Jarek Baran Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 Witam Mam klienta z hyundaiem ioniqiem na pierwszym badaniu. Jest to full elektryk. Klient mówi mi żebym wpisał jakąś regułkę na zaświadczeniu o tym że jest to samochód o napędzie tylko elektrycznym , po to żeby nie płacić akcyzy . Nigdzie nie mogę znaleźć takiej informacji. Słyszeliście o czymś takim ? Nie wiem co mam konkretnie wpisać. Cytuj
aboz Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 Wpisujesz jako paliwo EE w DIP i to załatwia sprawę. Badanie techniczne to nie koncert życzeń. 1 Cytuj
adamos Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 " Badanie techniczne to nie koncert życzeń. " Mój ulubiony ostatnimi czasy argument Cytuj
Jarek Baran Napisano 6 Czerwiec 2019 Autor Napisano 6 Czerwiec 2019 (edytowane) Już mam. wystarczy definicja: pojazd elektryczny–pojazd samochodowy w rozumieniu art.2 pkt 33 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, wykorzystujący do napędu wyłącznie energię elektryczną akumulowaną przez podłączenie do zewnętrznego źródła zasilania . Samo EE nie satysfakcjonuje WK Edytowane 6 Czerwiec 2019 przez Jarek Baran Cytuj
kurant2000 Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 3 minuty temu, Jarek Baran napisał: Samo EE nie satysfakcjonuje WK A wydział umotywował to w jakiś sposób , że to nie wystarczy ? Cytuj
michal_k Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 45 minut temu, Jarek Baran napisał: Samo EE nie satysfakcjonuje WK A czy to problem diagnosty? Wpisujesz rodzaj paliwa EE i po temacie. Nie masz obowiązku powielania tego w uwagach. Cytuj
Mecher Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 (edytowane) Wystarczy klientowi powiedzieć - takie zaświadczenie można sobie wyciągnąć od producenta i przedstawić w WK Choć ładniej zabrzmi ... pokierować klienta tak by udał sie do producenta, bo kto lepiej wie co tam pod maska drzemie ...,. Edytowane 6 Czerwiec 2019 przez Mecher Cytuj
cezary Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 @Jarek Baran przede wszystkim art. 2 pkt 33 Ustawy PoRD brzmi: Cytat 33) pojazd samochodowy - pojazd silnikowy, którego konstrukcja umożliwia jazdę z prędkością przekraczającą 25 km/h; określenie to nie obejmuje ciągnika rolniczego; i do tego odnosi się to : USTAWA z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych Cytat 12) pojazd elektryczny – pojazd samochodowy w rozumieniu art. 2 pkt 33 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, wykorzystujący do napędu wyłącznie energię elektryczną akumulowaną przez podłączenie do zewnętrznego źródła zasilania; to tak dla porządku Cytuj
Paprock Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 Do rzeczoznawcy auto! Klienta za granicę, żeby wykopał świadectwo homo! Diagnosta niech opisze, że oprócz baterii nie stwierdzono silnika spalinowego, zbiornika na ciekłe paliwo, a próba zatankowania na cepeenie zakończyła się publicznym śmiechem! Ostatnio też musiałem wyjaśniać pewnej pani, bo ona wysokoprężny nie kuma za bardzo, ale Diesel na ropę, to owszem. Cytuj
cezary Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 jak już idzie o tankowanie to : https://m.interia.pl/poboczem/video,vId,2622278 Cytuj
Jarek Baran Napisano 6 Czerwiec 2019 Autor Napisano 6 Czerwiec 2019 26 minut temu, cezary napisał: @Jarek Baran przede wszystkim art. 2 pkt 33 Ustawy PoRD brzmi: i do tego odnosi się to : USTAWA z dnia 11 stycznia 2018 r. o elektromobilności i paliwach alternatywnych to tak dla porządku właśnie wykorzystałem regułę z ustawy o elektromobilności . Dziękuje za pomoc Cytuj
keymil7 Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 50 minut temu, Paprock napisał: bo ona wysokoprężny nie kuma za bardzo, ale Diesel na ropę, to owszem Trzeba było spróbować" że z zapłonem samoczynnym......" Cytuj
cezary Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 z samoczynnym, powiadasz, hmmm, a jak taki będzie to co wpiszesz ? https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/mazda-wprowadza-rewolucyjny-silnik-benzynowy-skyactiv-x/zelrv36 Cytuj
yogi1984 Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 Tylko że ten silnik mazdy ma również standardowe świece zapłonowe także nijak to samoczynny. Cytuj
danielg539 Napisano 6 Czerwiec 2019 Napisano 6 Czerwiec 2019 To nie jest taka wielka rewolucja, bo już silniki z bezpośrednim wtryskiem benzyny pracują na zubożonych mieszankach z uwarstwieniem mieszanki paliwowo-powietrznej. A taki typ mieszanki i nadmiaru powietrza cechuje silniki wysokoprężne z zapłonem samoczynnym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi