Skocz do zawartości
Pomóżmy Panu Grzegorzowi odbudować dom po tragicznej powodzi! ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Panowie kient/rolnik kupił od Agencji Mienia Wojskowego przyczepę Sanok D-46 jako ciężarową, a chce ją teraz zarejstrować jako rolniczą. Można ją tak zarejestrować? Proszę o podpowiedź :cry:

Napisano

Przyczepa transportowa 2-osiowa D-46S

* ładowność – 3500 kg;

* pojemność skrzyni ładunkowej – 3,95 m3;

* masa własna – 1930 kg;

* wymiary skrzyni ładunkowej (długość x szerokość x wysokość) – 3760 x 1930 x 500 mm, metalowa;

* prędkość max. holowania - 60 km/h;

* hamulec: główny – pneumatyczny; pomocniczy – mechaniczny;

* rozmiar ogumienia – 8.25 – 20".

Możliwe wykorzystanie: do przewozu materiałów sypkich i ładunków gabarytowych.

Ogólnie jest to przyczepa transportowa , nie wiem skąd wzieła się ciężarow - moim

zdaniem nie ma przeciwskazań

Napisano

Wszystko ok. ale kto mi powie: gdzie szukać definicji p-py rolniczej. Lub na jakiej podstawie w myśl przepisów p-pa staje się rolniczą ?

Napisano

Kolego Fiedorowicz dzięki za dane przyczepy :lol:

W Informatorze Katalogu ITS, jest napisane, że

"przyczepa ciężarowa-przyczepa przeznaczona konstrukcyjnie do przewozu ładunków" a

"przyczepa ciężarowa rolnicza - przyczepa przystosowana do łączenia jej z ciągnikiem rolniczym, przeznaczona konstrukcyjnie do przewozu ładunków"

• 1 month later...
Napisano

Zapis w dowodzie rejestracyjnym PRZYCZEPA CIĘŻAROWA ROLNICZ uniemożliwia

holowanie tej przyczepy za samochodem. PONIEWAŻ!!!

Przyczepa ta może mieć ogumienie rolnicze o zmiejszonej szybkości jazdy do 25km/h.

oraz musi mieć oznakowanie dla pojazdów wolnobieżnych.

Napisano

No to co kwestia dobrej woli diagnosty? To terzba chłopu pomóc, żeby nie było, że tylko Lepper walczy o polską wieś. :)

Napisano

Żarty żartami ale przyczepa "rolnicza" musi być z ciągnikiem rolniczym(a ciągnik rolniczy na 2-latka przegląd).

Tak dla wiadomości-Pracuję w porcie tam każdy ciągnik jest rolniczy(chociaż nie widział pola) ale przyczepa(rolnicza) jest zawsze w zespole z ciągnikiem.

Napisano

kolego TOSPOL każda przyczepa ciężarowa rolnicz według homologacji ma predkość dopuszczalną 60 km \ h i nie widzę przeciwskazań aby ciągną ja pojazd samochodowy

jeżeli spełnione są wszystkie warunki . A dzisiejsze ciągniki rolnicze rozwijają już

predkości dochodzące do 50 - 60 km \ h

Napisano

Szanowni koledzy! Tu chodzi o "drobną formalność" - przyczepa rolnicza jest homologowana z przeznaczeniem do łączenia jej z ciągnikiem rolniczym. Któryś z kolegów słusznie tu zauważył, że może również być wyposażona w ogumienie do trakcji wolnobieżnej. Jest jeszcze kilka innych szczegółów technicznych, jak choćby budowa i skuteczność układu hamulcowego, czy sprzęg - dyszel, obrotnica, ale tu nie chodzi o nie. Chodzi o opłatę za badanie techniczne. Spójrzcie w tabelę opłat.

Napisano

Jeśli przyczepę przerabiamy z typowo rolniczej na ciężarową to się zgodzę, ale jeśli z ciężarowej na rolniczą to hamulce powinna mieć lepsze i tu nic nie stoi na przeszkodzie. Oczywiście pomijając fakt opłaty. Zresztą u nas dużo przyczep przy wymiania dowodu rej staje się ciężarowymi.

Napisano
każda przyczepa ciężarowa rolnicz według homologacji ma predkość dopuszczalną 60 km \ h i nie widzę przeciwskazań aby ciągną ja pojazd samochodowy
Ja widzę te przeciwskazania bo-
przyczepa rolnicza jest homologowana z przeznaczeniem do łączenia jej z ciągnikiem rolniczym. I ta drobna pomoc dla rolnika-
Chodzi o opłatę za badanie techniczne. Spójrzcie w tabelę opłat.

[ Dodano: 02-03-2006' date=' 08:32[/i'] ]

Zresztą u nas dużo przyczep przy wymiania dowodu rej staje się ciężarowymi.
Jest to sposób na ruszenie gospodarki :? Ciagnik rolniczy może ciągnąć przyczepę ciężarowa, ale wtedy rolnik wchodzi w większe opłaty i nie tylko za badanie techniczne.
Napisano

Oczywiście. Przepraszam za zbyt niejasną wypowiedź - ciągnik rolniczy może ciągnąć przyczepę "samochodową", jak najbardziej. Natomiast samochód nie powinien ciągnąć przyczepy rolniczej. Oczywiście można by tu rozpatrywać jeszcze wiele różnych aspektów, przypadków i możliwości, ale generalnie jest tak jak to sobie ustaliliśmy.

Napisano

Te przyczepy stają się ciężarowe nie u nas tylk w WK dla jasności.

Zdobyłem instrukcję przyczepy Sanok D-46B i w przeznaczeniu jest napisane do łączenia z ciągnikami rolniczymi lub samochodami ciężarowymi do prędkości 60km/h.

Czy są przyczepy marki Sanok i Autosan? Czy tylko jedna z nich tak jak w naszym WK.

W dododach rejstracyjncch występują obydwa.

Napisano

a może ktoś ma wykaz i oznakowanie przyczep i która jest która :?

• 2 months later...
Napisano

Taki wykaz nie istnieje. Każdy pojazd ma swoją homologację wydana przez

producenta tego pojazdu.

Napisano

Przyczepa ciężarowa uniwersalna - AUTOSAN D-46A dmc-5780 ,mwł-1780 ,ład - 4000

Przyczepa cięzarowa specjalizowana -AUTOSAN D-47A

Przyczepa ciężarowa rolnicza - AUTOSAN D-46B dmc-6140 ,mwł-1640 ,ład-4500

występuje również z ładownością - 3500 ?

Zródło Kat. Marek i Typów ITS .

Napisano
a może ktoś ma wykaz i oznakowanie przyczep i która jest która

Chyba jedynie w katalogu ITS

Napisano

Ciągnik rolniczy może ciągnąć dwie przyczepy jednocześnie - czyli podstawowa różnica rolnicxzej i samochodowej to tylny zaczep, gniazdo elektryczne, złącze przewodu hamulcowego. Dodatkowo ciągnik ma instalację el. 12V a sam ciężarowy 24V czyli inne gniazdo oraz żarówki. Przyczepy rolnicze mogą mieć jednoobwodowy układ hamulcowy

Wszystkie drogi prowadzą do . . .

... trumny

Napisano

A ja mam znajomego, który ma 3 Stary z przyczepami a jak jedzie na badanie techniczne to pożycza ciągnik rolniczy od sąsiada i jedzie na przegląd. Tym sposobem jest do przodu ok 100zł na sztuce. Także moim zdaniem powinien być wpis w dowodzie rejestracyjnym, że jest to przyczepa rolnicza.

Napisano
moim zdaniem powinien być wpis w dowodzie rejestracyjnym, że jest to przyczepa rolnicza.

Opłate pobieram tylko i wyłącznie na podstawie wpisu w dowodzie a nie na podstawie tego co ciągnie :D

Napisano

My jeśli niema wpisu w dowodzie to kierujemy się katalogiem ITS

Napisano

Powinniśmy się kierować danymi z dowodu rejestracyjnego. Jeżeli jest napisane że jest to przyczepa rolnicza to tak ją traktujemy, a jeżeli nie ma to jest to przyczepa ciężarowa i kasujemy więcej. Raz klient się oburzył to go wysłałem do wydziału komunikacji aby zmienili mu rodzaj pojazdu. Wrócił tak samo szybko jak tam poszedł i miałem już po problemie. Pokazałem mu jaki jest wpis w dowodzie i jaki w cenniku i już nie miał wątpliwości.

• 2 months later...
Napisano

To co jest w dowodzie rejestracyjnym i koniec! Jest przyczepa rolnicza to kasujemy tyle ile za rolniczą, ciężarowa - za ciężarową!!

[ Dodano: 02-08-2006, 21:50 ]

To według zaleceń Psuj

[ Dodano: 02-08-2006, 21:50 ]

Zacząłem pisać tu

• 3 weeks later...
Napisano

mam przed sobą dow.rej. Sanok D-43 PRZYCZEPA /jako rodzaj i nic więcej / dow.rej z 2001 roku więc nie taki stary, przyjechało to za ciągnikiem rolniczym he he

i co z tymi wpisami w dowodzie ?? a życiem?? nie są takie jasne jak widać

pozdro

Napisano

To możesz interpretować jak chcesz. Ja bym potraktował jak rolniczą. Ale zabezpiecz się może jakimś zdjęciem albo dodatkowym opisem w uwagach własnych