wald Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 Mam pytanie , czy motocykl może być wyposażony w światła do jazdy dziennej ? Cytuj
Sebastian ZG Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 Nie. W tabeli dotyczącej świateł poz 18 Światła jazdy dziennej w kolumnie motocykle jest kreska (rozp o warunkach technicznych Dz. U. z 2003 nr 32 poz 262 ze zmianami) Cytuj
wald Napisano 3 Luty 2006 Autor Napisano 3 Luty 2006 Ale w tym samym Dz.U w rozdziale 3 par.12 pkt.2 ust. 7 jest że w światła do jazdy dziennej wyposaża się poj. samochodowy. Motocykl jest poj. samochodowym. Cytuj
Sebastian ZG Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 No niby może zamontować światła jazdy dziennej, ale jakim warunkom szczegółowym mają odpowiadać skoro jest ta 'kreseczka'?. A patrząc jeszcze na tą poz 18 to liczba świateł 2 (a z zachowaniem rozmieszczenia na pojeździe: odległość pomiedzy minimum 60 cm - dosyć kłopotliwa w przypadku motorka) Cytuj
wald Napisano 3 Luty 2006 Autor Napisano 3 Luty 2006 To jest pytanie z którym zwrócił się do mnie znajomy, podobno z jakiegoś testu. Ja znalazłem jeszcze w PORD art. 51 pkt.4 i z niego zdaje się wynika że raczej motocykl nie wyposaża się w takie światło. Ale do końca nie mam pewności .. Cytuj
Wojciech Jania Napisano 3 Luty 2006 Napisano 3 Luty 2006 Pomysł wyposażania motocykli w światła dzienne jest moim zdaniem bardzo dobry. Problem w tym, że ustawodawca nie przewidział takiej mozliwości w jednosladach. Cytuj
Sebastian ZG Napisano 4 Luty 2006 Napisano 4 Luty 2006 Ale nawet gdyby motocykl posiadał światła do jazdy dziennej to i tak ma obowiązek jeździć na św mijania PORD art. 51 pkt.4 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi