Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam!

Chcialbym się Was doradzić jak wyprostować sprawę ... przy okazji konserwacji rejonu pola numerowego w 50letnim Volvo pokazały się schowane do tej pory pod warstwami lakieru kolejne cyfry tegoż numeru. Tzn na tabliczce znamionowej, w dowodzie rejestracyjnym i do tej pory na karoserii było 9 cyfr/liter. Teraz mam na karoserii 16 znaków. Wystarczy dokument od diagnosty czy czeka mnie zabawa z rzeczoznawcą?

Radek

Edytowane przez RadekNet
Napisano (edytowane)

Raczej bez rzeczoznawcy się nie obejdzie...

Edytowane przez adamos
Napisano

Wygląda na to, że się nadgorliwością w robotę papierkową wkopałem ;) Po weekendzie zadzwonię do mojego Starostwa i zobaczymy co oni na to.

Napisano

Mam rozumieć, że rzeczoznawca wykonywał białą kartę i wniosek, czy samodzielnie się tym zajmowałeś? Bo teraz rzeczoznawca i/lub diagnosta mogą mieć problemy z tego powodu...Poprawna identyfikacja to podstawowy obowiązek diagnosty, chyba że już kupiłeś pojazd z taką "wadą"...

Napisano (edytowane)

Raczej to nie kwestia wady tylko sposobu jak kiedyś oznaczano pojazdy. Skoro na tabliczce jest 9 cyfr w DR też to prawdopodobnie te odnalezione są cechą powtarzalną dla tego typu auta i pod uwagę kiedyś brane nie były.

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Auto jest na normalnych tablicach. Mam je ponad 15 lat i nikt nigdy nie zauważył dodatkowych cyfr, bo były zalakierowane na gładko. Diagnosty winy tu nie widzę - na przeglądzie miał komplet dowód+tabliczka l+karoseria. Wyszły przy okazji czyszczenie papierem sciernym rantu uszczelki drzwi - taki przypadek. No a skoro już wyszły to coś z tym trzeba zrobić...
Mają ten sam kształt to cały numer, ale są wyraźnie płytsze.

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

Napisano (edytowane)

Obowiązkowo rzeczoznawca, być może to nie jest część numeru nadwozia. Może wrzuć zdjęcie.

Edytowane przez adamos
Napisano
20 godzin temu, RadekNet napisał:

Mają ten sam kształt to cały numer, ale są wyraźnie płytsze.

Nie wspominasz o najważniejszym ! Czy te "nowe" znaki są z przodu czy z tyłu tych 9 znaków?

Napisano

TZ i wpis w dowodze zawierają to co było do tej pory widać na karoserii - 9 znaków.

W dniu 6.05.2019 o 08:05, markes30 napisał:

Nie wspominasz o najważniejszym ! Czy te "nowe" znaki są z przodu czy z tyłu tych 9 znaków?

"Kolejne", tzn są na końcu, za tymi widocznymi do tej pory  :)

Napisano

Jakie to są znaki (cyfry, litery)? Czy jest jakiś znak rozdzielający ? Masz zdjęcia ?

• 2 years later...
Napisano

Panowie mam pojazd na badanie zabytkowe w którym nie idzie odnaleźć numeru ;) Jest opinia rzeczoznawcy, w której jest opisane, ze pojazd posiada następujący numer, ale nie jest podana jego lokalizacja i nie ma żadnego zdjęcia. Tabliczka znamionowa jest i posiada czytelny numer. O dziwo w opinii jest zdjęcie tabliczki i opisana lokalizacja :D Czyli pan rzeczoznawca pominął tylko lokalizację numeru ;) W miejscu przewidzianym do umieszczenia numeru w tym modelu pusto, numer musiał zaginąć przy renowacji pojazdu.

Jak dalej postępować w tej sytuacji ?? Pojazdy zabytkowe nie muszą spełniać warunków technicznych, czy dotyczy to również posiadania numeru ?? Wystarczy opinia rzeczoznawcy i tabliczka znamionowa do identyfikacji ?? Wystarczy wpisać, że nie można odnaleźć oryginalnych numerów ramy i dopuścić pojazd jako zabytkowy czy najpierw wydział komunikacji i nabijamy nowe numery ??

Napisano

Tak to wygląda z ustawy :

Cytat

Art.66.

(...)

3a.Pojazd uczestniczący w ruchu powinien posiadać nadane przez producenta,z zastrzeżeniem art.66a, cechy identyfikacyjne:

1)numer VIN albo numer nadwozia, podwozia lub ramy

Cytat

Art.66a.

1. Cechy identyfikacyjne, o których mowa w art.66 ust.3a, nadaje i umieszcza producent.

2. Starosta właściwy w sprawach rejestracji pojazdu wydaje decyzję o nadaniu cech identyfikacyjnych w przypadku pojazdu:

(...)

7) zabytkowego, w którym cecha identyfikacyjna nie została umieszczona.

i tu może być kłopot ponieważ :

39 minut temu, Logen napisał:

Jest opinia rzeczoznawcy, w której jest opisane, ze pojazd posiada następujący numer

:smile:

• Piwo 1
Napisano

Ja zalecam powrót do rzeczoznawcy i niech w swej opinii jednoznacznie stwierdzi czy nr podwozia (ramy) jest czy go nie ma. Jeżeli jest to niech wskaże lokalizację i zrobi fotkę.

Napisano

Rozumiem, że pojazd zabytkowy musi posiadać numer. Jest zwolniony z warunków technicznych, ale numer jest również wymagany przez Ustawę. Jeżeli zaginął to nie ma problemu, żeby wydział wydał decyzję o nabicie nowego numeru ;) 

Czyli Rzeczoznawca zmienia opinię, wydział wydaje decyzje o nabiciu nowych numerów, młotek i numerator a następnie badanie co do zgodności ;)

Napisano
4 minuty temu, Logen napisał:

Jeżeli zaginął to nie ma problemu, żeby wydział wydał decyzję o nabicie nowego numeru

Pod warunkiem, że rzeczoznawca wykluczy celową ingerencję.

Napisano
14 godzin temu, Logen napisał:

Panowie mam pojazd na badanie zabytkowe

Z jakiego roku jest ten pojazd?

Np. w 1937 r. stało, że pojazd musi posiadać tylko tabliczkę metalową z numerem, fabryką... itd.

Dlatego trzeba najpierw rozeznać sprawę jak wspominają koledzy

14 godzin temu, danielg539 napisał:

niech w swej opinii jednoznacznie stwierdzi czy nr podwozia (ramy) jest czy go nie ma

13 godzin temu, michal_k napisał:

rzeczoznawca wykluczy celową ingerencję.

Napisano
Godzinę temu, Logen napisał:

Citroen Dyane 1980

Był u nas eksploatowany po 1983 roku? Bo od tego okresu wymagany jest numer i TZ. Jeżeli nie, to może numeru nabitego nie mieć i jeżeli trafia do nas jako zabytek, to po odpowiedniej opinii rzeczoznawcy pozostanie bez numeru wybitego.

Napisano

Pierwsza rejestracja w 1980; Pierwsza rejestracja w Polsce 2016; kilka badań technicznych w Polsce już przeszedł ;) 

Napisano
32 minuty temu, Logen napisał:

Pierwsza rejestracja w Polsce 2016; kilka badań technicznych w Polsce już przeszedł

18 godzin temu, Logen napisał:

Czyli pan rzeczoznawca pominął tylko lokalizację numeru

Zastanawiające dlaczego...?