Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam klienta z hyundaiem ioniqiem na pierwszym badaniu. Jest to full elektryk. Klient mówi mi żebym wpisał jakąś regułkę na zaświadczeniu o tym że jest to samochód o napędzie tylko elektrycznym , po to żeby nie płacić akcyzy . Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Słyszeliście o czymś takim ? Nie wiem co mam konkretnie wpisać.

Napisano

Wpisujesz jako paliwo EE w DIP i to załatwia sprawę. Badanie techniczne to nie koncert życzeń.

• Lubię 1
Napisano

" Badanie techniczne to nie koncert życzeń. " Mój ulubiony ostatnimi czasy argument ;)

Napisano (edytowane)

Już mam. wystarczy definicja:

pojazd elektryczny–pojazd samochodowy w rozumieniu art.2 pkt 33 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, wykorzystujący do napędu wyłącznie energię elektryczną akumulowaną przez podłączenie do zewnętrznego źródła zasilania . Samo EE nie satysfakcjonuje WK
Edytowane przez Jarek Baran
Napisano
3 minuty temu, Jarek Baran napisał:

Samo EE nie satysfakcjonuje WK

A wydział umotywował to w jakiś sposób , że to nie wystarczy ?

Napisano
45 minut temu, Jarek Baran napisał:

Samo EE nie satysfakcjonuje WK 

A czy to problem diagnosty? Wpisujesz rodzaj paliwa EE i po temacie. Nie masz obowiązku powielania tego w uwagach.

Napisano (edytowane)

Wystarczy klientowi powiedzieć -  takie zaświadczenie można sobie wyciągnąć od producenta i przedstawić w WK

Choć ładniej zabrzmi ... pokierować klienta tak by udał sie do producenta, bo kto lepiej wie co tam pod maska drzemie ...,.

Edytowane przez Mecher
Napisano

@Jarek Baran przede wszystkim art. 2 pkt 33 Ustawy PoRD brzmi:

Cytat

33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego;

i do tego odnosi się to :

USTAWA z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych

Cytat

12) pojazd elektryczny – pojazd samochodowy w rozumieniu art. 2 pkt 33 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, wykorzystujący do napędu wyłącznie energię elektryczną akumulowaną przez podłączenie do zewnętrznego źródła zasilania;

to tak dla porządku ;)

Napisano

Do rzeczoznawcy auto! :evil:

Klienta za granicę, żeby wykopał świadectwo homo! :evil:

Diagnosta niech opisze, że oprócz baterii nie stwierdzono silnika spalinowego, zbiornika na ciekłe paliwo, a próba zatankowania na cepeenie zakończyła się publicznym śmiechem! :evil:

Ostatnio też musiałem wyjaśniać pewnej pani,  bo ona wysokoprężny nie kuma za bardzo, ale Diesel na ropę, to owszem. ;-)

Napisano
26 minut temu, cezary napisał:

@Jarek Baran przede wszystkim art. 2 pkt 33 Ustawy PoRD brzmi:

i do tego odnosi się to :

USTAWA z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych

to tak dla porządku ;)

właśnie wykorzystałem regułę z ustawy o elektromobilności . Dziękuje za pomoc

Napisano
50 minut temu, Paprock napisał:

bo ona wysokoprężny nie kuma za bardzo, ale Diesel na ropę, to owszem

Trzeba było spróbować" że z zapłonem samoczynnym......"

Napisano

Tylko że ten silnik mazdy ma również standardowe świece zapłonowe także nijak to samoczynny.

Napisano

To nie jest taka wielka rewolucja, bo już silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny pracują na zubożonych mieszankach z uwarstwieniem mieszanki paliwowo-powietrznej. A taki typ mieszanki i nadmiaru powietrza cechuje silniki wysokoprężne z zapłonem samoczynnym.