Skocz do zawartości
Czy płacisz za terminale płatnicze 2x więcej niż musisz? ×

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

e11*98/14*0175*01 potrzeba danych ,G, po której stronie kierownica ?

Napisano

Przejedź ścieżkę, któreś z urządzeń pewnie coś tam waży, pokombinuj ile tam wchodzi osób z zapasem na bagaże, pomatematykuj od tego co na tabliczce zapodane, a najlepiej wyślij na wagę, żeby porównać dane wagowe z pomatematykowaniem.

A z tą kierą to o co chodzi, do czego takie info?

Kierownica po tej stronie, co widać. 

Napisano
3 godziny temu, Paprock napisał:

Kierownica po tej stronie, co widać. 

Ale może wcześniej była po prawej, więc diagnosta ma obowiązek to ustalić (i ewentualnie wpisać w zaświadczeniu).

Napisano

- jak wcześniej i ile wcześniej?

Powiem szczerze, że takie coś interesuje mnie tylko przy angolach i to w sytuacjach jak "klamka" od pokrywy silnika została po prawej. ;-)

Napisano

A zgodnie z prawem ma Cię interesować, bo masz obowiązek wpisania uwagi o kierownicy po prawej albo o jej przeróbce (jeśli była kiedykolwiek wykonana).

Napisano

Sprawa wygląda tak jak wyżej napisałem. Podpada rok produkcji, czy cokolwiek podpada, to węszę i sprawdzam. Stwierdzam przekładkę kiery to uwagę zapodaję. Jakby nie widzę powodu aby w trakcie "porazpierwszego" badania prześledzić życiorys samochodu. 

Z własnego doświadczenia dodam, że słuszną informację do Zaświadczenia i DiP-u zapodałem ale tylko w przypadku angoli z kierą po prawej, bo tylko takie miałem. Sorry, bo i z Niemiec jakieś "porazpierwsze" były, lecz za pioruna nie odgadnę, żeby to były angole po przekładce.

Napisano
W dniu 8.06.2019 o 14:06, michal_k napisał:

A zgodnie z prawem ma Cię interesować, bo masz obowiązek wpisania uwagi o kierownicy po prawej albo o jej przeróbce (jeśli była kiedykolwiek wykonana).

no niby tak, tylko, żeby być tego pewnym, trzeba by każdy VIN rozbić na czynniki pierwsze (tylko skąd takie rozkminiacze wziąć i jeszcze, żeby były w 100% pewne),  i jeżeli takie info się pojawi to ok, ale jeżeli nie, to każdy pojazd do rzeczoznawcy wysłać, paranoja. :(

Napisano

Chodzi o angola  czlowiek twierdzi , ze pojazd ma orginalnie kierownice po lewej stronie. Ok to co mam wpisac w uwagach ,może nic nie wpisywac.

Napisano

W uwagach musiałbyś wpisać odpowiednią adnotację w przypadku pojazdu z kierownicą po prawej albo po przekładce z prawej na lewą.

Napisano (edytowane)

Miałem takie audi tt człowiek miał od producenta papier że auto miało fabrycznie kiere po lewej mimo że auto  z Anglii pochodziło. WK nic mu nie wpisywał ja później przy OBT tym bardziej.

Edytowane przez yogi1984
Napisano

Auta z Anglii z kierownica po lewej stronie wcale nie są rzadkością. 

Napisano

I tu się nie pierwszy raz roztrzaskał 'ustawodawca' nie przewidując okoliczności, że przebudowa pojazdu może sprowadzać się li tylko do świateł mijania i lusterek ewentualnie.

Kiery nikt nie dotykał, bo kierę zrobiła fabryka i popatrz pan, nie ma co w zaświadczenie wpisać.

A tak na poważnie, to jak sprawa lusterek i świateł miała się w tym samochodzie?

Napisano

Światła zapewne w wersji angielskiej i trzeba je wymienić, no chyba, że pojazd ma ksenony ze zmianą kierunku ruchu.

Lusterka w większości przypadków będą OK.

Napisano

To co, własną wklepać adnotację, że pojazd został przebudowany na nasze tylko w zakresie świateł, bo kiera od zawsze była po lewej mańce?!

Napisano

Najlepiej wpisać adnotacje ze kierownica w pojeździe fabrycznie pol lewej str. zgodnie z oświadczeniem wydanym przez

Napisano
W dniu 8.06.2019 o 13:10, Paprock napisał:

takie coś interesuje mnie tylko przy angolach i to w sytuacjach jak "klamka" od pokrywy silnika została po prawej. ;-)

są modele , które tak maja fabrycznie.?

Napisano
4 godziny temu, smaug napisał:

Najlepiej wpisać adnotacje ze kierownica w pojeździe fabrycznie pol lewej str.

Taka adnotacja literalnie jest zbędna.

Napisano
6 godzin temu, smaug napisał:

Najlepiej wpisać adnotacje ze kierownica w pojeździe fabrycznie pol lewej str. zgodnie z oświadczeniem wydanym przez

tak właśnie jest jak @michal_k napisał, raz kiedyś tak wpisałem i WK kazał z  zaświadczenia  usunąć ten wpis i poprawione dostarczyć niezwłocznie.

Napisano
11 godzin temu, cezary napisał:

raz kiedyś tak wpisałem i WK kazał z  zaświadczenia  usunąć ten wpis i poprawione dostarczyć niezwłocznie.

Na jakiej podstawie kazał ci usnąć taki wpis ? w objaśnieniach do zaświadczenia w 8) prawie na samym końcu jest zapis oraz inne uwagi. na podstawie tego moim zdaniem można wpisywać na zaświadczeniu tego typu uwagi .