Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Vauxhall Vivaro z UK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam problem.
Mam gościa który sprowadził Vivaro z UK, kierownica po prawej stronie, przystosowany już do naszego ruchu, z tym że w dowodzie rejestracyjnym z UK jest wpis w pozycji kategorii pojazdu- N1, miejsca siedzące- to pole jest puste. Klient przerobił go, dołożył oryginalne fotele z pasami bezpieczeństwa, wkleił tylne szyby oryginalne, drzwi przesuwne są po obu stronach pojazdu. Wiec na ten moment to jest samochód 9 osobowy. Zrobił równiej opinie rzeczoznawcy w której stwierdza ze to jest samochód osobowy. Czy mogę legalnie taki samochód zarejestrować? 

Napisano
2 minuty temu, Paprock napisał:

Taki samochód można legalnie zarejestrować.

Nawet jak nie posiada oryginalnych miejsc kotwienia foteli?

Napisano

Tego nie wiem. Zakładam, że ma to wszystko porobione legalnie. Poza tym, tak trochę z przekory odniosłem się na tak do rejestracji jako samej rejestracji. Prawdopodobnie chodzi o badanie, ale ja ci tam wiem co autor miał na myśli. :?

Napisano

"2a. 10   Dopuszcza się umieszczenie kierownicy po prawej stronie pojazdu w pojeździe kategorii M1 o rodzaju samochód osobowy, nowym objętym świadectwem homologacji typu WE pojazdu, albo uprzednio zarejestrowanym na terytorium jednego z państw członkowskich Unii Europejskiej, pod warunkiem, że pojazd jest wyposażony w: "

Wiec papierowo jest to pojazd z dowodem V5C z wpisem w dokumentach N1 po przerobieniu w Polsce na osobowy... tu mam wątpliwości.

Napisano

A konkretnie czego dotyczą wątpliwości?

Cytowany przepis traktuje o umieszczeniu kiery po prawej stronie i koniec. Auto z kierą po prawej stronie ma być objęte świadectwem homo lub uprzednio zarejestrowane w jednym z krajów wspólnoty i zaś koniec. To gdzie wątpliwość, jaka wątpliwość?

Napisano

Wg ustawy można zarejestrować samochód osobowy z kategorią M1 z kierownicą po prawej stronie. A wspomniane Vivaro przyjechało jako samochód ciężarowy z wpisem N1 w dokumentach i tu mam problem, bo dopiero tu w Polsce zostało przekształcone na osobowe (wszystko przykręcone w oryginalne punkty kotwiczenia), bo wg mojej interpretacji nie da się zarejestrować ciężarowego z Anglii z kierownicą po prawej stronie.

Napisano

No nie da się. Tylko oświeć mnie co to ma wspólnego z opisaną sprawą? Przecież wyraźnie opisano, że nie o taki pojazd / rejestrację chodzi. 

Napisano

To o jaki pojazd wkoncu chodzi? Ja zrozumiałem że autor ma na badaniu auto z Anglii co ma w dowodzie V5 kategorię N1 z kierownicą po prawej stronie (co być nie może) , które zostało  już w Polsce przebudowane do kategorii M z kierownicą też po prawej(która już być może w tej kategorii). Dla mnie ciężki temat i bardzo ślizgi i sama opinia rzeczoznawcy że to jest kategoria M troszkę mało i szukał bym jeszcze jakiś wyciągów z Homo czy coś by potwierdzić ta kategorię. Może wyślij go po PC jeśli dla WK wystarczy ta opinia to mu chyba wpiszą na PC że to jest kategoria M a wtedy problemu nie widzę. Ale z tym WK i PC to tylko mój poranny wymysł i nie wiem czy dobry,ktoś kto jest bliżej WK niech się wypowie może.

Napisano
40 minut temu, yogi1984 napisał:

to mu chyba wpiszą na PC że to jest kategoria M

Widziałeś w PC rubrykę na kategorię pojazdu? Wiesz, na podstawie jakich dokumentów wpisuje się kategorię do DR?

I zasadnicze pytanie - czy samochód osobowy może mieć przypisaną inną kategorię niż M1 (nawet jeśli powstał z ciężarowego)?

Napisano (edytowane)

Nie wiem czy jest wpisana  i na podstawie jakich dokumentów,stąd sugestia by się ktoś bliżej rejestracji wypowiedział. Ale krótko zapytam @michal_k czy zarejestrujesz ten rzeczowy pojazd z Anglii który ma kategorię N1  w zagranicznym DR  kierownicę po prawej stronie,który następnie na osobowy się przerodzi dzięki opinii rzeczoznawcy?.Pytam bo  przyznam że w tym przypadku pewny tego nie jestem. A na pc kategorii być nie musi fakt, ale już  określenie "samochód osobowy" daje dużo.

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Samochód może mieć zmieniony rodzaj na podstawie badania technicznego, a nie opinii rzeczoznawcy. Diagnosta wystawiając dokumenty z badania po zmianach określa nowy rodzaj pojazdu, ale już nie jego nową kategorię homologacyjną. Na tej z kolei podstawie WK wyda nowy DR. Więc jakim cudem dla pojazdu po zmianach konstrukcyjnych dotyczących zmiany rodzaju pojazdu w DR miał by się znaleźć wpis o kategorii homo? 

Napisano

Myślę sobie, że sprowadzili blaszaka z kierą po prawej, a przecież sprowadzić nic i nikt nie zabrania. Potem wykombinowali zmiany konstrukcyjne podpierając się opinią rzeczoznawcy (może w załączeniu jest i oświadczenie dokonującego zmiany rodzaju pojazdu), no i na koniec badanie, którego też przecież nikt nie zabrania. A co i skąd diagnosta tam powpisywał kategorie homo i inne takie, to już tylko jego sprawa. Mało konkretów, mało załączników aby pewnie coś odpowiedzieć.

Napisano

Dobra prościej napiszę. Jestem petentem który ma auto z kierownicą po prawej stronie i  ZDR V5C z kategorią N1 mam też załóżmy badanie z ZK o OBT z DiPem w których jest samochód osobowy bez kategorii wiadomo,mam opinię rzeczoznawcy że jest to kategoria M1 którą można z kierownicą po prawej rejestrować.  I moje krótkie pytanie,czy to wystarczy do rejestracji? 

Napisano
12 minut temu, yogi1984 napisał:

mam opinię rzeczoznawcy że jest to kategoria M1

Rzeczoznawca nie jest uprawniony do określania kategorii homo.

Napisano

Ja tam nie wiem czym posiłkują się  WK zapodając w dowód kategorię homo, ale diagności mają to jasno rozpisane w objaśnieniach do uwag zaświadczenia. ;-)

Napisano

WK z tego co wiem, to stosują te same wytyczne, czyli kategoria musi wynikać z homo lub DR.

Napisano

Osobiście nie widzę problemu jeśli diagnosta wystawi zaświadczenie z opisem zmian z wynikiem pozytywnym. Każdy osobowy ma "przypisaną" kategorię M1.

Zawsze mnie zastanawia wybiórczość stosowania przepisów. Założę się, że żaden z diagnostów "nie klepnie" bez dokumentu z jednostki uprawnionej zmian konstrukcyjnych polegających na zwiększeniu liczby miejsc w ciężarowym VAN-ie, który nie ma wpisanej w DR kategorii N1. A przecież w par. 9b podana jest kategoria, więc przepis stosuje się tylko dla pojazdów z wpisaną kategorią, czyż nie? :P 

Napisano

no nie!!! w/g Ciebie

Cytat

Każdy osobowy ma "przypisaną" kategorię M1

to według tej Twojej wykładni - każdy ciężarowy VAN powinien mieć przypisaną kategorę N1 i wtedy par 9b ma zastosowanie, czyż nie?

Napisano
59 minut temu, cezary napisał:

każdy ciężarowy VAN powinien mieć przypisaną kategorę N1 i wtedy par 9b ma zastosowanie, czyż nie?

Właśnie tak i taką wykładnię stosują diagności. Ale już zastosować to do M1 z kierownicą po prawej - opór :P

Napisano
34 minuty temu, michal_k napisał:

Ale już zastosować to do M1 z kierownicą po prawej - opór

no i nie powinieneś się w żaden sposób dziwić, ponieważ  fraza "kategorii M1 o rodzaju samochód osobowy jest nierozłączna i należy ją czytać łącznie", jak wiesz jest to informacja dotycząca stosowania warunków technicznych wydana przez MI, a pewność, że "papiery" anglika  z badania w którym nie ma wpisu M1  trafią do Michała są bliskie zeru, inne WK zastosują się do wytycznych ministerstwa i diagnosta ma ciepło, ale o tym już było więc dajmy już spokój. :icon_wink:

Napisano
3 godziny temu, michal_k napisał:

Osobiście nie widzę problemu 

I oby jak najwięcej takich osób było. Niestety w moim regionie było by tylko 

42 minuty temu, cezary napisał:

diagnosta ma ciepło,

I dlatego ja bym tego tytułowego auta nie dotykał...

Napisano
53 minuty temu, cezary napisał:

fraza "kategorii M1 o rodzaju samochód osobowy jest nierozłączna

A fraza "samochodzie ciężarowym o maksymalnej masie całkowitej nieprzekraczającej 3,5 tony (kategorii N1)" jest rozłączna? Czy bez dokumentu z uprawnionej jednostki wykonasz pozytywne badanie po zwiększeniu liczby miejsc dla ciężarowego VAN-a bez wpisanej kategorii N1? A jeśli nie to dlaczego?

Napisano

Michale w ping ponga to gram  tylko przy stole do tenisa stołowego, sorki ale ....:silent:

Napisano

Ja wiem jedno. Choć prawo ewoluuje i nawet kpa już otwarcie przyjęło pewne wytyczne, to w naszej mentalności (mnie również to dotyczy) mamy bardzo często takie dziwne zjawisko, że jak coś jest niejednoznaczne to interpretujemy to "na wszelki wypadek" na niekorzyść drugiej strony :)