esox Napisano 26 Maj 2019 Napisano 26 Maj 2019 Mam pytanie na które nie znalazłem odpowiedzi. Otóż mam taką sytuację - planuję zakupić pojazd, mam wszystkie dane do sprawdzenia w historii CEPIK-u. Zastanawia mnie wpis z 29.01.2019 kiedy jest badanie techniczne (bez wyniku) po czym dwa tygodnie później jest kolejne badanie (z wynikiem pozytywnym). Rozumiem, że jeśli pojazd by nie przeszedł badania 29.01.2019 to pojawiłby się wpis o wyniku negatywnym ? Jaki może być jeszcze powód kolejnego badania ? Cytuj
Paprock Napisano 26 Maj 2019 Napisano 26 Maj 2019 Dawno nie zastanawiałem się co po zmodyfikowanym cepiku pokazuje historia pe-el. Łatwiej byłoby aby jakiś diagnosta poprzez forum/priv lub osobiście udać się na stację i wyciągnąć info bezpośrednio z cepiku. Historia pe-el to nie to samo co Cepik. Mogło być tak, że wyłapał negatywa i się na terminową poprawkę nie załapał. Cytuj
danielg539 Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 Niby 13 dni minęło, to czas na poprawkę był. Może klient zmienił SKP a tam wykonano nowe OBT. Cytuj
Paprock Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 Od 29 stycznia do 13 lutego to z piętnaście dni wychodzi. Z resztą mniejsza o ilość dni, ważniejsze jest to, że pod "okresowe" wyniku nie ma. Przejrzałem negatywy w historii pe-el i pod każdym rodzajem badania "okresowe" wynik "negatywny" jest. Cytuj
leski66 Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 Ciekawe czy diagnosta, który " przystępował " do OBT nie zrezygnował z tego badania ( ale nie na zasadzie anuluj z wpisem do gł. rejestru, tylko takim dodatkowym " guziczkiem " - rezygnacja z BT do CEP i wtedy trza podać przyczynę rezygnacji, w polu " następne badanie do ": wskakują (xxxxxx) ,ale w bazie SKP pojazd " wisi/zostaje " ) - i tak mi się wydaje, że dla tego w historii pe-el nie ma wyniku. Cytuj
danielg539 Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 54 minuty temu, Paprock napisał: Od 29 stycznia do 13 lutego to z piętnaście dni wychodz Masz tu racje. 57 minut temu, Paprock napisał: Przejrzałem negatywy w historii pe-el i pod każdym rodzajem badania "okresowe" wynik "negatywny" jest. Ja też i potwierdzam, że wynik N widnieje. 38 minut temu, leski66 napisał: czy diagnosta, który " przystępował " do OBT nie zrezygnował z tego badania To może być dobry trop. Cytuj
esox Napisano 27 Maj 2019 Autor Napisano 27 Maj 2019 Dzięki za sugestie - dzwoniłem do gościa. Jest on taksówkarzem, jednak auto to nie służyło za taksówkę (kupił jako prywatne). Miał w nim jednak awaryjnie drugi taksometr. Podjechał na stację, diagnosta stwierdził że jak jest taksometr, to pojazd jest taksówką, ale z kolei nie ma reszty wyposażenia (np. koguta). Usunął taksometr, pojechał na drugą stację, tam mu powiedziano, że jest blokada w systemie przez dwa tygodnie i dopiero potem mógł zrobić przegląd. Trzyma się to kupy ? Cytuj
danielg539 Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 5 minut temu, esox napisał: Trzyma się to kupy ? No nie do końca, bo: 6 minut temu, esox napisał: Usunął taksometr, pojechał na drugą stację, Po co na drugą jak wystarczyło zrobić poprawkę za 20 PLN. 7 minut temu, esox napisał: tam mu powiedziano, że jest blokada w systemie przez dwa tygodnie i dopiero potem mógł zrobić przegląd. Jaka blokada??? Mam przeczucie, że ten taksometr dalej jest w tym samochodzie zamontowany. Cytuj
crackers Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 Może kłamać,nic nie zdemontował,tylko znalazł przyjazną stację i zrobił badanie.To tłumaczyłoby wydatek dodatkowych 80 zł.A ten pojazd to na 90% jest taxi tylko bez odpowiednich wpisów w dowodzie.Zawsze łatwiej sprzedać samochód,który nie był taksówką. Cytuj
esox Napisano 27 Maj 2019 Autor Napisano 27 Maj 2019 W sumie może być zamontowany, jak miesiąc temu oglądałem auto, to dalej był. Jakoś mnie to nie stresuje aż tak, bo nie bardzo opłaca się jeździć na taksówce benzyną 1.8 mając do dyspozycji drugi samochód z małym dieslem. W szczególności, że własciciel ma to auto niecałe pół roku i mam kilka wpisów o przebiegu (wiadomo - zawsze można cofać, no ale bez przesady, 50 tyś w małym mieście nie zrobi). No ale do rzeczy - co to za poprawka za 20 zł ? Nawet sam nie wiedziałem że coś takiego jest. Powiedział, że wkurzył się na zaistniałą sytuację i pojechał gdzie indziej. Swoją drogą byłem dziś na stacji diagnostycznej i diagnosta mówił, że tak powinny być wszystkie wpisy widoczne (negatywne, jak i pozytywne). Mógł to być też błąd samego diagnosty. Cytuj
cezary Napisano 27 Maj 2019 Napisano 27 Maj 2019 (edytowane) a to nie mogę sobie zamontować w prywatnym samochodzie taksometru, tak dla własnego widzimisię? no chyba, że zakup jest możliwy tylko dla licencjonowanego taksówkarza i ja jako osoba prywatna legalnie go kupić nie mogę, to i legalnie nie mogę go sobie zamontować, czy tak jest? Edytowane 27 Maj 2019 przez cezary Cytuj
Paprock Napisano 28 Maj 2019 Napisano 28 Maj 2019 Zamontuj ot tak sobie tacho w ciężarówce swojej, to się dowiesz. W każdym razie zapis o tym sprzęcie był rozbierany i tłumaczony co do rozumnego czytania i pojmowania jego sensu. W każdym razie ja okoniem do tamtych tacho-wyjaśnień stoję. Cytuj
cezary Napisano 28 Maj 2019 Napisano 28 Maj 2019 zadałem pytanie odnośnie taksometru, to takie coś co montują sobie taksówkarze, nie pisałem i nie pytałem o tacho (tachograf?), proszę więc o ewentualne ustosunkowanie się do pytania Cytuj
leski66 Napisano 28 Maj 2019 Napisano 28 Maj 2019 Godzinę temu, Paprock napisał: W każdym razie ja okoniem do tamtych tacho-wyjaśnień stoję. No , ale " okonie są po tamtej stronie , a leszcze nie biorą jeszcze " ( co nie ) Cytuj
crackers Napisano 28 Maj 2019 Napisano 28 Maj 2019 5 godzin temu, cezary napisał: odnośnie taksometru, na moje to możesz sobie nawet na motorowerze zamontować,tylko u mnie na badaniu masz mieć legalizację na te urządzenie. Cytuj
cezary Napisano 28 Maj 2019 Napisano 28 Maj 2019 3 minuty temu, crackers napisał: na badaniu masz mieć legalizację na te urządzenie. a tak coś więcej w temacie, z czego wynika, że mam mieć legalizację? tylko proszę o konkrety, a nie na zasadzie, tak bo tak. Cytuj
yogi1984 Napisano 28 Maj 2019 Napisano 28 Maj 2019 19 godzin temu, cezary napisał: to nie mogę sobie zamontować w prywatnym samochodzie taksometru, tak dla własnego widzimisię? A i coś w tym jest. No bo skoro chcę OBT i tylko to a w DR brak wpisu taxi itp. a mam zamontowany np stary poniemiecki taxometr w formie gadżetu no to co wtedy? Jaka podstawa?Ciekawe pytanie w sensie teoretycznym. Cytuj
crackers Napisano 29 Maj 2019 Napisano 29 Maj 2019 jedyny przepis,który znalazłem mówi o legalizacji w warunkach dodatkowych dla taxi.Nie zmienia to jednak mojego podejścia do tego,iż żądałbym świadectwa legalizacji tegoż taksometru w myśl zasady ,że wszystko co jest zamontowane w pojeździe ma być sprawne.Taksometr ten będę uważał za sprawny jeżeli klient przedstawi mi św.legalizacji z wpisanymi oponami itd.Naciągane to ,ale taka drogę bym obrałpozdrawiam Cytuj
michal_k Napisano 29 Maj 2019 Napisano 29 Maj 2019 33 minuty temu, crackers napisał: wszystko co jest zamontowane w pojeździe ma być sprawne. A podstawa na to? Cytuj
michal_k Napisano 29 Maj 2019 Napisano 29 Maj 2019 Czyli brak podstawy. W czym ten taksometr przeszkadza? Pojazd nie jest taksówką, więc nawet niesprawny taksometr "nie przeszkadza". Cytuj
blakop Napisano 29 Maj 2019 Napisano 29 Maj 2019 A jak bym miał dajmy na to instalację LPG w aucie, ale po prostu sobie wyjął tylko butlę, a resztę zostawił, bo może kiedyś do tego LPG wrócę to się liczy, że jest to pojazd z niekompletną instalacją, czy po prostu jak niekompletna to tak jakby jej nie było? Cytuj
leski66 Napisano 29 Maj 2019 Napisano 29 Maj 2019 14 minut temu, blakop napisał: A jak bym miał dajmy na to instalację LPG w aucie, ale po prostu sobie wyjął tylko butlę, a resztę zostawił, bo może kiedyś do tego LPG wrócę (...) Oby ten powrót do instalacji LPG po ponownym zamontowaniu zbiornika gazu nie wyglądał tak : http://www.podkarpacka.policja.gov.pl/rze/komendy-policji/kpp-sanok/wydarzenia/82136,Zatankowal-gaz-mimo-ze-wczesniej-wymontowal-butle-bmw-wybuchlo.html Cytuj
Paprock Napisano 29 Maj 2019 Napisano 29 Maj 2019 Wszystko już było! A zaraz można się spodziewać niedziałającego radia, klimy i tylnej wycieraczki! Oraz, czy na kuchenkę w kamperze dozór wymagany! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi