Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Taki malutki problem księgowy. Pytanie do specjalistów rozliczających czasami badania fakturą wewnętrzną/kosztową. Jak zwał tak zwał ale wiadomo o co kaman.

Chodzi o to, że na "normalnych" fakturach stawka VAT przy Opłacie Ewidencyjnej sygnowana jest skrótem NP - nie podlega, a na fakturach wewnętrznych ZW - zwolniona.

No i jest mała aferka, że źle! No i pytam jak jest u Was z tym vatem przy ewidencyjnej opłacie na rachunkach/fakturach wewnętrznych/kosztowych.

Dziękuję.

Napisano (edytowane)

Cos podobnego  miałem  i szefostwo łącznie z księgową wymyśliło że na wewnętrznych fakturach nie wprowadzać OE tylko na druku KP wystawić.

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Ja na fakturze mam " coś takiego " odnośnie OE i księgowa nigdy o nic się nie pytała/dociekała :icon_wink:

Przechwytywanie.JPG

Napisano (edytowane)

Ma być NP niezależnie od płatnika, należałoby zatem wprowadzić zmianę w aplikacji obsługującej dokumenty rozliczeniowe.

Edytowane przez adamos
Napisano

Powinno być na fakturze NP - problem od wieczny księgowych - w zależności od programu rozliczeniowego - ta złotówka nie powinna wchodzić w "obrót" firmy - jesteśmy tylko pośrednikami w jej przekazaniu dalej - osobiście nie mam kasy fiskalnej tylko drukarkę podłączoną do systemu - na paragonie jest drukowane pobranie tej złotówki jako osobna pozycja z podstawą prawną - wiele księgowych każe ją nabijać na kasę z 0 VAT i przy kontroli skarbówki jest z tym problem  - temat już był nawet chyba ja go rozpocząłem ale wiele lat temu  

Napisano

OK. Dziękuję bardzo!

W innym programie NP miałem, a tu jakoś tak samo ZW wskoczyło.

Chyba będę musiał zadzwonić, bo wątpię żebym sam dał radę to przestawić.

Napisano

Jako,  że studiuję księgowość ( nie pytajcie czemu jestem diagnostą :P ) to coś podpowiem.
Tak na prawdę tak jak powiedział @IVVO  OE nie należy do obrotu firmy i przy obliczaniu podatku, etc. nie bierzemy tejże złotówki pod uwagę.
Zgodnie z ordynacją podatkową, stawkę 0- czyli ZW- słuzy dla podatników ZWOLNIONYCH z VAT.
A więc prawidłowe OE powinna być NP :)
Mam nadzieję, że jasne jest to co napisałem :D