Młody8 Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Witam. Panowie kient/rolnik kupił od Agencji Mienia Wojskowego przyczepę Sanok D-46 jako ciężarową, a chce ją teraz zarejstrować jako rolniczą. Można ją tak zarejestrować? Proszę o podpowiedź Cytuj
kowal Napisano 26 Styczeń 2006 Napisano 26 Styczeń 2006 Przyczepa transportowa 2-osiowa D-46S * ładowność – 3500 kg; * pojemność skrzyni ładunkowej – 3,95 m3; * masa własna – 1930 kg; * wymiary skrzyni ładunkowej (długość x szerokość x wysokość) – 3760 x 1930 x 500 mm, metalowa; * prędkość max. holowania - 60 km/h; * hamulec: główny – pneumatyczny; pomocniczy – mechaniczny; * rozmiar ogumienia – 8.25 – 20". Możliwe wykorzystanie: do przewozu materiałów sypkich i ładunków gabarytowych. Ogólnie jest to przyczepa transportowa , nie wiem skąd wzieła się ciężarow - moim zdaniem nie ma przeciwskazań Cytuj
wald Napisano 27 Styczeń 2006 Napisano 27 Styczeń 2006 Wszystko ok. ale kto mi powie: gdzie szukać definicji p-py rolniczej. Lub na jakiej podstawie w myśl przepisów p-pa staje się rolniczą ? Cytuj
Młody8 Napisano 27 Styczeń 2006 Autor Napisano 27 Styczeń 2006 Kolego Fiedorowicz dzięki za dane przyczepy W Informatorze Katalogu ITS, jest napisane, że "przyczepa ciężarowa-przyczepa przeznaczona konstrukcyjnie do przewozu ładunków" a "przyczepa ciężarowa rolnicza - przyczepa przystosowana do łączenia jej z ciągnikiem rolniczym, przeznaczona konstrukcyjnie do przewozu ładunków" Cytuj
TOSPOL Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Zapis w dowodzie rejestracyjnym PRZYCZEPA CIĘŻAROWA ROLNICZ uniemożliwia holowanie tej przyczepy za samochodem. PONIEWAŻ!!! Przyczepa ta może mieć ogumienie rolnicze o zmiejszonej szybkości jazdy do 25km/h. oraz musi mieć oznakowanie dla pojazdów wolnobieżnych. Cytuj
Piotr Barczuk Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 No to co kwestia dobrej woli diagnosty? To terzba chłopu pomóc, żeby nie było, że tylko Lepper walczy o polską wieś. Cytuj
jaka Napisano 28 Luty 2006 Napisano 28 Luty 2006 Żarty żartami ale przyczepa "rolnicza" musi być z ciągnikiem rolniczym(a ciągnik rolniczy na 2-latka przegląd). Tak dla wiadomości-Pracuję w porcie tam każdy ciągnik jest rolniczy(chociaż nie widział pola) ale przyczepa(rolnicza) jest zawsze w zespole z ciągnikiem. Cytuj
kowal Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 kolego TOSPOL każda przyczepa ciężarowa rolnicz według homologacji ma predkość dopuszczalną 60 km \ h i nie widzę przeciwskazań aby ciągną ja pojazd samochodowy jeżeli spełnione są wszystkie warunki . A dzisiejsze ciągniki rolnicze rozwijają już predkości dochodzące do 50 - 60 km \ h Cytuj
bohdang Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Szanowni koledzy! Tu chodzi o "drobną formalność" - przyczepa rolnicza jest homologowana z przeznaczeniem do łączenia jej z ciągnikiem rolniczym. Któryś z kolegów słusznie tu zauważył, że może również być wyposażona w ogumienie do trakcji wolnobieżnej. Jest jeszcze kilka innych szczegółów technicznych, jak choćby budowa i skuteczność układu hamulcowego, czy sprzęg - dyszel, obrotnica, ale tu nie chodzi o nie. Chodzi o opłatę za badanie techniczne. Spójrzcie w tabelę opłat. Cytuj
wolf Napisano 1 Marzec 2006 Napisano 1 Marzec 2006 Jeśli przyczepę przerabiamy z typowo rolniczej na ciężarową to się zgodzę, ale jeśli z ciężarowej na rolniczą to hamulce powinna mieć lepsze i tu nic nie stoi na przeszkodzie. Oczywiście pomijając fakt opłaty. Zresztą u nas dużo przyczep przy wymiania dowodu rej staje się ciężarowymi. Cytuj
kontroler2 Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 każda przyczepa ciężarowa rolnicz według homologacji ma predkość dopuszczalną 60 km \ h i nie widzę przeciwskazań aby ciągną ja pojazd samochodowy Ja widzę te przeciwskazania bo-przyczepa rolnicza jest homologowana z przeznaczeniem do łączenia jej z ciągnikiem rolniczym. I ta drobna pomoc dla rolnika- Chodzi o opłatę za badanie techniczne. Spójrzcie w tabelę opłat. [ Dodano: 02-03-2006' date=' 08:32[/i'] ] Zresztą u nas dużo przyczep przy wymiania dowodu rej staje się ciężarowymi. Jest to sposób na ruszenie gospodarki Ciagnik rolniczy może ciągnąć przyczepę ciężarowa, ale wtedy rolnik wchodzi w większe opłaty i nie tylko za badanie techniczne. Cytuj
bohdang Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Oczywiście. Przepraszam za zbyt niejasną wypowiedź - ciągnik rolniczy może ciągnąć przyczepę "samochodową", jak najbardziej. Natomiast samochód nie powinien ciągnąć przyczepy rolniczej. Oczywiście można by tu rozpatrywać jeszcze wiele różnych aspektów, przypadków i możliwości, ale generalnie jest tak jak to sobie ustaliliśmy. Cytuj
wolf Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 Te przyczepy stają się ciężarowe nie u nas tylk w WK dla jasności. Zdobyłem instrukcję przyczepy Sanok D-46B i w przeznaczeniu jest napisane do łączenia z ciągnikami rolniczymi lub samochodami ciężarowymi do prędkości 60km/h. Czy są przyczepy marki Sanok i Autosan? Czy tylko jedna z nich tak jak w naszym WK. W dododach rejstracyjncch występują obydwa. Cytuj
kowal Napisano 2 Marzec 2006 Napisano 2 Marzec 2006 a może ktoś ma wykaz i oznakowanie przyczep i która jest która Cytuj
TOSPOL Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Taki wykaz nie istnieje. Każdy pojazd ma swoją homologację wydana przez producenta tego pojazdu. Cytuj
azot14 Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 Przyczepa ciężarowa uniwersalna - AUTOSAN D-46A dmc-5780 ,mwł-1780 ,ład - 4000 Przyczepa cięzarowa specjalizowana -AUTOSAN D-47A Przyczepa ciężarowa rolnicza - AUTOSAN D-46B dmc-6140 ,mwł-1640 ,ład-4500 występuje również z ładownością - 3500 ? Zródło Kat. Marek i Typów ITS . Cytuj
Tomek D Napisano 12 Maj 2006 Napisano 12 Maj 2006 a może ktoś ma wykaz i oznakowanie przyczep i która jest która Chyba jedynie w katalogu ITS Cytuj
Jacdiag Napisano 17 Maj 2006 Napisano 17 Maj 2006 Ciągnik rolniczy może ciągnąć dwie przyczepy jednocześnie - czyli podstawowa różnica rolnicxzej i samochodowej to tylny zaczep, gniazdo elektryczne, złącze przewodu hamulcowego. Dodatkowo ciągnik ma instalację el. 12V a sam ciężarowy 24V czyli inne gniazdo oraz żarówki. Przyczepy rolnicze mogą mieć jednoobwodowy układ hamulcowy Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
PREZES Napisano 20 Maj 2006 Napisano 20 Maj 2006 A ja mam znajomego, który ma 3 Stary z przyczepami a jak jedzie na badanie techniczne to pożycza ciągnik rolniczy od sąsiada i jedzie na przegląd. Tym sposobem jest do przodu ok 100zł na sztuce. Także moim zdaniem powinien być wpis w dowodzie rejestracyjnym, że jest to przyczepa rolnicza. Cytuj
berecik Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 moim zdaniem powinien być wpis w dowodzie rejestracyjnym, że jest to przyczepa rolnicza. Opłate pobieram tylko i wyłącznie na podstawie wpisu w dowodzie a nie na podstawie tego co ciągnie Cytuj
Tomek D Napisano 21 Maj 2006 Napisano 21 Maj 2006 My jeśli niema wpisu w dowodzie to kierujemy się katalogiem ITS Cytuj
PREZES Napisano 22 Maj 2006 Napisano 22 Maj 2006 Powinniśmy się kierować danymi z dowodu rejestracyjnego. Jeżeli jest napisane że jest to przyczepa rolnicza to tak ją traktujemy, a jeżeli nie ma to jest to przyczepa ciężarowa i kasujemy więcej. Raz klient się oburzył to go wysłałem do wydziału komunikacji aby zmienili mu rodzaj pojazdu. Wrócił tak samo szybko jak tam poszedł i miałem już po problemie. Pokazałem mu jaki jest wpis w dowodzie i jaki w cenniku i już nie miał wątpliwości. Cytuj
krzycho Napisano 2 Sierpień 2006 Napisano 2 Sierpień 2006 To co jest w dowodzie rejestracyjnym i koniec! Jest przyczepa rolnicza to kasujemy tyle ile za rolniczą, ciężarowa - za ciężarową!! [ Dodano: 02-08-2006, 21:50 ] To według zaleceń Psuj [ Dodano: 02-08-2006, 21:50 ] Zacząłem pisać tu Cytuj
dzidek Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 mam przed sobą dow.rej. Sanok D-43 PRZYCZEPA /jako rodzaj i nic więcej / dow.rej z 2001 roku więc nie taki stary, przyjechało to za ciągnikiem rolniczym he he i co z tymi wpisami w dowodzie ?? a życiem?? nie są takie jasne jak widać pozdro Cytuj
PREZES Napisano 23 Sierpień 2006 Napisano 23 Sierpień 2006 To możesz interpretować jak chcesz. Ja bym potraktował jak rolniczą. Ale zabezpiecz się może jakimś zdjęciem albo dodatkowym opisem w uwagach własnych Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi