cipsy123 Napisano 8 Czerwiec 2019 Napisano 8 Czerwiec 2019 e11*98/14*0175*01 potrzeba danych ,G, po której stronie kierownica ? Cytuj
Paprock Napisano 8 Czerwiec 2019 Napisano 8 Czerwiec 2019 Przejedź ścieżkę, któreś z urządzeń pewnie coś tam waży, pokombinuj ile tam wchodzi osób z zapasem na bagaże, pomatematykuj od tego co na tabliczce zapodane, a najlepiej wyślij na wagę, żeby porównać dane wagowe z pomatematykowaniem. A z tą kierą to o co chodzi, do czego takie info? Kierownica po tej stronie, co widać. Cytuj
michal_k Napisano 8 Czerwiec 2019 Napisano 8 Czerwiec 2019 3 godziny temu, Paprock napisał: Kierownica po tej stronie, co widać. Ale może wcześniej była po prawej, więc diagnosta ma obowiązek to ustalić (i ewentualnie wpisać w zaświadczeniu). Cytuj
Paprock Napisano 8 Czerwiec 2019 Napisano 8 Czerwiec 2019 - jak wcześniej i ile wcześniej? Powiem szczerze, że takie coś interesuje mnie tylko przy angolach i to w sytuacjach jak "klamka" od pokrywy silnika została po prawej. Cytuj
michal_k Napisano 8 Czerwiec 2019 Napisano 8 Czerwiec 2019 A zgodnie z prawem ma Cię interesować, bo masz obowiązek wpisania uwagi o kierownicy po prawej albo o jej przeróbce (jeśli była kiedykolwiek wykonana). Cytuj
Paprock Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 Sprawa wygląda tak jak wyżej napisałem. Podpada rok produkcji, czy cokolwiek podpada, to węszę i sprawdzam. Stwierdzam przekładkę kiery to uwagę zapodaję. Jakby nie widzę powodu aby w trakcie "porazpierwszego" badania prześledzić życiorys samochodu. Z własnego doświadczenia dodam, że słuszną informację do Zaświadczenia i DiP-u zapodałem ale tylko w przypadku angoli z kierą po prawej, bo tylko takie miałem. Sorry, bo i z Niemiec jakieś "porazpierwsze" były, lecz za pioruna nie odgadnę, żeby to były angole po przekładce. Cytuj
cezary Napisano 9 Czerwiec 2019 Napisano 9 Czerwiec 2019 W dniu 8.06.2019 o 14:06, michal_k napisał: A zgodnie z prawem ma Cię interesować, bo masz obowiązek wpisania uwagi o kierownicy po prawej albo o jej przeróbce (jeśli była kiedykolwiek wykonana). no niby tak, tylko, żeby być tego pewnym, trzeba by każdy VIN rozbić na czynniki pierwsze (tylko skąd takie rozkminiacze wziąć i jeszcze, żeby były w 100% pewne), i jeżeli takie info się pojawi to ok, ale jeżeli nie, to każdy pojazd do rzeczoznawcy wysłać, paranoja. Cytuj
cipsy123 Napisano 11 Czerwiec 2019 Autor Napisano 11 Czerwiec 2019 Chodzi o angola czlowiek twierdzi , ze pojazd ma orginalnie kierownice po lewej stronie. Ok to co mam wpisac w uwagach ,może nic nie wpisywac. Cytuj
michal_k Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 W uwagach musiałbyś wpisać odpowiednią adnotację w przypadku pojazdu z kierownicą po prawej albo po przekładce z prawej na lewą. Cytuj
yogi1984 Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 (edytowane) Miałem takie audi tt człowiek miał od producenta papier że auto miało fabrycznie kiere po lewej mimo że auto z Anglii pochodziło. WK nic mu nie wpisywał ja później przy OBT tym bardziej. Edytowane 11 Czerwiec 2019 przez yogi1984 Cytuj
danielg539 Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 Auta z Anglii z kierownica po lewej stronie wcale nie są rzadkością. Cytuj
Paprock Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 I tu się nie pierwszy raz roztrzaskał 'ustawodawca' nie przewidując okoliczności, że przebudowa pojazdu może sprowadzać się li tylko do świateł mijania i lusterek ewentualnie. Kiery nikt nie dotykał, bo kierę zrobiła fabryka i popatrz pan, nie ma co w zaświadczenie wpisać. A tak na poważnie, to jak sprawa lusterek i świateł miała się w tym samochodzie? Cytuj
danielg539 Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 Światła zapewne w wersji angielskiej i trzeba je wymienić, no chyba, że pojazd ma ksenony ze zmianą kierunku ruchu. Lusterka w większości przypadków będą OK. Cytuj
Paprock Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 To co, własną wklepać adnotację, że pojazd został przebudowany na nasze tylko w zakresie świateł, bo kiera od zawsze była po lewej mańce?! Cytuj
smaug Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 Najlepiej wpisać adnotacje ze kierownica w pojeździe fabrycznie pol lewej str. zgodnie z oświadczeniem wydanym przez Cytuj
duchu Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 W dniu 8.06.2019 o 13:10, Paprock napisał: takie coś interesuje mnie tylko przy angolach i to w sytuacjach jak "klamka" od pokrywy silnika została po prawej. są modele , które tak maja fabrycznie.? Cytuj
michal_k Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 4 godziny temu, smaug napisał: Najlepiej wpisać adnotacje ze kierownica w pojeździe fabrycznie pol lewej str. Taka adnotacja literalnie jest zbędna. Cytuj
cezary Napisano 11 Czerwiec 2019 Napisano 11 Czerwiec 2019 6 godzin temu, smaug napisał: Najlepiej wpisać adnotacje ze kierownica w pojeździe fabrycznie pol lewej str. zgodnie z oświadczeniem wydanym przez tak właśnie jest jak @michal_k napisał, raz kiedyś tak wpisałem i WK kazał z zaświadczenia usunąć ten wpis i poprawione dostarczyć niezwłocznie. Cytuj
smaug Napisano 12 Czerwiec 2019 Napisano 12 Czerwiec 2019 11 godzin temu, cezary napisał: raz kiedyś tak wpisałem i WK kazał z zaświadczenia usunąć ten wpis i poprawione dostarczyć niezwłocznie. Na jakiej podstawie kazał ci usnąć taki wpis ? w objaśnieniach do zaświadczenia w 8) prawie na samym końcu jest zapis oraz inne uwagi. na podstawie tego moim zdaniem można wpisywać na zaświadczeniu tego typu uwagi . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi