Paprock Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Taki malutki problem księgowy. Pytanie do specjalistów rozliczających czasami badania fakturą wewnętrzną/kosztową. Jak zwał tak zwał ale wiadomo o co kaman. Chodzi o to, że na "normalnych" fakturach stawka VAT przy Opłacie Ewidencyjnej sygnowana jest skrótem NP - nie podlega, a na fakturach wewnętrznych ZW - zwolniona. No i jest mała aferka, że źle! No i pytam jak jest u Was z tym vatem przy ewidencyjnej opłacie na rachunkach/fakturach wewnętrznych/kosztowych. Dziękuję. Cytuj
yogi1984 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) Cos podobnego miałem i szefostwo łącznie z księgową wymyśliło że na wewnętrznych fakturach nie wprowadzać OE tylko na druku KP wystawić. Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez yogi1984 Cytuj
leski66 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Ja na fakturze mam " coś takiego " odnośnie OE i księgowa nigdy o nic się nie pytała/dociekała Cytuj
adamos Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) Ma być NP niezależnie od płatnika, należałoby zatem wprowadzić zmianę w aplikacji obsługującej dokumenty rozliczeniowe. Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez adamos Cytuj
IVVO Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Powinno być na fakturze NP - problem od wieczny księgowych - w zależności od programu rozliczeniowego - ta złotówka nie powinna wchodzić w "obrót" firmy - jesteśmy tylko pośrednikami w jej przekazaniu dalej - osobiście nie mam kasy fiskalnej tylko drukarkę podłączoną do systemu - na paragonie jest drukowane pobranie tej złotówki jako osobna pozycja z podstawą prawną - wiele księgowych każe ją nabijać na kasę z 0 VAT i przy kontroli skarbówki jest z tym problem - temat już był nawet chyba ja go rozpocząłem ale wiele lat temu Cytuj
Paprock Napisano 4 Kwiecień 2019 Autor Napisano 4 Kwiecień 2019 OK. Dziękuję bardzo! W innym programie NP miałem, a tu jakoś tak samo ZW wskoczyło. Chyba będę musiał zadzwonić, bo wątpię żebym sam dał radę to przestawić. Cytuj
Dominz Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Jako, że studiuję księgowość ( nie pytajcie czemu jestem diagnostą ) to coś podpowiem. Tak na prawdę tak jak powiedział @IVVO OE nie należy do obrotu firmy i przy obliczaniu podatku, etc. nie bierzemy tejże złotówki pod uwagę. Zgodnie z ordynacją podatkową, stawkę 0- czyli ZW- słuzy dla podatników ZWOLNIONYCH z VAT. A więc prawidłowe OE powinna być NP Mam nadzieję, że jasne jest to co napisałem Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi