wg mnie bardzo dobre rozwiązanie . dać na 1 okresowym  N i  odstępstwo na naciski . DMC , długość

Napisano
43 minuty temu, piter1973 napisał:

dać na 1 okresowym  N i  odstępstwo na naciski . DMC

Ale czy jest podstawa do N skoro można określić dopuszczone rozporządzeniem, niższe wartości DMC i nacisków?

Chodzi mi o to, czy o wyniku badania ma decydować "decyzja" klienta - panie, dać panu N czy dać P z ograniczeniem DMC?

Napisano
12 minut temu, michal_k napisał:

ma decydować "decyzja" klienta

gdyby klient nie mógł zadecydować to wiekszość naczep gabarytowych byłaby ograniczona przepisami administracyjnymi . klient wnosi / prosi o odstepstwo a czy je uzyska to już nie problem diagnosty. ciągnik siodłowy także może uzyskać odstępstwo do MMc ale z Badania ma wynikać N i podajemy czego dotyczy . Miałem 2 takie przypadki ( wożenie koparek , spychów ) , ciągnik dostał odstępstwo na DMC = 21000 kg , naciski 8 i 13 ton , naczepa chyba na DMC 41 ton ( chyba bo osie po 9 ton a siodło chyba 14 ).  na tyle pozwalało MMC . Realizacja wniosku o odstępstwo w Ministerstwie trwa ponad 6 mies.

Napisano
2 godziny temu, piter1973 napisał:

, naczepa chyba na DMC 41 ton ( chyba bo osie po 9 ton a siodło chyba 14 ).  na tyle pozwalało MMC . 

po za konkursem , jakie jest max DMC naczepy?

Napisano

Duże lub małe ?

Ostatnio chciałem pomóc ale - brak zainteresowania 

Napisano

po za konkursem , jakie jest max DMC naczepy?

jakiej ?  takie , na ile pozwala nacisk osi i siodła , najczęściej 3 osiowa ma dmc 36 ton ( 8+8+8+12 )

Napisano (edytowane)

No własnie jakiej? bo zadanie nie jest kompletne, liczby osi można sie domyślić  rozstaw trzeba zgadywać , a może być róznie. I dalej , ten CS miał wg tabliczki mc 21000 kg ?

Edytowane przez duchu
Napisano

Wiele niby standardowych naczep ma w katalogu its ma DMC rzędu 38-39 ton. I co? 

Napisano (edytowane)

Blakop i nic, pytam się tylko kolegi piter1973  o dmc naczepy , bo o odstępstwo występował .

I nie chodzi mi o  jak napisał "najczęściej".

Edytowane przez duchu
Napisano
3 godziny temu, duchu napisał:

piter1973  o dmc naczepy , bo o odstępstwo występował

o odstępstwo występował klient , ja wypisywałem parametry , wszystko przepisane z TZ  , max nacisków na osie i max nacisku na siodło ( bez ograniczania do wartości administracyjnych w PL ) . po ograniczeniu byłoby na oś po 8 ton i siodło 12 ton czyli DMC 36 ton , bez ograniczeń 41 ton ( 9 +9+9+14 wg TZ ). daje nam 5 ton ładowności więcej a to już dużo dla kogoś kto wozi maszyny budowlane .

8 godzin temu, blakop napisał:

naczep ma w katalogu its ma DMC rzędu 38-39 ton. I co? 

trochę dużo , bardziej pasuje na MMC.

Napisano

a gdzie znalazłeś max  dopuszczalny nacisk na siodło?

2 minuty temu, piter1973 napisał:

trochę dużo , bardziej pasuje na MMC.

nie koniecznie, zwróć uwagę ze Blakop nie podał rozstawu osi.

Napisano
14 minut temu, duchu napisał:

a gdzie znalazłeś max  dopuszczalny nacisk na siodło?

a na TZ

15 minut temu, duchu napisał:

zwróć uwagę ze Blakop nie podał rozstawu osi.

wiem , ale użyto słowa "standardowych " , uznałem to za rozstaw osi 1, 3 - 1,4 m przy  liczbie osi 3 i nacisk siodła 12 t ( sa 11 t ). wcześniej napisałem ,że nie da się jednym zdaniem określić jakie DMC powinna mieć naczepa.

Napisano

Widzę niejasność w zeznaniach, to w końcu ile  było na tej tabliczce 14 ton czy 12 ton?

Napisano

Mam pytanie odnośnie uzupełniania DIPu. Jeżeli robicie badanie ciągnika siodłowego który ma na 2 osi bliźniaki co wpisujecie w liczbie kół ?? 2 osie 6 kół, czy 2 osie 4 koła ??

Napisano
2 minuty temu, Logen napisał:

2 osie 6 kół

Dnia 17.01.2019 o 15:50, piter1973 napisał:

że nie da się jednym zdaniem określić jakie DMC powinna mieć naczepa.

Jak najbardziej da - jest na TZ