Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Witam, mam klienta, który będzie za jakiś czas robił u mnie badanie i byl u mnie z pewnym zapytaniem. Samochód Renault Master III, dane z tabliczki 3500 i 6000, podczas pierwszego badania ktoś ustalił, że DMC przyczepy z hamulcem wynosi 2000 kg, według mnie jest to 2500 kg. Jeżeli w moim mniemaniu, masa O1 jest zaniżona, może do mnie klient przyjechać na ustalenie danych i zmianę tego parametru w dowodzie? Z góry dziękuję za odpowiedź.

Edytowane przez szymonp
Napisano

Jakby coś więcej o tym pojeździe ( model, typ, wersja, silnik, najlepiej numer homo ) :wink:

Napisano
1 godzinę temu, szymonp napisał:

w moim mniemaniu, masa O1 jest zaniżona....

jeżeli mniemanie jest poparte wiarygodną podkładką to możesz wszystko poprawiać. :silent:

Napisano

Daruj sobie wylicznaki i pochopne wnioski. Auta francuskie ładnie mają w instrukcjach porozpisywane parametry dotyczące tak zespołu pojazdów jak i masy przyczepy. Powiedz, skąd Ci dwie i pół tony wyszło. Nie mówię, że źle, ale podeprzeć się czymś należałoby, co nie. ;-)

Któryś producent chyba oficjalnie w necie zamieszcza instrukcje, ale który to nie przypomnę zaiste.

Raz kiedyś po swojemu masy przyczep w Reno Clio poustalałem i musiałem wyjaśnienia płodzić do WK, skąd takie cuda powymyślałem, bo przecież w zagranicznym dowodzie wpisano wszystko na podstawie homologacji. No taka prawda. Jedyne co pamiętam z tamtej akcji, to słowa "naczelniczki": "PANIE! DIAGNOSTO! NA! PODSTAWIE! PRZEPISÓW! OBOWIĄZUJĄCEGO! PRAWA! I nie było dyskusji. Nie było gadania! :cry:

A po ostatniej czytance o zabranych uprawnieniach z byle jakiego powodu, to coraz bardziej lękliwy się robię! :evil:

Śmiechy śmiechami, ale poważnie to nie ma z czego michy zacieszać :?https://www.diagnostasamochodowy.pl/2019/dopelnienia-i-terminy/

Napisano
32 minuty temu, Paprock napisał:

(...)to coraz bardziej lękliwy się robię!

A to prowadzi tylko do jednego..... :nausea::silent:

Napisano

Niestety nie mam za wiele danych, bo zrobiłem zdjęcie Vinu i tyle, Renault Master 2,3 dci 125 km 2011 r. Rozumiem, że te przeliczanki z odejmowaniem masy zestawu z przyczepą od dmc pojazdu często się nie pokrywają w samochodach osobowych, lecz w przypadku Masterów  czy Iveca, których robię bardzo dużo i taki system wydaje mi się słuszny, po wszystkim porównuje z katalogami, AUTOVINem i chyba mi się jeszcze nie zdarzyło, żeby w takim przypadku się nie zgadzało :)

Napisano
23 minuty temu, szymonp napisał:

zrobiłem zdjęcie Vinu

To wrzuć może po Vin-ie ustalimy nr. homo i coś bliżej będziesz wiedział.:wink:

Napisano

przejrzałem kilkanaście homo w ITS  (VAN) i faktycznie O.1 wszędzie 2500  :confused:

• Piwo 1
Napisano
28 minut temu, cezary napisał:

przejrzałem kilkanaście homo w ITS

Jest tego od....... :? Ale i są O.1= 3000 kg " trza konkretny numer homo ", ale ogólnie ( O.1 = 2500 kg ) mniejszych nie ma :silent:

• Piwo 1
Napisano

Obstawiam błąd jakiegoś nadgorliwca albo zwyczajne omsknięcie z klawy palca. 

Tylko ciekawią mnie jeszcze numery homologacji i czy ten Master zaczął żyć po jednym jedynym etapie homologacji.

Przyznam, że sporadycznie trafiam zmienione parametry po drugim etapie, ale licho nie śpi.

• Piwo 1
Napisano

Z przykrością muszę stwierdzić , że e2*2007/46*0016 w zasobach katalogowych ITS-u brak takiej homo. ( lub nie umiem jej odszukać ):?

Napisano

Jest ta homologacja w katalogu ITS, brakuje w niej jeszcze końcówki (z tego co wiem to są to "odświeżenia homologacji" - tj. *01, *02, itd.) co nie zmienia faktu, że w żadnej z nich DMCP z hamulcem nie jest mniejsza niż 2500kg. w Renaultach w VINie zakodowane są jeszcze typ, wariant i wersja konkretnego pojazdu. Podeślij 10 pierwszych znaków VINu to sprawdzimy konkretnie.

Napisano

F1, F2 - 3500 kg

O1 - 2500 kg

O2 - 750 kg

F3 - 6000 kg

Najw, dop. nacisk osi - 20,58 kN

liczba miejsc - 3

P1 - 2299 cm3

P2 - 92 kW

G i ładowność - tutaj są różne zakresy w zależności od wersji homologacji

Napisano

Tylko pytanie, czy ten Master nie był poddawany pod II etap :)
Bo jeżeli tak, i ktoś zapomniał przykleić tabliczki ( bardzo często to się zdarza)  to może mieć inną masę w O1.
Ostatnio widziałem homo z II etapu mastera III ( plandeka) i zgodnie z nową homologacją nie mógł już ciągnąć przyczepy, ale tabliczki nikt nie nakleił.
Chyba, że ktoś się pomylił i wziął dane od Citroena Jumpera (bo przecież podobne- tam faktycznie jest 2000kg O1)

Napisano
Godzinę temu, Dominz napisał:

Master ...
... Citroena Jumpera (bo przecież podobne.

no podobne , bardzo...

Napisano
1 godzinę temu, Dominz napisał:

Ostatnio widziałem homo z II etapu mastera III ( plandeka) i zgodnie z nową homologacją nie mógł już ciągnąć przyczepy,

Nie mógł bo miał przedłużona ramę i fizycznie nie dało się haka zamontować do fabrycznych punktów montażowych. 

Napisano

Powoli, powoli, bo to drugi etap decyduje czy hak można dołożyć. Vide wszystkie poprzedłużane auto-lawety w II etapie homologacji.

Napisano

Nie zawsze jest to przeszkodą. Ale trafnie należy mieć na uwadze, że w tego typu autach nawet najlepszy katalog może zdać się na nic i tylko homologacja da prawdziwą odpowiedź. 

Napisano
2 minuty temu, Paprock napisał:

Vide wszystkie poprzedłużane auto-lawety w II etapie homologacji.

Laweta to trochę inna konstrukcja, bo tam hak zwykle mocowany jest do zabudowy a nie ramy. Sama zabudowa jest już konstrukcja wsporczą dla haka i do przykręcenia pozostaje tylko kula. Tak na marginesie to bardzo często uciąg tych haków jest śmiesznie mały a że handlarze targają na nich lawety to już inna kwestia.

• Lubię 1
Napisano

Dzisiaj wpadł mi Master z Niemiec :)
Tabliczka:

F1,F2: 3500
F3:6000
Niemiecki Brief:

Inked20190612_123755_LI.thumb.jpg.9e37e11519471161acf8baa1f6a33bdf.jpg

Pewnie dlatego jest wpisane te 2000kg :)