Solaris Napisano 16 Listopad 2025 Napisano 16 Listopad 2025 Raczej nie bo to nie jest stały napęd jak w Subaru, ale masz w instrukcji przyrządu napisane że takie badanie można wykonać tylko jeśli producent pojazdu zezwala na badanie w opcji 4x4 dlatego najlepszym sposobem gdzie nigdy nic się nie schrzani są rolki wolnobieżne. Cytuj
hobbystapol Napisano 17 Listopad 2025 Napisano 17 Listopad 2025 Badam sporo takich Toyot i nie włączam rolek na tryb 4x4 wyłączam tylko wspomaganie przy ruszaniu na śliskiej powierzchni bo ułatwia to wyjazd z rolek. Nigdy nie było problemu , napęd 4x4 nie aktywuje się podczas takiego badania. Cytuj
mlusiek1590 Napisano 17 Listopad 2025 Napisano 17 Listopad 2025 prędkość obrotowa rolek jest niska , spójrz przy poślizgu na drodze jakie działają siły i musi to wytrzymać Cytuj
koru Napisano 18 Listopad 2025 Napisano 18 Listopad 2025 W dniu 16.11.2025 o 10:50, Aras napisał: Czy rolki przy badaniu w obcji 4x4 (zgodnie oczywiście z procedurą ) mogły coś uszkodzić w napędzie ??? Jakiś czas temu robiłem badanie suva z grupy VW ( chyba touareg), podczas przeglądu wszystko ok. Dzwoni klient po godzinie że auto nie chce mu jechać i że to pewnie ja coś popsułem. Co się okazało, taki traf że po przeglądzie czujnik ABS jak dobrze pamiętam mu padł. Cytuj
Aras Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 Skończyło się tak że klient nie pojawił się , więc zadzwoniłem do niego , powiedział mi że nie czekał do poniedziałku i pojechał do mechanika który próbował mu kompem skasować błędy/odblokować napęd , nie pomogło. Natomiast za kilka godzin gdzieś jechał i na nieuczęszczanej drodze zaczął ostro hamować i ruszać i poznikały kontrolki i odblokowało się wszystko. Mówie mu że gdyby była to wina rolek to by odrazu się to stało a nie po 30km jazdy i to jeszcze mu sie auto gdzieś przychyliło na bok (bo opowiadał mi kiedy sie to stało). Szkoda było dyskutować bo klient i tak swoje , że mu mechanik powiedział że wina rolek na 100% , że w Niemczech ponoć aut 4x4 nie sprawdza się na rolkach , tylko na zwykłej drodze przez próbę hamowanie. Może chodzilo mu o badanie z opóźniemierzem , że tak tam badają auta 4x4 nie wiem. No i tak się zakończyło. Cytuj
cezary Napisano 20 Listopad 2025 Napisano 20 Listopad 2025 Jest zakres i sposób przeprowadzania badania, są rolki z trybem 4x4 z odpowiednimi certyfikatami które dopuszczono przepisami do użytkowania w skp więc żale klient może składać do ustawodawcy żeby bryki z napędem 4x4 wyłączył z obowiązku badania hamulców.😂 Cytuj
Paprock Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Spoko. Spoko. Ten zakres właśnie zastrzega badanie na rolkach po przyzwoleniu producenta. Także, certyfikaty, świadectwa nie zawsze ochronią tyłek operatora rolek. Podobnie z instrukcjami rolek - chcesz mleć kołami to u producenta się dowiedz. Z raz lub dwa miełem spinę, że coś tam w tylnych kołach zazgrzytało, zatrzeszczało. Najwięcej burzył się klient Volvo XC. Na szczęście przestali przyjeżdżać. Dawno to było i prawdopodobnie na dziś te samochody osiągnęły stan utylizacji. Cytuj
cezary Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 No spoko, spoko. Trzeba wprowadzić pozwolenia producentów co i czy w ogóle sprawdzać i najlepiej zlikwidować skp i przenieść badania do ASO i skończą się wątpliwości.🫣 Cytuj
AEZAKMI Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 49 minut temu, cezary napisał: zlikwidować skp i przenieść badania do ASO i skończą się wątpliwości.🫣 jakie tam aso. mechanik jurek wie przecież najlepiej że taki luz to nie luz i tak może jeździć. że taka korozja na przewodach to norma. że spod pokrywy może lecieć. przeguby rozerwane na nic nie wpływają itp już nie raz zapraszałem takich głupio mądrych "mechaników" by przyjechali i że jeśli nie udowodnię im ze się mylą zwrócę im za dojazd. Kilku było odważnych i pewnych siebie. Szybko zmiękli przeprosili i odjechali mądrzejsi niż byli wczoraj. A wielu tylko przez telefon szczekało. Najbardziej przeraziło mnie jak strzeliły dla klienta przewody hamulcowe a syn który jeździ lawetami i miał na dyspozycji jakąś powiedział żeby powoli jechał spowrotem do domu 15km i hamował jak coś ręcznym 🫣 Cytuj
Paprock Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Oj Cezary sam widzisz po wypowiedziach, że coś jest na rzeczy, bo pomimo różnych sprzętów to najbezpieczniej na wolnych rolkach robić te rzeczy. Ja rolek nie mam. Za to zawsze towarzyszy mi delikatny dreszczyk emocji czy coś się nie spartoli. Cytuj
cezary Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 22 minuty temu, Paprock napisał: zawsze towarzyszy mi delikatny dreszczyk emocji czy coś się nie spartoli. A mnie nie😁 Cytuj
Solaris Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 (edytowane) Jeśli jest stały napęd tak jak w Subaru, to wystarczy tylko że będzie różnica w zużyciu bieżnika o 1 mm, między lewym i prawym kołem, to już jest inna prędkość obwodowa na lewym i prawy kole i przenosi się na tył. Mimo tego że się włączy w rolkach opcję 4x4 i jedna rolka kręci się w jedną stronę a druga w drugą. Ale jest o 1 mm różnicy bieżnika i napęd na tył się przeniesie Każdy to wie że zawsze gwarancje 100 procent dają tylko rolki wolnobieżne Edytowane 21 Listopad 2025 przez Solaris Cytuj
krzysieknowak Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 Ja pracuję na dwóch liniach.Na starej nie ma opcji 4x4,to z reguły sprawdzam tylko po jednym kole ale mam też rolki wolnobieżne.Na nowej linii sprawdzam zawsze z włączoną opcją 4x4 i też nie ma problemów.Ale sprawdzanie po jednym kole działa bardzo dobrze i nigdy nie było żadnych problemów. Cytuj
Jacdiag Napisano 21 Listopad 2025 Napisano 21 Listopad 2025 11 godzin temu, Paprock napisał: czy coś się nie spartoli. Energia kinetyczna ( m - masa, v - prędkość) Rolki mają przeważnie prędkość 1 - 1,5 m/s ( 3,6 - 5,4 km/h) Samochód na autostradzie 40 m/s ( 144 km/h) Jeżeli jakiś element rozpadnie się przy działaniu ułamka siły jaką powinien wytrzymać to tylko źle świadczy o tym elemencie 1 Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Dawid_J Napisano 26 Luty Napisano 26 Luty Panowie pracował ktoś na rolkach Fudim Polmo typ LDP-EU 2006r dla OSKP ? . Mam instrukcje ale mimo to nie moge ogarnac jak wlaczyc sprawdzanie 4x4 . Zmiennik mówi ze tez nie umie . Cytuj
Jacdiag Napisano 26 Luty Napisano 26 Luty Google znalazło instrukcję, a tam "na urządzeniu rolkowym BHE-EU pojazd z układem napędowym na więcej niż jedną oś można badać tylko wtedy, jeśli układ ten można rozłączyć i sytuację taką dopuszcza jego producent" https://www.fudim.com/wp-content/uploads/2018/04/ldp_eu_instrukcja_stanowiskowa.pdf Cytuj Wszystkie drogi prowadzą do . . . ... trumny
Dawid_J Napisano 27 Luty Napisano 27 Luty Masz racje Jacdiag . Znalazłem taki zapis w instrukcji , wrzucam fotke . Sugerowałem sie instrukcja z załaczonego drugiego zdjecia . Zacząłem niedawno prace na tej lini wczesniej pracowałem na Certusie i Bessbarth ale to były młodsze linie . Na tej Fudim niby sie da właczyc prawa lub lewa rolke ale nie wiem dlaczego najpierw startuja dwie do przodu a po 30s wyłacza sie ta ktorej nie sprawdzamy . Czyli według mnie nie da sie na niej sprawdzic pojazdu 4x4 bez podkładania dodatkowych rolek na druga os . W trybie hamulec postojowy działa tak samo czyli startuja dwie rolki a po 30s jedna sie zatrzymuje . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi