Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie, moja wątpliwość dotyczy pozycji D2 w zagranicznym dowodzie rejestracyjnym podczas badania przed pierwszą rejestracją. Stosunkowo często mi się zdarza, szczególnie przy samochodach dostawczych, że to co jest wpisane w D2, nie pokrywa się w żaden sposób z propozycjami, które sugeruje program. Jak w takich przypadkach postępujecie? Zostawiacie kreskę w pozycji Typ? W DIPie wpisujecie ręcznie powiedzmy 35C11xxx czy również zostawiacie kreskę? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Napisano
3 minuty temu, szymonp napisał:

które sugeruje program

co to za program?

Ty masz porównać dane techniczne i zapisy w DR (zagraniczny to również DR) i porównać z pojazdem. Jeżeli nie gra coś ze stanem masz wachlarz usterek i w uwagach wpisujesz poprawne dane.

Napisano

Jeżeli  typ dla danej marki, modelu jest inny niż w zagranicznym DR ( chodzi o program ) to nie staram na siłę ( z ręki ) go wpisać " zostawiam to pole  puste lub ( --- ) ", a jeżeli typ ( po rozwinięciu w programie ) pokrywa się z dokumentami i innymi danymi np. TZ to wtedy go wybieram. Oczywiście marka, model  zawsze jest wpisane.:oops:No tak mnie naszło przy porannej kawie.;-)

• Piwo 1
Napisano

Znany program na P,  pokaże wizualnie o co mi chodzi, rozwijam typy pojazdów i mam taką dostępną listę. W poprzednim starostwie z którym miałem styczność, twierdzili że są to dane pobrane z CEPa i jeżeli w pozycja D2 nie pokrywa mi się z którąś z rozwniętych, powinienem wybrać zawsze tą zakreskowaną, czyli w tym wypadku pierwszą z góry,  bo ,,lepiej nie wpisać nic, niż wpisać błędne dane".

1111.png

Napisano

Też miałem z tym kiedyś programowy kłopot i bez wnikania w możliwości oprogramowania, to na dzisiaj takie dane jak: typ, wariant, wersja zamieszczam do uwag zaświadczenia, o ile te dane są gdzieś dostępne. Gdzieś w papierach, gdzieś na tabliczkach zapodane.

Najczęściej wygląda to tak:

Na podstawie dowodu/tabliczki ustalono:

typ:...

wariant:...

wersja:...

A co urząd w dowód wklepie, to już nie moja broszka.  :wink:

I tak najczęściej pomijają, bez różnicy gdzie te dane zostały zapodane. Czy to konkretne rubryczki, czy uwagi.

• Piwo 1
Napisano
Przed chwilą, leski66 napisał:

Jeżeli  typ dla danej marki, modelu jest inny niż w zagranicznym DR ( chodzi o program ) to nie staram na siłę ( z ręki ) go wpisać " zostawiam to pole  puste lub ( --- ) ", a jeżeli typ ( po rozwinięciu w programie ) pokrywa się z dokumentami i innymi danymi np. TZ to wtedy go wybieram. Oczywiście marka, model  zawsze jest wpisane.:oops:No tak mnie naszło przy porannej kawie.;-)

O to mi właśnie chodziło, jeżeli zostawisz pozycje -- , to w DIPie rozumiem też wpisujesz -- ?

• Haha 1
Napisano
1 minutę temu, szymonp napisał:

,,lepiej nie wpisać nic, niż wpisać błędne dane

:ok;-) ok.

• Haha 1
Napisano
Przed chwilą, szymonp napisał:

eżeli zostawisz pozycje -- , to w DIPie rozumiem też wpisujesz -- ?

tak.

• Piwo 1
Napisano

Dzięki panowie, moje wątpliwości zostały rozwiane dosłownie w 10 minut, pozdrawiam serdecznie!

Napisano

W wielu markach typ można zdekodować, ustalić z VIN lub tabliczki znamionowej. Czasem zdarza się, że w ZDR typ jest inny niż określił producent (np. po montażu instalacji LPG w drugim etapie homologacji we Włoszech) lub typ, wariant i wersja wpisane jako jeden ciąg znaków i trzeba je sobie rozdzielić (dowody francuskie).

Napisano

Nawiązując do przykładu który dałeś. 

35C11 to już element nazwy handlowej, czyli nie D2. Typ tego pojazdu to C35. A do tego jeszcze dochodzi wariant i wersja. Nie ma lekko :)

• Lubię 1
Napisano

A prawda jest taka, że jak zobaczę na porazpierwszym auto z kompanii VAG, to tylko nazwę handlową zrzynam. :evil:

"Fabia" i po temacie.

Napisano

No ich warianty i wersje są powalające. 

We wspomnianym wyżej iveco jest to po jednym, dwóch znakach. 

Napisano

Najczęściej jest tak jak mówi blakop,    typ   wariant wersja to jeden zlepek.

W patronacie problem z pozycją D2 jest tylko do prerejestracji, wystarczy wysłać pole puste a potem wrócić i je wypełnić,,,

Napisano
9 minut temu, JANUSZ60 napisał:

wystarczy wysłać pole puste a potem wrócić i je wypełnić

Nieraz jak przed prerejstracją zaznaczy się to pole, to w momencie prerejstracji słowniki " cepikowskie " maja problem z ( ogarnięciem  ) tego rekordu. I wg. mnie najlepiej robić jak Kolega @JANUSZ60 proponuje ( jeżeli idzie o program Patronat, bo w innych nie wiem );-)

Napisano (edytowane)

Podobnie jest z krajem producenta którego brakuje w wykazie, dopiero po prerejestracji można z palca dopisać co się tylko podoba,,,

Edytowane przez JANUSZ60
Napisano

Dobrze Koledzy mówicie.

Przy prerejestracji trzeba wybrać pojazd z listy (jak np. w Patronacie) bo podczas wysyłania otrzymamy informację zwrotną o błędzie.

Podczas badania można to pole edytować i podczas wysyłki badania do CEP "wejdzie" to co wpisaliśmy.

Pracuję na Patronacie i tak u mnie to wygląda.

• 2 months later...
Napisano

A co jeśli robię pre-rejestracją np. golfa i w zagranicznym dowodzie rejestracyjnym nie ma wpisanego modelu handlowego? Mogę go po prostu wpisać w DIPie czy musi być na podstawie dowodu?

Napisano

Musisz skorzystać z działu II zał. nr 2 rozporządzenia w/s badań technicznych. Sposobów jest wiele. Korzystasz z tego, który w sposób najbardziej wiarygodny pozwoli Ci ustalić brakujące dane.