Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Praktyczny Domosław 20.03.19

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. 

Pytanie na egzaminie (jedno z wielu): w jakich okolicznościach sprawdziamy homologację przewodów pod samochodem. Przewody od zbiornika do silnika. 

I jeszcze jedno pytanie. Za każdym razem trafiam na tego samego egzaminatora i zawsze wyglada to tak samo. Zostaje na stacji najdłużej, pyta mnie i pyta do momentu aż popełnię jakiś błąd. Czy ktoś może mi powiedzieć jak się zdaje w innych miastach, bo to już jest przegięcie! Jeszcze ani razu nie dostałem pytania które wylosowałem, tylko jakies z czapki. Masakra jakaś! 

Napisano

Jeżeli odpowiadasz tak precyzyjnie jak cytujesz pytania, to szybkiego zdania Ci nie wróżę. 

Przewody służące do...? 

Napisano
Dnia 20.03.2019 o 12:12, Amadeus napisał:

w jakich okolicznościach sprawdziamy homologację przewodów pod samochodem.

Z kanału przeglądowego lub stojąc pod samochodem podniesionym na podnośniku. Wspomagając się lampką warsztatową, zwaną "przenośką", oraz przecierając mało widoczne napisy szmatką, zwaną "szmatką czyścioszką".

Napisano

Witam. 

Pytanie na egzaminie (jedno z wielu): w jakich okolicznościach sprawdziamy homologację przewodów pod samochodem. Przewody od zbiornika do silnika.

Pewnie chodziło o to: Dz.U. 776

image.png.4400c153eaf3c44baece58ec0346dbda.png

.....................

image.png.8a7ecac11ceef7cc59c5eeb1acf229f8.png

Napisano

A dokładniej chodzi o przewody przewody miedziane w  otulinie, które mają homologację 67R-01 .

np:

https://www.agsiedlik.pl/rurka-miedziana-8mm-w-otulinie-przewod-miedziany-i1269.html

w jakich okolicznościach sprawdziamy homologację

Od zbiornika do parownika mają być przewody miedziane. Mogą być miedziane w plastikowej otulinie i wówczas z zewnątrz nie widać miedzi dla tego muszą być oznakowane j/w.

Napisano

Nie tylko miedziane, są przewody z materiału sztucznego spełniające wymagania 67R.

Napisano

Tu oznaczenie przewodu miedzianego 8mm

E46B22FC-A4A1-474B-8250-78DFFF95DE64.jpeg

Oznaczenie termoplastycznego przewodu do LPG

image.jpg

Napisano (edytowane)

Po pierwsze przepraszam, faktycznie zapomniałem napisać na początku że chodzi o przewody LPG.

Po drugie, egzaminator mi "podpowiedział" że jak wejdę pod samochód to od razu będe widział czy muszę sprawdzać homologację, czy nie. I pierwsza moja odpowiedź była właśnie taka jak piszecie wyżej. Że w zależności od tego jakie przewody zostały zastosowane do montażu instalacji LPG, czy miedziane w zabezpieczeniu, czy stalowe (nierdzewne lub zabezpieczone). To egzaminator od razu odparł że to zupełnie nie o to chodzi i mam kombinować dalej. 

Aha dodał jeszcze, "że konia z rzędem temu kto teraz w instalacji LPG montuje przewody inne niż miedziane"

Edytowane przez Amadeus
Napisano

Całkiem sporo jest instalacji zbudowanych w oparciu wyłącznie o przewody elastyczne; to ja poproszę tego konia.

Napisano

No cóż... To kolejny dowód na to, że egzaminy przeprowadzają "leśne dziadki"...

Może faktycznie czas na samorząd zawodowy?

Napisano
17 godzin temu, Mecher napisał:

obiecaj, że go nie spałaszujesz razem z kopytami 

Nie kopyta zostawię a resztę przerobię na kabanosy.

13 godzin temu, blakop napisał:

To kolejny dowód na to, że egzaminy przeprowadzają "leśne dziadki"

Bo oni (pracownicy z TDT) mają tylko ADR-y opanowane a o pozostałych tematach wiedzą co nieco. W sumie to nie ma się czemu dziwić skoro nie są czynnymi diagnostami to niby skąd mają wiedzieć jak obecne pojazdy są zbudowane.

Napisano

No i udało mi się skonsultować temat z Panem który był jednym z wykładowców u mnie na kursie i jasno mi powiedział tu ewidentnie chodziło o to kiedy instalacja została założona i czy ma przewody oznaczenie  homologacji 67R 00........!

A ja to wszystko mówiłem egzaminatorowi, bo za nim zadał mi pytanie na temat przewodów, zapytał mnie o to czy do starego wielozaworu można nowy zbiornik i odwrotnie. I przy pytaniu o te przewody mnie tknęło i moja pierwsza odpowiedź brzmiała: że w zależności z którego roku jest instalacja LPG i z jaką serią poprawek była montowana, czy 00, czy 01. To odpowiedział mi że nie o to chodzi, to moja kolejna odpowiedź brzmiała: w zależności jakie przewody, czy stalowe, czy miedziane w zabezpieczeniu. Tu również powiedział że nie o to chodzi, to później zacząłem strzelać.