Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przeszukiwałem forum ale znalazłem tylko wątki sprzed paru lat i nie jestem pewny jakie dokładnie mam zrobić badanie jeśli klient chce usunąć gaz z dowodu.

Napisano

W ciągu ostatnich lat nic się w tym temacie nie zmieniło!

Literalnie to trzeba wykonać zmiany konstrukcyjne.

Można też złożyć oświadczenie w WK, że instalacje zdemontowano i WK na tej podstawie wykreśli adnotacje GAZ, ale nie wszystkie WK akceptują taki tok postępowania.

Napisano

Czyli trzeba wykonać zmiany, czy np. jak kończy mu się termin badania zrobić badanie okresowe 99pln i w uwagach opisac że została zdemontowana instalacja?

Napisano

Ja robię Dodatkowe identyfikacja i dane na wniosek klienta. W uwagach wpisuje klient zrezygnował z przystosowania pojazdu do zasilania gazem. Robiłem tak kilka razy żaden WK nie cofnął tego.

Napisano

Ja przy okresowym to opisuję i już, tylko nie daje stempla. Jak klient wykreśli z DR dopiero wtedy podbijam. Literalnie to zmiany to poważny argument, ale życie życiem....

Napisano
46 minut temu, adamos napisał:

Ja przy okresowym to opisuję i już, tylko nie daje stempla.

A jaki wynik?

Napisano

P + "nie odpowiada warunkom dla LPG". Wyprzedzając kolejne pytania, przepisy co nakazują w takiej sytuacji? ;)

Napisano
35 minut temu, adamos napisał:

P + "nie odpowiada warunkom dla LPG"

Czyli poświadczasz nieprawdę.

W dobie systemu CEPiK nie wstawienie stempla do DR nie ma praktycznie żadnego sensu.

Napisano (edytowane)

Żeby zmobilizować klienta do wycieczki do WK. Mam świadomość, że to rozwiązanie jest na bakier z przepisami, ale skutecznie rozwiązuje problemy z WK, które nie chcę (nie podając podstawy prawnej) wykreślać/wpisywać adnotacji w DW przy braku badania technicznego...Taka praca...

Edytowane przez adamos
Napisano
29 minut temu, adamos napisał:

skutecznie rozwiązuje problemy z WK, które nie chcę (nie podając podstawy prawnej) wykreślać/wpisywać adnotacji w DW przy braku badania technicznego..

Proponuję w takim przypadku napisać skargę do Starosty.

Napisano
38 minut temu, adamos napisał:

Żeby zmobilizować klienta do wycieczki do WK.

W szeryfa chcesz się bawić? Rób swoje, a co zrobi klient - nie Twoje zmartwienie.

39 minut temu, adamos napisał:

Mam świadomość, że to rozwiązanie jest na bakier z przepisami,

Więc lepiej zrobić zgodnie z przepisami, czyli wynik P = pieczątka w DR.

Napisano (edytowane)

A w takim przypadku nie powinno być N? No bo jak P, jak nie ma LPG? :)

Edytowane przez adamos
Napisano (edytowane)

dlatego ja, po wielu tu wpisach i ich analizie ( wcześniej też się miotałem),  w przypadku demontażu gazu lub rezygnacji z taxi daję wynik N wpisuję usterkę 0.2 i (nie mam innego lepszego pomysłu) , na razie nikt mnie za to nie ganił, adnotacje zostały wykreślone przez WK, nadmienię, że wszystkie przypadki były podczas OBT. 

oczywiście bazgrolę w uwagach że to czy tamto zdemontowano i nie odpowiada odpowiednim warunkom. 

Edytowane przez cezary
Napisano
23 minuty temu, michal_k napisał:

No nie inaczej  :icon_wink: bo

§ 6. 1. W przypadku gdy w pojeździe nie stwierdzono żadnych usterek lub stwierdzono usterki drobne, uprawniony diagnosta określa wynik badania technicznego pojazdu jako pozytywny i:

1) zgodnie z art. 82 ust. 2 ustawy zamieszcza odpowiedni wpis w dowodzie rejestracyjnym pojazdu;

Napisano
15 minut temu, michal_k napisał:

Po Twojej wypowiedzi można wywnioskować że zgodnie z przepisami żeby pozbyć się wpisu gaz należy przy okresowym badaniu wpisać w zaświadczeniu informacje o braku instalacji i wynik pozytywny plus pieczątka do dowodu???

Napisano

Sprawa dyskusyjna, ale jeśli wynik P to pieczątka w DR. Proste.

Napisano

Reasumując, wszyscy robią dobrze choć każdy inaczej.

A, że niezgodnie z przepisami ? - to przepisy należy zmienić ,,,

• Lubię 2
Napisano

Ja też daje P + adnotacja, że nie spełnia warunków do zasilania gazem i zostało to i tamto zdemontowane. W Kielcach to przechodzi.