Piotrek1606 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Panowie, pytanie - samochód sprowadzony z Niemiec z zamontowaną instalacją gazową, brak adnotacji o LPG w zagranicznym DR. Czy w sytuacji kiedy klient przedstawi dokument dozorowy na zamontowany zbiornik to wynik badania może być pozytywny bez wspomnianego wpisu? Poproszę podstawę prawną. W miarę szybko jeśli można. Cytuj
Paprock Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Nie znam wytycznych, co do adnotacji zagranicznych. Nigdy raczej nie wnikałem i nie naciskałem o obecność tego wpisu. Jak przedstawi, to co u nas przepisami wymagane, no to kończę pozytywem badanie, oczywiście z wypełnionym punktem drugim zaświadczenia i identyczną informacją w DiP-ie. Cytuj
crackers Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 U mnie wynik pozytywny jak wszystko OK Cytuj
danielg539 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Adnotacji jako takiej może nie być ale w rodzaju paliwa powinien być stosowny zapis. Cytuj
Piotrek1606 Napisano 4 Kwiecień 2019 Autor Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) 2 minuty temu, danielg539 napisał: Adnotacji jako takiej może nie być ale w rodzaju paliwa powinien być stosowny zapis. A podstawa prawna? Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez Piotrek1606 Cytuj
danielg539 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Podstawa: brak zgodności danych pomiędzy DR a stanem faktycznym. Cytuj
Paprock Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Nigdzie nie stoi, że dowód zagraniczny ma być po Polsku wypełniony. Ja bym na siłę żadnej usterki się nie doszukiwał. Jest instalacja, jest zbiornik z dokumentami zezwalającymi na eksploatacje to czego jeszcze szukać? Przecież nie wyślę go po PC, żeby urząd mu wpisał wpierwej GAZ-LPG, bo i tak brak faktury i homologacji. Cytuj
Piotrek1606 Napisano 4 Kwiecień 2019 Autor Napisano 4 Kwiecień 2019 Ok, pytam bo kolega miał sytuację tego właśnie typu. Klient po badaniu trafił do jednego z warszawskich WK w celu rejestracji i pani zadzwoniła z pretensją jakim cudem dał wynik pozytywny, powołując się właśnie na brak zgodności danych w DR ze stanem faktycznym. Cytuj
zoro Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 A jeżeli nie ma wpisu paliwo LPG w ZDR , a instalacja została założona w Polsce po sprowadzeniu przed rejestracją i brak jest homologacji montażu instalacji która jest wymagana u nas przy wpisie do DR w WK ? A jeszcze tak przy okazji za co to -1. Cytuj
smaug Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Jak niem wpisu o rodzaju paliwa LPG to większość WK mimo pozytywnego wyniku badania nie wpisze adnotacji o o gazie do dowodu Cytuj
hudy05 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 dokładnie u nas jest to samo WK nie wpisze adnotacji LPG bez faktur, świadectwa homologacji i zbiornika. Cytuj
michal_k Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, Piotrek1606 napisał: wynik badania może być pozytywny bez wspomnianego wpisu? Nie może. Jeśli w zagranicznym DR nie ma informacji o gazie (czy to w formie adnotacji, czy rodzaju paliwa) to niby na podstawie jakiego przepisu takie pojazdu miały by być wyłączone z UI w tym przypadku? Cytuj
danielg539 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 48 minut temu, Paprock napisał: Nigdzie nie stoi, że dowód zagraniczny ma być po Polsku wypełniony A jak w dokumentach stoi Diesel a klient przyjeżdża samochodem zasilanym benzyną to też OK? Znaczy się, że @Paprock jesteś skłonny zalegalizować w garażu zamontowaną instalacje w aucie Swierzo sprowadzonym? Cytuj
cezary Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 było kiedyś pismo rozsyłane przez WK w którym stało, że oprócz protokołu z decyzją TDT zbiornika musi być wpis a poz. P.3 - lpg żeby można było wykonać badanie tech. jak znajdę to wrzucę, chyba że ktoś ma w swoich zasobach i może się tym podzielić z innymi to poproszę. Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Oczywiście, że bez adnotacji gaz nie ma mowy o pozytywnym wyniku badania okresowego. nie mu tu znaczenia skąd jest pojazd - przepisy tego nie rozróżniają. Nie ma adnotacji, nie ma rejestracji. No chyba, że u paprocka, bo tam widzę wiele rzeczy przechodzi. Takie plagi Breslau... Cytuj
Piotrek1606 Napisano 4 Kwiecień 2019 Autor Napisano 4 Kwiecień 2019 Dziękuję Panowie. Utwierdziliście mnie w przekonaniu, że handlarz to szczególny typ klienta.? Cytuj
Paprock Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 No u mnie przechodzi! Bo nawet gdyby podpiekali mnie na stosie, to w życiu bym się nie przyznał, że takie adnotacje w niemieckim dowodzie widziałem! A badanie miesiąc temu wykonane! Cytuj
yogi1984 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 U mnie też przechodzi,jak klient ma papier na zbiornik to mu robię z LPG. No bo niby co?ma sobie wymontować a za rogiem zamontować ponownie?Dla mnie absurd. Zresztą...zabytki z gazem nigdzie nie wpisanym robić można a z zagranicy co to w dowodach czasem tylko sam VIN jest adnotacji LPG się doszukiwać?.No ale każdy widać u nas robi jak uważa i co najważniejsze robi dobrze? Cytuj
leski66 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Przy tym wpisie dla tej " coupe-jki " - czyli Benzin/Flüssiggas i z dokumentami na zbiornik nie robił bym się problemu. Cytuj
cezary Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 @leski66 mnie uprzedził, jest odpowiednia adnotacja, jest "papier" na zbiornik z polskiego dozoru to badanie się robi, bo wszystko jest ok. pod względem formalnym. Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) Ja jak kiedyś opier..l dostałem, za takie sprowadzone LPG,to teraz życzę sobie tłumaczenia dokumentów jak w rubryce odpowiedniej ,wpisu LPG nie ma Oczywiście nasz" dozór" na zbiornik musi być Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez zbych1916 Cytuj
Paprock Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 A może tak ze dwa zdania do tego zestawu, co to zapodał był @S.K.P-POZNAŃ tam: https://forum.norcom.pl/index.php?/topic/12230-negatyw/&do=findComment&comment=270085 Cytuj
cezary Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 (edytowane) 9 minut temu, zbych1916 napisał: to teraz życzę sobie tłumaczenia dokumentów jak w rubryce odpowiedniej ,wpisu LPG nie ma ale tłumaczenie dokumentów stanu faktycznego przecież nie zmienia, jak coś jest po ichniemu to będzie i po naszemu. a odnoście tego co zapodał @S.K.P-POZNAŃ, widziałem podobne cudeńka, ale nie byłem nimi zainteresowany, dopiero jak był oryginalny dokument z TDT to przystępowałem do badania. Edytowane 4 Kwiecień 2019 przez cezary Cytuj
zbych1916 Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 Może nie mieć w rubryce wpisu LPG Ale może mieć w adnotacjach ( tak jak często jest w naszych dr ) a na tym już znać się nie muszę , dlatego proszę o tłumaczenie Cytuj
blakop Napisano 4 Kwiecień 2019 Napisano 4 Kwiecień 2019 1 godzinę temu, yogi1984 napisał: Zresztą...zabytki z gazem nigdzie nie wpisanym robić można a z zagranicy co to w dowodach czasem tylko sam VIN jest adnotacji LPG się doszukiwać?. Uff - dobrze, że są jeszcze tacy diagnostycy. Oj słusznie rzeczesz kolego. Widzisz - ja mam takie BMW, które nabyłem... No nie ważne jak. Sęk w tym, że nie bardzo mam papiery na ten wózek, ale np. dla zabytka w ogóle nie musi być DR do badania, to tak sobie myślę, że Ty mi na pewno takie badanie na tej zasadzie zrobisz. Tam jeszcze trochę odmłodzimy to autko, bo generalnie widzę, że ciebie zgodność zapisów w dokumentach ze stanem faktycznym mało interesuje. Naprawdę cieszę się, że cię poznałem Bardzo cię proszę o kontakt na PW, bo będę miał więcej takich aut Jak mawiał klasyk - jogi ba bu! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi